Americanii au dat lovitura cu acoperişul retractabil. Doi campioni de la US Open s-au pus de acord: "Nivelul jocului creşte cu 5-10%"

3 sep 2015 1204 afişări Tenis
Americanii au dat lovitura cu acoperişul retractabil. Doi campioni de la US Open s-au pus de acord: "Nivelul jocului creşte cu 5-10%"

Cvintuplul câştigător de la US Open, Roger Federer, dar şi campionul en-titre, Marin Cilic, au explicat exact de ce tenisul câştigă, acum când cea mai mare arenă de tenis din lume are un acoperiş - incomplet acum, dar care va fi finalizat pentru ediţia 2016 a US Openului. Asta în condiţiile în care întrebările despre proiectul de modernizare în valoare de 500 de milioane de euro nu au au lipsit din nicio conferinţă de presă şi din niciun interviu realizat la finalul meciurilor de pe Arthur Ashe Stadium.

Marin Cilic (favorit 9) a revenit pe Centralul pe care câştiga anul trecut o finală surprinzătoare, în faţa japonezului Kei Nishikori, abia miercuri, în a treia zi de concurs - debutul său fiind programat de organizatori pe Louis Armstrong Arena. Croatul s-a impus lejer, 6-2, 6-3, 7-5 în faţa rusului Evgheni Donskoy, iar la final, a lăudat investiţia americanilor, explicând: "pentru jucătorii care evoluează pe Stadium, este clar un avantaj. Ai practic toată ziua puţină umbră.  Sunt câteva grade în minus acolo faţă de terenurile exterioare. Poţi da drumul la lovituri. Nu este vânt. Spectatorii văd puţin alt tenis. Cred că nivelul creşte cu 5 până  la 10 procente", a punctat Cilic.

Mai bine pentru jucătorii de top

Roger Federer este cel care a lansat această idee - că nivelul de joc creşte sub structura-mamut ce a înghiţit 600 tone de metal. "Cred că aşa, creşte nivelul de joc pentru toţi jucătorii. Dar, dacă stăm să ne gândim mai bine, cei care câştigă cel mai mult, sunt jucătorii de top. Acum ştii exact la ce să te aştepţi, nu mai trebuie să lupţi şi împotriva vântului. Fără vânt, poţi juca mai aproape de linii şi astfel, produci tenis de nivel superior. Cred că este în avantajul jucătorilor de top" afirmă Federer.

5-7 minute va dura procesul propriu-zis de închidere a acoperişului, mai puţin decât trebuie se aşteaptă la Wimbledon (10 minute) pentru închiderea unui acoperiş care, se laudă americanii, ar putea intra cu totul sub umbrela structurii lor.

22.547 locuri este capacitatea terenului Arthur Ashe

Mai intim, dar mai zgomots

Campionul elveţian are însă şi reţineri: "testul va fi jocul sută la sută indoor, când va ploua. Este puţin cam mare gălăgia acum. Cred că este ceva obişnuit în sportul american - ca fanii să vorbescă tot timpul în tribune. Dar am senzaţia că acest acoperiş te face să îi auzi tot timpul. Înainte, nu aveam niciodată senzaţia asta".

"Pare mai intim. Este ciudat, dar asta este senzaţia mea", a comentat Serena Williams, în timp ce sora sa mai mare, Venus, a oferit un răspuns memorabil. "Este un lucru pozitiv. Acoperişul ăsta parcă este născut din cele mai groaznice furtuni şi extrem de mult ghinion. Nu ştiu dacă era necesar, dar sigur ne va ajuta, când va ploua"

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.