Alin Badea a fost eroul României: "Arbitrul ne-a spus că a greşit şase tuşe!"

13 aug 2013 1567 afişări Scrima
Alin Badea a fost eroul României: "Arbitrul ne-a spus că a greşit şase tuşe!" Foto: Andreea Alexandru

Alin Badea (în centru) a devenit deja un idol pentru campionii de mâine din scrima românească.

Sabrerul din Slobozia a fost impresionat de atmosfera din sala de la Budapesta.

Alin Badea a fost eroul României după ce a tras în ultimele relee atât în sfertul cu Ungaria, cât şi în semifinala cu Belarus, ambele câştigate cu 45-44. Sabrerul de 25 de ani a concurat fantastic, în ciuda faptului că avea glezna dreaptă imobilizată, după o entorsă, iar în releul cu campionului olimpic Aron Szilagyi a dat cinci tuşe la rând, întorcând meciul de la 40-44 la 45-44!

Cum a fost primul Mondial pentru tine?
A fost unul de excepţie. Nu am avut emoţii, pentru că mi-a spus Tibi la ce trebuie să mă aştept.

Povesteşte-mi releul cu  Aron Szilagyi
Am intrat foarte concentrat pe planşă şi am urmărit doar să dau cinci tuşe. Nu m-am pierdut deloc cu firea, deşi atmosfera a fost una incredibilă. Parcă eram pe stadion. Am crezut mereu că pot să-l bat, iar după ce i-am dat trei tuşe am simţit că s-a blocat.

Ce ţi-a spus Covaliu înainte de a urca pe planşă?
Mi-a spus să trag aşa cum am făcut la antrenamente, să îmi dau loviturile şi să fac totul pentru a reuşi cinci tuşe. Nu am renunţat niciodată, chiar dacă Szilagyi avea un avantaj enorm, care în scrimă nu prea se recuperează.

Cât de mult te-a afectat problema de la gleznă?
A fost greu, pentru că am păţit-o chiar în primul asalt de la individual. Dar am strâns din dinţi şi, cu multe calmante, am lăsat durerea deoparte.

Szilagyi a fost pe afişul Mondialului de la Budapesta. În cât timp o să te vedem pe tine în locul lui?
(zâmbeşte) Nu ştiu. Nu acesta este scopul meu. Vreau să fie el pe afişe, iar eu să-l bat mereu.

Au fost prea buni ruşii în finală?
Eu spun că puteam să îi batem şi pe ruşi. E adevărat că ei sunt mai experimentaţi, dar şi arbitrul a fost de partea lor. După finală, arbitrul a venit la noi şi ne-a spus că a greşit cu vreo şase tuşe în favoarea lor...

Când veţi pune mâna pe aur?
Sper cât mai curând. Eu sunt un tip foarte optimist şi, dacă vom fi la fel de serioşi, de muncitori şi de ambiţioşi, orice este posibil. Mai ales că avem alături un antrenor magnific, în persoana lui Mihai Covaliu.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.