Ashleigh Barty a câștigat Turneul Campioanelor! Liderul mondial a găsit, în sfârșit, răspunsul potrivit pentru Elina Svitolina

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 03 Nov. 2019, 15:16 Actualizat: 03 Nov. 2019, 15:49 Tenis
Ashleigh Barty a câștigat Turneul Campioanelor! Liderul mondial a găsit, în sfârșit, răspunsul potrivit pentru Elina Svitolina

Ashleigh Barty a câștigat Turneul Campioanelor 2019, învingând-o în finală pe campioana ediției precedente, Elina Svitolina, scor 6-4, 6-3, pentru prima dată în șase meciuri directe.

  • Ultimul meci WTA al sezonului s-a încheiat cu victoria liderului mondial. Partida a fost în format LIVE BLOG pe www.prosport.ro și în transmisiune directă pe DigiSport 2.

Australianca Ashleigh Barty încheie de manieră impresionantă un sezon 2019 de vis. La 23 de ani, sportiva de la Antipozi este prima tenismenă din ultimii cinci ani care câștigă un titlu de Mare Șlem plus Turneul Campioanelor, de la Serena Williams (2014) încoace. În plus, ea va încheia anul pe prima poziție în clasamentul mondial.

Aflată la al șaselea meci direct cu Elina Svitolina, Ashleigh Barty a găsit în sfârșit cheia potrivită pentru a aborda partida și a obține un control destul de constant și evident. Barty a atacat la fileu încă din primul punct, însă a știut să se impună prin variație, nu printr-un joc unidimensional. Finala a avansat rapid, cu ture autoritare pe serviciu până la 4-4, niciuna dintre sportive necedând mai mult de două puncte în tura pe lansare. Svitolina și-a procurat prima minge de break, însă așa cum o făcuse și contra Pliskovei, Barty a gestionat bine momentul dificil pe serviciu, salvând. Conform cu o lege nescrisă din tenis, pedeapsa pentru reprezentanta Ucrainei a venit în game-ul imediat următor.

Sub presiunea scorului, Svitolina a pierdut game-ul din mână, Barty având și o doză de ajutor de la fileu, dar și puterea de a ataca la momentul oportun și a converti.

Setul secund nu a mai evoluat la fel de liniar, de la 1-1 înregistrându-se cinci break-uri în interval de șase game-uri. Barty nu a apăsat niciun moment butonul de panică, a avut rezistență în raliuri, dar și finalizări pe tușă la degetul mic. La 5-3, australianca a reușit să se adune și, pe fondul unei evidente stări de frustrare și de neputință a Elinei Svitolina, a închis partida cu game la zero pe lansare.

Barty devine doar a cincea jucătoare care câștigă trofeul WTA Finals la debutul în competiție, după Serena Williams (2001), Maria Șarapova (2004), Petra Kvitova (2011) și Dominika Cibulkova (2016), anunță site-ul Asociației Jucătoarelor Profesioniste.

Trofeul Turneului Campioanelor merge în Australia pentru prima dată după mai bine de patru decade. În 1976, pentru Australia triumfa Evonne Goolagong Cawley.

Barty – Svitolina, finala Turneului Campioanelor 2019, cadru cu cadru

♦ GAME SET, MECI, Ashleigh Barty, 6-4, 6-3 în finala cu Elina Svitolina! Liderul mondial încheie meciul cu hold la zero.

♦ BREAK BARTY, care va servi pentru trofeu la 6-4, 5-3. Un game cu 12 puncte superbe este încheiat dezamăgitor de Svitolina, cu o greșeală pe rever născută din alegerea neinspirată a momentului de atac. Racheta sportivei din Ucraina ajunge pe suprafața de joc, într-un gest de frustrare al Elinei.

♦ REBREAK Svitolina! După un schimb superb și epuizant, Barty oferă minge de rebreak cu o dublă greșeală proprie. Svitolina joacă riscant, lăsând mult teren neacoperit spre dreapta, însă adversara sa ratează lovitura. Sunt patru break-uri în ultimele cinci game-uri disputate și un 4-3 pe tabelă pentru Barty.

♦ AL DOILEA BREAK CONSECUTIV PENTRU BARTY. Ashleigh câștigă patru puncte la rând pentru a se desprinde la set și 4-2. Svitolina i-a pus game-ul pe tavă, cu prima sa dublă greșeală în partidă.

♦ Barty câștigă al doilea game consecutiv și revine în avantaj în setul doi, la 3-2. La acest scor, vedem primul on-court coaching în finala Turneului Campioanelor, cerut, evident, de Svitolina.

♦ Jucând agresiv, Barty găsește la milimetru tușe consecutive, pentru a-și procura minge de break. La finele unui raliu epuizant, din colț în colț, liderul mondial ia cu asalt fileul și finalizează cu un smash dificil. Barty pune, astfel, pe tabelă rebreak-ul! 2-2

♦ Svitolina obține primul break în setul doi, pentru a prelua conducerea pe tabelă, 2-1. Barty comite dublă greșeală la minge de break, după un game slab pe lansare. Se încheie, astfel, prima oră de joc în finala Turneului Campioanelor.

! Barty a câștigat primul set datorită celor 19 lovituri câștigătoare reușite – inclusiv în ultimele două puncte ale actului inaugural. Ea a comis și 18 greșeli neforțate, de trei ori mai multe decât ale Elinei Svitolina (6 winners, 6 UEs).

Barty – Svitolina, finala Turneului Campioanelor, LIVE: australianca a avut inițiativa și a câștigat primul set, în 44 minute

♦ BREAK ȘI SET BARTY! Svitolina are și ea parte, imediat după mingea de break ratată, de un prim game complicat pe lansare. Revenind la conducere de la 0-30, după două cadouri făcute liderului mondial, Elina se vede dusă la egaliate. Barty își procură minge de set, impune ritmul în duel de rever în lung de linie, dar scapă apoi dreapta în diagonală, în terenul de dublu.Procentajul primului serviciu al sportivei din Ucraina a căzut sub 70%, de la 85%, dar și sub cel al australiencei. După două mingi de set anulate, Svitolina are de înfruntat o a treia, întrucât fileul o ajută pe Barty. Primul serviciu al Elinei nu trece de fileu, iar Barty returnează câștigător în lung de linie, pe al doilea, mutându-se pentru a lovi cu dreapta din zona de rever.

♦ Prim game intens disputat în finală: Barty a salvat minge de break și, după patru egalități, ajunge la 5-4. Deținătoarea trofeului se apără în continuare magistral. Barty are probleme cu forehand-ul, care oferă câteva cadouri. Elina nu are ce face la mingea de break, apoi se aventurează la fileu într-un moment important, la 40-40, însă se trezește cu un passing aprig pe lângă ea.

♦ Svitolina folosește foarte, foarte bine reverul în diagonală pentru a dialoga atât cu dreapta, cât și cu reverul adversarei sale din finala Turneului Campioanelor. Elina păstrează logica partidei – cel mult două puncte cedate în game-ul pe lansare de sportiva aflată la serviciu, după ce a simțit un pic de presiune la 30-30. Barty a ratat însă un retur pe mingea a doua, iar mai departe defensiva minunată a sportivei din Ucraina rezolvă problemele. 4-4.

♦ Barty face impresie ecelentă la fileu și este în avantaj, 4-3, după 22 de minute, la schimbarea mingilor.

♦ În primele cinci game-uri, nici Barty, nici Svitolina nu au pierdut punct pe serviciul doi. Elina are frecvența primei mingi la un ecelent 85%! 3-2 pentru australiancă.

♦ Barty folosește eficient slice-ul și unghiurile pe serviciu, pentru un nou hold confortabil, în timp ce pe serviciul Svitolinei se joacă primele raliuri apăsate. Logica serviciilor se păstrează, la 2-2.

♦ Svitolina răspunde cu game la zero pe lansare, servind doi ași. 1-1.

♦ Barty începe prompt finala, cu o tură lejeră pe serviciu. Australianca a urcat la fileu încă din primul punct și chiar dacă a ratat acel prim voleu, s-a impus în cele din urmă la 15.

♦ Este meciul de retragere pentru arbitra de scaun Mariana Alves, din Portugalia. Alves este acum una dintre cele mai apreciate posesoare ale Golden Badge-ului, însă în 2004 a fost implicată în scandalul de arbitraj de la sfertul Serena Williams – Jennifer Capriati. Un lanț de decizii eronate au contribuit la luarea deciziei de introducere a sistemului Hawk Eye în tenis.

♦ Finala Turneului Campioanelor poate începe! Barty și Svitolina sunt pe teren, pentru încălzire.


Barty – Svitolina, finala Turneului Campioanelor. Elina a băgat spaima în adversare cu serviciul și cu seria sa impresionantă de la WTA FInals. Ashleigh are în față o ecuație grea

Jucătoarele aflate pe prima și a opta poziție în clasamentul mondial se înfruntă azi pentru trofeul Billie Jean King. Elina Svitolina încearcă să câștige primul său titlu pe 2019 și să își păstreze coroana cucerită anul trecut. De partea cealaltă, miniona Ashleigh Barty încearcă să adauge lângă trofeul de la Roland Garros și Cupa WTA Finals, având și primul loc asigurat pentru finalul de an.

Oricine s-ar impune, campioana din 2019 îi va călca pe urme Serenei Williams. Americanca este ultima jucătoare care a reușit să își apere titlul la WTA Finals, dar și ultima sportivă care a triumfat la Super 8-ul de final de an având un titlu de Mare Șlem în sezon, în 2014.

Barty – Svitolina, finala Turneului Campioanelor, LIVE. Dublă invincibilitate pentru reprezentanta Ucrainei

Svitolina a fost invincibilă până acum la Turneul Campioanelor, cedând un singur set, în semifinala cu Belinda Bencic. Ucraineanca a ajuns la zece vicorii consecutive la WTA Finals, chiar dacă până la startul întrecerii de la Shenzhen nu învinsese nicio sportivă din Top 8 în sezon și nu jucase nici măcar o finală. Barty, în schimb, a pierdut meciul secund din grupă, în fața rezervei Kiki Bertens.

Elina este invincibilă până acum și în duelurile directe cu Ashleigh – cu un net 5-0. Cel mai recent episod al rivalității lor s-a consumat la Miami, în optimi, în acest an. Svitolina s-a impus la un vârf de ac, 7-6(8), 5-7, 6-4.

Mi-a luat câteva zile să trec peste acel meci. Cred că acolo am făcut o treabă mai bună de-a lungul celor trei seturi – să joc ceea ce mi-aș fi dorit. Dar, nu mi-am fructificat șansele și asta a fost.
Ashleigh Barty, despre match-up-ul cu Svitolina, după semifinala cu Pliskova, în care a salvat 11 din 12 mingi de break

Barty – Svitolina, finala Turneului Campioanelor LIVE. Liderul mondial promite schimbare tactică, deținătoarea trofeului speră să mențină ritmul draconic la serviciu

Liderul mondial are nevoie de o schimbare în deznodământul duelului cu Svitolina. „Am posibilitatea de a încerca ceva diferit, pentru că ceea ce am făcut până acum împotriva ei nu prea a funcționat. Sau nu am executat suficient de constant pe o durată suficient de lungă„, a declarat australianca. Ea va alcătui, potrivit WTA, un nou plan de joc alături de antrenorul Carig Tyzzer pentru duminică.

De partea cealaltă, Svitolina a impresionat în sala din Shenzhen prin felul în care a servit. Potrivit statisticienilor WTA, deținătoarea trofeului a reușit în semifinala întreruptă la jumătatea setului decisiv cu Bencic să își stabilească un nou record personal, cu 16 ași serviți într-un singur meci. De asemenea, la Shenzhen Svitolina a reușit mai mult decât să își dubleze numărul mediu de ași pe meci, cu 8,3 ași pe meci, față de 3,8 ași pe meci – media în sezon.

33 de ași a reușit Svitolina în 9 seturi. Barty a jucat două seturi în plus și a totalizat 31 ași

  • Barty are șansa de a obține al treilea trofeu din categoria celor mai importante nouă ale sezonului WTA (4 Grand Slam-uri, 4 Premier Mandatory, WTA FInals). Australianca de 1,66 m are victorii la Miami și Roland Garros.

4,725 milioane de dolari va încasa Svitolina dacă își adjudecă finala Turneului Campioanelor. Elina are trei victorii din trei meciuri în Grupă. Pentru că a pierdut un meci în Grupa Roșie, Barty ar uma să încaseze 4,42 milioane de dolari în cazul unei victorii, duminică după-amiază.

Toate câștigătoarele Turneului Campioanelor din 2010 până în prezent:

Barty - Svitolina, finala Turneului Campioanelor, LIVE. Iată cine s-a impus la WTA începând cu 2010
Barty – Svitolina, finala Turneului Campioanelor, LIVE. Iată cine s-a impus la WTA începând cu 2010

 

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 03 Nov. 2019, 15:16 Actualizat: 03 Nov. 2019, 15:49 Tenis
Pe aceeași temă
Costi Ioniţă i-a scârbit pe toţi, după ce s-a aşezat gol, în cap: 'Cum să-ţi atârne...' Au fost oripilaţi să vadă aşa ceva
Costi Ioniţă i-a scârbit pe toţi, după ce s-a aşezat gol, în cap: 'Cum să-ţi atârne...' Au fost oripilaţi să ...
Filaj ilegal pentru
Filaj ilegal pentru "pedepsirea" comisarului suspectat că a dat în vileag întâlnirea dintre şefii Poliţiei şi cei ...
Comitetul Olimpic Internaţional şi OMS vor să salveze Jocurile Olimpice de la Tokyo. Ce soluţie au
Comitetul Olimpic Internaţional şi OMS vor să salveze Jocurile Olimpice de la Tokyo. Ce soluţie au
SIGUR nu e Photoshop?! Zlatan si-a lasat masca zecile de milioane de fani! Cum arata acum
SIGUR nu e Photoshop?! Zlatan si-a lasat masca zecile de milioane de fani! Cum arata acum
O FETIȚĂ s-a întors de la grădiniță și i-a ARĂTAT mamei ce primise. Femeia a rămas fără cuvinte. S-a dus direct la poliție
O FETIȚĂ s-a întors de la grădiniță și i-a ARĂTAT mamei ce primise. Femeia a rămas fără cuvinte. S-a dus direct ...
Cum arăta în tinerețe Joe Biden, al 46-lea președinte al SUA
Cum arăta în tinerețe Joe Biden, al 46-lea președinte al SUA
O recunoşti?  S-a îngrăşat şi nici prin cap nu-ţi trece că e chiar EA 😳
O recunoşti? S-a îngrăşat şi nici prin cap nu-ţi trece că e chiar EA 😳
Germania ȘOCHEAZĂ toată Europa! Este prima țară din UE care face acest lucru. Decizia intră în vigoare imediat
Germania ȘOCHEAZĂ toată Europa! Este prima țară din UE care face acest lucru. Decizia intră în vigoare imediat
Cine este
Cine este "El Chapo" al Asiei, arestat vineri în Amsterdam. Bărbatul conducea cel mai mare cartel de droguri de pe continent
Iohannis a semnat decretul! Îți ia mașina cu totul. Acum este lege
Iohannis a semnat decretul! Îți ia mașina cu totul. Acum este lege
Au DISTRUS totul în calea lor! Cel mai VECHI oraș din America, o MINUNE arheologică, a fost INVADAT
Au DISTRUS totul în calea lor! Cel mai VECHI oraș din America, o MINUNE arheologică, a fost INVADAT
Zlatan Ibrahimovic le-a arătat jurnaliştilor telefonul său. SURPRIZA pe care au avut-o când l-a deschis. „Tipic Zlatan! Mă aşteptam...”
Zlatan Ibrahimovic le-a arătat jurnaliştilor telefonul său. SURPRIZA pe care au avut-o când l-a deschis. „Tipic Zlatan! ...
Vaccinarea, în PERICOL! Toate avertismentele s-au dovedit CORECTE
Vaccinarea, în PERICOL! Toate avertismentele s-au dovedit CORECTE
Horoscop SPECIAL. Care sunt cele mai norocoase zodii
Horoscop SPECIAL. Care sunt cele mai norocoase zodii
Tratament REVOLUŢIONAR anti-COVID, în România. Ce presupune noua terapie
Tratament REVOLUŢIONAR anti-COVID, în România. Ce presupune noua terapie
Jennifer Lopez își etalează „arsenalul” în costume de baie provocatoare
Jennifer Lopez își etalează „arsenalul” în costume de baie provocatoare
Este mai sigur un SUV 4×4 iarna pe gheață și zăpadă decât un sedan cu tracțiune față?
Este mai sigur un SUV 4×4 iarna pe gheață și zăpadă decât un sedan cu tracțiune față?
S-a mutat cu familia într-o casă nouă, iar o oglindă li s-a părut suspectă. Au spart peretele și au descoprirt ceva de infarct VIDEO
S-a mutat cu familia într-o casă nouă, iar o oglindă li s-a părut suspectă. Au spart peretele și au descoprirt ceva ...
"Şamanul rus". La protestele din Rusia şi-a făcut apariţia şi o personă costumată asemănător cu celebrul "Şaman QAnon"
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Cine este bărbatul care l-a atacat pe primarul Mihai Chirica. A mai agresat un fost preşedinte al României
Cine este bărbatul care l-a atacat pe primarul Mihai Chirica. A mai agresat un fost preşedinte al României
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a nu fi atacată și violată”
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a nu fi atacată și violată”
Imagini-bombă! Prezentatoare celebră, prinsă cu amantul în pădure!
Imagini-bombă! Prezentatoare celebră, prinsă cu amantul în pădure!
Podul suspendat de la Brăila va rămâne „muzeu” timp de un an. Motivul este incredibil!
Podul suspendat de la Brăila va rămâne „muzeu” timp de un an. Motivul este incredibil!
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
FOTO. Cum arată acum Julia Chelaru! Transformarea incredibilă a fostei cântărețe din trupa Exotic
FOTO. Cum arată acum Julia Chelaru! Transformarea incredibilă a fostei cântărețe din trupa Exotic
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!