Cât ‘or sta în top? Tinerii jucători de tenis au trimis semnale puternice în februarie: Thiem se anunță un zgurist periculos, Ostapenko a impresionat la Doha

Cât 'or sta în top? Tinerii jucători de tenis au trimis semnale puternice în februarie: Thiem se anunță un zgurist periculos, Ostapenko a impresionat la Doha
  • Publicat:
  • Actualizat:

În 2016, luna februarie a adus în prim-plan evoluțiile unor jucători care aparțin noului val și care, pe viitor, sunt așteptați să confirme și să crească din ce în ce mai mult. Pentru că anul acesta, Australian Open-ul s-a încheiat pe 31 ianuarie, tenisul profesionist a înregistrat în „Făurar” o singură victorie a unui sportiv de Top 5 mondial, fie că a fost vorba despre circuitul WTA sau ATP. Excepția a fost Stan Wawrinka (4 ATP), care s-a impus la turneul ATP 500 de la Dubai. 

Luni, la actualizarea clasamentului mondial, în Top 50 WTA se vor regăsi trei jucătoare de 18 ani: Belinda Bencic, Jelena Ostapenko și Daria Kasatkina – o elvețiancă, o letonă și o rusoaică. Chiar dacă tenisul feminin este mult mai predispus surprizelor decât cel masculin, chiar dacă statistic, media de vârstă a primului succes în WTA este mai scăzută decât în ATP, chiar și pentru tenisul feminin aceasta este o situație inedită: din 2009, de la ascensiunea generației Cîrstea – Wozniacki – Pavlyucenkova, clasamentul WTA nu a mai avut trei adolescente între cele mai bune 50 de sportive ale lumii.

Chiar dacă prezența în Top 50 reflectă evoluția ultimele 52 de săptămâni, toate cele trei jucătoare au marcat borne importante luna asta, care justifică atenția fanilor și a analiștilor sportului alb.

Belinda Bencic, intrată pe radarul tenisului cu așteptări uriașe, cu eticheta de „Micuța Hingis” atașată rapid, și-a desăvârșit în urmă cu două săptămâni o ascensiune impresionantă a ultimelor șase luni, începută prin câștigarea primului titlu de categorie Premier 5 al carierei, la Toronto, și pătrunderea în Top 20.

Bencic a făcut saltul în Top 10, după o finală jucată la St. Petersburg și se menține între primele zece sportive ale momentului. Bencic ocupă același loc 8 atât în clasamentul în timp real al circuitului WTA (pe 52 de săptămâni), cât și în Race To Singapore (clasamentul punctelor câștigate în 2016). Demn de notat este și faptul că, la începutul lunii, jucătoarea din Elveția care va părăsi „club 18 ani” pe 10 martie, atunci când va împlini 19 ani, a evoluat excelent și în FED Cup, în duelul Germania – Elveția, și a contribuit cu două victorii în minimum de seturi, cu Petkovic și Kerber, la calificarea echipei oaspete în semifinale.

Daria Kasatkina continuă o ascensiune controlată, presărată cu victorii de marcă. Rusoaica ajunsă pe tabloul principal de la US Open, din postura de lucky-loser, în 2015, grație retragerii târzii a Mariei Șarapova,  se poate lăuda în februarie cu o performanță de top la dublu: alături de Elena Vesnina,  a administrat prima înfrângere, după 41 de meciuri, echipei numărul unu a probei de dublu, Hingis / Mirza. Cu o semifinală în Rusia, cedată în fața lui Bencic, Kasatkina a punctat bine în clasament.

Jelena Ostapenko este cea mai mică dintre adolescentele din Top 50, iar calitățile arătate într-o săptămână de vis, la Doha, o propun pe lista scurtă de viitoare stea a circuitului.

Letona a învins două campioane de Mare Șlem, pe Kvitova și pe Kuznetsova, a arătat un forehand letal, dar și joc defensiv suficient de solid pentru a se lua la trântă cu Suarez-Navarro. Ostapenko a fost senzația ultimei săptămâni din februarie, chiar dacă în semifinale a trecut cu șansă de Andrea Petkovic, cea care s-a accidentat, la scorul de 5-1 în primul set. Forța ofensivă a Jelenei rămâne de necontestat (a lovit câștigător de 35 de ori în finala cu iberica Navarro), la fel și îndemânarea, dovadă fiind scurtele spectaculoase reușite, și nu numai.

 

Și tenismenii tineri s-au remarcat în Făurar

Apariția în tenisul masculin, a unui jucător de 18 ani, în Top 50, ca în WTA, este foarte puțin probabilă. Totuși, în condițiile în care performanțele recente în circuit aparțin unor jucători care fie au depășit, fie se apropie de granița de 30 de ani, un jucător de 22 de ani reprezintă o infuzie de sânge proaspăt demnă de menționat.

Dominic Thiem, numele nou din circuitul masculin

Austriacul Dominic Thiem a urcat pe poziția a 15-a a clasamentului și mai mult decât atât, intră pe lista jucătorilor obligatoriu de urmărit în sezonul european pe zgură. Victoria în fața lui Rafael Nadal, de la minge de meci pentru „Regele Zgurii”, în semifinala de la Buenos Aires, a fost primul semnal major, care a atras atenția comunității sportului alb. Titlul cucerit o zi mai târziu, grație unui succes în fața lui Nicolas Almagro, tot în set decisiv, a adus o confirmare parțială. Demolarea lui David Ferrer, 6-3, 6-2, la Rio, în sferturile de finală, l-a consacrat pe austriac, care a plusat și mai mult, cu a treia semifinală consecutivă, la Acapulco – de această dată pe ciment – și al doilea titlu câștigat în ultimele trei turnee.

Thiem a făcut o nouă victimă importantă – bulgarul Dimitrov, o eternă speranță a circuitului care însă amână marele triumf care să îl ducă în cărțile de istorie ale sportului alb și a încheiat cu un succes în fața unui alt reprezentant al noii generații – Bernard Tomic.

Fritz, cel mai tânăr american care intră în Top 100, după 1989

La 18 ani, Taylor Fritz a jucat prima sa finală de turneu ATP, la Memphis, apoi a devenit cel mai tânăr american intrat în Top 100, în ultimii 25 de ani. „Joc pentru mine, nu mă interează foarte mult așteptările celor din jurul meu”, a declarat americanul. Frintz s-a oprit pe locul 81 ATP. Germanul Alexander Zverev este singurul sportiv de 18 ani care se mai află în Top 100, pe locul 58 ATP.

Nick Kyrgios leagă victorii în fața jucătorilor de Top 10

Australianul care va împlini 21 de ani pe 27 aprilie, este deja o certitudine în ceea ce privește talentul și potențialul. cu două sferturi de finală jucate deja în turneele de Mare Șlem, cu victorii răzlețe în fața jucătorilor de Top. „Bad-boy”-ul Kyrgios mai are însă de punctat la capitolul constanță. Kyrgios este așteptat și să lase deoparte momentele de deconectare, de boicotare a sportului său. În februarie, Kyrgios a câștigat primul titlu ATP al carierei, la Marsilia, după ce l-a învins cu 6-2, 7-6(3) pe campionul din 2014 de la US Open, Marin Cilic.

Kyrgios a devenit, după Juan Martin Del Potro în 2009, primul jucător de sub 21 de ani care învinge în partide consecutive doi jucători de Top 10 – (Gasquet și Berdych) o demonstrație importantă de consistență în joc și abilitate de concentrare. Prestația lui Nick l-a determinat pe  Brad Gilbert să afirme că în acest moment, Kyrgios este cel mai autoritar jucător din afara top 4 atunci când vine vorba de a conserva un avantaj luat pe tabelă. Australianul a reușit performanța de a nu-și pierde serviciul în fața a trei jucători de Top 15.

În plus, în săptămâni consecutive, Kyrgios a reușit de două ori să îl învingă, în minimum de seturi, pe cehul Tomas Berdych. Parcursul lui Kyrgios la Dubai a fost stopat în mare parte de o accidentare la spate, care i-a anulat șansele în partida cu Wawrinka.  Toate aceste elemente au determinat comunitatea sportului alb să spere, din nou, că australianul se maturizează în sfârșit și este pe punctul de a deveni un candidat viabil pentru Top 10, nu doar pentru Top 30.

După o lună în care jucătorii din afara Top 10 au avut mai multe șanse de a se afirma, într-o perioadă a turneelor cu impact mai mic,  martie deschide sezonul turneelor Premier Mandatory – la feminin și Masters 1.000 – la masculin. Sportivii de top sunt așteptați să acapareze din nou centrul atenției, să își împartă trofeele, în timp ce tinerii remarcați în februarie au în față un test al adevărului, de a duce mai departe ascensiunea care a alimentat interesul fanilor pentru tenis.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă, o poveste tristă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă,…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj. Ce era înauntru, de fapt
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj.…
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele