10 idei despre minunea din tenis de masă. Andru Nenciu scrie despre medalia de la Mondiale cucerită de Ovidiu Ionescu, sportivul care în copilărie juca şah

26 apr 2019 5534 afişări Tenis de masa
10 idei despre minunea din tenis de masă. Andru Nenciu scrie despre medalia de la Mondiale cucerită de Ovidiu Ionescu, sportivul care în copilărie juca şah Foto ProSport

Cu un joc greu de contracarat, Ovidiu Ionescu şi spaniolul Alvaro Robles s-au calificat joi seara în semifinalele probei de dublu a Campionatului Mondial de tenis de masă din Budapesta, după 4-0 cu suedezii Kristian Karlsson / Mattias Falck. În faţa a 3.000 de spectatori, perechea româno-spaniolă a celebrat în ţarcul de joc victoria de răsunet şi asigurarea medaliei de bronz - la CM nu se joacă finală mică. "Nici nu ştiu de unde are Alvaro atâta putere ca să mă ţină în braţe! M-a tot aruncat în sus", ni s-a confesat eroul României la competiţia în care jupâni sunt mereu asiatici.

Aproape de miezul nopţii, ideile i se tot ciocnesc în minte lui Ionescu, dar acceptă câteva pase cu reporterul ProSport. Din discuţia cu Ovi şi o zi plină au ieşit 10 idei sugestive pentru portretul campionului român situat pe locul 39 în ierarhia mondială.

1. Un kilogram a slăbit Ovidiu Ionescu în sfertul de finală de la Budapesta. Semifinala e programată vineri, ora 21:00 (ora României), împotriva cuplului portughez Tiago Apolonia - Joao Monteiro. Ultimul este chiar soţul Danielei Dodean. Tandemul din Lisabona a pătruns în penultimul act după ce perechea germană Timo Boll - Patrick Franziska s-a retras din competiţie. Superstarul Boll a fost pus la pat de o gripă puternică şi nici măcar sofisticaţii medici nemţi n-au ştiut cum să-l mai pună pe picioare.

2. Mondialul de tenis de masă e în ultimii ani ca o lume de neatins pentru europeni. E o lume ferecată de asiatici, iar podiumul e, cu mici excepţii, ferit de ochii curioşi ai jucătorilor de pe continentul nostru. Ca un exemplu, la CM din Budapesta, în sferturile probei feminine de simplu, au pătruns o sportivă din Hong Kong, două japoneze şi cinci chinezoaice, adică tot lotul deplasat la HungExpo de ţara cu 2.000.000 de legitimaţi în sportul care a transformat mingea din celuloid în minge din plastic. Ca o comparaţie, România beneficiază de 1.000 de legitimaţi! Da, aţi citit bine, 1.000! Iar numărul sec al carnetelor cu roşu, galben şi albastru scoate în evidenţă şi mai mult dimensiunea rezultatelor obţinute la toate nivelurile de sportivii conduşi de Cristi Romanescu. Tenisul de masă ca şi alte sporturi de la noi arată că sunt câteva insuliţe de prosperitate prin ţara care obţinea la Los Angeles 1984 nu mai puţin de 53 de medalii (20-16-17).

3. Arhiva de la subosol minus 3 scoate în evidenţă faptul că medalia de la dublu obţinută de Ovidiu şi Robles - bronz sau cum s-o transforma ea în weekend - vine la 19 ani de la ultima la un Mondial pentru România. În formula Otilia Bădescu - Mihaela Şteff - Ana Gogoriţă - Antonela Manac (antrenor Gheorghe Bozga), România lua bronz la Kuala Lumpur, la CM pe echipe. Cu şapte ani înainte, tot Otilia Bădescu urca pe treapta a treia la simplu, la CM din Goteborg. Puterea exemplulul pentru actuala generaţie, una de sportivi conectaţi la un stil profesionist, talentaţi, dar care trebuie să se autoconvingă că sunt printre cei mai buni dintre cei buni la turneele majore.

4. Momentul decisiv al sfertului de finală din HungExpo e dezvăluit pentru ProSport de Ovidiu Ionescu. "În setul al treilea i-am simţit pe suedezi că vin peste noi, că prind încredere. La 9-9, mi-am zis că trebuie să tranşăm lupta. Doar atunci am avut puţine emoţii, dar m-am gândit la o discuţie cu prietena mea, Marina, şi totul a decurs normal de atunci". Într-un interviu pentru ProSport acordat toamna trecută, sportivul antrenat la lot de Andrei Filimon sublinia rolul creierului în tenisul de masă. "De multe ori să ştii că mă mir şi eu cum creierul poate procesa atât de rapid o informaţie, într-o fracţiune de secundă - iar coordonarea minte - mână - picior decurge cu o rapiditate fantastică. Uneori nici nu-mi dau seama cum reacţionez la mingile adversarului, dar există aceste automatisme formate în sute de ore de antrenamente. Iar alteori, după ce văd că trece mingea de adversar şi fac punct, îmi zic în gând: "Wow, Ovidiu! Tu ai făcut punctul ăsta!?". Se spune că sportul este un medicament pentru creier. Ai văzut vreodată pe cineva trist după ce face sport? Nu! Ei bine, creierul ne dă înapoi o mare mână de ajutor, nouă sportivilor. Eu îţi ofer exemplul meu şi îţi spun că tenisul de masă nu e doar un sport al vitezei de reacţie, al îndemânării, al simţului de anticipa ce face adversarul şi al pregătirii tehnico-tactice, este şi un sport al creierului".

5.  Părerea specialistului. Beatrice Romanescu, manager FRTM, explică unul dintre secretele victoriei cuplului româno-spaniol. Ovidiu şi Alvaro nu sunt mai super ca Superman, dar au găsit soluţii ca la un puzzle complicat. "Cheia succesului? Returul de serviciu fantastic pe care Robles îl execută într-un stil marcă înregistrată şi mobilizarea lui Ovidiu de a fi ofensiv, eficient, bine plasat. Şi, bineînţeles, schimbul-scurt reuşit", punctează Romanescu. "Are ceva şi din stilul meu ofensiv", adaugă şi antrenorul Andrei Filimon, cel mai spectaculos fost jucător al României.

6. Barometrul care arată că lucrurile stau bine pentru Ionescu la Budapesta e dat şi de prezenţa unui nucleu masiv al fanilor echipei sale de club, SV Muhlhausen 1951. Împreună cu preşedintele clubului, nemţii au venit de miercuri pentru a-şi susţine favoritul. La finalul partidei cu perechea nordică, pe aleea principală din HungExpo, germanii au încins o petrecere ad-hoc. Timp de o oră a curs bere Dreher, iar nemţii au devenit absolvenţi de canto. Refrenul preferat: "O-vi! O-vi! O-vi e campionul nostru!". Trecătorii s-au oprit miraţi şi au aruncat priviri iscoditoare. Alţii au aplaudat, alţii şi-au verficat camerele foto. Prietenie sinceră pe ruta Germania - România.

7. Ce înseamnă prietenia pentru Ovidiu Ionescu? Alvaro Robles nu i-a devenit doar partenerul cu care se completează perfect, ci şi un prieten de nădejde. I-a promis, la finele disputei care a consfinţit promovarea în penultimul act, că-l aduce în România să-i provoace o oboseală oculară cu frumuseţile patriei, cu istoria noastră, cu Peleş, cu Muzeul Satului şi cu Buzăul natal. “Cred în prietenie. Un prieten adevărat e cel care se trezeşte la 5 dimineaţa să vină să te ajute, să-ţi spună o vorbă bună sau să fie prezent lângă tine. Eu am prieteni de toată nădejdea, pe care pot să mă bazez. Cu care pot fi natural, pot să stau lângă ei la o cafea şi să nu vorbim şi tot mă simt bine. Am prieteni din clasa I, din clasa a 5-a sau din clasa a 9-a. Şi cred că acest detaliu vorbeşte de la sine despre cât de oţelită e relaţia noastră", mai spune Ovidiu.

8. Ionescu e foarte implicat în cariera lui şi în ochii săi străluceşte satisfacţia găsirii unei soluţii după fiecare meci câştigat. E pasioant de meciurile lui Federer cu Nadal, dar îl adoră şi pe Del Potro. Dublul din tenis şi din tenisul de masă e, în opinia lui, ca un mariaj. "De fiecare dată când recurgem la lovituri nebuneşti, ne asumăm un risc. Parteneriatul nostru e ca o căsătorie", a sintetizat pentru ProSport sportivul pe care părinţii săi, Costel şi Iarodara, l-au dat de mic nu la tenis de masă! La sportul cu tabla de joc cu 64 de pătrăţele!

9. La meciul de azi, din semifinale, Ovidiu îl avea în tribune şi pe cel mai mare susţinător al său, tatăl. Domnul Costel Ionescu e omul care-i aşeza tacticos, în sufragerie, câteva cărţi de Jules Verne pe post de fileu încropit din două mişcări, dintr-un unghi bine găsit.

10. Ovidiu şi-a încheiat seara la hotelul Verdi din Budapesta cu o discuţie alături de un dublu important al lotului României, medicul Edi şi fizioterapeutul Ion, fost cârmaci în barca de 8 plus 1 a lotului tricolor de canotaj. Dar a pus şi într-un mesaj scrijelit în holul hotelui toată puterea sa. "Aşa e Ovi, sufletist. El dă înapoi tenisului de masă tot ceea ce tenisul de masă i-a oferit lui", a conchis Beatrice Romanescu.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.