SPECIAL | Când nebunul capturează regina. Ce poveste! Românca Raluca Sgîrcea și spaniolul Renier Castellanos, maeștrii internaționali uniți de sportul minții: „Șahul provoacă dependență!” Povestea lor și surpriza pentru copiii cu deficiențe de auz

  • Publicat:
  • Actualizat:

Șahul are o tradiție importantă în România și încă mai produce povești frumoase și în 2017! ProSport a intrat în fascinanta lume a sportului minții, cunoscând doi șahiști iscusiți în mutări inteligente, dar și la vorbă. Raluca Sgîrcea, maestră internațională și fostă campioană națională, și Renier Castellanos, maestru internațional și antrenor de origine spaniolă, colaborează cu succes la CSM București, iar cei doi sportivi povestesc cum au ajuns să formeze un cuplu și în afara competițiilor, oferindu-ne numeroase motive pentru a practica șahul la orice vârstă.

Maeștri internaționali, impresionați de copiii cu deficiențe de auz: „Am fost surprinși de cât de bine au jucat unii dintre ei”

Raluca Sgîrcea (27 de ani) și Renier Rodriguez Castellanos (34 de ani) le-au făcut în această săptămână o surpriză copiilor de la Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Auz „Sfânta Maria” din București, provocându-i pe aceștia la mai multe partide interactive. Întâlnirea sportivilor cu copiii a avut loc în cadrul proiectului „Natura în școala mea”, implementat de Asociația pentru Implicare Socială, Educație și Cultură (ASISED), care a montat mesele de șah la școală, și finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România.


Raluca spune că a fost captivată de sportul minții la o vârstă fragedă: „Eu am învățat de la tatăl meu, care e un mare fan al șahului. Mi-a arătat cum să mut piesele la vârsta de 3 ani, iar la 6 ani am început să joc în concursuri. Inițial, țin minte că m-a dus la clubul de șah din Drobeta Turnu Severin, aveam vreo 5 ani și nu m-au primit pentru că eram prea micuță. Dar am mai așteptat jumătate de an și, sub îndrumarea maestrului de acolo care se ocupa de copii, am început să progresez.

Elevii, doritori să își dezvolte pasiunea pentru șah, au primit cu multă bucurie sfaturi de la cei doi maeștri internaționali, iar Raluca și Renier ne-au descris inedita experiență: „Am fost impresionați de atenția și entuziasmul pe care copiii le-au arătat în această scurtă perioadă pe care am petrecut-o cu ei și totodată plăcut surprinși de cât de bine au jucat unii dintre ei! Deși la început păreau mai timizi, s-au acomodat foarte repede și se întreceau care să urmeze la masă. Ne-a părut rău că nu am reușit să jucăm cu toți, însă în octombrie vom reveni în țară și ne-ar face plăcere să ne reîntâlnim”.


„Am învățat să joc șah de la bunicul meu, atunci când aveam 7 ani. M-a învățat cum să mut piesele, apoi am mers la clubul de șah din școală, alături de alți copii. În orice caz, cred că sunt singurul care a continuat să joace șah din acel grup”, își amintește Renier Castellanos.

Raluca Sgîrcea: „În șah trebuie să gândești înainte de a face o mutare, așa ar trebui să se întâmple și în viață”

Până atunci, copiii ar trebui să își dezvolte pasiunea pentru șah, iar acest lucru va atrage după sine și alte abilități extrem de importante în viața de zi cu zi, crede Renier Castellanos: „Șahul este fantastic pentru orice copil, necesită mult studiu, concentrare și răbdare! Lumea șahului este una minunată, odată ce ai început, ți se aprinde pasiunea și poți juca oriunde, cu oricine, poți lua tabla de șah cu tine oriunde mergi. Îl recomand tuturor, pentru că beneficiile sunt nenumărate. În primul rând, înveți să te concentrezi și să îți setezi un obiectiv, nu doar pentru joc, ci și în viață. De asemenea, înveți despre strategie și gândire tactică. Poți aplica gândirea din șah și în viață”. Raluca Sgîrcea intervine în discuție și își completează partenerul: „În șah trebuie să gândești înainte de a face o mutare și așa ar trebui să se întâmple și în viață. Înveți să fii mai responsabil, îți antrenezi și memoria. De exemplu, șahul este un sport care nu lipsește din viața multor oameni de afaceri”.


Renier Castellanos nu este antrenor de șah doar la CSM București, pregătind și echipa olimpică a statului Barbados: „Atunci când antrenezi, e o poveste cu totul diferită, nu poți fi sigur că vei ajunge un antrenor de succes dacă ai fost bun ca jucător. Nu mai ești la masa de șah, să fii responsabil de deciziile pe care le iei. Încerci să îi transmiți ceva celui pe care îl antrenezi, câteodată te surprinde cu ceva mai bun, dar câteodată ai parte și de ceva mai rău”.

Raluca Sgîrcea tocmai s-a întors de la Cupa României la șah rapid, unde s-a clasat pe locul 2 împreună cu echipa CSM București, antrenată de iubitul ei, Renier Castellanos, iar până la 27 de ani și-a format un palmares interesant: după ce a devenit campioană europeană și multiplă campioană națională în perioada junioratului, sportiva din Drobeta Turnu Severin s-a remarcat și la senioare, cucerind medalii de aur și argint la șah blitz (2012, respectiv 2016), dar și performanțe importante cu echipa feminină a CSM București: o cupă a României în 2014, locurile 2 în aceeași competiție din 2015 și 2017, și locul secund în Campionatul Național din 2014 și 2015.

De ce provoacă șahul dependență: „Suferi când pierzi, dar te îndeamnă să te perfecționezi în permanență”

După ce a obținut diploma de masterat în Managementul Riscului în Afaceri Internaționale, Raluca se dedică acum 100% carierei de jucătoare profesionistă, dar și de antrenoare. Și vorbește cu înflăcarare despre sportul care îți pune mintea la încercare în fiecare secundă: „Eu am început calea obișnuită – excelență în școală și apoi serviciu. Șahul a rămas mai mult ca pasiune, deși tot timpul am avut rezultate notabile. În urmă cu 2 ani m-am hotărât să îmi urmez în totalitate pasiunea și să îmi dedic tot timpul acestui sport al minții. Acum sunt atât jucătoare activă, cât și antrenoare, și îmi doresc să continui să le insuflu copiilor dragostea pentru acest sport. Renier a fost mai hotărât și de la prima întâlnire i-a acordat șahului locul întâi în viață. Sigur că ne vedem jucând șah toată viața deoarece, așa cum recunosc și majoritatea colegilor noștri, șahul provoacă dependență! Suferi când pierzi, dar te îndeamnă sa te perfecționezi în permanență”.


Șahista în vârstă de 27 de ani rememorează cel mai frumos moment al carierei: „Cu siguranță că cel mai frumos moment trăit până acum în șah a fost câștigarea titlului european la vârsta de 10 ani”.

Raluca l-a înfruntat pe Renier, iubitul și antrenorul ei de la CSM București, în mai multe partide oficiale: „Ne-am dat-o la pace”

Raluca și Renier nu sunt dependenți doar de șah, ci și unul de celălalt! S-au cunoscut la un turneu oficial în Spania, apoi s-au întâlnit și în partide directe. Au încheiat de multe ori cu remiză, însă cert e că nebunul, care este piesa favorită a spaniolului, a capturat regina: „Nebunii sunt preferații lui! Nebunii se completează!”, dezvăluie Raluca, iar Renier se mândrește cu asta: „Deci nu am doar o piesă preferată, ci două!”. Frumoasa lor poveste a început în urmă cu patru ani: „Noi ne-am întâlnit pentru prima oară la un concurs în Spania, la Ibiza, în anul 2013. Am și jucat unul împotriva celuilalt la concursuri, deși la început a fost o perioadă în care nu jucam deloc. Participam la aceleași turnee, aveam același număr de puncte, dar nu picam împreună. Apoi, am avut o perioadă în care jucam cu el în fiecare turneu, nu mai scăpam. Cine câștiga? De multe ori ne-am dat-o la pace în turnee, dar Renier este cel care câștigă în mod normal”, răspunde Raluca Sgîrcea întrebării reporterului, ieșind cu eleganță din șah.


Raluca și Renier au un vis comun: „Ne dorim foarte mult să devenim mari maeștri internaționali!” MMI – Mare maestru Internațional este cel mai înalt titlu acordat de Federația Internațională unui șahist. Titlul este acordat pentru toată viața, neputând fi pierdut niciodată.

Pe aceeași temă
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa ei: 'De multe ori...'
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa ei: 'De multe ori...'
„Charlie Chaplin m-a sedus când aveam doar 15 ani şi avea cereri revoltătoare”. Actorul îşi împrumuta soţia altor bărbaţi
„Charlie Chaplin m-a sedus când aveam doar 15 ani şi avea cereri revoltătoare”. Actorul îşi împrumuta soţia altor bărbaţi
Iohannis convoacă şedinţă CSAT pentru tensiunile din estul Ucrainei: „Situaţia este îngrijorătoare. Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre”
Iohannis convoacă şedinţă CSAT pentru tensiunile din estul Ucrainei: „Situaţia este îngrijorătoare. Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre”
Real Madrid si Juventus, interzise in Champions League in sezonul urmator?! Sactiunea dura pe care ar putea sa o primeasca
Real Madrid si Juventus, interzise in Champions League in sezonul urmator?! Sactiunea dura pe care ar putea sa o primeasca
David Beckham, plin de pătrățele la 45 de ani. Ce mănâncă și cum se antrenează
David Beckham, plin de pătrățele la 45 de ani. Ce mănâncă și cum se antrenează
Ce șoc a avut o femeie după ce i-a dat 50 de lei unui cerșetor din Iași: „Nu-ți amintești de mine?! Noi doi am fost…”
Ce șoc a avut o femeie după ce i-a dat 50 de lei unui cerșetor din Iași: „Nu-ți amintești de mine?! Noi doi am fost…”
Nenorocirea care loveşte crunt România! Pierdem miliarde de euro. Dezvăluirea care îngroapă Guvernul
Nenorocirea care loveşte crunt România! Pierdem miliarde de euro. Dezvăluirea care îngroapă Guvernul
Copiii de 6 și 8 ani atacați cu un cuțit de mamă, la Cluj, au încercat să se apere. Scenele de groază i-ar putea marca pe viaţă
Copiii de 6 și 8 ani atacați cu un cuțit de mamă, la Cluj, au încercat să se apere. Scenele de groază i-ar putea marca pe viaţă
Tatăl lui Vlad Voiculescu, grațiat după ce a provocat un accident mortal în anul 1999
Tatăl lui Vlad Voiculescu, grațiat după ce a provocat un accident mortal în anul 1999
ROMÂNCA născută într-o familie de evrei considerată cea mai TEMUTĂ femeie din lume. Nici Elena Ceușescu nu a fost ca ea
ROMÂNCA născută într-o familie de evrei considerată cea mai TEMUTĂ femeie din lume. Nici Elena Ceușescu nu a fost ca ea
Obiectul, pe care îl folosești zilnic, care are de opt ori mai multe bacterii decât colacul de WC. Iată cu ce îl poți curăța
Obiectul, pe care îl folosești zilnic, care are de opt ori mai multe bacterii decât colacul de WC. Iată cu ce îl poți curăța
A rămas însărcinată la Survivor România?! Fanilor nu le-a venit să creadă când au văzut-o cu burtica suspectă
A rămas însărcinată la Survivor România?! Fanilor nu le-a venit să creadă când au văzut-o cu burtica suspectă
Vedeta Pro Tv care nu a știut să folosească toaleta în Japonia. 'A trebuit să caut pe google'
Vedeta Pro Tv care nu a știut să folosească toaleta în Japonia. 'A trebuit să caut pe google'
Este oficial: Încă o multinaţională americană intră în forţă pe piaţa din România
Este oficial: Încă o multinaţională americană intră în forţă pe piaţa din România
David Beckham, plin de pătrățele la 45 de ani. Ce mănâncă și cum se antrenează
David Beckham, plin de pătrățele la 45 de ani. Ce mănâncă și cum se antrenează
România nu importă doar ”CAZANE”! Oamenii legii au rămas interziși când au verificat un container
România nu importă doar ”CAZANE”! Oamenii legii au rămas interziși când au verificat un container
Americanii filmau, de pe un distrugător, primul portavion chinez când s-a întâmplat ceva neașteptat. Clipul video e viral
Americanii filmau, de pe un distrugător, primul portavion chinez când s-a întâmplat ceva neașteptat. Clipul video e viral
Israelul introduce brăţările electronice pentru carantinarea călătorilor
Israelul introduce brăţările electronice pentru carantinarea călătorilor
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
177 de ani închisoare pentru ucigaşii unui proxenet român. Liderul grupării le-a cerut asasinilor „să-l facă tocăniţă”
177 de ani închisoare pentru ucigaşii unui proxenet român. Liderul grupării le-a cerut asasinilor „să-l facă tocăniţă”
Care sunt cei 4 fondatori din umbră ai UiPath, dintre care 2 fete. Au câştigat miliarde de dolari
Care sunt cei 4 fondatori din umbră ai UiPath, dintre care 2 fete. Au câştigat miliarde de dolari
Ce spune celebrul Morgan Freeman despre vaccinurile anti-COVID: „Dacă ai încredere în mine, vei...”
Ce spune celebrul Morgan Freeman despre vaccinurile anti-COVID: „Dacă ai încredere în mine, vei...”
XXX! Vedetele din România care au rămas dezbrăcate în public! Imagini IREALE!
XXX! Vedetele din România care au rămas dezbrăcate în public! Imagini IREALE!
BOMBARDIER, filmat în timp ce depășește mașina Poliției pe linie dublă continuă. Reacția oamenilor legii
BOMBARDIER, filmat în timp ce depășește mașina Poliției pe linie dublă continuă. Reacția oamenilor legii
FOTO. Transformarea uneia dintre cele mai frumoase actrițe ale României! Cum a ajuns să arate la 37 de ani: `Tinerețea dispare`
FOTO. Transformarea uneia dintre cele mai frumoase actrițe ale României! Cum a ajuns să arate la 37 de ani: `Tinerețea dispare`
FOTO. Antonia s-a pozat într-un body prea mic pentru formele ei generoase!
FOTO. Antonia s-a pozat într-un body prea mic pentru formele ei generoase!