CINE A AVUT DREPTATE? „Tricolorele” care au reprezentat România la Fed Cup în Canada sunt în ascensiune remarcabilă. Halep, rămasă în Europa să pregătească sezonul pe zgură, e în regres

Autori: Cristian Voicu, Matei Udrea Publicat: 31 May. 2015, 14:59 Actualizat: 31 May. 2015, 15:00 Tenis

Rezultatele foarte bune înregistrate pe zgură de fetele care au reprezentat România la Montreal, în meciul de Fed Cup cu Canada, îl confirmă încă o dată pe Ilie Năstase: distanța și suprafața hard indoor pe care s-a jucat în aprilie barajul de Grupa Mondială nu au avut nicio influență asupra formei sportivelor, ba dimpotrivă.


„De condamnat mi se pare faptul că ea spune că e obosită, dar se duce la Stuttgart. La Fed Cup nu sunt mașini Porsche. Dacă eram în locul ei, jucam la Fed Cup. Eu i-aș pune o întrebare: ce e mai important, Fed Cup sau turneul de la Stuttgart? (…) Eu, dacă m-aș odihni, nu aș juca în altă parte. Nu ajungi numărul 1 dacă joci la Stuttgart. Ajungi numărul 1 dacă te gândești la turneele de Grand Slam.”
Ilie Năstase, 6 aprilie 2015


Atacat și chiar insultat de nenumărații prieteni apăruți în ultimul an pe lângă Simona Halep pentru că a criticat decizia acesteia de a renunța la meciul din Canada pentru a pregăti în tihnă sezonul pe zgură, fostul lider mondial ATP se dovedește astfel, din nou, singurul care îi dă sfaturi cu adevărat utile tenismenei noastre.

Numeroși specialiști au prevăzut că efortul din Fed Cup le va dezavantaja pe jucătoarele noastre. A fost exact pe dos

Statistica arată că Irina Begu, Andreea Mitu și Alexandra Dulgheru, fetele care și-au asumat misiunea de a juca pentru România la Montreal, au obținut în intervalul aprilie-mai, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, rezultate net superioare. În schimb, Simona Halep, rămasă în Europa pentru a participa la turneul de la Stuttgart, suferă o veritabilă prăbușire în gol, raportat la 2014.

La mijlocul lunii aprilie, părerile erau împărțite. Simona Halep a decis, sfătuită fiind și de apropiați și de staff, să refuze înrolarea în echipa de Fed Cup a României care încerca să revină, după 23 de ani, în Grupa Mondială a competiției. Nu era singura care gândea că ar fi un efort prea mare înaintea importatului sezon pe zgură. Adrian Cruciat, antrenorul Irinei Begu, mărturisea în ProSport că ar fi preferat ca sportivele să nu bată drumul până în Canada, dar că eleva sa i-a spus că-și asumă riscul pentru că vrea să joace neapărat pentru România.


„Are program foarte încărcat, știu că își dorește foarte mult să câștige la Roland Garros anul acesta și cred că o poate face. Știu că i-a fost greu să ia această decizie, dar cu siguranță a luat decizia să nu joace acum pentru Roland Garros.”
Horia Tecău, 11 aprilie 2015

„Cu sigurantă că orice jucător se simte afectat de schimbări de suprafață, fusuri orare, dus și întors peste ocean. Cu siguranță că turneul de la Stuttgart este o prioritate nu numai pentru Simona, ci și pentru multe alte jucătoare care doresc să se afle în formă la Roland Garros. Sezonul pe zgură începe și totul trebuie să fie calculat cu minuțiozitate.”
Sever Dron, 7 aprilie 2015


În același timp, Ilie Năstase menționa că tehnica de refacere a sportivilor și mijloacele moderne de transport au eliminat de multă vreme impedimente precum distanța. Fostul mare tenismen aducea în discuție încă un ingredient, patriotismul, spunând că Halep ar trebui să explice de ce preferă să joace turneul de la Sttutgart, în loc să apere culorile României.

S-a iscat o polemică acerbă. Pe de o parte, numeroși foști campioni, printre care și campioana olimpică Gabi Szabo, acum ministru al tineretului și sportului, au avut aceeași părere ca și Năstase. Pe de altă parte, destule personaje mai ales din tenis au sărit în apărarea Simonei, criticându-l dur și chiar jignindu-l pe Năstase.


„(n.r. dacă Halep ar juca meciul din Canada) ar însemna să o ia din nou într-o călătorie obositoare peste Ocean, să se ducă să joace pe hard, ceea ce îi strica programul de turnee pe zgură, care începe cu Stuttgart și se sfârșește cu Roland Garros, pe care cu toții vrem să îl câștige. (…) Starea de mare performanță depinde de un fir de păr, de lucruri extrem de fine. Simona, după părerea mea, are tot dreptul să își calculeze programul (…). Sigur că ar fi bun și un rezultat în Fed Cup, dar cred că Roland Garros ar înseamnă mult mai mult pentru România. Și acum, cu Stuttgart, începe bătălia pentru Roland Garros, e seria de turnee pe zgură care se încheie la sfârșitul lui mai cu Roland Garros.”
Cristian Tudor Popescu, 6 aprilie 2015


Până la urmă, întreaga poveste a luat o turnură neașteptată. Victoria nemaipomenită obținută de echipa României în Canada a reprezentat dopingul moral de care aveau nevoie fetele pentru a lua cu asalt sezonul pe zgură. Irina Begu, Andreea Mitu și Alexandra Dulgheru au realizat performanțe la care anul trecut, pe vremea aceasta, nici măcar nu visau.
Prin contrast, Halep este într-un regres vizibil.

Simona: anul trecut, două finale și două „optimi”. Anul acesta, două semifinale

În cazul Simonei Halep, rezultatele sunt ușor de evaluat, comparativ cu 2014. Atât anul trecut, cât și anul acesta a participat la aceleași patru turnee: Stuttgart, Madrid, Roma, Roland Garros. În 2014 a jucat două finale la Madrid și Roland Garros și optimi de finală la Roma și la Stuttgart. Acum, a jucat două semifinale, la Stuttgart și Roma, a fost eliminată în turul 1 la Madrid și în turul 2 la Roland Garros. Un regres vizibil, mai ales că momentul adevărului, turneul de Mare Șlem de la Paris, a fost picat dezastruos.


„Anul acesta este imposibil pentru că programul nu-mi permite. Dacă se juca în Europa mă duceam cu drag. Acum îmi este imposibil să schimb din nou fusul orar. Sunt obosită, am obligații la Stuttgart, vin după o perioadă lungă în America. Să plec iar în Canada și să mă întorc este foarte, foarte greu.”
Simona Halep, 7 aprilie


Simona a oferit explicații, a spus că și-a schimbat stilul de joc (o altă decizie neinspirată la care apropiații n-au ajutat-o). Pe de altă parte, observatorii neutri constată că, în primul rând, marea noastră jucătoare pare să-și fi pierdut tăria psihică și capacitatea mentală care au ajutat-o de atâtea ori să revină.

Nerostită de nimeni, dar prezentă în aer, disputa de la începutul sezonului e posibil să o fi afectat pe Simona mai mult decât s-ar fi crezut. A mers la Stuttgart, unde a ratat calificarea în finală. În acest timp, succesul tricolorelor în Canada le-a adus acestora o primire triumfală în țară, unde Begu, Dulgheru, Mitu și Olaru au intrat în centrul atenției.

A fost, poate, și motivul pentru care, în „sferturile” turneului de la Roma, s-a putut observa că Halep dă tot ce poate în meciul cu Alexandra Dulgheru, cea care ajunsese surprinzător în acea fază după niște victorii entuziasmante cu adversare de clasă.

Una peste alta, Simona Halep a reușit anul trecut, în sezonul pe zgură, să urce de pe locul 5 mondial până pe 3. În 2014, Simona a jucat pentru România împotriva Serbiei, în Fed Cup, în luna aprilie.

Anul acesta, înaintea sezonului pe zgură, Halep era pe locul 3. În cel mai bun caz, după Roland Garros și-l va păstra, cu condiția ca Șarapova să fie eliminată în „optimi” de Safarova. În caz contrar, va aluneca pe locul 4.

Andreea: anul trecut n-a existat. Anul acesta se bate să intre în „sferturi” la Roland Garros

Andreea Mitu este, poate, autoarea celei mai importante ascensiuni dintre toate cele patru tenismene analizate aici. Anul trecut, practic n-a existat în circuitul WTA. Cu excepția turneului de la Roland Garros, unde a fost eliminată în primul tur al calificărilor, s-a chinuit prin turnee ITF, fără să reușească nici acolo ceva notabil (o dată eliminată în turul 1, a doua oară calificată până în optimi de finală).

Anul acesta, triumful din Canada a însemnat o combustie morală puternică. Și-a încercat norocul la Madrid și Nürnberg, unde a fost eliminată din turul 1, dar acum s-a calificat deja în „optimile” turneului de la Roland Garros după victorii excelente cu Schiavone (câștigătoarea din 2010) și Pliskova! Iar accesul în „sferturi” pare de-acum chiar la îndemână, pentru că luni după-amiază, Mitu întâlnește în sfârșit o adversară mai accesibilă, pe Van Uytvanck.

Anul trecut, Andreea Mitu a început sezonul pe zgură pe locul 203 mondial și l-a terminat pe locul 205. Anul acesta l-a început pe 103 și poate urca până în jurul locului 50 dacă izbutește luni să se califice în „sferturi” la Roland Garros. În caz contrar, va urca până în jurul locului 67 mondial.

Irina: progres aproape pe linie. „Sfertul” de la Madrid, vârful sezonului 2015

Irina Begu are și ea parte de un sezon pe zgură foarte bun, net superior celui de anul trecut. A început prost, fiind eliminată în primul tur la Praga, după ce anul trecut jucase semifinală într-o competiție de aceeași categorie, la Oeiras. Apoi, însă, a urmat o ascensiune remarcabilă. A jucat „sferturi” la Madrid (anul trecut a fost eliminată în turul 2), apoi „optimi” la Roma (anul trecut nici măcar n-a participat), iar la Roland Garros a urcat în turul 3, unde a fost eliminată de favorita numărul 4, Kvitova (anul trecut n-a ajuns pe tabloul principal, fiind eliminată în calificări).


„Este decizia fetelor. Mă bucur pentru ele, dar nu pot spune că este neapărat o mare satisfacție pentru mine, ca antrenor. Este un sacrificiu foarte mare includerea acestui meci în program, nu noi am fost cei care le-am recomandat să joace aceste meciuri, din contră. Eu m-aș fi bucurat dacă nu ar fi jucat și s-ar fi concentrat asupra pregătirii sezonului de zgură. Dar ele și-au dorit mult, pentru ele este foarte importantă această participare. Da, este o decizie luată cu inima, nu cu mintea.”
Adrian Cruciat, antrenorul Irinei Begu, 7 aprilie 2015


 

Irina a început anul trecut sezonul pe zgură pe locul 120 mondial și l-a terminat pe locul 81. Acum, l-a început pe locul 33 și îl va termina pe locul 29.

Alexandra: anul trecut nu trecea de calificări. Anul acesta a prins „sferturile” la Roma și le-a bătutpe Safarova și Makarova

Și cea de-a treia jucătoare română care a jucat la Fed Cup, Alexandra Dulgheru, are toate motivele să fie mulțumită de parcursul sezonului pe zgură în 2015. La fel ca și Mitu, Alexandra n-a existat, practic, în circuitul profesionist al lunilor aprilie-mai. În 2014 s-a înscris la Madrid, Strasbourg și Roland Garros, plus un turneu ITF (unde a fost eliminată în „optimi”). N-a reușit să răzbească pe tabloul principal în niciunul dintre turneele WTA, fiind eliminată în primul tur al calificărilor la Madrid și în turul 2 al calificărilor la Strasbourg și Roland Garros.

Anul acesta, însă, a spart plafonul propriilor performanțe. Eliminată de Ana Ivanovici în primul tur la Madrid, s-a cățărat până în „sferturi” la Roma după meciuri dramatice și epuizante cu Safarova (favorita numărul 12) și Makarova (favorita numărul 8). La Roland Garros a fost eliminată de Alize Cornet în turul 2, dar chiar și așa este o îmbunătățire vizibilă față de anul trecut, când n-a reușit să intre pe tabloul principal.


„Eram la Doha când am primit convocarea, atunci m-au întrebat dacă sunt ok să merg la Fed Cup. Atunci am vorbit și cu antrenorul, care mi-a spus „dacă te-au chemat, du-te”. Mi-a spus că este un moment ciudat, pentru că eu ar fi trebuit să merg acasă atunci, dar a fost de părere că ar trebui să mă duc. Oricum m-aș fi dus.”
Alexandra Dulgheru după revenirea din Canada


Alexandra a început sezonul pe zgură, anul trecut, pe locul 134 și l-a terminat pe locul 106. În 2015, l-a început pe locul 70 și îl va termina, cel mai probabil, pe locul 59.

În termeni de performanță absolută, rezultatele Simonei Halep rămân în ansamblu, și anul acesta, cele mai bune dintre toate tenismenele din România (numai o minune din partea Andreei Mitu ar putea schimba acest lucru). Tocmai de aceea ProSport nu a comparat rezultatele sportivelor, ci performanțele pe care acestea le-au obținut anul trecut și anul acesta. Se poate astfel constata că participarea la meciul de Fed Cup din Canada nu le-a tras în jos pe fetele care au jucat, ba din contră, ele au reușit un evident progres față de 2014.

În același timp, răgazul pe care și l-a luat Simona Halep în timpul meciului Canada – România din Fed Cup nu a ajutat-o.

Pare că, în timp ce participarea la aventura din Fed Cup le-a dat aripi fetelor care au mers în Canada, absența de acolo și polemicile ivite în jurul său au dat peste cap planurile Simonei Halep.

 

 

 

Autori: Cristian Voicu, Matei Udrea Publicat: 31 May. 2015, 14:59 Actualizat: 31 May. 2015, 15:00 Tenis
Pe aceeași temă
Nu e banc! Ce i-a cerut Daniela Crudu unui chirurg estetician:
Nu e banc! Ce i-a cerut Daniela Crudu unui chirurg estetician: "Domnule doctor, vreau să îmi scoateți..." A fost imediat ...
Iohannis şi Orban, reacţii după huiduielile de la Iaşi: Au fost agitatori
Iohannis şi Orban, reacţii după huiduielile de la Iaşi: Au fost agitatori
Detalii FABULOASE au iesit la IVEALA! Ce legatura a fost intre Mario Iorgulescu si Oana Zavoranu
Detalii FABULOASE au iesit la IVEALA! Ce legatura a fost intre Mario Iorgulescu si Oana Zavoranu
Un cuplu dintr-un stat musulman a fost arestat pentru o filmare. Gestul pentru care au fost acuzaţi de „fărădelegi imorale” | VIDEO
Un cuplu dintr-un stat musulman a fost arestat pentru o filmare. Gestul pentru care au fost acuzaţi de „fărădelegi imorale” ...
Breaking News: Starul din Premier League cunoscut de toata planeta a fost extradat in SUA dupa ce a traficat doua tone de cocaina! A jucat inclusiv cu Messi!
Breaking News: Starul din Premier League cunoscut de toata planeta a fost extradat in SUA dupa ce a traficat doua tone de ...
IMAGINI FIERBINȚI! Top 30 cele  mai sexy poze cu Gina Pistol!
IMAGINI FIERBINȚI! Top 30 cele mai sexy poze cu Gina Pistol!
Ca să ai partide de sex memorabile, fă acest lucru extrem de simplu
Ca să ai partide de sex memorabile, fă acest lucru extrem de simplu
Femeile declară: astea sunt „poziţiile ideale” în maşină!
Femeile declară: astea sunt „poziţiile ideale” în maşină!
VIDEO Un curier a scuipat pe o pizza înainte să o livreze. Pedeapsa uriaşă pe care o riscă
VIDEO Un curier a scuipat pe o pizza înainte să o livreze. Pedeapsa uriaşă pe care o riscă
Un tânăr corporatist s-a dus să îşi ia o cafea de la aparatul din birou. A apăsat butonul, a aşteptat să ia paharul. Habar nu avea că el de fapt urma să bea...
Un tânăr corporatist s-a dus să îşi ia o cafea de la aparatul din birou. A apăsat butonul, a aşteptat să ia paharul. ...
BARBAR! O tânără frumoasă cu un soţ foarte gelos a fost obligată să facă asta în TIMPUL sexului
BARBAR! O tânără frumoasă cu un soţ foarte gelos a fost obligată să facă asta în TIMPUL sexului
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor
ŞOC în fotbalul european. Cristiano Ronaldo pleacă de la Juventus şi semnează cu un alt club uriaş. Şi nu e Bayern Munchen
ŞOC în fotbalul european. Cristiano Ronaldo pleacă de la Juventus şi semnează cu un alt club uriaş. Şi nu e Bayern ...
Apare o nouă pensie în România! Totul începe în luna februarie. Cine va beneficia de ea
Apare o nouă pensie în România! Totul începe în luna februarie. Cine va beneficia de ea
Simona Halep a dat marea lovitură! Câți bani a câștigat la Australian Open
Simona Halep a dat marea lovitură! Câți bani a câștigat la Australian Open
Inca o LOVITURA DEVASTATOARE pentru familia Cristinei Topescu! Din pacate, fratele sau a...
Inca o LOVITURA DEVASTATOARE pentru familia Cristinei Topescu! Din pacate, fratele sau a...
Pregătiţi-vă! Salariile explodează! Creşteri de 600 de lei la salariu pentru români
Pregătiţi-vă! Salariile explodează! Creşteri de 600 de lei la salariu pentru români
E clar, se lasă cu divorț! Amantul Vlăduței Lupău:
E clar, se lasă cu divorț! Amantul Vlăduței Lupău: "Eu, ca bărbat, nu o să mă laud, chiar dacă am 😲"
Un mare site pornografic a introdus această nouă CATEGORIE pentru a testa apele. Acum nu mai face faţă cererii. „Ne pică SERVERELE!”
Un mare site pornografic a introdus această nouă CATEGORIE pentru a testa apele. Acum nu mai face faţă cererii. „Ne ...
Coronavirusul din Wuhan. Imagini cu asiatici mâncând supă de liliac au declanşat polemici pe reţelele de socialiazare. VIDEO
Coronavirusul din Wuhan. Imagini cu asiatici mâncând supă de liliac au declanşat polemici pe reţelele de socialiazare. ...
Imagini unice cu Mircea Badea complet dezbracat
Imagini unice cu Mircea Badea complet dezbracat
„Iarna pe dos”! ANM a făcut anunţul: Cum va fi vremea în acest weekend
„Iarna pe dos”! ANM a făcut anunţul: Cum va fi vremea în acest weekend
Cum arată fosta soție a lui Vladimir Putin! După o relație tumultoasă, femeia se iubește acum cu un bărbat cu 20 de ani mai tânăr
Cum arată fosta soție a lui Vladimir Putin! După o relație tumultoasă, femeia se iubește acum cu un bărbat cu 20 de ...
Despărțire cutremurătoare în showbiz! Formau unul dintre cele mai iubite cupluri, însă după 9 ani și-au spus adio. Motivul este șocant
Despărțire cutremurătoare în showbiz! Formau unul dintre cele mai iubite cupluri, însă după 9 ani și-au spus adio. ...
Delia este EXTREM de bolnava! Aceasta este SECHESTRATA in spital din cauza Coronavirus
Delia este EXTREM de bolnava! Aceasta este SECHESTRATA in spital din cauza Coronavirus
I-au furat roțile înainte să fie lansată. Masina asta e prea frumoasă pentru a circula pe șosea!
I-au furat roțile înainte să fie lansată. Masina asta e prea frumoasă pentru a circula pe șosea!
FOTO. Loredana Chivu, apariție INTERZISĂ cardiacilor pe internet! Și-a pozat corpul fără jenă, iar fanii au atacat-o dur
FOTO. Loredana Chivu, apariție INTERZISĂ cardiacilor pe internet! Și-a pozat corpul fără jenă, iar fanii au atacat-o dur
Oana Zăvoranu FACE PRAF O VEDETĂ: 'Mogula frumuseții… really? Bine că măcar operațiile sunt totuși ok, nu ca la pocnitori'
Oana Zăvoranu FACE PRAF O VEDETĂ: 'Mogula frumuseții… really? Bine că măcar operațiile sunt totuși ok, nu ca la ...
Dr. Florin Ioan Bălănică: despre obezitate şi efectele sale grave INTERVIU EXCLUSIV
Dr. Florin Ioan Bălănică: despre obezitate şi efectele sale grave INTERVIU EXCLUSIV