Chris Evert o vede pe Azarenka principala rivală a Serenei Williams, în 2016. De ce bielorusa le ia fața lui Halep, Șarapova, Muguruza sau Ivanovic în majoritatea analizelor experților?

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 04 Jan. 2016, 08:23 Actualizat: 04 Jan. 2016, 08:24 Tenis

Fie că este vorba despre evoluția din teren sau de peronalitatea ei uriașă, Serena Williams acaparează atenția. (…) Dacă în cazul lui Djokovic, mă aștept să producă un nou sezon stelar, nu sunt la fel de încrezătoare în cazul Serenei Williams. În plus, chiar dacă dominația ei a făcut ca mai mulți ochi să fie ațintiți asupra tenisului feminin, este timpul ca cineva să facă un pas în față din staulul aglomerat de jucătoare aflate în urma ei„, este analiza cu valoare de predicție pentru 2016 făcută de Chris Evert, câștigătoare a 18 titluri de Mare Șlem, pentru tennis.com.

Primul nume care îți vine în minte este Victoria Azarenka. Madison Keys încă dibuiește care este nivelul de implicare necesar în afara terenului pentru a avea succes, dar jocul ei strigă în gura mare – campioană la Wimbledon. Mai sunt și alțe jucătoare foarte bune – Simona Halep, Petra Kvitova, Garbine Muguruza – pentru a numi doar câteva, toate împingându-se una pe alta să își ridice nivelul jocului. Williams acoperă totul cu o umbră mare, dar la un moment dat, una sau mai multe dintre aceste fete trebuie să iasă din umbra Serenei„, încheie pledoaria Evert.

Comentariul americancei a stârnit destule critici, cititorii americani acuzând-o chiar de lipsă de patriotism – mai ales în contextul unui an olimpic – „acum vrea să se ridice o jucătoare din umbră?” este doar unul dintre comentarii. Dubiile lui Chris Evert în ceea ce privește sezonul Serenei Williams sunt relative – întrucât fostul număr unu mondial, ajunsă acum la 61 ani, anunță că în 2016 conaționala sa va câștiga două turnee de Mare Șlem și va depăși astfel totalul de 21 de trofee al lui Steffi Graf. Rămâne însă chestiunea „urmașei”, a principalei contracandidate. Și Azarenka este prima.

Un pericol real pentru Serena Williams – care este încurajată să își aleagă un program lejer, construit pentru a-i spori șansele în Grand Slam-uri –  și o concurență reală sunt căutate tocmai pentru marile ocazii. În 2015 însă, Mare-le Șlem i-a fost refuzat americancei de o outsideră – Roberta Vinci, o veterană care nu poate emite pretenții de viitoare stea a circuitului, nici de succesoare la coroană. În același timp, doar 15 jucătoare din circuitul actual au învins-o pe Serena Williams în turneele de Mare Șlem: Vinci la US Open, Cornet, Lisicki și Șarapova – la Wimbledon, Muguruza, Razzano, Kuznetsova și Srebotnik la Roland Garros, Ivanovic, Stephens, Makarova, Jankovic și Hantuchova la Australian Open, Sam Stosur la US Open și French Open, iar sora sa Venus, la Wimbledon și Australian Open. Dintre acestea, Srebotnik s-a reprofilat pe dublu, iar alte opt jucătoare au depășit deja granița celor 30 de ani.

Șarapova iese de pe orice listă cu „amenințări pentru Serena Williams”

Dincolo de un statut deja bine bătut în cuie în circuit, Maria Șarapova este un adversar ideal pentru americancă, în ciuda faptului că la un moment dat o conducea cu 1-0 și 2-1 pe Serena, la întâlnirile directe.  Dominația Serenei Williams împotriva Mariei Șarapova a început în urmă cu 11 ani, într-o semifinală de la Australian Open. Mezina Williams și-a luat atunci revanșa împotriva puștoaicei de 17 ani care, cu o jumătate de an înainte, îi refuza al șaptelea titlu de Mare Șlem, pe Terenul Central de la Wimbledon. Șarapova a servit de două ori pentru trofeu, de fiecare dată la 5-4, în seturile doi și trei, Williams a salvat trei mingi de meci, apoi a câștigat cu 8-6 și coșmarul „Mashei” începea. De la ultimul succes al rusoaicei, venit pe fondul unei accidentări a Serenei, în finala Turneului Campioanelor de la los Angeles, s-au adunat 16 partide în care Șarapova nu a mai avut vreo minge de meci și a câștigat doar două seturi, la turnee de categorie a doua. Iar seturile îi revin de regulă Serenei, fără emoții: la 3 (opt seturi) 2 (patru seturi), sau la 1 (opt seturi), sau chiar la zero (două seturi).

Avantaj Azarenka: mereu la luptă cu Serena. Chiar dacă nu a reușit să o învingă în turneele de Mare Șlem, iar în meciurile directe cu Williams, bielorusa este departe de un palmares pozitiv, Azarenka pare o provocare pentru americancă, deși proporțiile scorului sunt chiar comparabile cu cele din cazul Mariei Șarapova – 3 victorii în 20 de meciuri. În ultimii trei ani însă, șase din opt partide directe dintre cele două s-au încheiat cu set decisiv și s-au jucat 4 tiebreak-uri. Meciurile au avut suspans, răsturnări de situație iar Azarenka a fost aproape de victorie, aflându-se în repetate rânduri în situație de a finaliza. Acesta este de altfel unul dintre argumentele forte pro-Azarenka.

Ivanovic iese de pe listă, deși a învins-o pe Williams la French Open, pentru că este prea imprevizibilă și moralul o trage în jos.

În clasamentul WTA, Ivanovic este peste Azarenka și în plus, are victorie în turneele de Mare Șlem în fața americancei. Ivanovic nu intră însă pe lista jucătoarelor luate serios în calcul pentru fazele superioare din cauza faptului că nu își poate controla emoțiile pe teren. Forma sa pare a oscila după modelul unui carusel, cu viteză amețitoare.

Azarenka are și ea probleme. Interesant este că în ultimul timp, și bielorusa a avut probleme în a-și controla nervii. În sfertul de finală de la US open, împotriva Simonei Halep, Azarenka a s-a certat crunt, la fel și la Roland Garros, în duelul cu Williams. Bielorusa a cedat net duelul cu propriile emoții, dar rămâne un pion important. În plus, chiar dacă linia sa de clasament în Grand Slam-uri, în ultimii doi ani nu include calificări în careul de ași, arată totuși mai compact, cu patru sferturi de finală și un bilanț total de șase prezențe în sferturi sau dincolo de ele în ultimele 10 turnee disputate, toate ulterioare ultimului său succes la Australian Open. De partea cealaltă, o jucătoare precum Ivanovic are trei participări în care a atins sau depășit faza sferturilor din 30 de turnee jucate după titlul de la Paris, din 2008.

Simona Halep, pierde în fața Azarenkăi lupta fizică

Scepticismul încă înconjoară așteptările din jurul Simonei Halep. Construită după modelul Justine Henin, o jucătoare care a avut bilanț direct echilibrat cu Serena (6-8) și pozitiv cu Șarapova (7-3), Simona este văzută drept fragilă în raport cu adversarele, specialiștii luând serios în considerare efortul mult mai mare pe care tricolora îl are de făcut în orice duel direct cu o jucătoare de top, pentru a contracara forța brută dezechilibrată.

Avantaj Azarenka, de ordin fizic. De la Mats Willander, la Chris Evert, analiștii tind să susțină că o jucătoare mai înaltă are mai multe arme în fața Serenei, dar și în goana după un titlu de Mare Șlem. În plus, inconsistența Simonei în turneele de Mare Șlem din 2015 încețoșează într-o anumită măsura perspectiva, chiar dacă Azarenka a fost pusă în fața Simonei de bookmakeri pe lista favoritelor la Wimbledon, după o serie bună în Grand Slam-urile din 2014, o optime la Australian Open și un singur accident major, la Roland Garros. Meciurile dezechilibrate dintre Halep și Williams sunt încă mult mai multe decât cele echilibrate, regula fiind aceea a unei dominații nete, chiar și atunci când învingătoare a ieșit tricolora. O multiplă repetare a sceneriului Miami 2015 ar putea întoarce radical balanța, chiar dacă Simona va pierde meciurile.

Garbine Muguruza, necunoscuta legată de menținerea în top

Iberica are în față un an în care trebuie să demonstreze. A învins-o pe Williams la French Open, însă înainte de a face saltul spectaculos în circuit, din postura de outsideră. Finala de la French Open a fost doar pe alocuri mulțumitoare, adjudecată totuși în minimum de seturi de Williams. Analiștii o ridică sus de tot, însă există încă o rezervă și o întrebare – nu cumva ascensiunea sa este una meteorică, precum cea a canadiencei Bouchard? Prea nouă în top pentru a fi avut deja de gestionat presiunea reală a apărării unui rezultat mare, Muguruza este totuși creditată de Sporting Life Bets cu șanse mai mari de a termina în top 10 față de Simona Halep, de exemplu.

Azarenka are atuul major de a fi câștigat două titluri de Mare Șlem. Este însă la egalitate din acest punct de vedere cu Petra Kvitova, și ea dublă campioană, la Wimbledon – o jucătoare mai constantă – care în ciuda faptului că a fost diagnosticată cu mononucleoză, nu a părăsit Top 10 (a încheiat al cincilea sezon consecutiv în Top 10). Bielorusa, cu scuza legată de a se fi aflat în plin proces de revenire după accidentare, a câștigat doar zece poziții în 2015, urcând de pe locul 32 pe 22 – o revenire timidă, extrem de lentă spre top. Datele fizice ale celor trei jucătoare sunt însă similare – jucătoare de talie (Azarenka este cu doar un centimetru mai înaltă decât celelalte două tenismene), loviturile lor au incisivitate de pe linia de fund, trasoarele îndreptate spre tușe nu lipsesc (cele mai bune dovezi – victoria splendidă a cehoaicei Kvitova în finala turneului de la Madrid chiar în fața Serenei Williams, parcursul până în finală al spaniolei Muguruza la turneul Campioanelor) – dar Azarenka este considerată încă jucătoarea care are mai multe șanse să acceseze zona de grație sau să se agațe de meciuri. În plus, Azarenka are deja o anumită aură care într-o anumită măsură îi lipsește cehoaicei Kvitova, iar pe care Muguruza nu a avut timp să și-o construiască.

Victoria Azarenka arată o constanță în circuit superioară celorlalte jucătoare cu titluri de Mare Șlem (Ivanovic, Stosur), are mai multe sezoane petrecute în top și în lumina reflectoarelor față de Halep sau Muguruza și un statut, care o ține în capul listei. În plus, are un mix care, dintr-un motiv sau altul, o deranjează pe Serena Williams – iar finalizarea fiindu-i atât de aproape în câteva rânduri, dă motive de a aștepta și o nouă răbufnire a bielorusei, concretizată cu succes și poate chiar cu răsturnarea totală a ierarhiei.

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 04 Jan. 2016, 08:23 Actualizat: 04 Jan. 2016, 08:24 Tenis
Pe aceeași temă
E oficial! Stare de Urgență din 7 decembrie, până pe 7 martie 2021
E oficial! Stare de Urgență din 7 decembrie, până pe 7 martie 2021
După 10 ani petrecuţi în Franţa, un sătmărean s-a întors în ţară şi cultivă „aurul gastronomiei”
După 10 ani petrecuţi în Franţa, un sătmărean s-a întors în ţară şi cultivă „aurul gastronomiei”
VIDEO Misterul monolitului metalic ajunge în România. Un obiect asemănător celui dispărut recent din Utah a fost descoperit în Piatra Neamţ
VIDEO Misterul monolitului metalic ajunge în România. Un obiect asemănător celui dispărut recent din Utah a fost descoperit ...
Gafa de PROPORTII a Barcelonei! Clubul a anuntat ca vine la Bucuresti pentru meciul de Champions League! Fanii unguri au luat FOC
Gafa de PROPORTII a Barcelonei! Clubul a anuntat ca vine la Bucuresti pentru meciul de Champions League! Fanii unguri au ...
HOROSCOPUL lunii decembrie. Zodia căreia îi merg toate peste așteptări luna aceasta
HOROSCOPUL lunii decembrie. Zodia căreia îi merg toate peste așteptări luna aceasta
Doliu uriaș în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă acasă
Doliu uriaș în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă acasă
Sute de mii de români, blocați în case! Veste șoc înainte de Sărbători. Totul se interzice
Sute de mii de români, blocați în case! Veste șoc înainte de Sărbători. Totul se interzice
COVID-19, mortal și după ce virusul dispare din organism! S-a îmbolnăvit, a fost declarată vindecată, dar a murit
COVID-19, mortal și după ce virusul dispare din organism! S-a îmbolnăvit, a fost declarată vindecată, dar a murit
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
Țara în care femeile nu mai au voie să facă asta, nici măcar la ele în dormitor. Pedepsele sunt dure!
Țara în care femeile nu mai au voie să facă asta, nici măcar la ele în dormitor. Pedepsele sunt dure!
😳 Ce a pățit un bărbat după ce a făcut sex de 12 ori într-o noapte
😳 Ce a pățit un bărbat după ce a făcut sex de 12 ori într-o noapte
Mutare BOMBĂ pentru Mutu! Cărei echipe îi va spune DA! Decizie lui șochează lumea fotbalului
Mutare BOMBĂ pentru Mutu! Cărei echipe îi va spune DA! Decizie lui șochează lumea fotbalului
O companie vrea să revoluţioneze piaţa muncii din România
O companie vrea să revoluţioneze piaţa muncii din România
15 semne că femeia te înșală. Una dintre cele mai mari „minciuni” pe care mulți o cred
15 semne că femeia te înșală. Una dintre cele mai mari „minciuni” pe care mulți o cred
Ai pus-o pe roată în câteva secunde şi ieşi din zăpadă pe loc - VIDEO
Ai pus-o pe roată în câteva secunde şi ieşi din zăpadă pe loc - VIDEO
După ce soţia i-a murit, bărbatul s-a apucat să-i golească dulapul. A dat peste un obiect ascuns și a trecut de la durere la mânie
După ce soţia i-a murit, bărbatul s-a apucat să-i golească dulapul. A dat peste un obiect ascuns și a trecut de la ...
VIDEO Prăbuşirea spectaculoasă a unui meteorit, care a luminat cerul
VIDEO Prăbuşirea spectaculoasă a unui meteorit, care a luminat cerul
Cum făceau amor femeile în URSS. Practica șochează și acum! orice bărbat!
Cum făceau amor femeile în URSS. Practica șochează și acum! orice bărbat!
Barcelona, de râsul internetului: Clubul a confundat Budapesta cu Bucureşti!
Barcelona, de râsul internetului: Clubul a confundat Budapesta cu Bucureşti!
Cea mai mare dramă: Previziuni sumbre. România va ajunge la numai 10 milioane de locuitori. Facem autostrăzi, dar nu va avea cine să meargă pe ele
Cea mai mare dramă: Previziuni sumbre. România va ajunge la numai 10 milioane de locuitori. Facem autostrăzi, dar nu va ...
Avocatul lui Alex Bodi, declarații despre averea afaceristului! Suma colosală pe care a strâns-o fostul soț al Biancăi Drăgușanu anul trecut / VIDEO EXCLUSIV 
Avocatul lui Alex Bodi, declarații despre averea afaceristului! Suma colosală pe care a strâns-o fostul soț al Biancăi ...
Ultima postare a lui Maradona pe Facebook
Ultima postare a lui Maradona pe Facebook
Cine este tânărul care își bate joc de Poliția Română? Beizadeaua a lovit cu mașina un polițist iar acum încearcă să mușamalizeze totul
Cine este tânărul care își bate joc de Poliția Română? Beizadeaua a lovit cu mașina un polițist iar acum încearcă ...
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu zici că e aceeași femeie
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu zici că e aceeași femeie
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Fosta gimnastă arată fabulos la 30 de ani
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Fosta gimnastă arată fabulos la 30 de ani
Dani Mocanu, ce probleme are cu legea? Ce infracțiuni a comis manelistul
Dani Mocanu, ce probleme are cu legea? Ce infracțiuni a comis manelistul