Dacă vrea să fie starul zilei, OK!” Arbitrul care a declanșat nebunia în finala dintre Williams și Osaka e ‘recidivist’. Murray, Djokovic și Nadal nu au fost nici ei iertați și au atacat la rândul lor. „Dublu standard, prietene, dublu standard!”

„Tenisul e marele perdant”, a dat verdictul Boris Becker după finala feminină de la US Open 2018, care a încoronat-o pe Naomi Osaka, dar a oferit și mult circ în setul doi, stricând marele moment al japonezei. 

Germanul a explicat. „Am văzut mulți jucători, de-a lungul anilor, abuzând verbal arbitrii, dar nu s-a întâmplat nimic. Publicul a fost privat de ceea ce ar fi putut fi un set trei„.

Carlos Ramos, arbitrul-actor principal în finala feminină de la US Open, are „gold-badge”-ul în arbitraj, acordat oficialilor de top. Portughezul are un CV impresionant, cu cel puțin o finală încredințată în toate cele patru turnee de Mare Șlem plus finala olimpică din 2012, dar și mai multe reclamații venite de la cel mai înalt nivel, așa cum remarcă jurnaliștii de la Guardian. La fel cum s-a întâmplat și cu Mohamed Lahyani, după ce suedezul a intrat în rolul antrenorului pentru Nick Kyrgios, schimbând soarta partidei acestuia din turul doi de la US Open, Carlos Ramos a fost apărat de oameni din fenomen. Mike Morrissey, un fost arbitru de talie internațională ajuns ulterior în poziție de conducere în ITF cu atribuții legate de arbitraj, a fost citat de New York Times, cu declarația „Ramos este unul dintre arbitrii de top începând cu jumătatea anilor 1990 și are o excelentă reputație a unui arbitru ferm, strict dar corect cu jucătorii„.

  • Ce s-a întâmplat în finala US Open 2018: În game-ul doi al setului secund, Carlos Ramos a sancționat-o pe Serena Williams cu un avertisment pentru coaching, americanca susținând apăsat că nu a fost vorba de așa ceva. Apoi, Ramos i-a dat Serenei un al doilea avertisment în momentul în care americanca a dat cu racheta de pământ. Serena l-a acuzat pe Ramos că este hoț și a primit un al treilea avertisment – la finele game-ului șapte al setului doi, ceea ce automat i-a adus un game de penalizare.

Lumea tenisului s-a împărțit în două tabere, pentru moment. Pe de o parte, curg acuzații de sexism – activiștii considerând că Serena Williams a fost sancționată, în timp ce un star din ATP nu ar fi fost penalizat. Pe de altă parte, o altă tabără aplaudă curajul arbitrului de a lua măsuri împotriva unei legende, respectând la literă regulamentul. În acest al doilea caz, se pledează pentru ca exemplul lui Carlos Ramos să fie urmat și de alți arbitrii, în partidele următoare.

O certitudine există: nu este prima dată când înspre Carlos Ramos zboară acuzații din partea unui nume greu din tenisul mondial. Istoricul portughezului a făcut-o pe Chris Evert să o contrazică pe Serena Williams, spunând că atât timp cât Ramos i-a sancționat de manieră similară pe Murray și Nadal, nu poate fi vorba despre sexism.

Cel mai recent incident al lui Ramos, la Wimbledon 2018

În sfertul de finală de la Wimbledon 2018 dintre Novak Djokovic și Kei Nishikori, ambii jucători au dat cu racheta de pământ, însă doar sârbul a fost penalizat. „Dublu standard, prietene, dublu standard„, i-a spus Djokovic lui Ramos, care s-a scuzat: „pe el nu l-am văzut„. Djokovic și-a continuat tirada în fața jurnaliștilor: „cred că nu am stricat iarba! Știu cum am dat„. În acest caz, rigurozitatea l-a trădat clar pe Carlos Ramos.

Murray: „Nu ți-am spus ție că ești arbitru tâmpit, ci că arbirajul e tâmpit”

Și în trecut. Carlos Ramos a reacționat imediat când i s-a părut că este înjurat de un jucător. La Jocurile Olimpice de la Rio, Andy Murray – care oricum se lamentează că, întrucât vorbește mereu în engleză, este sancționat mult mai des decât colegii de circuit care înjură în spaniolă sau germană – a primit avertisment de la Ramos după ce acesta a considerat că britanicul i-a adresat cuvântul „stupid” (n.r. – tâmpit). Murray s-a apărat fără succes: „Nu ți-am spus ție că ești arbitru tâmpit, ci că arbirajul e tâmpit”. Apoi, la conferința de presă a completat: „Dacă vrea să fie starul zilei, OK!

Nadal: „Este arbitrul care pune cel mai mult presiune pe mine”

La Roland Garros 2017, după un meci din optimi, Rafael Nadal s-a plâns și el de conduita lui Carlos Ramos și de strictețea acestuia, după ce a primit două avertismente pentru joc lent. „O spun cu tristețe, dar este arbitrul care pune cel mai mult presiune pe mine, mă vânează. A pus presiune și pentru coaching. Eu îl respect, îi cer și lui să mă respecte. Sunt arbitrii care pun mai multă presiune, alții care lasă jocul mai liber. Dar, dacă vrei tenis de bună calitate, este mai bine să lași jucătorii să respire„, a pledat Nadal.

Ramos, același dialog cu Serena și Venus Williams

La Roland Garros 2016, Venus Williams a primit și ea atenționări pentru coaching din partea arbitrului Carlos Ramos. Iar apărarea lui Venus a fost similară cu cea invocată de Serena, care a spus sâmbătă – eu nu trișez, prefer să pierd: „Am 36 de ani, nu trișez!”

 

Apare aici o problemă de incoerență: dacă în finala de sâmbătă, de la New York, Carlos Ramos a dat direct Code Violation, cu Venus Williams dialogul a pornit cu o atenționare. Arbitrul i-a cerut celei mai mari dintre surorile Williams să își roage antrenorul să înceteze, negociind practic situația cu sportiva.

Problema cea mai mare a tenisului este tocmai această lipsă a coerenței deciziilor arbitrilor. Una dintre cele mai frecvente întrebări ale jucătorilor lenți este de ce arbitrii decid să iasă în față pentru a da un avertisment într-un moment decisiv, la minge de break sau egalitate, dacă motivația deciziei este aceea a unei abateri repetate? În acest context, întreabă ei adesea, de ce avertismentul nu vine la un scor mai mai puțin important, un 0-0 sau 40-0? Dacă antrenorii încalcă tot timpul regula coaching-ului, de ce doar uneori se pedepsește?

Publicat: 10 09. 2018, 08:08
Actualizat: 10 09. 2018, 08:09