ANALIZĂ‚ | Life-coach Darren. De ce trebuia să revină Cahill și de ce e bine pentru Simona Halep că a revenit: 5 aspecte ‘pro’ „dream-team”-ului Simo-D

ANALIZĂ‚ | Life-coach Darren. De ce trebuia să revină Cahill și de ce e bine pentru Simona Halep că a revenit: 5 aspecte 'pro'
  • Publicat:
  • Actualizat:

A venit confirmarea: Simona Halep și Darren Cahill vor lucra din nou împreună, în 2020. De la triumful de la Wimbledon, este cea mai bună veste venită din tabăra Simonei, cea care a tatonat în permanență, i-a făcut marcaj australianului cu mesaje explicite pe toate conturile de pe rețelele de socializare, l-a adus la Cluj, apoi într-un tur al României, l-a lăudat de fiecare dată când a prins o ocazie, l-a luat la antrenamente la Wimbledon și l-a tot întrebat, pe un ton glumeț, dar sincer – când revii?

Pe cât de mult a reușit Daniel Dobre să își aducă aportul la construirea unui sezon 2019 de nivel de top, cu titlu în cel mai prestigios turneu din sportul alb, pe atât de mult contează revenirea lui Darren Cahill. A-l aduce înapoi pe „D.” a fost nu doar un obiectiv, ci și o motivație pentru Simona. De ce Darren și doar Darren?

1. Darren Cahill face bine, dar știe și cum să facă

Darren Cahill este considerat unul dintre cei mai buni antrenori de tenis din lume, pentru că a demonstrat că poate scoate untul din jucători extrem de talentați și valoroși, cu personalități puternice și diferite. Este suficient să îți amintești că în decurs de aproximativ doi ani australianul punea în fruntea clasamentului ATP cel mai tânăr număr unu din istorie și pe cel mai bătrân.

  • Pe 19 noiembrie 2001, Lleyton Hewitt, având doar 20 ani și 268 zile, se încorona sub comanda lui Cahill, fiind și azi cel mai tânăr #1ATP.
  • De pe 16 iunie 2003 până pe 7 septembrie 2003, Andre Agassi, la 33 ani și 100 zile, spulbera un mit în tenisul masculin, care nu mai avuse vreodată vreun număr unu de peste 31 de ani, doar John Newcombe, Jimmy Connors și Ivan Lendl reușind să bifeze săptămâni în fruntea clasamentului după a 30-a aniversare, dar nu și dincolo de a 31-a. E drept, în 2018, Roger Federer a demolat recordul lui Agassi, iar în era nemuritorilor Federer, Nadal și Djokovic, a fi #1 la 30 de ani plus pare ceva aproape banal.

Hewitt a fost o adevărată bestie pe teren, agresiv, luptător, dar și suficient de aprig la mânie, un sportiv care a propus un tenis-prototip bazat pe un travaliu și pe o defensivă totală, care însă, la un moment dat, pe fondul dezvoltării rapide a tenisului, a rămas ca o versiune de lansare a unui soft cu multe update-uri. Agassi a fost rebel de la prima șuviță de păr blond până la ultima, iar din cartea sa aflăm că, nu de puține ori, discuțiile sale cu Darren înainte de intrarea la meci erau minime. Dar exact cât trebuie. Cahill a lucrat apoi cu Zeița Ana Ivanovic, în programul Adidas care i-a intersectat destinele și cu Simona Halep.

Pentru o jucătoare ca Halep, care, încă din 2015, cu o singură finală de Grand Slam în palmares, nu se sfia să spună: „sunt o persoană dificilă un pic și poate cer prea mult uneori”, testul este legat nu doar de ceea ce știe antrenorul, ci și de cum spune, iar Cahill punctează la ambele capitole.

2. Darren spune bine, iar mai ales Simona crede că Darren spune bine

Arta antrenorului nu constă doar în a ști ce să ceară, ci în a-și face mesajul înțeles. Darren Cahill și-a început, în 2015, colaborarea cu Simona Halep ascultând mai mult decât vorbind – lucru reliefat într-un interviu ProSport. Asta are legătură cu filosofia sa de lucru, cizelată precum jocul unui sportiv, în timp. „Ultimul lucru pe care un nou antrenor sau consultant ar trebui să-l facă este să se apuce să îi umple capul sportivului cu o grămadă de păreri, opinii și idei care s-ar putea să nu fie deloc relevante pentru jocul acestuia. De regulă, primele săptămâni le petreci punând multe întrebări, discutând jocul. Nu există doi jucători care să vadă jocul identic și fiecare jucător trebuie antrenat prin prisma a ceea ce vede el, nu antrenorul. Apoi, în timp, pe măsură ce schimbul de opinii și viziuni avansează și ajungi să câștigi încrederea jucătorului, poți lucra cu adevărat pentru atingerea unui obiectiv comun și poți începe să construiești un plan„, explica Darren Cahill pentru ProSport după doar câteva luni de colaborare.

Simona Halep crede în Darren Cahill și acceptă mai ușor sfaturile, ideile, modificările. Ascultă cu mintea deschisă, pentru a-și extrage esențialul și a găsi utilitatea spuselor antrenorului, așa cum descris Daniel Dobre procesul de asimilare în cazul constănțencei, după victoria de la Wimbledon din 2019.

Dincolo de aspectele strict legate de joc, Darren Cahill a determinat-o pe Simona Halep să urmărească meciuri de tenis (din ATP, în primă fază și apoi din WTA) – un lucru pe care românca nu îl agrea și îl considera mai degrabă plictisitor, să accepte importanța pregătirii mentale și să apeleze la ajutorul unui psiholog sportiv (Alexis Castorri – un aspect amplu dezbătut după victoria de la Roland Garros, din 2018), să fie mai degajată și mai prezentă în social media și să se împrietenească mai mult cu limba engleză

3. Darren este implicat sută la sută, iar Halep nu se simte niciun moment abandonată

Construind o relație interpresonală puternică, Darren Cahill a reușit să clădească o încredere aproape totală, care nu este garantată de nicio legătură contractuală. Pentru că un contract pune mai mereu antrenorul într-o poziție de subordonare față de jucător – prin natura faptului că acesta din urmă este angajatorul. Toni Nadal reușea să rezolve această problemă în relația cu Rafa prin aceea că nu a acceptat să fie niciodată plătit de nepotul său, banii săi venind pe filiera unei afaceri de familie, prin asociere cu Sebastian Nadal, tatăl lui Rafa Nadal.

Darren Cahill a rezolvat acest aspect prin felul în care s-a pus la dispoziția Simonei Halep, total, de la antrenament până la pauzele din vestiare, drumuri cu avionul și discuții pe rețelele de socializare.

Halep a arătat, de-a lungul anilor, că este mai rău decât Alexander-ul lui Katy Perry din videoclipul hitului „Hot N Cold”: mereu vrea să vadă energie și încurajări din loja ei, dar nu suportă să fie aplaudată când greșește, izbucnirile de tip „bate și tu din palmele alea” – adresată lui Victor Ioniță la Miami, în 2015, ori clarificarea fermă când a fost acompaniată de Răzvan Sabău la turnee – „el este sparring-partener, nu antrenor”, fiind indicii clare ale faptului că Simona nu este mereu convinsă că oamenii din jurul său îi vor binele sută la sută și nici implicați sută la sută, reacțiile sale fiind acide, agresive, amenințând rapid să rănească și să îi facă pe alocuri pe cei din jur să se simtă insignifianți și nedoriți.

4. Darren Cahill îi dă Simonei ceea trebuie să îi ofere, dar și ceea ce Simona vrea și ceea ce îi trebuie la nivel uman

Darren Cahill a insistat constant asupra faptului că Simona Halep are nevoie să își construiască un joc mai agresiv și să crească din punct de vedere al serviciului. Aceste două aspecte nu au lipsit niciun moment din imaginea de ansamblu. Chiar și în analizele din timpul US Open 2019, la microfonul televiziunilor americance, Darren Cahill anunța că Simona Halep a lucrat în 2019 la îmbunătățirea serviciului, dar că are nevoie de timp pentru ca aceste schimbări să devină normalul pentru ea.

Când a simțit că se impune, Darren Cahill i-a aplicat Simonei Halep un șoc care l-ar fi putut lăsa fără job, după incidentele de la Miami, din 2017. Australianul a anunțat că pleacă dacă Simona nu schimbă mentalitatea – un șoc la care Halep a reacționat și despre care, ulterior, amândoi au vorbit în cei mai pozitivi termeni, subliniind importanța momentului.

Bazându-se pe o experiență imensă, cu înțelepciunea dată de interacțiunile din trecut din circuit, Darren Cahill nu s-a sfiit să facă nici gesturi pe care nu le-a simțit necesare în primă fază, care nu făceau parte din bagajul său de tehnici și tactici. Prezent la Cluj, la un Master-class dedicat antrenorilor și sportivilor, Darren Cahill a povestit că s-a conformat de îndată când Teo Cercel s-a apropiat de el, după înfrângerea Simonei în fața Mariei Șarapova de la US Open 2017, spunându-i: „știi, punem multă presiune pe ea de cele mai multe ori. Uneori tot ce trebuie să facem este să o luăm în brațe și să îi spunem că o iubim”. Darren Cahill nu a ezitat să încerce, să se conformeze și a aflat că funcționează. S-a conformat pe moment, înțelegând și acceptând nevoia atipică și specifică a româncei, reușind la rândul său să învețe din acel moment, urmând ca apoi să vorbească despre acea lecție în mod deschis.

Din aceeași categorie face parte și episodul consumat după finala de la Australian Open 2018. Darren Cahill a povestit, tot la Cluj, cu ocazia Sports Festival, cum i l-a propus pe Nadal drept model Simonei. I-a prezentat un clip cu puternică amprentă motivațională. Reacția Simonei Halep a fost cea dorită – pe termen mediu și lung, din punct de vedere sportiv. Clipul, care pornea de la momentele grele din cariera spaniolului, urmate de cele de fericire, rezultat al faptului că Nadal a refuzat de fiecare dată să cedeze și dublat ca fir narativ de discurul pe care Steve Jobs, fondatorul Apple, l-a susținut în fața absolvenților Universității din Stanford, generația 2005, a avenit cu o promisiune: când va câștiga primul ei Grand Slam, Simona îi va lua locul lui Nadal în acel clip „Unbroken”. O dată în plus, Darren Cahill a apăsat clapa potrivită pe pianul sufletului Simonei Halep, care a ajuns apoi, la Roland Garros 2018 să își îndeplinească visul, dar și să primească propriul său clip motivațional chiar de la al ei „D.”.

5. Darren Cahill este Carlos Rodriguez-ul lui Justine Henin în loja Simonei Halep

Simona Halep a avut-o ca model și sursă de inspirație pe excelenta Justine Henin, cea care, la 1,68, a demonstrat, practic, că poți reuși în tenis și fără mușchii Serenei Williams sau mulții centimtri ai Mariei Șarapova, adică fără un fizic impresionant. În aceste condiții, nu este deloc surprinzător că Simona Halep a reușit să replice, într-un fel, tipul de atașament în relația cu antrenorul potrivit pe care l-a avut Justine Henin față de argentinianul Carlos Rodriguez.

Circumstanțele au fost, evident, diferite, întrucât Rodriguez a intrat în viața lui Justine după o dramă familiară cumplită, devenind figura paternă și masculină dominantă din viața jucătoarei căreia tocmai îi murise mama, apoi pierdea un nepot și un bunic, totul culminând cu o relație glaciară cu tatăl său. Henin a avut însă în Rodriguez un antrenor, un mentor, un prieten și un confident, acea persoană care a fost cel mai important sprijin pentru ea. Cei doi au fost de multe ori acuzați de coaching, pentru că Justine îl căuta permanent din priviri, în tribună, cei doi neavând însă nevoie nici de cuvinte, nici de gesturi propriu-zise, privirile lor dialogând suficient. Henin și Rodriguez nu s-au despărțit niciun moment, Justine insistând, în 2010, când a revenit în circuit după o pauză de doi ani, ca Rodriguez să fie din nou alături de ea.

Darren Cahill este la fel de important pentru Simona Halep, chiar dacă australianul a părut că trădează în final de 2018, când a ales să ia un an de pauză, lucrurile fiind neclare în privința drumului pe care australianul îl va urma pe mai departe. Totuși, Cahill a fost alături de Simona Halep la pregătirea Australian Open-ului, a asistat din teren la fiecare antrenament al Simonei în drumul spre victoria de la Wimbledon și a venit în România, neîntrerupând, practic, niciun moment dialogul cu Simona.

Chiar din mesajul făcut public joi, 12 septembrie, Simona Halep vorbește despre a „continua ceea ce am început”, păstrând un ton șugubăț, provocator, de glumă, așa cum a învățat de la Darren că funcționează de minune: „D., te-am ucis data trecută, am de gând să te ucid din nou”.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a ajuns acum de nerecunoscut
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a ajuns acum de nerecunoscut
A murit la câteva ore după ce a jucat în prima ligă: ”Durere mare”
A murit la câteva ore după ce a jucat în prima ligă: ”Durere mare”
Val de reacții după ce Gabriela Cristea și-a filmat soacra „la cratiță”: „Poate înveți măcar de la ea ceva”
Val de reacții după ce Gabriela Cristea și-a filmat soacra „la cratiță”: „Poate înveți măcar de la ea ceva”
Ce a scris presa din Olanda după evoluția lui Radu Drăgușin, înlocuitorul lui Micky van de Ven, din eșecul lui Tottenham
Ce a scris presa din Olanda după evoluția lui Radu Drăgușin, înlocuitorul lui Micky van de Ven, din eșecul lui…
Câtă vechime trebuie să ai ca să primești pensie. Condițiile necesare ca să poți cere pensie anticipată
Câtă vechime trebuie să ai ca să primești pensie. Condițiile necesare ca să poți cere pensie anticipată
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Tânăra acuzată că i-a fost amantă lui Laurenţiu Reghecampf, apariţie electrizantă la piscină. Cât de frumoasă este Florentina
Tânăra acuzată că i-a fost amantă lui Laurenţiu Reghecampf, apariţie electrizantă la piscină. Cât de frumoasă este Florentina
Ștefan Bănică Jr. forțează... tinerețea! A scos din dulap cei mai strâmți blugi și... 😲
Ștefan Bănică Jr. forțează... tinerețea! A scos din dulap cei mai strâmți blugi și... 😲
Se poate reține PERMISUL PE NEDREPT. Este obligatoriu ca șoferii din ROMÂNIA să știe acest lucru
Se poate reține PERMISUL PE NEDREPT. Este obligatoriu ca șoferii din ROMÂNIA să știe acest lucru
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după 24 de ore de la…
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini amețitoare
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini amețitoare
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Avionul supersonic mai rapid decât Concorde: Londra-New York în 2,5 ore. Incidentul care a pus cruce proiectului
Avionul supersonic mai rapid decât Concorde: Londra-New York în 2,5 ore. Incidentul care a pus cruce proiectului
Când joacă Simona Halep cu Badosa la Miami şi pe cine ar putea întâlni în turul doi
Când joacă Simona Halep cu Badosa la Miami şi pe cine ar putea întâlni în turul doi
Cele mai fiabile SUV-uri în 2024. Mașini care țin cu buzunarul - VIDEO
Cele mai fiabile SUV-uri în 2024. Mașini care țin cu buzunarul - VIDEO
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut să mă omoare!”. De ce a intervenit Irina Fodor: „Știe ce are de făcut!”
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut să mă omoare!”. De ce…