Starul mondial al snooker-ului, Ronnie O‘Sullivan, anunț clar: „Nu s-a născut persoana încă! Sunt sigur că recordurile le voi mai deține pentru cel puțin alți 50 de ani” | INTERVIU EXCLUSIV PARTEA 1

  • Publicat:
  • Actualizat:

ProSport a dialogat în exclusivitate cu Ronnie O‘Sullivan, starul mondial al snooker-ului. Interviul a fost realizat prin intermediul Eurosport, post al cărui expert este „Racheta”.

Omul care a câștigat de șapte ori Campionatul Mondial a vorbit despre noul sezon sau a dezvăluit care e relația actuală cu tatăl său, care a fost închis mulți ani. De asemenea, a comentat despre retragerea lui Roger Federer, a anunțat că recordurile sale din turneele Masters, UK Championship sau cele mondiale nu sunt în pericol de a fi depășite și a dezvăluit ce va face după ce se retrage din snooker.

În weekend s-a desfășurat prima ediție din 1991 încoace a Campionatului de Dublu Mixt, unde au participat patru perechi. Ronnie a făcut pereche cu Reanne Evans (de 12 ori campioană mondială la feminine) și au câștigat un meci, dar au pierdut două. Au terminat pe locul trei din cele patru perechi, competiția fiind câștigată de Neil Robertson / Mink Nutcharut a câștigat, 4-2 în finală cu Mark Selby / Rebesca Kenna.

Starul mondial al snooker-ului, Ronnie O‘Sullivan, anunț clar: „Nu s-a născut persoana încă! Sunt sigur că recordurile le voi mai deține pentru cel puțin alți 50 de ani”

Ronnie a jucat acum la British Open, dar a pierdut în primul turneu pe puncte în care a jucat sezonul acesta.  În perioada 6-9 octombrie va participa la Hong Kong Masters, eveniment pe bază de invitații cu opt jucători. Sezonul de snooker e transmis în România pe canalele și platformele Eurosport (sau pe canalele Eurosport și pe Eurosport Player).

În perioada 16-23 octombrie e Northern Ireland Open, care va fi al doilea turneu pe puncte la care joacă „Racheta”. Dar, cel mai important eveniment va avea loc în aprilie anul viitor, când Ronnie O‘Sullivan va încerca să câștige titlul mondial cu numărul opt dintr-o carieră uluitoare.

ProSport: Cum abordezi noul sezon după câștigarea celui de-al șaptelea titlu mondial?

Ronnie O’Sullivan: Evident, înainte eram destul de fericit, eram relaxat, liniștit, mă bucuram de snooker. Nu mai eram în centrul atenției, eram încă competitiv, dar probabil nu eram la fel de bun ca acum doi sau trei ani. Mi-a plăcut să nu fiu jucătorul de top, cel care era de așteptat să câștige. Chiar am fost întrebat de destul de mulți oameni dacă mai joc, nu erau siguri dacă joc sau dacă m-am retras. M-am cam obișnuit cu asta.

Așadar, câștigarea titlurilor mondiale… redevenind numărul unu, evident, toată lumea era foarte entuziasmată, la fel ca și mine. Cred că mai mult ca oricând, Campionatul Mondial de anul acesta a stârnit foarte mult interes. Am putut simți din partea publicului și a oamenilor cât de mult le-a plăcut, cât de implicați au fost și cât de mult l-au urmărit. În acest an, mai mult decât în oricare altul, simt că foarte mulți oameni sunt destul de entuziasmați în ceea ce mă privește, readucându-mă oarecum în lumina reflectoarelor puțin, lucru pe care nu mi l-am dorit. Asta e, dar, evident, timpul a trecut, iar viața a revenit la normal pentru mine. Înapoi la o viață simplă. Abia aștept să joc încă un sezon de snooker.

Cum te descurci în lumina reflectoarelor atunci când câștigi constant?

Nu am fost niciodată motivat de titluri sau de câștig, însă întotdeauna am fost motivat de bucuria de a juca, încercând să fiu cât se poate de bun. Nu mă simt competitiv față de oponentul meu. Dacă câștigă el, e grozav, nu am fost niciodată deranjat. Asta nu mă afectează sau îngrijorează în vreun fel.

Mă concentrez mai degrabă pe relația mea cu jocul, iar dacă joc bine și nu câștig, tot sunt fericit. Pentru că simt că m-am bucurat de joc, iar acest lucru este cel mai important pentru mine. Probabil că este invers. Majoritatea oamenilor ar prefera să câștige și nu le pasă de modul în care joacă. Și e în regulă, de asemenea, știi, fiecare este diferit. Fiecare are o abordare diferită. Deci, da, mă simt confortabil. Cel mai important lucru pentru mine este să fiu fericit și să mă bucur de jocul meu. Orice altceva este în plan secundar acum.

„Dacă rămâne Mondialul la Crucible e grozav. Iubesc orașul Sheffield”

Care este opinia ta cu privire la disputarea Campionatului Mondial în Sheffield pe termen lung?

Nu îmi prea pasă unde joc. Am jucat în tot felul de locații din jurul lumii. Am jucat în niște locații fantastice. Irlanda a fost grozavă. Hong Kong a fost fantastic. Am fost în niște locații grozave în China. Câteva locații grozave în Regatul Unit, locații grozave și în Germania.

Cred că sunt multe locuri din jurul lumii care ar putea organiza cu ușurință un Campionat Mondial. În golf, The Open este mutat în fiecare an, se face rotație între diferite locații. Nu sunt împotriva niciunei variante, să știi. Dacă rămâne la Crucible, grozav. Iubesc orașul Sheffield. Dacă ar fi mutat și dus în diferite locuri, fantastic. Este doar o nouă provocare. Nu m-ar deranja. Sunt mulțumit oricum.

Ce a însemnat prezența tatălui tău la Campionatul Mondial pentru tine?

Evident, tatăl meu a fost un model important de urmat pentru mine în viață și m-a susținut mult. A avut un rol semnificativ în cariera mea. După cum știți, el nu mi-a fost alături când am devenit profesionist (n.red.- a fost în închisoare) sau în primii mei 20 de ani, așa că acum, în partea finală a carierei mele, m-am gândit că este important ca tata să vină și să se simtă bine în Sheffield timp de două-trei săptămâni. El nu iese mult din casă, așa că a venit și s-a simțit bine trei săptămâni.

Sunt într-o poziție bună în acest moment, în care îmi permit să am oameni alături de mine, dar să și fiu relaxat și concentrat pe ce am de făcut. Nu mai există presiune mare pe mine în general. Există presiune atunci când joc, dar pot să o elimin atunci când am nevoie. Cred că a fost foarte important ca tata să vină și să trăiască experiența turneului de la început la final, să se distreze, să întâlnească fanii și oamenii de aici. Nici nu conta dacă urma să câștig câteva meciuri sau nu. Am vrut să se bucure de experiența Sheffield.

Evident, din perspectiva sa, el dorește ca eu să câștig, aproape că își dorește mai mult decât îmi doresc eu. Pentru el a fost o experiență cu adevărat grozavă. Nu a fost într-o situație ideală în trecut. Cu siguranță i-ar fi plăcut mai mult să fie alături de mine, liber, însă mereu reușește să găsească lucrurile pozitive, chiar și în situații neplăcute. Nu este genul de persoană care să se simtă ca o victimă. Mi-a urmărit cariera din locurile în care a fost și poate că acest lucru l-a făcut să treacă mai ușor prin momentele dificile de care avea parte. A fost important să ne susținem reciproc în acele momente.

La ce evenimente aștepți cu nerăbdare să joci anul acesta?

Cred că cele mai importante evenimente sunt UK Championship, Masters-ul și, evident, Campionatul Mondial. Acestea sunt cele mai importante trei turnee, Campionatul Mondial fiind principalul. Tot ceea ce fac este întotdeauna pentru a fi pregătit să am un parcurs bun într-unul dintre acele turnee. După aceea, mi-au plăcut foarte mult evenimentele Home Nations, pentru că toate locurile în care jucăm sunt bune.

Ajungi în aceste locații grozave din Țara Galilor, Regatul Unit, Irlanda. The Irish Open este un eveniment fantastic. Eu iubesc turneele din Regatul Unit. Competițiile Home Nations sunt al doilea tip preferat de evenimente.

Cum îți vei echilibra programul cu meciurile demonstrative de anul acesta?

Am jucat destul de multe meciuri demonstrative după Campionatul Mondial pentru că nu m-am așteptat să îl câștig. În retrospectivă, nu le-aș fi jucat. Dar din iunie nu am avut niciun meci demonstrativ. Am decis să nu mai am meciuri demonstrative în Regatul Unit pentru următorii doi, trei ani. Ceea ce voi face, însă, este să aleg trei sau patru locații europene și să am patru mari evenimente.

Vom merge în Germania, Ungaria și Bulgaria în următoarele șase sau șapte luni, asta înseamnă că voi avea trei călătorii europene mari, ceea ce ar trebui să fie mai distractiv decât multe evenimente din Regatul Unit, pentru că timpul nostru este limitat. Cred că e bine să te extinzi. Am realizat destule în Regatul Unit, cred că putem dedica doi sau trei ani călătoriilor prin Europa sau prin lume pentru evenimente mai mari.

Există vreun obiectiv de neatins după cel de-al șaptelea titlu mondial?

Este dificil, pentru că am realizat mai multe decât oricine în acest sport. Deci, cu adevărat, mă voi autodepăși, mă voi lupta cu mine chiar. Tot ceea ce fac este să stabilesc un reper pe care următoarea persoană să îl depășească. Dar nu cred că există cineva în viață în acest moment care ar putea probabil să atingă ținta mea de 21 de turnee majore. Probabil că numărul de victorii în turnee pe puncte va fi atins, pentru că sunt multe alte turnee pe puncte care pot să fie jucate. Probabil că și numărul de break-uri de peste 100 de puncte va fi atins. Dar nu sunt sigur că recordurile din turneele Masters, UK Championship sau cele mondiale ar putea fi în pericol. Așa cum am spus, nu cred că acea persoană s-a născut încă. Deci sunt sigur că le voi mai deține pentru cel puțin alți 50 de ani.

Ce spune Ronnie O‘Sullivan despre Roger Federer și ce ar vrea să facă după ce se retrage din snooker

Ce te motivează după atâta timp în acest sport?

Iubesc snookerul, asta e concluzia. Cred că, în final, îmi place ceea ce fac. Iubesc jocul. Nu îmi place să joc fiecare turneu săptămână de săptămână. Așadar, încerc să echilibrez asta cu proiectele de la Eurosport și rolul meu de expert, ceea ce îmi place foarte mult. Astfel, de fiecare dată când mă plictisesc sau mă satur puțin de snooker, îmi iau câteva zile libere, preiau rolul de expert și mă distrez cu Jimmy White.

Îmi împărtășesc părerile cu privire la ceea ce se întâmplă la turneul respectiv, ceea ce îmi place enorm. Nu aș fi crezut niciodată că îmi va plăcea la fel de mult pe cât îmi place cu adevărat. Însă încă iubesc snookerul, încă vreau să concurez. Este ca și cum aș avea mai multe activități pe fundal. Astfel, când mă plictisesc de snooker, în loc să iau o pauză de un an și să dispar, am nevoie de o perioadă de câteva săptămâni. Apoi, mă revigorez rapid, dorindu-mi să revin și să joc snooker. De fapt, este vorba despre a mă menține înviorat.

Roger Federer s-a retras săptămâna trecută, dar pasiunea ta pentru snooker rămâne neschimbată. Ce alte pasiuni te motivează în acest punct al carierei tale?

Să știi că am zece opțiuni diferite, am deja câteva activități care evoluează frumos, stârnindu-mi interesul. Am deja destul de multe activități, afaceri care nu au legătură cu snookerul. Dar cumva ele se conduc singure, ceea ce îmi permite să îmi dedic timpul altor lucruri. Să fiu expert la TV este un lucru pe care îmi doresc să îl fac, în mod cert. Asta ar fi grozav. Și sper că voi continua să fac asta atâta timp cât voi putea.

Dar mai sunt și alte lucruri pe care îmi doresc să le realizez…să merg, în cele din urmă, în Kenya, Etiopia și Uganda, pentru a filma o emisiune despre alergare și apoi poate să alerg la un semimaraton sau un maraton, ca urmare. Cred că ar fi un lucru destul de interesant de făcut.

N-aș fi crezut niciodată că aș putea participa la un maraton, dar acum am micșorat intensitatea alergărilor și pot alerga puțin mai mult, dar mai încet. A fost un experiment interesant, dacă vrei să-I spunem așa. Știu că aș putea alerga la un maraton, este doar nevoie de antrenamentul potrivit. Sunt foarte multe lucruri de făcut. Sunt câteva companii de producție care deja au filmat ceva cu mine și sunt nerăbdătoare să realizăm mai multe împreună. Le-am spus că nu am timp pentru asta.

Dar atunci când voi termina cu snookerul, cu siguranță voi avea o altă carieră. Poate și ceva legat de mașini, probabil ceva cu Fifth Gear sau Top Gear. Mă uit la cariera lui Freddie Flintoff și la ceea ce a realizat, este probabil ceva ce m-ar interesa, de asemenea.

 

Bogdan Savin / Autor
Activează de peste 17 în presa sportivă. La început a fost colaborator al departamentului care se ocupa de ligile inferioare, a „făcut practica” la meciuri din Liga 2 sau a treia și treptat a ajuns la secția „Fotbal Intern” a ProSport. A acumulat experiență și după patru ani a acceptat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
N-a văzut că e filmată şi a băgat mâna în 🙊 O recunoşti? E celebră
N-a văzut că e filmată şi a băgat mâna în 🙊 O recunoşti? E celebră
Noile mașini, proiectate să „țină” între 7 și 12 ani. Explicațiile unui inginer român de la Mercedes | adevarul.ro
Noile mașini, proiectate să „țină” între 7 și 12 ani. Explicațiile unui inginer român de la Mercedes | adevarul.ro
Statele Unite pregătesc mai multe sancţiuni împotriva Coreei de Nord - consilier
Statele Unite pregătesc mai multe sancţiuni împotriva Coreei de Nord - consilier
Boala cruntă de care suferă Mircea Geoană! Transformare dureroasă a oficialului NATO
Boala cruntă de care suferă Mircea Geoană! Transformare dureroasă a oficialului NATO
Doar ROMÂNII ADEVĂRAȚI vor ști! Ce simbol e ASCUNS în drapelul României?
Doar ROMÂNII ADEVĂRAȚI vor ști! Ce simbol e ASCUNS în drapelul României?
💣 în showbiz! Unul dintre cele mai îndrăgite cupluri s-a destrămat
💣 în showbiz! Unul dintre cele mai îndrăgite cupluri s-a destrămat
Cutremur total în România! UNGARIA face legea de 1 Decembrie: IOHANNIS să împiedice...
Cutremur total în România! UNGARIA face legea de 1 Decembrie: IOHANNIS să împiedice...
Previziunile cumplite ale lui Carmen Harra pentru anul 2023! Când vine, de fapt, Apocalipsa pe Pământ!
Previziunile cumplite ale lui Carmen Harra pentru anul 2023! Când vine, de fapt, Apocalipsa pe Pământ!
Greutatea ideală în funcție de sex și înălțime. Verifică tabelul și află dacă ai o greutate normală ⏲
Greutatea ideală în funcție de sex și înălțime. Verifică tabelul și află dacă ai o greutate normală ⏲
Când a auzit ce i-a șoptit soțul, femeia, gravidă, s-a gândit: „E motiv de divorț!”
Când a auzit ce i-a șoptit soțul, femeia, gravidă, s-a gândit: „E motiv de divorț!”
Pierluigi Collina, despre prelungirile XXL: „E ca la concert, când aplauzi și ceri bis solistului” | adevarul.ro
Pierluigi Collina, despre prelungirile XXL: „E ca la concert, când aplauzi și ceri bis solistului” | adevarul.ro
Bancul zilei: Maria, fată de la țară, ajunge menajeră la niște bogătași. Sub patul matrimonial găsește
Bancul zilei: Maria, fată de la țară, ajunge menajeră la niște bogătași. Sub patul matrimonial găsește
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Poze interzise cu Simona Trașcă de pe OnlyFans! Aici o vezi gratis fără haine
Poze interzise cu Simona Trașcă de pe OnlyFans! Aici o vezi gratis fără haine
BCR revinde cea mai îndrăgită mașină asiatică. SUV-ul are puțin peste 100.000 km
BCR revinde cea mai îndrăgită mașină asiatică. SUV-ul are puțin peste 100.000 km
FOTO. Crina Abrudan, spectaculoasă pe plajele din Mexic. Face furori cu formele sale perfecte!
FOTO. Crina Abrudan, spectaculoasă pe plajele din Mexic. Face furori cu formele sale perfecte!
FOTO. Loredana Groza, la sala de fitness. Nici nu zici că are 52 de ani
FOTO. Loredana Groza, la sala de fitness. Nici nu zici că are 52 de ani