Spirit american în barcă românească

Spirit american în barcă românească
  • Publicat:
  • Actualizat:

În 2004, Curuea a fost dat afară din lot, alături de toți ceilalți băieți, pentru că „nu și-a făcut datoria față de țară”

Canotajul românesc pune o poveste impresionantă în paginile Jocurilor Olimpice de la Londra. Istoria e construită în jurul unui nume, Florin Curuea, și al unui vis al acestuia. Unul olimpic.

România revine după opt ani în concursul olimpic cu o ambarcațiune masculină. Povestea închegării acestui echipaj și modul în care acesta a reușit să se califice la Londra în numai câteva luni frapează. „Noi eram axați pe echipajul de doi fără cârmaci, dar în decembrie anul trecut am primit un apel din SUA. Era Florin Curuea care m-a întrebat dacă nu am nevoie de un canotor pentru Londra. L-am chemat, a dat teste, iar în jurul lui am construit echipajul de patru rame. În luna martie el a venit în țară, iar în mai, după doar câteva săptămâni de antrenamente împreună, băieții s-au clasat pe locul doi la Lucerna, obținând biletele pentru Londra”, povestește pe scurt antrenorul lotului, Dimitrie Popescu, laureat olimpic la ultima mare performanță a canotajului nostru masculin (Barcelona 1992, aur la „4+1” alături de Ruican, Talapan, Țaga și Răducanu).

O farfurie de mâncare și un pat. Atât

Un plonjeu în trecut. Florin Curuea a fost dublu campion mondial de tineret (2002, 2003) și a făcut parte dintr-o generație promițătoare. În 2004, după eșecul de la Jocurile Olimpice, antrenorul coordonator de atunci, Florian Grigore, și conducerea federației au decis desființarea lotului masculin, pe motiv de „nu și-a făcut datoria față de țară”. Tipic românesc, s-a dat cu barda într-o muncă de cinci-șase ani. Printre cei sacrificați a fost și Florin Curuea. „Ce era să fac? Am stat un pic în țară, iar în 2006 am plecat în SUA”, spune proaspătul olimpic. Stabilit la Pittsburgh, Curuea și-a început o nouă viață. Și-a cumpărat o casă, a obținut rezidența și și-a deschis o afacere: un club de canotaj. Banii au venit logic, dar totuși îi lipsea ceva: visul olimpic. Antrenamentele alături de elevii săi americani și condiția fizică tot mai bună (a slăbit 25 de kilograme) l-au făcut să se decidă: în decembrie 2011 l-a sunat pe Dimitrie Popescu. „N-am nevoie decât de o farfurie de mâncare și de un pat. Nimic altceva. Tot ce vreau este să ajung la Londra”, a fost mesajul „americanului”. Florin își controlează acum afacerea prin internet, în fiecare dimineață.

Comunicarea, cheia succesului

La Snagov, echipajul s-a închegat în scurt timp, pe baza rezultatelor de la selecții. Lângă Curuea (30 de ani), au mai fost aduși trei tineri: Marius Cosmiuc (19 ani), George Alexandru Palamariu (21 de ani), Cristi Ilie Pârghie (20 de ani). Posesori de fizic impresionant, celor trei le lipsea un singur lucru: liderul. Calitate pe care și-a asumat-o Curuea. „Sunt lider, dar și prietenul lor totodată. Știm fiecare unde să ne oprim și unde să câștigăm teren. Muncim și comunicăm. Lucrul acesta l-am învățat în SUA, comunicarea este cheia succesului”, spune Florin.

Sparring cu fetele de la „8+1”

Cu Florin Curuea în poziția de stroc, echipajul de patru rame a crescut constant. „La ultima vizită la Snagov, nu mi-am putut lua ochii de la barca lor, așa frumos mergeau”, spune Doina Ignat, cvadruplă campioană olimpică. Pentru a progresa, băieții au folosit ca sparring barca fetelor de la „8+1”. „Ele plecau cu cinci secunde înainte, iar noi trebuia să le ajungem și să facem diferența”, spune antrenorul Dimitrie Popescu. Cel mai bun timp al bărcii de patru rame pe Snagov a fost 5:51, unul ce poate însemna chiar și podiumul olimpic. „Decisive vor fi condițiile de concurs. La Eton bate un vânt lateral care poate da calculele peste cap”, explică Popescu.
În 2004, ultima prezență a unui echipaj masculin românesc la JO, tot la patru rame, a însemnat un loc 13 din tot atâtea bărci participante. La Londra, Florin Curuea și tinerii de lângă el visează la mai mult: o finală și, de ce nu, un podium olimpic.

Cele mai importante patru medalii obținute de mine ca sportiv au venit de la Jocurile Olimpice. Sper să-i molipsesc și pe băieți de importanța acestei competiții
Dimitrie Popescu, antrenor coordonator

Venirea lui Florin Curuea a fost mană cerească. Fără el nu ne calificam la Londra. Nu este masiv, dar are voință, tehnică, spirit de echipă și motivație
Elisabeta Lipă, președinte FR de Canotaj

Colectivul tehnic al lotului masculin îi mai cuprinde pe Cornel Nedelcu (antrenor secund), Vasile Oșanu (doctor), Nicolae Ciocârlan (asistent) și Marcel Buțurcă (masor)

La Londra nu ne mulțumim doar cu finala. Vrem medalie
Marius Cosmiuc, canotor

Marius Vasile Cosmiuc(19 ani)
Club: Dinamo
Oraș: Suceava

George Alexandru Palamariu (21 de ani)
Club: Dinamo
Oraș: Lupeni

Cristi Ilie Pârghie (20 de ani)
Club: Steaua
Oraș: Timișoara

Florin Curuea (30 de ani)
Club: Steaua
Rezident: Pittsburgh (SUA)

Nu distinge culorile suprapuse!

Dintre cei patru, Cristi Pârghie este cel mai masiv. La numai 20 de ani, vârstă pe care o va împlini vineri, sportivul este un colos: are 2,01 metri și 106 kilograme. „Are un potențial extraordionar, la fel ca și ceilalți doi tineri din barcă”, spune Elisabeta Lipă. Pentru ca acești sportivi să fie motivați să continue este nevoie de un „cârlig” social: un serviciu decent. Din acest punct de vedere, Pârghie este ghinionist: ieri a fost supus la teste medicale pentru angajarea în MApN, însă a aflat cu surprindere că nu poate distinge culorile suprapuse!

Și-a tatuat cercurile olimpice

George Palamariu a sărbătorit calificarea la JO într-un mod original: el a mers la un salon unde și-a tatuat pe partea interioară a bicepsului cercurile olimpice și două ramuri de măslin. „Modelul l-am făcut eu”, spune sportivul. El a ajuns la canotaj în urma unei selecții naționale: „La Lupeni nu există club de canotaj, dar a venit un selecționer de la Orșova care căuta băieți pentru performanță”.

Lipă a trimis nota către Ponta: 1,3 milioane de lei

Comandantul CS Dinamo a trimis ieri la guvern o scrisoare oficială prin care solicită acoperirea datoriilor restante pe care clubul le are către medaliații de la JO 2008. „I-am mulțumit domnului premier pentru implicare și am trecut suma de care este nevoie, aproximativ 1,3 milioane de lei (nr – 285.000 de euro). Este vorba despre toți medaliații noștri”, a spus Elisabeta Lipă. Constantina Diță, campioana olimpică la maraton, a trimis săptămâna trecută o scrisoare premierului prin care îi cerea să-i fie dați banii cuveniți după Beijing.

Begu și Tecău fac echipă pentru mixt

Rămas fără parteneră pentru turneul olimpic de dublu-mixt după ce Monica Niculescu s-a accidentat, Horia Tecău (foto) nu a renunțat încă la ideea de a participa și în această probă. Finalistul de la Wimbledon va face pereche cu Irina Begu la Londra, ultimul cuvând urmând să-l aibă ITF. Deocamdată se știu 11 perechi care vor juca în turneul de dublu-mixt, pentru ultimele cinci locuri urmând să se acorde invitații. (Adelina ȚUCĂ‚)

Americanii spun că România ia 9 medalii

România va câștiga 9 medalii la JO, dintre care 3 de aur, și se va situa pe locul 25 în clasamentul general al statelor, estimează analiștii grupului financiar american Goldman Sachs. În schimb, SUA vor câștiga cele mai multe medalii, 108. Estimările analiștilor băncii se bazează pe performanțele țărilor la precedentele JO, corelate cu mai multe variabile, care măsoară gradul în care condițiile structurale și politicile din anumite țări sunt favorabile transformării potențialului economic în realitate.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen