Așa încearcă Simona Halep să scape de suspendare: avem toate detaliile despre cum se va apăra jucătoarea în fața anchetatorilor care o acuză de dopaj! | EXCLUSIV

Așa încearcă Simona Halep să scape de suspendare: avem toate detaliile despre cum se va apăra jucătoarea în fața anchetatorilor care o acuză de dopaj! | EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

Simona Halep trece printr-un moment de șoc, după ce a fost depistată pozitiv cu Roxadustat și a fost suspendată provizoriu din tenis. ProSport vă prezintă toate detaliile despre cum se va apăra jucătoarea în fața anchetatorilor care o acuză de dopaj!

În prima instanță, Halep va fi nevoită să demonstreze că a ingerat substanța în mod accidental, fie în necunoștință de cauză, fie ca urmare a contaminării unui produs, dar și că nu putea să prevadă că substanța respectivă ar fi putut să ajungă în corp.

Potrivit surselor ProSport, românca ar fi delegat responsabilitatea pentru medicația ei celor din staff-ul ei medical, iar aceasta nu exclude posibilitatea ca pastilele ei să se fi amestecat cu ale altei persoane, care ar fi consumat substanța Roxadustat.

Cum se va apăra Simona Halep în fața anchetatorilor care o acuză de dopaj

Halep, care va ataca decizia la un tribunal independent, va presa, primordial, pentru a nu i se reține și intenția în acest caz.

Cel mai probabil, în următoarele săptămâni va exista un schimb de scrisori între părți, care va fi urmat de o primă audiere.

În situația în care anchetatorii vor considera, în cele din urmă, că românca s-a dopat cu bună știință, aceasta va rămâne fără sponsori, fapt ce ar reprezenta o lovitură gravă, atât de imagine, cât și financiară. În anul 2016, Maria Sharapova a rămas fără majoritatea sponsorilor ei, după ce a fost prinsă dopată cu Meldonium.

Ce este Roxadustat, substanța cu care a fost prinsă dopată Simona Halep

Roxadustat, substanța depistată în organismul Simonei Halep, este un medicament care ajută corpul în lupta împotriva anemiei. Este un inhibitor al prolil-hidroxilazei HIF care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și celule roșii din sânge.

Medicamentul se comercializează sub denumirea de Evrenzo și a fost aprobat pentru consum în Uniunea Europeană în luna august a anului 2021.

Printre efectele adverse întâlnite se numără hipertensiunea arterială, tromboză vasculară (formarea de cheaguri de sânge în vasele de sânge), diaree, edem periferic (excesul de lichid de la nivelul zonelor inferioare ale corpului – glezne, picioare), hiperkaliemie (ridicarea nivelului de potasiu din sânge) și greață.

Simona Halep: „Azi începe cel mai greu meci!

La scurt timp după anunțul șocant conform căruia Simona Halep a fost testată pozitiv cu Roxadustat și suspendată temporar din tenis, românca a oferit și o primă reacție pe rețelele de socializare, în care a încercat să își explice nevinovăția.

„Azi începe cel mai greu meci din viața mea: lupta pentru adevăr. Am fost informată că am fost testată pozitiv pentru o substanță numită Roxadustat, într-o cantitate extrem de mică, fapt ce a produs șocul vieții mele.

De-a lungul carierei mele, nu mi-a trecut niciodată prin cap să trișez, deoarece este complet împotriva valorilor cu care am fost educată. Mă confrunt cu o situație nedreaptă și mă simt confuză și trădată.

Voi lupta până la capăt pentru a demonstra că nu am consumat nicio substanță interzisă în cunoștință de cauză și am încredere că mai devreme sau mai târziu, adevărul va ieși la suprafață.

Nu este vorba despre titluri sau despre bani. Este vorba despre onoare, și despre povestea de dragoste pe care am trăit-o cu jocul de tenis pe parcursul ultimilor 25 de ani”, a transmis Simona Halep, prin intermediul contului ei de Instagram.

Reacția lui Toni Iuruc, după ce fosta soție a fost prinsă dopată

Fostul soț al Simonei Halep, Toni Iuruc, nu a rămas nici el indiferent pe baza subiectului care a șocat întreaga lume a tenisului.

Omul de afaceri în vârstă de 43 de ani s-a declarat complet surprins la auzul veștii, însă nu a dorit să comenteze prea mult pe baza subiectului.

„Nu știu despre ce este vorba. Aflu acum, de la dumneavoastră, sunt realmente surprins. Nu am ce să spun mai multe, nu am ce să comentez”, a declarat Toni Iuric, potrivit Playsport.

Halep și Iuruc au semnat oficial actele de divorț la notar luni, 10 octombrie 2022, după un singur an de căsnicie.

Ce precizează regulamentul în asemenea spețe și ce riscă Simona Halep

După ce a fost prinsă dopată cu Roxadustat, Simona Halep riscă o suspendare de până la 4 ani din tenis, dacă se va demonstra că este vinovată. Fragmentul de mai jos reprezintă bucata din regulament care o incriminează pe sportiva româncă.

„S2. Hormoni peptidici, factori de creştere, substanţe înrudite şi mimetice

Interzise permanent (în competiţie şi în afara competiţiei)

Toate substanţele interzise din această categorie sunt substanţe nespecifice.

Sunt interzise următoarele substanţe, precum şi alte substanţe cu structură chimică similară sau efect(e) biologic(e) similar(e):

1. Eritropoietina (EPO) şi agenţii care afectează eritropoieza, incluzând, dar nelimitându-se la:

1.1. agonişti ai receptorilor eritropoietinei, de exemplu: darbepoetina (dEPO); eritropoietina (EPO); derivaţi pe bază de EPO [EPO-Fc; metoxi polietilen glicol-epoetina beta (CERA)]; agenţi mimetici EPO şi derivaţii lor (de exemplu: CNTO 530, peginesatida);

1.2. agenţi activatori ai factorilor care induc hipoxia (HIF), de exemplu: cobalt; daprodustat (GSK 1278863); IOX2; molidustat (BAY 85-3934); roxadustat (FG-4592); vadadustat (AKB-6548); xenon”, este fragmentul din regulament care o incriminează pe Simona Halep.

TAS a anunțat căile de atac la care poate apela Simona Halep

ProSport l-a contactat și pe Cristian Jura, membru al Diviziei Antidoping a TAS. Acesta a explicat care ar fi căile de atac pe care sportiva și avocații săi le vor avea la dispoziție pentru a demonstra nevinovăția româncei.

Potrivit lui Jura, în astfel de situații, suspendările variază între doi și patru ani, în funcție de substanța identificată.

„Având în vedere că Simona Halep a fost depistată pozitiv după un test antidoping la o substanță interzisă de către Agenția Mondiala Antidoping, substanța Roxadustat, căile pentru a-și dovedi nevinovația sunt următoarele: în primul rând trebuie verificat dacă avea o Scutire de Uz Terapeutic (SUT) adică dacă a declarat în mod oficial că folosește o anumită medicație. În cazul în care nu avea o SUT, ar trebui să dovedească fie că a ingerat substanța respectivă în mod involuntar, fie că i-a fost prescrisă de către un medic care știa că este sportivă de înaltă performanță.

Precizez că în materie antidoping se aplică principiul strictei responsabilități a sportivului, adică sportivul este responsabil pentru orice substanță identificată în organismul său. Având în vedere că Simona Halep este sportiv de nivel internațional, poate contesta rezultatele testului antidoping la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne. De asemenea, în astfel de cazuri, suspendarea este între doi și patru ani, în funcție de substanța identificată”, a declarat Cristian Jura, membru al Diviziei Antidoping a Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Pasiunea pentru fotbal, dobândită încă de la o vârstă fragedă, nu i-a putut purta pașii spre o carieră în sportul pe care l-a îndrăgit dintotdeauna, însă l-a făcut să aleagă jurnalismul sportiv. Absolvent al Colegiului Național „Mihai Eminescu” din București, Christian Luță ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic în Moldova, estul și sud-estul Transilvaniei
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic în Moldova, estul și sud-estul…
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Transformare spectaculoasă a iubitei lui Laurenţiu Reghecampf! Corina Caciuc a uluit pe toată lumea
Transformare spectaculoasă a iubitei lui Laurenţiu Reghecampf! Corina Caciuc a uluit pe toată lumea
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului:
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu pot să-l privesc în ochi"
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Chinezii au lansat mașina care bate TESLA (la PREȚ și DESIGN)! - GALERIE FOTO
Chinezii au lansat mașina care bate TESLA (la PREȚ și DESIGN)! - GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup