Ashleigh Barty a câștigat Turneul Campioanelor! Liderul mondial a găsit, în sfârșit, răspunsul potrivit pentru Elina Svitolina

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 03 Nov. 2019, 15:16 Actualizat: 03 Nov. 2019, 15:49 Tenis
Ashleigh Barty a câștigat Turneul Campioanelor! Liderul mondial a găsit, în sfârșit, răspunsul potrivit pentru Elina Svitolina

Ashleigh Barty a câștigat Turneul Campioanelor 2019, învingând-o în finală pe campioana ediției precedente, Elina Svitolina, scor 6-4, 6-3, pentru prima dată în șase meciuri directe.

  • Ultimul meci WTA al sezonului s-a încheiat cu victoria liderului mondial. Partida a fost în format LIVE BLOG pe www.prosport.ro și în transmisiune directă pe DigiSport 2.

Australianca Ashleigh Barty încheie de manieră impresionantă un sezon 2019 de vis. La 23 de ani, sportiva de la Antipozi este prima tenismenă din ultimii cinci ani care câștigă un titlu de Mare Șlem plus Turneul Campioanelor, de la Serena Williams (2014) încoace. În plus, ea va încheia anul pe prima poziție în clasamentul mondial.

Aflată la al șaselea meci direct cu Elina Svitolina, Ashleigh Barty a găsit în sfârșit cheia potrivită pentru a aborda partida și a obține un control destul de constant și evident. Barty a atacat la fileu încă din primul punct, însă a știut să se impună prin variație, nu printr-un joc unidimensional. Finala a avansat rapid, cu ture autoritare pe serviciu până la 4-4, niciuna dintre sportive necedând mai mult de două puncte în tura pe lansare. Svitolina și-a procurat prima minge de break, însă așa cum o făcuse și contra Pliskovei, Barty a gestionat bine momentul dificil pe serviciu, salvând. Conform cu o lege nescrisă din tenis, pedeapsa pentru reprezentanta Ucrainei a venit în game-ul imediat următor.

Sub presiunea scorului, Svitolina a pierdut game-ul din mână, Barty având și o doză de ajutor de la fileu, dar și puterea de a ataca la momentul oportun și a converti.

Setul secund nu a mai evoluat la fel de liniar, de la 1-1 înregistrându-se cinci break-uri în interval de șase game-uri. Barty nu a apăsat niciun moment butonul de panică, a avut rezistență în raliuri, dar și finalizări pe tușă la degetul mic. La 5-3, australianca a reușit să se adune și, pe fondul unei evidente stări de frustrare și de neputință a Elinei Svitolina, a închis partida cu game la zero pe lansare.

Barty devine doar a cincea jucătoare care câștigă trofeul WTA Finals la debutul în competiție, după Serena Williams (2001), Maria Șarapova (2004), Petra Kvitova (2011) și Dominika Cibulkova (2016), anunță site-ul Asociației Jucătoarelor Profesioniste.

Trofeul Turneului Campioanelor merge în Australia pentru prima dată după mai bine de patru decade. În 1976, pentru Australia triumfa Evonne Goolagong Cawley.

Barty – Svitolina, finala Turneului Campioanelor 2019, cadru cu cadru

♦ GAME SET, MECI, Ashleigh Barty, 6-4, 6-3 în finala cu Elina Svitolina! Liderul mondial încheie meciul cu hold la zero.

♦ BREAK BARTY, care va servi pentru trofeu la 6-4, 5-3. Un game cu 12 puncte superbe este încheiat dezamăgitor de Svitolina, cu o greșeală pe rever născută din alegerea neinspirată a momentului de atac. Racheta sportivei din Ucraina ajunge pe suprafața de joc, într-un gest de frustrare al Elinei.

♦ REBREAK Svitolina! După un schimb superb și epuizant, Barty oferă minge de rebreak cu o dublă greșeală proprie. Svitolina joacă riscant, lăsând mult teren neacoperit spre dreapta, însă adversara sa ratează lovitura. Sunt patru break-uri în ultimele cinci game-uri disputate și un 4-3 pe tabelă pentru Barty.

♦ AL DOILEA BREAK CONSECUTIV PENTRU BARTY. Ashleigh câștigă patru puncte la rând pentru a se desprinde la set și 4-2. Svitolina i-a pus game-ul pe tavă, cu prima sa dublă greșeală în partidă.

♦ Barty câștigă al doilea game consecutiv și revine în avantaj în setul doi, la 3-2. La acest scor, vedem primul on-court coaching în finala Turneului Campioanelor, cerut, evident, de Svitolina.

♦ Jucând agresiv, Barty găsește la milimetru tușe consecutive, pentru a-și procura minge de break. La finele unui raliu epuizant, din colț în colț, liderul mondial ia cu asalt fileul și finalizează cu un smash dificil. Barty pune, astfel, pe tabelă rebreak-ul! 2-2

♦ Svitolina obține primul break în setul doi, pentru a prelua conducerea pe tabelă, 2-1. Barty comite dublă greșeală la minge de break, după un game slab pe lansare. Se încheie, astfel, prima oră de joc în finala Turneului Campioanelor.

! Barty a câștigat primul set datorită celor 19 lovituri câștigătoare reușite – inclusiv în ultimele două puncte ale actului inaugural. Ea a comis și 18 greșeli neforțate, de trei ori mai multe decât ale Elinei Svitolina (6 winners, 6 UEs).

Barty – Svitolina, finala Turneului Campioanelor, LIVE: australianca a avut inițiativa și a câștigat primul set, în 44 minute

♦ BREAK ȘI SET BARTY! Svitolina are și ea parte, imediat după mingea de break ratată, de un prim game complicat pe lansare. Revenind la conducere de la 0-30, după două cadouri făcute liderului mondial, Elina se vede dusă la egaliate. Barty își procură minge de set, impune ritmul în duel de rever în lung de linie, dar scapă apoi dreapta în diagonală, în terenul de dublu.Procentajul primului serviciu al sportivei din Ucraina a căzut sub 70%, de la 85%, dar și sub cel al australiencei. După două mingi de set anulate, Svitolina are de înfruntat o a treia, întrucât fileul o ajută pe Barty. Primul serviciu al Elinei nu trece de fileu, iar Barty returnează câștigător în lung de linie, pe al doilea, mutându-se pentru a lovi cu dreapta din zona de rever.

♦ Prim game intens disputat în finală: Barty a salvat minge de break și, după patru egalități, ajunge la 5-4. Deținătoarea trofeului se apără în continuare magistral. Barty are probleme cu forehand-ul, care oferă câteva cadouri. Elina nu are ce face la mingea de break, apoi se aventurează la fileu într-un moment important, la 40-40, însă se trezește cu un passing aprig pe lângă ea.

♦ Svitolina folosește foarte, foarte bine reverul în diagonală pentru a dialoga atât cu dreapta, cât și cu reverul adversarei sale din finala Turneului Campioanelor. Elina păstrează logica partidei – cel mult două puncte cedate în game-ul pe lansare de sportiva aflată la serviciu, după ce a simțit un pic de presiune la 30-30. Barty a ratat însă un retur pe mingea a doua, iar mai departe defensiva minunată a sportivei din Ucraina rezolvă problemele. 4-4.

♦ Barty face impresie ecelentă la fileu și este în avantaj, 4-3, după 22 de minute, la schimbarea mingilor.

♦ În primele cinci game-uri, nici Barty, nici Svitolina nu au pierdut punct pe serviciul doi. Elina are frecvența primei mingi la un ecelent 85%! 3-2 pentru australiancă.

♦ Barty folosește eficient slice-ul și unghiurile pe serviciu, pentru un nou hold confortabil, în timp ce pe serviciul Svitolinei se joacă primele raliuri apăsate. Logica serviciilor se păstrează, la 2-2.

♦ Svitolina răspunde cu game la zero pe lansare, servind doi ași. 1-1.

♦ Barty începe prompt finala, cu o tură lejeră pe serviciu. Australianca a urcat la fileu încă din primul punct și chiar dacă a ratat acel prim voleu, s-a impus în cele din urmă la 15.

♦ Este meciul de retragere pentru arbitra de scaun Mariana Alves, din Portugalia. Alves este acum una dintre cele mai apreciate posesoare ale Golden Badge-ului, însă în 2004 a fost implicată în scandalul de arbitraj de la sfertul Serena Williams – Jennifer Capriati. Un lanț de decizii eronate au contribuit la luarea deciziei de introducere a sistemului Hawk Eye în tenis.

♦ Finala Turneului Campioanelor poate începe! Barty și Svitolina sunt pe teren, pentru încălzire.


Barty – Svitolina, finala Turneului Campioanelor. Elina a băgat spaima în adversare cu serviciul și cu seria sa impresionantă de la WTA FInals. Ashleigh are în față o ecuație grea

Jucătoarele aflate pe prima și a opta poziție în clasamentul mondial se înfruntă azi pentru trofeul Billie Jean King. Elina Svitolina încearcă să câștige primul său titlu pe 2019 și să își păstreze coroana cucerită anul trecut. De partea cealaltă, miniona Ashleigh Barty încearcă să adauge lângă trofeul de la Roland Garros și Cupa WTA Finals, având și primul loc asigurat pentru finalul de an.

Oricine s-ar impune, campioana din 2019 îi va călca pe urme Serenei Williams. Americanca este ultima jucătoare care a reușit să își apere titlul la WTA Finals, dar și ultima sportivă care a triumfat la Super 8-ul de final de an având un titlu de Mare Șlem în sezon, în 2014.

Barty – Svitolina, finala Turneului Campioanelor, LIVE. Dublă invincibilitate pentru reprezentanta Ucrainei

Svitolina a fost invincibilă până acum la Turneul Campioanelor, cedând un singur set, în semifinala cu Belinda Bencic. Ucraineanca a ajuns la zece vicorii consecutive la WTA Finals, chiar dacă până la startul întrecerii de la Shenzhen nu învinsese nicio sportivă din Top 8 în sezon și nu jucase nici măcar o finală. Barty, în schimb, a pierdut meciul secund din grupă, în fața rezervei Kiki Bertens.

Elina este invincibilă până acum și în duelurile directe cu Ashleigh – cu un net 5-0. Cel mai recent episod al rivalității lor s-a consumat la Miami, în optimi, în acest an. Svitolina s-a impus la un vârf de ac, 7-6(8), 5-7, 6-4.

Mi-a luat câteva zile să trec peste acel meci. Cred că acolo am făcut o treabă mai bună de-a lungul celor trei seturi – să joc ceea ce mi-aș fi dorit. Dar, nu mi-am fructificat șansele și asta a fost.
Ashleigh Barty, despre match-up-ul cu Svitolina, după semifinala cu Pliskova, în care a salvat 11 din 12 mingi de break

Barty – Svitolina, finala Turneului Campioanelor LIVE. Liderul mondial promite schimbare tactică, deținătoarea trofeului speră să mențină ritmul draconic la serviciu

Liderul mondial are nevoie de o schimbare în deznodământul duelului cu Svitolina. „Am posibilitatea de a încerca ceva diferit, pentru că ceea ce am făcut până acum împotriva ei nu prea a funcționat. Sau nu am executat suficient de constant pe o durată suficient de lungă„, a declarat australianca. Ea va alcătui, potrivit WTA, un nou plan de joc alături de antrenorul Carig Tyzzer pentru duminică.

De partea cealaltă, Svitolina a impresionat în sala din Shenzhen prin felul în care a servit. Potrivit statisticienilor WTA, deținătoarea trofeului a reușit în semifinala întreruptă la jumătatea setului decisiv cu Bencic să își stabilească un nou record personal, cu 16 ași serviți într-un singur meci. De asemenea, la Shenzhen Svitolina a reușit mai mult decât să își dubleze numărul mediu de ași pe meci, cu 8,3 ași pe meci, față de 3,8 ași pe meci – media în sezon.

33 de ași a reușit Svitolina în 9 seturi. Barty a jucat două seturi în plus și a totalizat 31 ași

  • Barty are șansa de a obține al treilea trofeu din categoria celor mai importante nouă ale sezonului WTA (4 Grand Slam-uri, 4 Premier Mandatory, WTA FInals). Australianca de 1,66 m are victorii la Miami și Roland Garros.

4,725 milioane de dolari va încasa Svitolina dacă își adjudecă finala Turneului Campioanelor. Elina are trei victorii din trei meciuri în Grupă. Pentru că a pierdut un meci în Grupa Roșie, Barty ar uma să încaseze 4,42 milioane de dolari în cazul unei victorii, duminică după-amiază.

Toate câștigătoarele Turneului Campioanelor din 2010 până în prezent:

Barty - Svitolina, finala Turneului Campioanelor, LIVE. Iată cine s-a impus la WTA începând cu 2010
Barty – Svitolina, finala Turneului Campioanelor, LIVE. Iată cine s-a impus la WTA începând cu 2010

 

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 03 Nov. 2019, 15:16 Actualizat: 03 Nov. 2019, 15:49 Tenis
Pe aceeași temă
A murit! Doliu uriaş în politica românească! Adrian Năstase a făcut anunţul tragic: "Era preşedinte..."
A murit! Doliu uriaş în politica românească! Adrian Năstase a făcut anunţul tragic: "Era preşedinte..."
De ce ne ferim de vaccinul Sputnik-V: Imaginea care arată că ruşii sunt în stare de orice
De ce ne ferim de vaccinul Sputnik-V: Imaginea care arată că ruşii sunt în stare de orice
Semnalul de alarmă al medicului Marinescu, după ce o femeie însărcinată a murit după ce s-a infectat cu SARS COV 2: Sarcina este un factor de risc
Semnalul de alarmă al medicului Marinescu, după ce o femeie însărcinată a murit după ce s-a infectat cu SARS COV 2: ...
Fost capitan de nationala care si-a pierdut mintile in fata unui arbitru. „Daca-mi dai rosu, te lovesc!” Ce a urmat
Fost capitan de nationala care si-a pierdut mintile in fata unui arbitru. „Daca-mi dai rosu, te lovesc!” Ce a urmat
Kelly Osbourne a slăbit 40 de kilograme. Imagini cu vedeta după slăbirea dramatică
Kelly Osbourne a slăbit 40 de kilograme. Imagini cu vedeta după slăbirea dramatică
Cosmina Păsărin, pe plaja de nudiști! Imagini rare cu ea în costumul lui Adam
Cosmina Păsărin, pe plaja de nudiști! Imagini rare cu ea în costumul lui Adam
VIDEO „Triunghiul Bermudelor“ din Munţii Parâng. Locul enigmatic devenit cimitir al avioanelor prăbuşite
VIDEO „Triunghiul Bermudelor“ din Munţii Parâng. Locul enigmatic devenit cimitir al avioanelor prăbuşite
Ce avere avea, de fapt, Pian? 'Palatul ăla costă UN MILION de EURO'
Ce avere avea, de fapt, Pian? 'Palatul ăla costă UN MILION de EURO'
„FETELE lui tata”. Ele sunt fiicele lui Vladimir Putin. Una dintre ele a TESTAT pe ea vaccinul împotriva coronavirusului
„FETELE lui tata”. Ele sunt fiicele lui Vladimir Putin. Una dintre ele a TESTAT pe ea vaccinul împotriva coronavirusului
Tatăl lui Emi Pian nu a ajuns la înmormântarea fiului său! Autoritățile nu au aprobat cererea de eliberare din închisoare 
Tatăl lui Emi Pian nu a ajuns la înmormântarea fiului său! Autoritățile nu au aprobat cererea de eliberare din închisoare 
Vești proaste pentru toți românii! Pierd o zi liberă de la stat în luna august
Vești proaste pentru toți românii! Pierd o zi liberă de la stat în luna august
Gigi Becali i-a dat lovitura devastatoare lui Gică Hagi! Vestea momentului în România
Gigi Becali i-a dat lovitura devastatoare lui Gică Hagi! Vestea momentului în România
Surpriză: OMV Petrom VINDE un activ important. Cum îl poţi cumpăra
Surpriză: OMV Petrom VINDE un activ important. Cum îl poţi cumpăra
Îmbătrâneşti? Aceste 9 vitamine te pot ajuta să te simţi în formă
Îmbătrâneşti? Aceste 9 vitamine te pot ajuta să te simţi în formă
Povestea fabuloasă a limuzinei Mercedes pe care chinezii au vrut să o copieze, dar nu au reușit niciodată
Povestea fabuloasă a limuzinei Mercedes pe care chinezii au vrut să o copieze, dar nu au reușit niciodată
A pus un selfie pe internet, dar nu a fost atentă la reflexia de la fereastră. Ce a urmat e uluitor
A pus un selfie pe internet, dar nu a fost atentă la reflexia de la fereastră. Ce a urmat e uluitor
Şantaj între două studente din Iaşi care practicau videochat-ul: ”Ştiu ce faci, dragă fată norocoasă”
Şantaj între două studente din Iaşi care practicau videochat-ul: ”Ştiu ce faci, dragă fată norocoasă”
Jador a dat VESTEA CE MARE! Va avea propria lui emisiune
Jador a dat VESTEA CE MARE! Va avea propria lui emisiune
Andreea Bălan, imagini interzise în mare! Credea că nu o vede nimeni
Andreea Bălan, imagini interzise în mare! Credea că nu o vede nimeni
Lili Sandu a născut! Vedeta a adus pe lume un băiețel. Primele imagini cu micutul
Lili Sandu a născut! Vedeta a adus pe lume un băiețel. Primele imagini cu micutul
Dezastrul FĂRĂ PRECEDENT care ne schimbă viaţa radical. Cu ochii după COVID şi după criză, nimeni nu se aştepta. Nici bogaţii nu se pot ascunde
Dezastrul FĂRĂ PRECEDENT care ne schimbă viaţa radical. Cu ochii după COVID şi după criză, nimeni nu se aştepta. ...
Momentul în care sicriul lui Emi Pian a ajuns la cimitir! Oamenii au aruncat cu petale de flori peste mașină, i-au strigat numele și l-au aplaudat / PAPARAZZI
Momentul în care sicriul lui Emi Pian a ajuns la cimitir! Oamenii au aruncat cu petale de flori peste mașină, i-au strigat ...
ȘOC! Florin Salam a plecat în mijlocul funeraliilor lui Emi Pian: ”Nu mă lasă”
ȘOC! Florin Salam a plecat în mijlocul funeraliilor lui Emi Pian: ”Nu mă lasă”
Discursul regizorului Cristi Puiu de la TIFF a încins spiritele în spaţiul public
Discursul regizorului Cristi Puiu de la TIFF a încins spiritele în spaţiul public
Mașini nou-nouțe găsite ABANDONATE într-un depozit. Cum arată mașinile care ZĂCEAU ACOLO din anii `90
Mașini nou-nouțe găsite ABANDONATE într-un depozit. Cum arată mașinile care ZĂCEAU ACOLO din anii `90
FOTO. Andreea Bănică, fără lenjerie intimă pe ea! Rochița a lăsat la vedere totul
FOTO. Andreea Bănică, fără lenjerie intimă pe ea! Rochița a lăsat la vedere totul
FOTO. Nicoleta Nucă, topless! Vedeta s-a pozat fără inhibiții
FOTO. Nicoleta Nucă, topless! Vedeta s-a pozat fără inhibiții