Vicepreşedintele Federaţiei Internaţionale de Scrimă are planuri mari: "Aduc Euro în România"

27 sep 2013 614 afişări Scrima
Vicepreşedintele Federaţiei Internaţionale de Scrimă are planuri mari: "Aduc Euro în România"

Şase români au fost recent incluşi de Federaţia Internaţională de Scrimă în topul celor mai valoroşi 100 de scrimeri din toate timpurile: Reka Szabo, Ana Pascu, Laura Badea, Mihai Covaliu, Kuki Petru şi Ioan Pop

Ana Pascu este a treia scrimeră din România inclusă în Hall of Fame-ul FIE pe care ProSport o aduce în faţa cititorilor

Ce reprezintă scrima pentru dumneavoastră?
Scrima reprezintă totul pentru mine. E mai mult decât o profesie. Scrima e locul în care mi-am petrecut aproape toată viaţa. Am intrat în fenomen la vârsta de şapte ani şi nu am părăsit niciodată acest sport.

Vă puteţi reproşa ceva legat de activitatea din fruntea Federaţiei Române Scrimă?
Într-o activitate de 31 de ani, atunci când tragi linie, îţi dai seama că puteai să faci şi mai multe. Cred că aş fi putut să realizez mai multe în ceea ce priveşte vizibilitatea scrimei în România. Sigur că mijloacele media nu au fost aşa de dezvoltate, dar trebuia să-i aduc pe sportivi în lumina reflectoarelor aşa cum se face acum.
Credeţi că acum scrima e suficient de prezentă în media din ţara noastră?
Da. Cred că acum se scrie destul de mult despre acest sport.

Sunteţi în Hall of Fame-ul FIE. Ce reprezintă acest lucru pentru dumneavoastră?
Este o mândrie şi o onoare pentru mine să fiu în acest top. Dar, în acelaşi timp, e o mare supărare pentru că alţi foşti mari sportivi nu au intrat aici. Votul nu s-a dat exclusiv pe meritele sportive. S-a ţinut foarte mult cont şi de imaginea pe care o au unii la nivel internaţional.

„Un Mondial costă trei milioane de euro!”

Cine ar mai fi meritat să fie în Hall of Fame-ul FIE din România?
Ecaterina Stahl, Olga Szabo, Maria Vicol sunt doar câteva dintre sportivele care ar fi meritat să fie acolo.

Când vom putea organiza şi noi o competiţie de anvergură la scrimă?
Când o să avem bani. Eu pot să aduc chiar şi anul viitorul Campionatul Mondial de seniori la Bucureşti, mai ales că Bulgaria a pierdut competiţia pentru că guvernul de acolo nu a putut asigura garanţia financiară.

Unde va fi anul viitor?
Încă nu s-a hotărât, vom lua decizia luna viitoare. Am dat posibilitatea mai multor ţări să îşi depună candidatura, dar e foarte greu să organizezi aşa ceva într-un timp foarte scurt.  Şi e vorba şi de mulţi bani. Un mondial de scrimă costă trei milioane de euro.

Aţi încercat să vorbiţi cu Guvernul pentru o astfel de întrecere?
Am discutat cu doamna Carmen Tocală, iar ea mi-a spus să iau competiţia. I-am replicat că nu e chiar aşa de simplu şi că nu vreau să fac de râs România. Îmi este frică de un eşec, dar aş dori să aduc Europeanul în România în 2016.

De ce chiar atunci?
Va fi înainte de Olimpiadă. Se vor da puncte şi va veni toată lumea cu tot ce are mai bun. Un European ne-ar costa 250.000 de euro şi s-ar putea organiza doar la Romexpo. Dar, înainte de asta, trebuie să organizăm o etapă de Cupă Mondială.

Cum am putea face din scrimă un sport cu priză la public şi în România?
Am putea face multe, dar e nevoie de bani. Putem aduce aparatură spectaculoasă, cu lămpi colorate, putem organiza competiţii în diverse locaţii, putem invita actori sau oameni din alte sporturi, însă e nevoie de mulţi bani. Ori bugetul nostru e destul de limitat. Am fost recent invitată la un concurs de juniori în Italia unde au participat 3.000 de sportivi. Totul s-a desfăşurat într-o sală imensă, care s-a umplut, dar organizatorii pregătiseră un bufet gratuit pentru părinţi şi pentru copii. Trebuie să atragi publicul cu ceva. Noi abia putem să organizăm competiţiile normale…

„Arbitrii furau pe rupte!”

Ana Pascu spune că arbitrajul s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani şi povesteşte cum a ratat România finala la Jocurile Olimpice din Mexic, din 1968

Ana Pascu e de părere că Mihai Covaliu e succesorul ideal al ei la conducerea Federaţiei Române de scrimă
Pascu e convisă că Brânză va lua aurul la Rio, în 2016
Cât de diferită e scrima din prezent faţă de cea din timpul dumneavoastră?
Pe timpul meu fetele făceau doar floretă. Acum fac şi spadă şi sabie, şi e perfect. Acum scrima e mult mai dezvoltată şi mai mediatizată. Există 150 de federaţii afiliate, chiar dacă doar 50 dintre ele contează cu adevărat. Apoi s-au schimbat multe lucruri în ceea ce priveşte arbitrajul, care pe vremea mea era în totalitate asigurat de oameni. Şi se fura pe rupte!

Vi s-a întâmplat să fiţi furată la o competiţie importantă?
Cum să nu! În 1968, la Olimpiada din Mexic, echipa României, din care făceam şi eu parte, trăgea cu Ungaria pentru intrarea în finală. Ecaterina Stahl a dat o tuşă şi s-a aprins o singură lampă verde, pe care arbitrul a anulat-o. Pur şi simplu. Nimeni nu ne-a dat nicio explicaţie, iar apoi am ratat finala din cauza acelei tuşe. Dar acum se pune mare accent pe corectitudinea în arbitraj.

„Cred că Ana va lua aurul la Rio“

Care este medalia de care sunteţi cea mai mândră?
Cea obţinută la Campionatele Mondiale de tineret din 1963. A fost prima dată când am urcat pe prima treaptă a podiumului la o competiţie de anvergură şi eram mândră că toate sportivele pe care le-am depăşit m-au aplaudat şi mi-au dat flori. Ţin minte că după concurs a venit ambasadorul României de la Bruxelles, care m-a invitat la un mic dineu. A fost ceva deosebit.

E Mihai Covaliu succesorul ideal la conducerea Federaţiei?
Da. Este corect, foarte muncitor şi foarte politicos. Sigur, se va mai schimba pe parcurs. Acum e implicat pe mai multe planuri, e şi antrenorul echipei de sabie, dar până în 2016 se va decide pe ce drum o va lua. Eu îl ajut, dar vreau să-l las pe el să conducă.

De ce credeţi că nu mai vin copiii în sala de scrimă?
Eu cred că vin. Nu pot să spun că nu vin la scrimă. Un club privat care se pregăteşte la Floreta de Aur are 70 de copii. E puţin? Sigur că nu vin din toate păturile sociale, pentru că totul costă. Părinţii trebuie să suporte chiar şi transportul. Noi nu suntem în stare nici să decontăm transportul pentru copii. Pe timpul lui Ceauşescu, copiii care veneau la scrimă primeau un bilet de tramvai dus-întors.

Ce şanse sunt ca fetele din vechea gardă de la spadă să revină pe planşe pentru JO?
Sunt şanse, dar şi ele pun condiţii. Sigur, au nevoie de bani, iar ele, dacă stau acasă, iau mai mulţi bani decât dacă vin la sala de scrimă. Nu e logic. Dacă renta viageră, pe care au obţinut-o pe merit, s-ar da şi dacă fac sport, s-ar fi rezolvat totul.

Ce îi lipseşte lui Brânză pentru a deveni următoarea campioană olimpică a României la scrimă?
Nu îi lipseşte absolut nimic. Brânză are tot ceea ce trebuie pentru a urca pe prima treaptă a podiumului la Rio. Trebuie să ne închinăm în faţa ei pentru că a rămas fără niciun fel de condiţie în continuare în echipă, când putea foarte bine să stea acasă şi să-i vină nişte bani în cont. Sunt convinsă că Ana va lua aurul la Rio, dar nu înainte de a-l lua la individual la Mondiale. La Olimpiadă, tensiunea e mai mare decât la orice altă competiţie. Dar trebuie să avem mare încredere în Ana.

PALMARES ANA PASCU (FLORETISTĂ)

Locul şi data naşterii:
22 septembrie 1944, Bucureşti
E vicepreşedinte al FIE şi a fost 31 de ani preşedinte al FRS (1982 - 2013)
Palmares:
1963 – aur la individual, la CM de la Gent
1967 – bronz cu echipa la CM de la Montreal
1968 – bronz cu echipa la JO din Mexic
1969 – aur cu echipa la CM de la Havana
1970 – argint cu echipa la CM de la Ankara
1971 – bronz la individual la CM de la Viena
1972 – bront cu echipa la JO de la Munchen
1973 – bronz cu echipa la CM de la Goteborg
1974 – bronz cu echipa la CM de la Grenoble
1975 – bronz cu echipa la CM de la Budapesta

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.