ANALIZĂ‚ | Care sunt jucătoarele pe val înainte de Indian Wells: un singur nume este peste Simona Halep

ANALIZĂ‚ | Care sunt jucătoarele pe val înainte de Indian Wells: un singur nume este peste Simona Halep
  • Publicat:
  • Actualizat:

WTA Insider Heat Index prezintă lista celor mai în formă jucătoare înainte de seria ‘Sunshine Double’, care programează, în luna martie, primele două turnee Premier Mandatory ale sezonului. Simona Halep este a doua favorită, depășită doar de Petra Kvitova, care se detașează în fruntea topului realizat de specialista WTA, Courtney Nguyen, datorită celor 13 victorii consecutive repurtate în circuitul mondial în perioada 31 ianuarie – 18 februarie.

Dubla campioană de la Wimbledon este neînvinsă de la Australia Open încoace, având deja două titluri câștigate în acest start de sezon – la St. Petersburg și la Doha.

Spre deosebire de clasamentul mondial, care reflectă constanța jucătoarelor pe durata ultimelor 52 de săptămâni, acest Index WTA cuantifică mai exact forma de moment a jucătoarelor și ia în considerare doar rezultatele ultimelor săptămâni în circuit, nivelul adversarelor învinse, istoricul participării fiecărei jucătoare de-a lungul anilor în turneele care urmează, forma fizică, accidentările, schimbările de antrenori – având astfel și caracter ‘anticipativ’.

  • Turneul de la Indian Wells debutează luni, 5 martie, cu meciurile de calificare, partidele de pe tabloul principal fiind programate începând cu 7 martie. Trofeul de cristal va fi acordat duminică, 18 martie.
  • Ultimele două săptămâni din luna martie sunt alocate turneului de la Miami, începând cu data de 19 martie. Finala feminină este programată sâmbătă, 31 martie.

Iată topul celor mai în formă jucătoare, avantajele și punctele sensibile de luat în calcul la startul dublei Indian Wells – Miami:

1. Petra Kvitova, numărul 9 WTA

Jucătoarea din Cehia a avut parte de cele mai tari dueluri în acest start de 2018 dintre jucătoarele care ocupă în prezent primele opt poziții în cursa pentru calificarea la Turneul Campioanelor, media poziției în clasament a adversarelor sale fiind locul 37,5. Kerber, Halep, Muguruza și Wozniacki au media dincolo de borna 50, în timp ce Elina Svitolina a avut, pe hârtie, cele mai ușoare meciuri.

Argumentele: Cu un bilanț de 14 victorii și doar două înfrângeri pe 2018, Petra Kvitova a revenit în Top 10 WTA și are record perfect în luna februarie în fața sportivelor din Top 10 – șase victorii din șase meciuri. Sportiva din Cehia a învins, ce-i drept, în Rusia, două jucătoare care nu își regăsesc deloc forma în această perioadă – Kristina Mladenovic și Jelena Ostapenko, însă la Doha nu le-a dat vreo șansă nici Svitolinei, nici lui Goerges, nici lui Wozniacki, nici Muguruzei. Kvitova a legat patru victorii în fața unor adversare puternice. În plus, cu două reveniri de senzație, după cedarea primului set în meciurile cu Garbine și Caroline, Kvitova a demonstrat nu numai faptul că fizic este bine după operația la mâna stângă, ci și faptul că puterea de concentrare și forța mentală sunt la cote ridicate.

Provocarea: Jucătoarea din Cehia nu a performat niciodată în ‘The Sunshine Double’: cel mai bun rezultat al său la Indian Wells și Miami este prezența în faza sferturilor de finală. Singurele titluri la nivel Premier Mandatory le-a obținut la Madrid, pe zgura rapidă din ‘Caja Magica’.

2. Simona Halep, numărul 1 WTA

Simona Halep este una dintre jucătoarele care a cunoscut deja succesul la Indian Wells, câștingând ediția din 2015. Recâștigarea primei poziții WTA, revenirea lui Darren Cahill alături de ea, amintirea victoriei anterioare și atenția de care se bucură în America după semnarea contractului cu Nike au darul de a-i da încredere și un plus de motivație româncei.

Argumentele: Chiar dacă nu a câștigat deocamdată decât un trofeu în 2018, Simona nu a pierdut pe teren decât un singur meci – finala dramatică de la Australian Open. Bilanțul ei este astfel superior celui avut de Kvitova – 14 victorii, o înfrângere. De la finala de la Antipozi, Simona a pierdut un singur set. Mai mult, în 2018 jocul său este unul foarte solid, românca fiind lider la puncte câștigate pe retur (50,8%) și game-uri câștigate la retur (51,5%). Luând în calcul și progresul de la propriul serviciu, concretizat printr-un număr crescut de servicii as și mult mai multe puncte câștigate autoritar, fără efort, în momente cheie ale meciului, Halep are argumente pentru un parcurs lung în deșertul din California, nivelul ei fiind ‘incredibil de ridicat – cu sau fără accidentare’ – după cum punctează Courtney Nguyen.

Provocarea: Simona Halep trebuie să gestioneze, din nou, cu mare atenție situația gleznei și a piciorului accidentat.

3. Caroline Wozniacki, numărul 2 WTA

Daneza a depășit deja un prag psihologic în 2018, câștigând primul titlu de Mare Șlem al carierei. Cu un bilanț de 15 victorii și 3 înfrângeri, a fost jucătoarea care a reușit să puncteze în momentul care a contat cel mai mult.

Argumentele: Wozniacki este o jucătoare care s-a simțit mereu bine pe tărâm american: primele două finale de Mare Șlem le-a jucat la New York și daneza știe și cum să se facă plăcută în țara cu cea mai tare industrie de entertainment, dovadă fiind provocarea maratonului din New York. În acest top, daneza este doar a doua jucătoare, alături de Simona Halep, cu un titlu câștigat la Indian Wells. Wozniacki a mers bine la Indian Wells și Miami în 2017, iar de-a lungul carierei a dat rateu o singură dată, fiind învinsă în meciul de debut.

Provocarea: Finalizarea în fața celor mai în formă jucătoare. După Australian Open, Wozniacki a scăzut sesizabil nivelul, a avut parte de meciuri complicate și a fost învinsă de trei ori de jucătoare care se află în acest top al celor mai în formă sportive.

4. Angelique Kerber, numărul 10 WTA

Angelique Kerber semnează, alături de Petra Kvitova, una dintre marile reveniri ale anului 2018. Sportiva din Germania a luat un start fabulos de an, însă a pierdut câte ceva din turație după ce a fost învinsă de Simona Halep la Australian Open. Wim Fissette, antrenorul său, a vorbit despre numărul mare de meciuri (inclusiv cele care nu se adună în circuitul WTA – cum a fost Cupa Hopman).

Argumentele: Kerber împarte recordul cu Wozniacki pentru cele mai multe victorii obținute în 2018 – 15 la număr. Și-a regăsit forma din 2016 și a depășit-o pe Simona Halep într-un top al constanței – având cele mai multe semifinale jucate în circuit în 2016, 2017 și 2018. Intră pe podium, pe locul doi, în ceea ce privește numărul de victorii repurtate în ultimii trei ani în fața sportivelor din Top 10 în fazele finale ale turneelor WTA (semifinale și finale) – 6 astfel de victorii, la egalitate cu \Wozniacki și una mai puțin decât Svitolina.

Provocarea: După o supra-încărcare a programului în start de an, cu participare în competiții în șase din primele opt săptămâni ale sezonului, sportiva din Germania a luat o scurtă pauză și trebuie să reia nivelul de joc de acolo de unde era. Kerber va încerca să treacă de optimile de la Indian Wells pentru prima dată după 2013.

5. Elina Svitolina, numărul 4 WTA

Svitolina este a doua jucătoare care a reușit să se impună de mai multe ori în circuit în acest an, cu titluri la Brisbane și Dubai.

Argumentele: Svitolina a câștigat până acum toate meciurile împotriva colegelor de Top 10 (3-0 bilanțul pe 2018). Este o adevărată specialistă a finalelor – șapte victorii consecutive în meciul cu trofeul pe masă, dar și a meciurilor cu miză în fazele finale – lider, cu 7 victorii în fața sportivelor de Top 10 în semifinale și finale din 2016 încoace.

Provocarea: Svitolina trebuie să demonstreze la un turneu de nivel superior că nu are nevoie de culoar favorabil și adversare mai slab cotate pentru a aduna victorii.

6. Julia Goerges, numărul 11 WTA

Ajunsă în premieră în Top 10 la începutul acestui an, Julia a performat în special la serviciu, însă o accidentare la picior i-a pus frână la Doha, forțând-o să abandoneze în timpul sfertului de finală cu Petra Kvitova.

Argumentele: Julia este jucătoarea numărul unu la serviciu în acest an. Are cel mai bun procentaj la puncte câștigate cu primul serviciu (75,1%), puncte câștigate pe serviciul doi (54,6%), game-uri câștigate pe serviciu (85,4%) și mingi de break salvate (70,3%). Singura jucătoare care a reușit să o învingă în luna februarie a fost Petra Kvitova.

Provocarea: Gestionarea accidentării și depășirea în premieră a fazei „optimilor’ la Indian Wells și a ‘șaisprezecimilor’ – la Miami.

7. Garbine Muguruza, numărul 3 WTA

Spaniola are parte de un început de 2018 complicat de accidentări. Doar șapte victorii și patru înfrângeri reprezintă un palmares modest pentru a treia jucătoare a lumii. Un abandon și două înfrângeri în decisiv întăresc sentimentul fragilității ibericei.

Argumentele: Muguruza a fost la un punct de a reuși finale consecutive în luna februarie. A avut minge de meci contra Kasatkinei, la Dubai, însă după tiebreak-ul setului doi a urmat o prăbușire în toată regula. Spaniola o are din nou alături de ea pentru turneele din Statele Unite pe Conchita Martinez, cea care i-a dat impulsul în 2017 pentru câștigarea Wimbledonului.

Provocarea: Garbine Muguruza va încerca să își corecteze cel mai bun rezultat al carierei în această secvență a sezonului – stabilit anul trecut, prin prezența în sferturi.

8. Karolina Pliskova, numărul 5 WTA

Pliskova este, în acest moment, într-un evident regres.

Argumentele: Pliskova este abonată la semifinale în turneul de la Indian Wells în ultimii doi ani.

Provocarea: Karolina Pliskova trebuie să își regăsească serviciul. Sportiva din Cehia nu a reușit să câștige două meciuri consecutive în luna februarie și a pierdut toate cele trei meciuri directe disputate împotriva jucătoarelor de Top 10. Dincolo de lipsa victoriilor, explicabile prin prisma îmbolnăvirii din timpul weekendului de FED Cup, semnalul de alarmă tras de site-ul WTA se referă la scăderea dramatică a eficienței lansării înaltei sportive din Cehia: a părăsit Top 10-ele la toate capitolele care descriu un serviciu eficient și constant și, după doi ani în care a fost lider autoritar la ași, acum este pe trei.

9. Daria Kasatkina, numărul 20 WTA

Finalistă la Dubai, semifinalistă la St. Petersburg, Kasatkina a adunat șapte victorii în ultimele zece meciuri jucate.

Argumentele: A ajuns în premieră în Top 20 grație celor două victorii de răsunet în fața unor sportive de Top 5 – Muguruza și Wozniacki. Jucătoarea în vârstă de doar 20 de ani poate furniza surpriza cea mare pe tărâm american. A reușit lovituri câștigătoare superbe, a salvat mingi de meci în mai multe partide și a demonstrat că are acel ‘killer instinct’ caracteristic campioanelor.

Provocarea: Kasatkina deja are ceva de demonstrat și așteptări agățate de racheta sa, iar următorul pas este să confirme sub presiune.

10. Caroline Garcia, numărul 7 WTA

Jucătoarea din Franța are o serie de patru prezențe consecutive în optimi și două sferturi la rând în 2018.

Argumentele: Garcia nu a învins sportive din Top 20, însă victorii la Makarova, Cibulkova și Lucie Safarova indică forma bună a jucătoarei numărul unu din Hexagon.

Provocarea: Caroline Garcia are oportunitatea de a aduna puncte importante, având în vedere faptul că nu apără decât 120 puncte în turneele de la Indian Wells și Miami.

Tags:
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul Moldovei', înmormântat regește!
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul Moldovei', înmormântat regește!
Surprinzător! A văzut cine s-a calificat în semifinalele UCL și a spus clar ce echipă va câștiga trofeul
Surprinzător! A văzut cine s-a calificat în semifinalele UCL și a spus clar ce echipă va câștiga trofeul
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să fie salvați
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră…
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Ronald Gavril a apărut dezbrăcat în pat, alături de iubita lui, Anamaria Prodan: Viaţa nu se aşteaptă, se trăieşte!
Ronald Gavril a apărut dezbrăcat în pat, alături de iubita lui, Anamaria Prodan: Viaţa nu se aşteaptă, se trăieşte!
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului său
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului…
Pericol uriaș în TRANSILVANIA. Informațiile oficiale venite chiar astăzi, 18 APRILIE
Pericol uriaș în TRANSILVANIA. Informațiile oficiale venite chiar astăzi, 18 APRILIE
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio emoționant: Vă rog să...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio emoționant: Vă rog să...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Istvan Kovacs, răplata unei prestații stelare: poate bifa o premieră fabuloasă pentru România
Istvan Kovacs, răplata unei prestații stelare: poate bifa o premieră fabuloasă pentru România
De Rossi va continua ca antrenor al Romei
De Rossi va continua ca antrenor al Romei
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv din trecut. „Se luptă între viață și moarte”
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv din trecut. „Se luptă între…