Begu, învinsă de Șarapova. Irina părăsește turneul de la Madrid în turul doi, după ce a condus în ambele seturi: momentul care ‘a rupt’ manșa a doua

  • Publicat:
  • Actualizat:
Begu, învinsă de Șarapova. Irina părăsește turneul de la Madrid în turul doi, după ce a condus în ambele seturi: momentul care 'a rupt' manșa a doua
  • Irina Begu, singura jucătoare din România dintre cele trei calificate în turul doi al turneului Premier Mandatory de la Madrid care a evoluat luni în proba de simplu, a părăsit întrecerea, după ce a reușit să o provoace pe Maria Șarapova timp de un set și un game. 

Duelul dintre Irina Begu și Maria Șarapova a arătat ca o alăturare forțată a două meciuri distincte. Primul – un duel extrem de echilibrat în care, timp de 70 de minute, Irina a fost un ghimpe în coasta rusoaicei. Al doilea, declanșat de o minge prăvălită nefericit, dar decisiv, de fileu în terenul româncei și care i-a adus rebreak-ul rusoaicei în jocul doi al setului doi, a fost un eșec total pentru Irina.

Atât de mică a fost distanța de la ceea ce s-a întâmplat în prima fază, frumoasă, intensă și frustrantă a meciului – și a doua, dezechilibrată, fără istoric și mult mai frustrantă. C-așa-i în tenis. 

Jocul Irinei Begu s-a sprijinit pe erorile Șarapovei în debut de prim set, atât de bine scoase în evidență în aceste prime luni ale lui 2018 de jucătoare care, în trecut, nu emiteau vreo pretenție în fața „Mașei”. Irina a câștigat primele două game-uri, a condus 3-1, a fost la două puncte de dublu break și la unul de 4-2. În acest meci însă, Șarapova a reușit ceea ce la ultimele evoluții nu mai reușise – să domine mental finalul de set, cu tot cu trageri de timp, cu tot cu puncte jucate la totul sau nimic. Lovind de 15 ori decisiv (Irina o făcuse doar de patru ori!) și reducând la -4 handicapul dat de erori (19), Șarapova a făcut cel mai bun game al său în primul set exact la 5-6: a răzbit într-un game de opt minute, la a treia minge de set. Per total, Irina i-a fost egală – având tot 42 de puncte câștigate. Însă în tenis, acest lucru nu contează.

Irina nu a rămas fără replică. Din contră, a deschis cu break și setul doi. 1-0, la fel ca în primul. Dar felul în care a pierdut rebreak-ul, cu o minge pusă în teren de fileu, fără vreo posibilitate de recurs – a adus acea picătură decisivă care a zădărnicit întreg efortul de până atunci. După o oră și 17 minute, Maria Șarapova primea un avertisment din partea arbitrului pentru trageri de timp la serviciu. Într-un sfert de oră însă, cu doar trei puncte câștigate de Irina în ultimele cinci game-uri, partida era încheiată. Șarapova nu a mai trimis decât șase lovituri câștigătoare în setul doi, însă Irina a greșit cât în primul set (9 față de 10 unforced errors), iar echilibrul a dispărut complet.

  • Maria Șarapova (52 WTA) s-a calificat în optimi, acolo unde o va întâlni pe reprezentanta Franței, Kristina Mladenovic (22 WTA).
  • Româncele i-au readus zâmbetul pe buze Mariei Șarapova: pentru prima dată după Australian Open 2018, rusoaica a legat două victorii în circuit. Astfel, Șarapova este cu un picior înapoi în Top 50, în timp ce Irina riscă să coboare dincolo de poziția 40.

16:22 VICTORIE PENTRU MARIA ȘARAPOVA: 7-5, 6-1.


16:18 Irina has left the court. Nu la propriu, ci doar la figurat. Rusoaica își trece în cont al treilea joc alb consecutiv. De 16 schimburi, Irina nu a mai câștigat punct.


16:16 Sunt 15 puncte câștigate de Șarapovam, din ultimele 16 jucate. Begu – Șarapova 5-7, 1-4.


16:13 Moment dificil pentru Irina, care își pierde a doua oară la rând serviciul – acum, chiar făîră punct câștigat. Begu – Șarapova 5-7, 1-3.


16:06 După o oră și 17 minute, Maria Șarapova primește avertisment din partea arbitrului Kader Nouni, același marocan care a păsuit-o enorm de mult în finala din 2014 de la French Open contra Simonei Halep. Și acum, Șarapova ar fi trebuit avertizată de mult. Însă, mai trist pentru Irina Begu este faptul că fileul a prăbușit o minge a Șarapovei într-un moment-cheie, la oportunitate de rebreak. Și avantajul ei dispare rapid. Begu – Șarapova 5-7, 1-1.


16:00 Break Begu. Irina începe setul doi cu break, câștigând trei puncte din trei contra primului serviciu al rusoaicei. Iată o replică ce ar putea să o înmoaie chiar și npe Șarapova.


15:54 Șarapova vine ca tăvălugul peste Irina Begu pe a treia minge de set și, după eforturi urialșe în defensivă, românca este depășită. Primul set îi revine rusoaicei, după ce a fost condusă cu 2-0. Begu – Șarapova 5-7.

Șarapova reușește să se impună într-un set în care a servit șase duble greșeli. Irina a fost mai bună în start de set, a fost mai tare psihic în punctele-cheie în prima jumătate de oră, însă rusoaica a accesat tipul de prestație arțăgoasă cu care se impunea înaintea suspendării. Tare psihic, rea, punându-și adversara pe fugă, Maria a anulat o minge de 6-6 a Irinei. Bilanțul este cinic: același număr de puncte câștigate în primul set – câte 42, exact același profil la serviciul doi – 7 puncte câștigate din 16 jucate, dar un finiș mai puternic al campioanei din 2014 de la Madrid a pus două game-uri în plus în contul rusoaicei.


15:42 Jocul Șarapovei este în creștere – nu există dubiu. Irina Begu este subv presiune – va servi la 5-6 pentru a ajunge în tiebreak.


15:38 Dacă pe Șarapova am văzut-o cu o scurtă superbă în game-ul al treilea, acum Irina impresionează cu atacul la plasă. Este a doua tură pe serviciu adjudecată la zero de românca de pe locul 38 WTA. Begu – Șarapova 5-5.


15:35 Schimb de terenuri liniștit. Serviciile sunt confirmate și avansăm spre părelungirile setului întâi. Begu – Șarapova 4-5


15:27 Irina a cerut ajutorul antrenorului său, care îi transmite clar – ești aici ca să lupți. Nu mai dai mingea tare spre Șarapova. Înalță-i mingea. trebuie să lovească de sus.


15:25 Șarapova trece în față pe tabelă, după al doilea joc lejer pe serviciu. Ratările sunt istorie în acest moment. Begu – Șarapova 3-4.


15:21 Șarapova revine. Begu salvează și în game-ul șase două mingi de break – cu un serviciu bine plasat la teu și o dreaptă inspirată. Însă, arma numărul unu a Șarapovei ia prim-planul iar Irina greșește lșungul de șlinie decisiv pe a treia minge de break. Begu – Șarapova 3-3

 


15:13 Fanii Șarapovei, în lacrimi! Iată dilema de pe rețelele de socializare – să spunem oare că Maria este furată de peisaj din cauza modelelor care lucrează în loc de copii de mingi sau că Irina joacă atât de bine încât va pulveriza serviciul atât de ezitant al rusoaicei? Totuși, pentru moment, Maria are ce sărbători – un game câștigat pe serviciu. Begu – Șarapova 3-2


15:09 Șarapova a lăsat să se înțeleagă că respectă serviciul Irinei, iar o dovadă este ce s-a întâmplat la prima minge de break avută de rusoaică în acest meci – retur forțat și ratat și încă un game disputat trecut în contul jucătoarei antrenate de Artemon Apostu Efremov – care încă nu a fost chemat pe teren, așa cum s-a întâmplat cu Hogstedt, omologul său. Begu – Șarapova 3-1


15:02 Game-ul pe serviciul Șarapovei este din nou echilibrat, pentru că dreapta rusoaicei nu este calibrată încă și ratează ținta cam des. Begu are parte de un nou game de retur împins la egalitate. Begu – Șarapova 2-1


14:58 Irina nu îi dă nicio șansă Mariei Șarapova: game alb pe serviciu, cu câte două puncte jucate pe serviciul unu și doi. Begu – Șarapova 2-0


14:55 Start excelent pentru Begu! Irina pune presiune de la început pe retur și, după un prim punct cedat prin dublă greșeală de dubla campioană de la Roland Garros, defensiva româncei face diferența. Begu – Șarapova 1-0


14:50 Start joc! Șarapova are primul serviciu în partidă.


14:40 Begu, sub lupa Șarapovei: este o jucătoare pe care aceste condiții o avantajează, cu mingea care sare sus – mai sus decât în multe alte turnee. Va trebui să am grijă la acest aspect. În plus, rusoaica o descrie pe Irina, ușor surprinzător, în termeni de „big hitter” și „big serve”.


14:30 Negru pentru Șarapova înaitea duelului cu Irina Begu. Rusoaica nu are amintiri plăcute de la ultimele dueluri cu reprezentantele României:  Simona Halep și-a depășit în sfârșit complexul la final de 2017, Monica Niculescu a dereglat complet mecanismul „Mashei”, iar acum Irina vrea și ea să smulgă o piatră din coroana rusoaicei.


Irina Begu nu are timp să se bucure prea mult de cea de-a doua victorie a carierei obținută în fața unei jucătoare de Top 5. După un 6-3, 6-3 în fața Jelenei Ostapenko ((deținătoarea trofeului de la Roland Garros), în care capul mai limpede, experiența, execuțiile precise și plusul de încredere dat de faptul că duelul s-a purtat pe un teren pe care bucureșteanca știe că lucrurile se leagă pentru ea, Begu primește un test și mai dificil: un duel cu dubla campioană de la Roland Garros, glamuroasa și controversata Maria Șarapova. Decalajul înregistrat până acum în meciurile directe (6-0 la seturi pentru rusoaică) este contrabalansat de o statistică ce poate reflecta mult mai fidel raportul de forțe în acest moment: la startul competiției de la Madrid, Begu avea de trei ori mai multe meciuri câștigate în 2018 decât Șarapova (15-5).

De două oi sfertfinalistă la Madrid, Irina Begu a confirmat deja faptul că zgura o avantajează, că pe roșu se simte cel mai bine și că aici își poate adapta jocul astfel încât să profite la maximum de slăbiciunile intuite de partea cealaltă a fileului. În umă cu doi ani, în 2016, Irina făcea prima sa victimă din rândurile Top 5, învingând-o pe Garbine Muguruza. Acum, Ostapenko (5 WTA) nu a reușit, cu 24 de lovituri câștigătoare, să obțină măcar un set în fața jucătoarei pregătite de Artemon Apostu-Efremov.

Begu are motive să spere: Maria Șarapova pare mai vulnerabilă ca oricând. 2018 este doar al sezon al unei cariere încununate cu 36 de trofee WTA la simplu în care rusoaica a pierdut patru meciuri la rând. Această serie negativă a fost închisă chiar la Madrid, în fața Mihaelei Buzărnescu. Șarapova tot a suferit însă: a condus cu 5-2 în primul set, însă s-a văzut întoarsă de o jucătoare care, cu mai puțin de 24 de ore în urmă jucase o finală de două ore și jumătate la peste 1.770 de km distanță, la Praga (Cehia), românca ajungând la două mingi de un miraculos 5-5.

Maria Șarapova a răbufnit puțin înaintea duelului cu Irina Begu. „Credeți că eu vreau să fiu numărul 60, 70 în lume? Nu, nu vreau asta. Vreau să pierd în primul tur? Categoric nu. De asta încă mă aflu aici, pentru că nu mă pot mulțumi cu aceste lucruri și pentru că în continuare caut soluții și muncesc, fac schimbări acolo unde cred că pot să fac mai bine. La fel ca toți ceilalți jucători, asta e tot ce pot să fac pentru mine și pentru cariera mea. Înfrângerile mele sunt în văzul lumii, în fața a mii de oameni. Înfrângerile sunt mai dure, la alt nivel. Dar toți avem aceleași vulnerabilități„, a pledat Șarapova.

Cu 26 de meciuri jucate în sezon, față de 11 ale Mariei Șarapova, Irina Begu are de partea sa un ritm de competiție la care rusoaica doar visează în acest moment. Problemele Șarapovei sunt mai ales legate de sine – apoi provocate de adversar. Accidentarea de la brațul stâng, dublată de o evidentă pierdere de încredere, a îngreunat revilimentul fostului număr unu mondial. Aflată mai sus în clasament decât Șarapova, Irina Begu are, dincolo de misiunea de a găsi din nou reglajele optime de ordin tehnico-tactic, și provocarea de a gestiona corect din punct de vedere emoțional o breșă oportun ivită în fața sa.

  • După un timp de odihnă rezonabil, Irina Begu va reveni pe teren, luni, pentru a juca la dublu alături de Simona Halep. Româncele încheie programul zilei pe Terenul 6, cu duelul lor împotriva perechii formate din Nicole Melichar și Kveta Peschke (SUA / Cehia). Tot pe acest teren evoluează în deschiderea programului, de la ora15:00, și Mihaela Buzărnescu, alături de Alize Cornet, împotriva perechii cap de serie 7 formate din Andreja Klepac și Maria Jose Martinez Sanchez (Slovenia / Spania). 
Știri despre
Pe aceeași temă
Vedeta a fost prinsă goală sub duş. Imagini incendiare. O recunoşti? E celebră
Vedeta a fost prinsă goală sub duş. Imagini incendiare. O recunoşti? E celebră
„Q”, internautul de la care a pornit mişcarea QAnon, a revenit pe forumurile web după 2 ani de pauză: „Să jucăm încă o dată?”
„Q”, internautul de la care a pornit mişcarea QAnon, a revenit pe forumurile web după 2 ani de pauză: „Să jucăm…
Courtois şi-a făcut tatuaj reprezentând un „zid de cărămidă
Courtois şi-a făcut tatuaj reprezentând un „zid de cărămidă" în onoarea câştigării Ligii Campionilor
Atât! Anamaria Prodan îl demolează pe Reghe!
Atât! Anamaria Prodan îl demolează pe Reghe!
Ne-am putea trezi pe MARTE?! Teoria care ZGUDUIE din temelii tot ce știam până acum!
Ne-am putea trezi pe MARTE?! Teoria care ZGUDUIE din temelii tot ce știam până acum!
Imaginile anului! Antonia şi-a arătat chiloţeii şi nu numai. Sângele a dat în clocot la concert
Imaginile anului! Antonia şi-a arătat chiloţeii şi nu numai. Sângele a dat în clocot la concert
LEGEA PENSIILOR se schimbă radical în România! Marius Budăi, anunț de ultimă oră: Eu așa ceva NU voi semna!
LEGEA PENSIILOR se schimbă radical în România! Marius Budăi, anunț de ultimă oră: Eu așa ceva NU voi semna!
Să vezi și să nu crezi! Câți euro costă un șezlong pe o plajă din Thassos. Un turist român a făcut poza
Să vezi și să nu crezi! Câți euro costă un șezlong pe o plajă din Thassos. Un turist român a…
Ce semne apar pe unghii dacă ai probleme cu ficatul sau tiroida. Bolile care „se citesc” pe unghii
Ce semne apar pe unghii dacă ai probleme cu ficatul sau tiroida. Bolile care „se citesc” pe unghii
Momente incredibile la tv: Și-a pierdut „castitatea” în fața telespectatorilor
Momente incredibile la tv: Și-a pierdut „castitatea” în fața telespectatorilor
David Popovici la sosirea în ţară: Sunt onorat să reprezint ţara asta frumoasă şi să vă simt alături
David Popovici la sosirea în ţară: Sunt onorat să reprezint ţara asta frumoasă şi să vă simt alături
BANCUL ZILEI: Soțul intră în pat și-i șoptește la ureche nevestei: Sunt fără chiloți!
BANCUL ZILEI: Soțul intră în pat și-i șoptește la ureche nevestei: Sunt fără chiloți!
Campania lungă de sabotaj dusă de Putin prin spionii săi înainte de a lansa invazia din Ucraina
Campania lungă de sabotaj dusă de Putin prin spionii săi înainte de a lansa invazia din Ucraina
Și-a „satisfăcut pofta”, în tribună, crezând că nu o vede nimeni. O cameră TV a surprins totul!
Și-a „satisfăcut pofta”, în tribună, crezând că nu o vede nimeni. O cameră TV a surprins totul!
A dat-o de gol pe Andreea Marin! Fiul lui Ștefan Bănică nu s-a mai abținut și a spus tot
A dat-o de gol pe Andreea Marin! Fiul lui Ștefan Bănică nu s-a mai abținut și a spus tot
Bărbatul a dus mașina în service și a lăsat camera de bord pornită. SURPRIZĂ uriașă ...
Bărbatul a dus mașina în service și a lăsat camera de bord pornită. SURPRIZĂ uriașă ...
FOTO. Misha, într-o ipostază provocatoare! Fosta soție a lui Connect-R, ce apariție
FOTO. Misha, într-o ipostază provocatoare! Fosta soție a lui Connect-R, ce apariție
FOTO. Cristina Spătar, în costum de baie. Vedeta se prezintă fabulos la 50 de ani!
FOTO. Cristina Spătar, în costum de baie. Vedeta se prezintă fabulos la 50 de ani!