2017 în tenisul românesc. Radiografia, lună cu lună: fiasco total în competițiile pe națiuni, crize pentru Begu și Niculescu, ruptura în tabăra Patriciei Țig, crescendo-ul Simonei, momentul Soranei și un actor pierdut dincolo de cortină

2017 în tenisul românesc. Radiografia, lună cu lună: fiasco total în competițiile pe națiuni, crize pentru Begu și Niculescu, ruptura în tabăra Patriciei Țig, crescendo-ul Simonei, momentul Soranei și un actor pierdut dincolo de cortină
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Tenisul românesc a avut un an 2017 de succes, încununat de performanța Simonei Halep, care a devenit primul număr 1 WTA dat de România, cu un titlu de Mare Șlem la dublu masculin câștigat de Horia Tecău, cu o finală de GS la dublu feminin adusă de Monica Niculescu și cu o revenire în prima sută mondială la simplu masculin, după trei ani, produsă de Marius Copil.
  • ProSport vă propune o retrospectivă lună cu lună a principalelor momente din tenisul românesc – la nivelul circuitelor principale.
  • 2017 a fost un an cu destule vârfuri și reușite, cu un start timid (cu o singură excepție) și progresie interesantă, dar și cu eșecuri răsunătoare, rușinoase, în competițiile pe națiuni din tenis. Iată filmul complet.

Ianuarie

Performanțe: Sorana Cîrstea s-a reinventat și a ținut steagul sus la Australian Open, cu victorie la Carla Suarez Navarro (12 WTA) și o primă calificare în optimile unui Grand Slam după super-parcursul din 2009 de la Roland Garros.

Contraperformanțe: Simona Halep, accidentată, a câștigat doar două meciuri în trei turnee, fiind eliminată din primul tur la Australian Open, pentru al doilea an consecutiv. Irina Begu a pierdut patru partide din cinci jucate – deși a fost cap de serie la AO. Horia Tecău și Jean Julien Rojer au fost eliminați, surprinzător, la Australian Open, de un cuplu de australieni aflați pe pozițiile 250 și 311 la dublu – urcând la patru seria de turnee de Mare Șlem consecutive în care nu au depășit turul trei.

Finalele românilor la nivel WTA și ATP: Monica Niculescu – finală la simplu, la Hobart (WTA International). Raluca Olaru, finală la dublu cu Olga Savchuk la Shenzhen (WTA International) și titlu la Hobart (WTA International), tot cu Savchuk.

Februarie

Contraperformanțe: Sorana Cîrstea, zero meciuri câștigate, un abandon în primul tur și alte două înfrângeri. Simona Halep nu a jucat din cauza accidentărilor. Echipa de Cupa Davis a României a pierdut în meci decisiv partida contra Belarusului. Marius Copil, Adrian Ungur și dublul Tecău / Copil au cedat puncte unei echipe fără lider la simplu și cu doar un nume sonor – Max Mirnîi. Echipa de Fed Cup a României a pierdut meciul de debut al lui Ilie Năstase în postura de căpitan-nejucător, 1-3 cu Belgia.

Finalele românilor la nivel WTA și ATP: Horia Tecău – titlu la Dubai (ATP 500)

Martie

Performanțe: Patricia Țig a reușit prima victorie a carierei în fața unei sportive de Top 20, la Miami, împotriva Kristinei Mladenovic (locul 18 WTA la ora partidei).

Contraperformanțe: Simona Halep a părăsit pentru prima dată după șase luni Top 4. A stat pe locul 5 exact 5 săptămâni.

Criza: Simona Halep a reușit o super-revenire în turneul de la Miami, împotriva lui Sam Stosur, apoi, în ‘sferturi’, a renunțat pur și simplu la luptă, împotriva Johannei Konta. După o ceartă în timpul sesiunii de on-court coaching, Darren Cahill a luat decizia de a întrerupe colaborarea cu Simona, pentru a-i da un semnal de trezire. Constănțeanca a spus de mai multe ori de-a lungul anului că a fost un șoc care i-a făcut bine, pentru că s-a convins că trebuie să schimbe atitudinea pentru a-l determina pe australian să rămână în loja sa.

Finalele românilor la nivel WTA și ATP: –

Aprilie

Performanțe: Florin Mergea a obținut alături de partenerul său, Aisam-Ul-Haq Qureshi, două victorii mari în drumul spre trofeul de la Barcelona – în sferturi, la primii doi jucători de dublu ai momentului (Kontinen și Peers), apoi în semifinale – la Tecău și Rojer.

Contraperforanțe: Partida de Fed Cup România – Marea Britanie a fost un succes pe plan sportiv (pentru că româncele s-au impus), însă un uriaș fiasco în ceea ce înseamnă imaginea tenisului românesc. Ilie Năstase a fost protagonistul unui scandal cu dimensiune rasistă, sexuală, misogină și cu accente golănești, care a făcut înconjurul lumii. Britanicii au demarat o adevărată campanie, ITF-ul l-a suspendat pe Năstase, iar capitalul de imagine pierdut este unul semnificativ.

Borne în clasament: Patricia Țig și-a stabilit reperul carierei la simplu – locul 83 WTA, în principal grație turului trei la turneul Premier Mandatory de la Miami.

Criza: Irina Begu a încetat colaborarea cu Adrian Cruciat, „de comun acord, pentru că nu au reușit să gestioneze criza”.

Finalele românilor la nivel WTA și ATP: Monica Niculescu a câștigat un titlu la dublu, la Biel (Elveția), alături de Su-Wei Hsieh. Florin Mergea – titlu la Barcelona alături de Aisam-Ul-Haq Qureshi (ATP 500).

Mai

Performanțe: Simona Halep și-a apărat titlul de la Madrid (Premier Mandatory), obținând per total al treilea trofeu al carierei la acest nivel. Sorana Cîrstea a reușit cele mai bune rezultate ale anului – sfert de finală în turneul de categorie Premier Mandatory de la Madrid (cu victorie la  Anastasia Pavlyuchenkova – 16 WTA) și unica semifinală pe 2017, la Nurnberg (turneu International).

Contraperformanțe: După un start de sezon complicat, cu 9 înfrângeri în primele 11 partide, Irina Begu a întrerupt seria de prezențe consecutive pe lista capilor de serie la turneele de Mare Șlem, începută după Australian Open 2015. Mai mult, chiar dacă sorții au fost blânzi și i-au dat o adversară din afara Top 100 pentru început, Irina a părăsit întrecerea de la Paris încă de la primul meci. Sorana Cîrstea s-a accidentat în timpul partidei din primul tur al probei de dublu la Roland Garros și și-a compromis șansele și pentru proba de simplu.

Borne în clasament: Marius Copil a intrat în premieră în Top 100, readucând România în prima sută după trei ani (prima dată după 9 iunie 2014, când Victor Hănescu părăsea Top 100).

Finalele românilor la nivel WTA și ATP: Simona Halep – titlu la Madrid (Premier Mandatory), finală la Roma (Premier 5) – la simplu. Horia Tecău – titlu la Geneva (ATP 250) – la dublu.

Iunie

Performanțe: Simona Halep și-a trecut în CV a doua finală de turneu de Mare Șlem a carierei, la Roland Garros. Mihaela Buzărnescu a ieșit la rampă, cu două victorii în circuitul ITF – în Ungaria (ITF 60k) și la , Turcia (60k). Raluca Olaru și-a stabilit cel mai bun rezultat la un Grand Slam – sfert de finală, la Roland Garros, la turneul la care nu mai câștigase vreun meci la simplu sau dublu feminin din 2007. Alexandra Dulgheru, aflată în plin proces de revenire după încă o operație la genunchi în 2016, a câștigat al 12-lea trofeu al carierei, la Montpellier (ITF 25k), venind din calificări.

Contraperformanțe: După trei ani, Irina Begu a revenit în circuitul ITF pentru a pregăti turneul de la Wimbledon, jucând la un turneu de 100.000 de dolari de la Southsea. Partea plină a paharului: Irina a jucat prima finală a carierei pe iarbă, însă a fost învinsă de Tatjana Maria (Germania).

Criza: Sezonul Patriciei Țig a fost dat peste cap de accidentări și probleme de sănătate. Cu două turnee jucate la început de aprilie, o prezență fără sorți de izbândă și doar opt game-uri disputate la Roland Garros, apoi apariție la Wimbledon facilitată de accesul direct pe tablou, dar pe fonsul unei insfuciente pregătiri fizice – au dat startul declinului în clasament. Țig a încheiat anul pe locul 235 WTA, cu 152 poziții pierdute în șapte luni, față de cea mai bună clasare a sezonului.

Finalele românilor la nivel WTA și ATP: Simona Halep – finală la Roland Garros (Grand Slam). Alexandra Cadanțu – finală la Bol, simplu (WTA 125k).

Iulie

Performanțe: Monica Niculescu a jucat prima finală de turneu de Mare Șlem a carierei, la Wimbledon. Sportiva din Slatina este doar a doua româncă, după Virginia Ruzici – în 1978, care a jucat cu trofeul pe masă în proba de dublu feminin la acest nivel. Alături de partenera sa din China, Hao-Ching Chan, Monica nu a avut însă nicio șansă în finala disputată împotriva puternicului cuplu din Rusia, format din Elena Vesnina și Ekaterina Makarova: perechea cap de serie 2 la All England Club a tranșat meciul cu un scor dureros, 6-0, 6-0.

Irina Begu și-a egalat cel mai bun rezultat la dublu în turneele de Mare Șlem, printr-un sfert de finală jucat la Roland Garros, alături de Saisai Zheng (în 2012 jucase sfert de finală la Australian Open, alături de Monica Niculescu), apoi a reușit „dubla” în turneul WTA de la București – titlu la simplu și la dublu, alături de Raluca Olaru. Ana Bogdan și-a trecut în CV prima victorie în fața unei sportive de Top 20 – la BRD Bucharest Open – turneu la care și-a stabilit și cel mai bun rezultat stagional – prezență în semifinale – care a propulsat-o spre un nou career high în clasamentul WTA – locul 104. Mihaela Buzărnescu a urcat seria la patru trofee consecutive în circuitul ITF – în Spania, la Gexto și în Germania, la Versmold. Nini Dica a devenit vicecampion european U16  la tenis de câmp.

Moment decisiv: După Wimbledon, Florin Mergea a pus punct parteneriatului cu Aisam-Ul-Haq Qureshi, în condițiile în care 4 din 5 turnee premergătoare rendez-vous-ului de la All England Club s-au încheiat încă de la primul joc. Totodată, „Dodo” a făcut un uriaș salt înapoi, valoric, revenind în circuitul Futures – alături de un jucător retras din tenis – Adrian Barbu, al cărui nume avea ulterior să fie implicat într-un caz de dopaj.

Finalele românilor la nivel WTA și ATP:Irina Begu – titlu la simplu la BRD Bucharest Open (WTA). Irina Begu și Raluca Olaru – titlu la dublu, la BRD Bucharest Open. Monica Niculescu – finală la Wimbledon, la dublu. 

August

Performanțe: Monica Niculescu a jucat a treia finală a sezonului în proba de dublu, la turneul Premier 5 de la Cincinnati, alături de Su-Wei Hsieh. În semifinale, din echipa învinsă a făcut parte Sania Mirza, însă în finală, Martina Hingis a fost prea puternică alături de Yung-Jan Chan. MIhaela Buzărnescu a reușit, la 29 de ani, să se califice în premieră pe tabloul principal al unui turneu de Mare Șlem – unde a avut întâlnire de gală cu daneza Caroline Wozniacki. Ana Bogdan a încheiat primul sezon cu un set complet de prezențe pe tabloul principal la turneele de Mare Șlem – reușind și câte o victorie la Wimbledon și US Open. Alexandra Dulgheru continuă revenirea, cu un al doilea trofeu la simplu – ITF 25.000, Ungaria.

Contraperformanță: Simona Halep a ratat finala de la Cincinnati, contra ibericei Garbine Muguruza. A câștigat un singur game și a amânat urcarea pe prima poziție. Pentru o săptămână din august, Simona a coborât pe locul 8 WTA.

Borne în clasament: Raluca Olaru și-a stabilit cea mai bună clasare la dublu – locul 32 WTA.

Finalele românilor la nivel WTA și ATP: Simona Halep – finală la Cincinnati, simplu (Premier 5). Monica Niculescu – finală la Cincinnati, la dublu cu Su-Wei Hsieh (Premier 5). Horia Tecău – titlu la dublu la US Open (Grand Slam) și la Winston-Salem (ATP 250) cu Juls Rojer.

Septembrie

Performanțe: Titlul cu numărul cinci pentru Mihaela Buzărnescu, în Franța, la Biarritz, cu o frumoasă victorie în finală în fața elvețiencei Patty Schnyder.

Contraperformanțe: Irina Begu a înregistrat cea mai neașteptată înfrângere, în fața unei sportive din afara Top 300, care nu mai jucase un meci WTA de 902 zile. În primul tur de la Tașkent, Begu a pierdut 6-2, 2-6, 4-6 meciul împotriva rusoaicei Vera Zvonareva, cea care apărăsit turul în 2015 pentru a-și întemeia o familie. A revenit după ce a devenit mamă și a învins-o pe Begu, de pe poziția 308 WTA.

Criza: Patricia Țig s-a prăbușit pe teren în timpul partidei din primul tur de la Guangzhou. A pus punct sezonului său după două abandonuri consecutive.

Finalele românilor la nivel WTA și ATP: –

Octombrie

Performanțe: Toamna i-a adus câte un trofeu pe lună Mihaelei Buzărnescu: în Brumărel, după un meci superb câștigat în fața fostei membre a Top 10-ului, Belinda Bencic, care a trimis-o în premieră în Top 100, trofeul a venit la Poitiers. Simona Halep și-a trecut în cont a cincea finală de turneu Premier Mandatory a carierei – la Beijing – turneu la care și-a îndeplinit un vis.

Contraperformanțe: După un sezon în care s-a luptat cu problemele fizice, Monica Niculescu a ajuns pe o poziție pcu trei cifre în clasamentul WTA – o situație cu care nu se mai confruntase în șapte ani, din septembrie 2010 (locul 102). Timp de trei săptămâni, Monica Niculescu a staționat pe poziția 100, însă și-a salvat sezonul și prezența în Top 100 cu titlul câștigat la Limoges, în Franța, în circuitul suport 125k Series, care a urcat-o până pe locul 79 WTA. Echipa de Cupa Davis a României a retrogradat în Grupa a II-a Euro-Africană, după un 0-5 cu Israel. Fără Marius Copil, Adi Ungur, Horia Tecău și Florin Mergea, România a pierdut ultimul meci sub conducerea lui Andrei Pavel.

Borne în clasament: Simona Halep a devenit al 25-lea număr unu din istoria tenisului feminin. Sorana Cîrstea a revenit în Top 40, pe 5 octombrie, după o absență de trei ani. Marius Copil și-a stabilit cea mai bună clasare ATP a carierei – locul 74 ATP.  Georgia Crăciun (18 ani) și-a stabilit cea mai bună clasare a carierei – locul 415 WTA – brăileanca făcând un salt spectaculos față de începutul anului, când era a 921-a. Georgia a câștigat trei trofee la simplu (ITF 15k) în 2017.

Finalele românilor la nivel WTA și ATP: Simona Halep – finală la Beijing, simplu (Premier Mandatory). Irina Begu – titlu la dublu alături de Sara Errani, la Tianjin (WTA International). Marius Copil – finală la Kaohsiung (ATP Challenger).

Noiembrie

Performanțe: În Brumar, MIhaela Buzărnescu s-a impus în Japonia, la Toyota – al șaptelea trofeu al anului.

Contraperformanțe: O singură victorie românească la Finalele anului. Horia Tecău, alături de Juls Rojer, a pierdut trei meciuri din trei la Londra, în timp ce Simona Halep a câștigat doar meciul de debut la Singapore, împotriva franțuzoaicei Caroline Garcia.

Finalele românilor la nivel WTA și ATP: Monica Niculescu – titlu la Limoges (WTA 125 k), Marius Copil – finală la Bratislava (ATP Challenger).

Decembrie

Performanțe: Finală românească la „Campionatul Mondial de tenis al juniorilor” – „Orange Bowl”. David Nicholas Ionel l-a învins în ultimul act al tabloului de simplu la categoria U16 pe Nini Dica.

Borne în clasament: Monica Niculescu a terminat pentru al patrulea an consecutiv cu clasament mai bun la dublu decât la simplu (23 față de 79). Este la al optulea sezon la rând terminat între cele mai bune 100 la simplu și al doilea în top 25 la dublu. Mihaela Buzărnescu a depășit-o pe Maria Șarapova în clasament și, după încă un sfert de finală, a urcat pe poziția 55 WTA. Miki a încheiat anul cu un al treilea trofeu la dublu – alături de Alona Fomina, la Dubai (ITF 100k).

  • Andreea Roșca (18 ani) este tricolora care încă nu a încheiat meciurile oficiale pe 2017. Este calificată în semifinalele turneului ITF 15k din Antalya – care își decide campioana pe 24 decembrie, în ziua de Ajun. Cu două turnee deja câștigate în luna decembrie, la Cairo (ambele de categorie ITF 15k), Andreea are parte de o lună a cadourilor plină: numai în această săptămână a urcat 139 de poziții WTA! Și pentru că tenisul nu ia pauză nici măcar o săptămână, darămite o lună, deja starurile tenisului care au avut vacanță revin pe teren – cu demonstrative – cum e cazul Simonei Halep – sau pregătesc turneele din prima săptămână a lui 2018.

Topul românilor în clasamentele probei de simplu, la final de 2017

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o pot încălca
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o pot încălca
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup