Ștefan Sandulache explică de ce candidează la șefia FR de Baschet: „Pentru mine, să îți respecți cuvântul dat este lege” | INTERVIU

Ștefan Sandulache explică de ce candidează la șefia FR de Baschet: „Pentru mine, să îți respecți cuvântul dat este lege
  • Publicat:
  • Actualizat:

Ștefan Sandulache (44 de ani) este unul dintre cei cinci candidați rămași pentru funcția de președinte la FR de Baschet, alegeri care vor avea loc pe 14 mai 2021.

Acesta a fost antrenor în perioada 2004-2009 la loturile naționale de juniori, atât masculine cât și feminine, dar și în divizia A la baschet feminine, pentru Sportul Studențesc. De asemenea, a obținut numeroase titluri ca antrenor, atât la masculin cât și la feminin, alături de clubul BC 97 București.

Născut la 4 aprilie 1977, Sandulache are în spate un CV atât în antrenoriat, cât și în administrație publică în domeniul sportiv.

Ștefan Sandulache explică de ce candidează la șefia FR de Baschet: „Pentru mine, să îți respecți cuvântul dat este lege” | INTERVIU

Ștefan Sandulache are un titlu de doctor în domeniul sportiv, cu o lucrare numită „Strategii de antrenare a ambilateralității pentru optimizarea performanței sportive în baschet la nivel de junior”, prezentată la UNEFS, în 2010.

Au rămas în cursă, în acest moment: Carmen Tocală, Cătălin Burlacu, Virgil Stănescu și Adrian Voinescu.

ProSport: De ce ați luat decizia de a candida?

Ștefan Sandulache: Începând cu anul 2013 am tot fost contactat de cluburi afiliate la Federația Română de Baschet, referitor la candidatura mea pentru postul sau funcția de Președinte, iar anul 2021 a adus și mai multe cluburi.

Atât anul 2013, cât și anul 2017 au reprezentat ani în care am avut alte proiecte în desfășurare în domeniul sport și tineret, iar eu am decis să duc la final aceste proiecte fiindcă am fost și rămân un om de cuvânt față de partenerii mei de dialog.

Exemplul din 2017 cu ministrul respectiv

Iar pentru mine, să îți respecți cuvântul dat este lege, nu există loc de tocmeală.

Un exemplu este în anul 2017, în care ministrul de atunci, m-a rugat să sprijin la elaborarea și începerea demersurilor documentației referitoare la Ordonanța 38.

Ordonanță care a reglementat Contractul de activitate sportivă și posibilitatea finanțării de către administrația publică locală a sportului. Ordonanță de care beneficiază la data prezentei întreg sportul românesc, implicit Baschetul.

Ce v-a determinat să faceti acest pas?

Decizia participării în acest an pentru mandatul 2021 – 2025 de președinte al FR Baschet, a fost în primul rând fiindcă că am refuzat să mai accept participarea în alte proiecte, tocmai pentru a porni pe drumul proiectului baschetului românesc.

Deoarece în ultimii ani au fost din ce în ce mai multe cluburi, antrenori și mai ales sportivi care mi-au semnalat derapaje în principal din punct de vedere administrativ al federației, apoi derapaje ale domeniului în sine.

Toți își doresc o schimbare imediată, crede Săndulache

Astfel, dorința mea de a aduce un plus valoric baschetului românesc din experiența de manager timp de peste 10 ani la nivel local și național în sport și tineret, a fost și rămâne fiindcă am considerat și consider că cluburile, sportivii și oricare om se implică, merită mult mai mult respect și mai ales un plan clar de revenire la normalitate, plan ce va aduce după sine și dezvoltarea.

Ce ați vrea să schimbași imediat?

Primul lucru care se va schimba imediat va fi colaborarea și comunicarea cu cluburile si asociațiile județene de baschet, respectiv AMBB, una în care să se regăsească respectul pe care acestea îl merită.

Totul datorită muncii lor în teritoriu în principal. Lucru pe care știu foarte bine că l-am făcut și din poziția de ”outsider” al FR Baschet atunci când au sunat și solicitat consiliere sau îndrumare, nu mai zic sprijin.

Toți își doresc o schimbare imediată, însă așa cum am spus cluburilor cu care am discutat până în prezent, nu cred că există candidat care poate propune ceva pe termen scurt, acel ”ceva” însemnând un proiect care să fie aplicat temeinic și pe o durată de minim 4 ani

Ștefan Sandulache

Trebuie înțeles că este obligatorie actualizarea Statutului FR Baschet în primul rând în acord cu Statutul FIBA, dar și cu cerințele legislative naționale, iar aceasta este o muncă de durată, una deloc plăcută sau ușoară dar pentru care sunt pregătit.

Discuții care au durat între 2 ore jumătate și 5

Ce alte idei mai vreti să implementați?

Proiecte am destule, dar în acest moment principalul proiect este punerea la punct a unei documentații (statut și regulamente) și acțiuni / activități transparente față de membrii afiliați, membrii prin care FR Baschet își organizează și desfășoară competițiile (campionate, cupe, ligi, etc.), fiindcă acesta este primul pas corect pe care trebuie să îl facă oricine.

Spre pornirea acelor proiecte cu efect în domeniu, adică organizarea unei competiții și/sau a altor activități cum ar fi școlarizarea antrenorilor, educaționale, cercetare, promovare și multe altele.

Ce faceți în campanie?

În campanie am avut un mic dezavantaj, prin faptul că unii au început mai devreme discuțiile cu membrii afiliați sau au avut ocazia prin participarea la competiții ca parte organizatoare să discute cu aceștia.

Am făcut tot posibilul să discut cu cât mai mulți membri sau oameni implicați în baschet, prezentându-le propunerea mea privind strategia baschetlui românesc și explicându-le cu răbdare fiecare proiect, dar și răspunzând la fiecare întrebare a acestora.

Spre bucuria mea, întâlnirile au durat între 2 ore 30 min și 5 ore, indiferent că au fost întâlniri față în față sau online

Ștefan Sandulache

Vreau să menționez că la întâlnirile pe care le-am avut cu membrii, am solicitat prezența și a arbitrilor sau sportivilor, iar ca exemplu, m-am bucurat foarte mult să am alături la discuție Asociația ”Al șaselea jucător” de la Sibiu.

Ședința Consiliului Director, prima pe ordinea de zi

Strategia pe care am propus-o și o propun este pentru toți cei care sunt implicați în baschetul românesc, nu doar în jocul de baschet (antrenori, sportive, oficiali), un exemplu fiind părinții, acei principali investitori la nivel de juniori și cei mai dornici de promovare prin postarea sau povestirea ”rezultatelor” copilului său – juniorul clubului.

Cum au primit colegii, foștii colegi sau antrenori decizia dvs?

Foarte bine, mai ales că de ani de zile aceștia au găsit în mine un sprijin în domeniul sport și tineret, pentru ei însemnând că alegerea mea ca Președinte al FR Baschet ar putea fi ocazia de a avea cu cine discuta problemele lor, dar mai ales că au pe cineva care să le spună și soluții, nu doar să îi refuze sau să nu le răspundă la telefon.

Indiferent de funcțiile sau pozițiile pe care le-am avut/deținut în domeniul sport și tineret, am fost mereu alături de aceștia.

Dar și de celelalte ramuri sportive care au apelat la mine, astfel că ei simt o siguranță urmare experienței trăite privind comunicarea deschisă cu mine, și anume că dacă voi fi ales președintele FR Baschet vor avea cu siguranță un partener de dialog.

Să spunem că ati câștigat deja alegerile, prima măsură pe care o veti lua în calitate de președinte al federației?

Primul lucru va fi convocarea ședinței de Consiliu Director în care voi propune efectuarea demersurilor privind modificarea, respectiv actualizarea Statutului FR Baschet și a regulamentelor, prin aducerea acestora în acord cu Statutul FIBA.

Respectiv cu necesitățile actuale pe plan local și național, precum și discuția cu secretarul general privind efectuarea demersurilor de implementare procedurilor necesare relaționării interne în cadrul FR Baschet între angajați, dar și al relaționării cu exteriorul (membrii afiliați, organisme private, instituții publice, organisme internaționale, etc.).

Am ales o campanie sinceră, susține Săndualche

Din păcate, cine va fi președintele FR Baschet va avea mult de muncă urmare dezinteresului ce a fost arătat în ultimii ani din punct de vedere administrativ, demonstrat și de problematicile identificate de angajații FR Baschet după ”doar” 4 ani privind membrii afiliați și dezafiliați. Bineînțeles, dacă își va dori să muncească.

Ce se întamplă dacă pierdeți?

Eu am ales o campanie sinceră față de cluburi și asociații județene prin prezentarea faptului că sunt la curent cu realitățile pe care aceștia le trăiesc de ani buni și de asemenea prezentarea posibilității unui viitor în jocul de baschet la ei acasă!

O campanie fără implicarea politicului și fără implicarea altor persoane din afara baschetului prin poze cu aceștia sau prin semnare de parteneriate.

Le-am spus tuturor că nu am nevoie decât ca cluburile să înțeleagă că nu se mai poate așa, că este nevoie de O schimbare și că voi discuta cu mediul de afaceri sau mediul politic doar în cazul în care voi fi ales președinte, ci nu pentru a obține o funcție

Ștefan Sandulache

Funcția este și va fi decisă de membrii afiliați cu drept de vot!

Indiferent de ce se discută, cel care alege este membrul afiliat, nu altcineva, așa că acesta își va asuma viitorul lui și al tuturor celorlalți (părinți, copii, sportivi, suporteri, oficiali, personal suport, etc.), orice altceva fiind doar ”o scuză”.

Vă repet, consider că rezultatul va fi al cluburilor și asociațiilor județene, fiindcă acestea au de muncit 4 ani mai departe, cu sau fără mine Președinte al FR Baschet.

Nu văd aceste alegeri ca pe o competiție între mine și cineva.

Este o competiție a cluburilor care își vor alege viitorul, iar eu consider că am pregătirea necesară din punct de vedere managerial și am pus cu această ocazie la dispoziție 41 pagini din care reiese un viitor al baschetului românesc spre normalitate în primul rând, apoi spre dezvoltare.

Daniel Nazare / Autor
Peste 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA care avea, la acea vreme, un supliment de 4 pagini dedicat sportului. Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, ProSport (reporter special ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen