Simona Radiș a cucerit tot ce își poate dori un sportiv, dar țintește mai sus. „A fost un an de poveste, dar cred că și 2023 va fi foarte frumos” | INTERVIU

Simona Radiș a cucerit tot ce își poate dori un sportiv, dar țintește mai sus. „A fost un an de poveste, dar cred că și 2023 va fi foarte frumos” | INTERVIU
  • Publicat:
  • Actualizat:

La doar 23 de ani, canotoarea Simona Radiș are deja în palmares toate cele trei mari titluri pe care și le dorește orice sportiv. După aurul olimpic cucerit în 2021 la Tokyo, în proba de dublu vâsle, alături de Ancuța Bodnar, în anul recent încheiat tânăra sportivă legitimată la Clubul Steaua a reușit noi performanțe fabuloase.

În 2022, Simona Radiș a realizat ”dubla” atât la Campionatele Mondiale de la Racice, cât și la Europenele de la Munchen, o performanță puțin scontată la început de an.

Simona a cucerit titlul mondial și cel european la dublu vâsle, alături de partenera și prietena sa Ancuța Bodnar, dar și în barca de 8+1. La Mondialele de la Racice, performanța a fost cu atât mai spectaculoasă cu cât a fost realizată în mai puțin de o oră.

Simona Radiș, an perfect, cu două titluri mondiale și două europene

Simona Radiș s-a arătat încrezătoare că anul 2023 va fi la fel de bun precum cel recent încheiat.

Deși are în palmares titlurile olimpic, mondial și european, Simona nu se mulțumește cu ”puțin”. Țintește mai sus. Vrea să le cucerească din nou în anii următori, iar în 2023 speră să doboare și recordul mondial alături de Ancuța Bodnar. Este singura performanță pe care încă nu a atins-o celebrul de acum echipaj român Radiș-Bodnar.

”Îmi doresc să mai câștig o dată aceste titluri. Pe toate. Să mai câștig un aur european, o Cupă Mondială, un titlu olimpic, un titlu mondial. Și un lucru pe care nu am reușit să-l ating împreună cu Ancuța Bodnar este să doborâm un record mondial. Îmi doresc foarte mult. Asta ne ține în priză și ne motivează zilnic să continuăm lupta și să nu ne mulțumim doar cu aceste rezultate. Pentru că, mereu, după ce atingi vârful îți dorești mai mult. Și atunci căutăm motivația în lucrurile mici și în detalii”, a declarat Simona Radiș la Radio HIT Iași.

„A fost un an de poveste”

Simona, 2022 a fost un nou an de poveste pentru tine.

Într-adevăr, a fost un nou an de poveste pentru mine și sper să fie doar din aceștia în continuare, pentru că a fost reușit din toate punctele de vedere. Sunt convinsă că bucuria aceasta pe care mi-am făcut-o mie am făcut-o și următorilor mei, tuturor românilor, prin rezultatele pe care le-am obținut în 2022.

Dublă campioană mondială, după campioană europeană, după ce în 2021 ați cucerit aurul olimpic. V-ați planificat la început de an să concurezi în două probe la Mondiale și Europene?

Se poate spune că 2022 a fost un an ”la dublu”. Dublă la Europene, dublă și la Mondiale. Nu mă așteptam, a fost o provocare și o surpriză chiar și pentru mine, dar mi-am demonstrat că se poate și, de ce nu, pe viitor poate reușesc să repet aceste performanțe. A fost o surpriză, pentru că nu am planificat asta de la începutul anului (n.r. să concureze în două probe). Pentru Europene s-a luat această decizie cu o săptămână și jumătate înainte de competiție, iar la Mondiale nu era programat chiar deloc să concurez, dar întâmplarea a făcut ca eu să trebuiască să urc în barca de 8+1 în locul unei colege care nu a putut concura din cauza unei probleme de sănătate. Și astfel am luptat din nou pentru o medalie și în barca de 8.

Adrenalina și-a făcut treaba la Mondiale

Ai obținut două titluri mondiale în mai puțin de o oră, e incredibil!

Într-adevăr, e foarte special. Îmi aduc aminte și acum. Am concurat în finala de dublu vâsle, fusese foarte greu, am fost la premiere, eram puțin agitată pentru că știam că sunt contra cronometru și trebuia să fug repede la start cu echipa de 8. Cert este că adrenalina și-a făcut treaba și ajutorul medicului, care a avut grijă să mă refacă rapid, să fiu pregătită pentru o nouă cursă, am reușit să fiu la start și să ajung nu bine, ci foarte bine. Și pregătită de a lupta, de a da totul.

Care a fost senzația după al doilea titlu mondial cucerit într-un interval atât de scurt?

A fost incredibil! Eu nu am știut că suntem în față până înainte de finiș. Am fost atât de concentrată și de atentă la ce aveam de făcut, încât nu mi-am permis să arunc nici măcar o privire de o secundă în lateral. Și spre final, când am conștientizat că noi suntem primele și că nu ne mai ajunge nimeni, eram bucuroasă, dar și epuizată în același timp. Adrenalina și-a făcut treaba și m-a ajutat, dar spre finalul cursei s-a cam terminat și ea și începusem să simt oboseala din ce în ce mai mult, să fie din ce în ce mai greu. Dar faptul că am avut oameni atât de puternici în spate și au avut încredere în mine, cum am avut și eu în ei, ne-a ajutat și până la ultima lovitură am luptat fără să ne mulțumim doar cu un cioc de barcă avans.

Vrea să doboare recordul mondial: „Asta ne ține în priză”

La doar 23 de ani ai tot ce își poate dori un sportiv: titlu olimpic, titlu mondial, aur european. Ce mai poți obține în canotaj?

Îmi doresc să le mai câștig o dată. Pe toate. Să mai câștig un aur european, o Cupă Mondială, un titlu olimpic, un titlu mondial. Și un lucru pe care nu am reușit să-l ating împreună cu Ancuța Bodnar este să doborâm un record mondial. Îmi doresc foarte mult. Asta ne ține în priză și ne motivează zilnic să continuăm lupta și să nu ne mulțumim doar cu aceste rezultate. Pentru că, mereu, după ce atingi vârful îți dorești mai mult. Și atunci căutăm motivația în lucrurile mici și în detalii.

La ce să ne așteptăm în 2023 din partea voastră?

Cred că 2023 va fi un an foarte frumos. Este foarte important că se va încheia cu Campionatul Mondial care rerezintă și prima șansă de calificare pentru Jocurile Olimpice. Și după noile schimbări la canotaj s-au pierdut câteva locuri, asta înseamnă că se vor califica mai puține bărci. Acest lucru va duce la o luptă mai acerbă. Toată lumea își va dori să fie între acele echipaje calificate și asta va face ca totul să fie mai interesant. Visăm la un record mondial și vom munci mult pentru asta. Suntem convinse și avem încredere că vom aduce rezultate cel puțin la fel de frumoase ca în 2022. Și, de ce nu, să reușim să evoluăm și ca oameni mai mult, să devenim noi mai mature. Pentru că, de la o competiție la alta, de la un an la altul ne schimbăm și noi mentalitatea și începem să vedem lucrurile diferit. Și, pe lângă asta, important este să fie sănătate. Am eu o vorbă: să fie sănătate, pentru că restul le facem noi.

Va fi mai greu pentru voi de acum încolo? Pentru că, firesc, toți ochii vor fi ațintiți asupra voastră.

Suntem văzute astfel, pericolul numărul 1, dar pe noi ne bucură fiindcă o competiție poți să o câștigi și de pe mal, înainte să concurezi. Iar adversarele noastre deja când ne văd își pierd din valoare, pentru că psihicul joacă un rol puternic. Ceea ce mă bucură este faptul că tot mai mulți oameni află de noi și ne susțin, iar acesta e un lucru foarte important și ne bucură mult. Avem nevoie de această vizibilitate, să fim văzute, arătate lumii. Chiar acum de sărbători, când am venit acasă, eram la cumpărături și mulți oameni m-au oprit pe stradă m-au salutat, mi-au urat de bine. Asta mi-a dat așa o stare de bine și am zis că uite, munca mea este știută și apreciată. Și merită să fac mai mult, merită să încerc să fac mai mult, să lupt cu mine.

Oprită de trecători pe stradă

Cum este să fii oprită de trecători pe stradă?

Nu mă așteptam, sincer. De asta a fost și atât de plăcut pentru mine, să văd că oamenii știu de mine, de un sportiv care practică canotajul, un sport nu atât de cunoscut poate, dar care în ultimul timp a luat-o pe o scară ascendentă, a început să fie tot mai vizbil. Acesta este drumul cel bun, iar pe viitor este important să fim văzuți zilnic și pe la TV, să se vorbească și la radio, pentru că dacă oamenii știu de noi, de canotaj, există și acea șansă ca părinții să-și dorească să-și trimită copiii la sport, la canotaj. Este important să existe și generații tinere, fiindcă noi creștem și la un moment dat trebuie să vină cineva să ne ia locul. Și cum altfel? Micii campioni care abia azi încep viața sportivă vor fi pregătiți peste câțiva ani să urce în echipajele principale.

Cum ai petrecut sărbătorile?

În familie, alături de ai mei. Au fost sărbători liniștite, nu cu petreceri. Nu am fost cu colinda, dar am primit colindătorii. A fost o iarnă fără zăpadă, dar am apreciat efortul copiilor de a colinda prin sat. Mi-au plăcut micuții, au mers cu colinda, cu cizmulițele pline de noroi. Și să vezi niște puiuți care vin și cântă îți dă o energie de bine! A fost frumos. Anul nou, tot așa liniștit, alături de oameni dragi, ca de fiecare dată. Nu sunt eu cu pretrecerile sau cu statul trează toată noaptea, pentru că mi-a intrat în sânge programul zilnic și mă bag repede la somn.

Te gândești probabil la cantonamentul care vă așteaptă în Italia.

Da, pe 5 ianuarie avem zbor către Italia, începem din nou pregătirea. Treaba serioasă abia acum o să înceapă. Vom sta acolo până la final de februarie, când vom mai reveni în țară pentru o săptămână, apoi vom merge din nou în Italia și ne vom întoarce în aprilie de tot.

Stați cu ochii pe mine!”

Spuneai recent că în 2024, la Paris, vrei trei titluri olimpice. E posibil?

Mi se tot pune întrebarea asta, ce pot să fac mai mult de atât și atunci normal că am răspunsurile la mine. Îmi doresc 3 medalii olimpice, de ce nu? Este un vis. Probele sunt discutabile, pentru că depinde de un program care este deja stabilit. Dar nu pot să spun dacă acest vis va deveni realitate, fiindcă nu depinde doar de mine. Sunt mulți factori de luat în seamnă. Dar ce pot să spun este să mă urmăriți, să stați cu ochii pe mine și veți afla.

În încheiere, transmite un mesaj pentru cei care vă iubesc, la intrarea în noul an!

Dragilor, sper ca anul 2023 să vă găsească sănătoși, fericiți alături de cei dragi vouă! Vă doresc un an nou binecuvântat, să aveți încredere mai multă în voi, visele voastre să devină realitate și să aveți parte de tot ce este mai bun! La Mulți Ani!

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: Asta nu înseamnă că nu îmi iubesc ţara!
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: Asta nu înseamnă că…
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului:
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu pot să-l privesc în ochi"
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup