Doar locul 5 pentru România. Sabrerii lui Covaliu au irosit un avantaj de 3 tuşe la începutul ultimului schimb în drumul spre medalie, contra Belarusului

14 iun 2014 410 afişări Scrima
Doar locul 5 pentru România. Sabrerii lui Covaliu au irosit un avantaj de 3 tuşe la începutul ultimului schimb în drumul spre medalie, contra Belarusului
  • România nu a reuşit să îşi apere argintul în proba pe echipe la sabie masculin, obţinut în urmă cu un an la Zagreb, terminând pe cinci concursul din ultima zi a Campionatului European de la Strasbourg (Franţa). 
  • "Cvartetul" antrenat de Mihai Covaliu a fost depăşit în primul meci de pe tabloul principal de Belarus, victoriile obţinute împotriva vecinelor Ucraina şi Ungaria asigurându-i aceeaşi poziţie pe care o ocupă şi în clasamentul Cupei Mondiale.
  • România a încheiat astfel a 27-a ediţie a Europenelor de scrimă cu două medalii, ambele la spadă feminin, prin Simona Gherman, bronz la individual şi aur cu echipa.

Echipa masculină de sabie a României a avut o misiune dificilă în ultima zi a Campionatului European de la Strasbourg. Tiberiu Dolniceanu, liderul echipei, a tras din greu pentru a compensa lipsa antrenamentelor, provocate de accidentarea suferită la gleznă în ultima etapă de Cupă Mondială.

Belarusul a condus de la început, însă tricolorii au menţinut scorul strâns, cedând reprizele doar la una sau maximum două tuşe, şi adjudecându-şi la rândul lor un releu, prin Ciprian Gălăţeanu. În penultimul schimb, Dolniceanu a reuşit o tragere entuziasmantă, agresivă, cu multe tuşe care şi-au atins ţinta, un 10-2 care aducea pentru prima dată România în faţa bieloruşilor. Cu trei minute înaintea de finalul sferturilor de finală, România trăgea în semifinale, fiind la trei lungimi în faţa celei de-a opta echipe a lumii. Iulian Teodosiu, din postura de rezervă, a intrat în locul lui Alin Badea, care a reuşit o singură tuşă înainte ca adversarul să încheie conturile în favoarea Belarusului, 45-41.  

Cu Tiberiu Dolniceanu, Ciprian Gălăţeanu şi Iulian Teodosiu pe planşă, România a obţinut două victorii în duelurile pentru locurile 5-8

Primul duel al mini-tabloului de patru pentru poziţiile 5-8 a fost dominat de România în faţa Ucrainei, ecartul crescând progresiv după fiecare releu, de la 1 la 5, 6, 8, 9, 14, 15, oferindu-i astfel un ultim schimb lejer lui Tiberiu Dolniceanu, la 40-25. Chiar dacă şi-a cedat asaltul, Dolniceanu a obţinut cele cinci tuşe necasare atingerii pragului de 45, ducând totodată echipa tricoloră în finala pentru locul 5.

Împotriva Ungariei, sabrerii lui Mihai Covaliu au preluat conducerea după schimbul al treilea, prin Tiberiu Dolniceanu, menţinându-se în faţă pănă la final.  Alin Badea, intrat titular la începutul zilei, nu a mai revenit însă pe planşă.

Parcursul României pentru locul 5:

Sferturi de finală: România - Belarus  41-45

Semifinală locurile 5-8: România - Ucraina 45-35

Finală locurile 5-8: România - Ungaria 45-38

Tot sâmbătă, echipa de floretă a României a încheiat întrecerea feminină pe locul 8.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.