Singur pe lume şi un vis olimpic! Povestea lui Tiberiu Dolniceanu, medaliatul cu bronz la sabie la CM de scrimă de la Budapesta

9 aug 2013 695 afişări Scrima
Singur pe lume şi un vis olimpic! Povestea lui Tiberiu Dolniceanu, medaliatul cu bronz la sabie la CM de scrimă de la Budapesta

Dolniceanu şi-a propus să-l întreacă pe Covaliu în performanţe: să facă „dubla“ olimpiadă-mondiale

Pentru copiii români, exodul părinţilor la muncă în străinătate a constituit o adevărată dramă în ultimii ani. Rămaşi singuri pe lume, mulţi au abandonat şcoala şi au devenit, în timp, victime ale unor anturaje dubioase. Tiberiu Dolniceanu, proaspăt medaliat cu bronz în proba de sabie la Mondialele din Ungaria, a trecut la rândul lui printr-un moment delicat, însă cazul lui este unul fericit.

Pe când avea 14 ani, părinţii săi au plecat la muncă în Italia. Scrima l-a ajutat însă să treacă peste momentul despărţirii fizice de familie, iar antrenorul său Iulian Biţucă l-a luat sub aripa lui. „Eu l-am adus în sala de scrimă la vârsta de 13 ani, de la şcoală, după ce am făcut o selecţie. Nu pot să spun că am văzut în el un mare campion de la început, dar modul cum s-a pregătit ulterior, ambiţia şi seriozitatea de care dădea dovadă m-au făcut să sper că va ajunge sus. De altfel, asta mi-a şi spus încă de la primele lui medalii pe plan intern. Că visează să devină campion mondial, iar după performanţele lui Covaliu şi-a propus să-l depăşească, adică să cucerească şi titlul olimpic, şi titlul mondial“, spune antrenorul emerit Iulian Biţucă, care l-a pregătit pe Tibi până în urmă cu doi ani la CSM Iaşi, când sportivul a semnat cu Dinamo.

Epuizat fizic în semifinale

Biţucă a trăit cu sufletul la gură fiecare asalt al lui Tiberiu la Mondialele din Budapesta şi pune eşecul din semifinale pe fondul epuizării fizice. „Am urmărit fiecare asalt. Eram convins că va lua medalie, dar regret că nu a fost aurul. În semifinale l-am văzut epuizat, nu a mai avut acelaşi ritm suţinut. Eu am însă încredere că va deveni campion olimpic şi mondial la individual“, a declarat antrenorul, care i-a dat şi un sfat fostului său elev: „Este un băiat de caracter, iar în sport şi în special în scrimă este nevoie de astfel de sportivi. Am văzut asta la el de mulţi ani. Am apreciat modul cum se pregătea, era foarte meticulos şi la şcoală, şi la sala de antrenament. Sfatul meu este să-şi păstreze caracterul uman şi sportiv şi va realiza ce şi-a propus“.

Dolniceanu nu a uitat sala unde a făcut primii paşi în scrimă şi de fiecare dată când vine acasă, le face o vizită micuţilor sabreri. „Vine des, iar de fiecare dată trece pe la sală. Le vorbeşte celor mici şi îi încurajează. După Jocurile Olimpice a venit împreună cu Zalomir şi le-a adus cadouri copiilor de la sală“, a încheiat mândru Iulian Biţucă.

ALTE ŞTIRI

HANDBAL
Tineretul, în afara medaliilor

Naţionala feminină de tineret (U19) a ratat calificarea în semifinalele Campionatului European din Danemarca, după ce a pierdut mirecuri seara cu 28-24 în faţa Rusiei. Tricolorele ar fi avut nevoie de o victorie la cel puţin şase goluri pentru a accede în careul de aşi. România continuă parcursul în turneul pentru locurile 5-8, azi, de la ora 11:30, urmând să înfrunte naţionala Suediei. Cel douî semifinale sunt: Rusia - Danemarca, Norvegia - Ungaria. (Marius Huţu)

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.