Schimbarea radicală pe care avocații Simonei Halep, Bogdan C. Stoica și Howard Jacobs, au adoptat-o în motivația procedurală a justificării utilizării neintenționate a suplimentelor nutritive contaminate! Poate fi pledoaria care să o scape pe româncă de o suspendare dramatică | EXCLUSIV

Redactor:
Ilie Pavel
Schimbarea radicală pe care avocații Simonei Halep, Bogdan C. Stoica și Howard Jacobs, au adoptat-o în motivația procedurală a justificării utilizării neintenționate a suplimentelor nutritive contaminate! Poate fi pledoaria care să o scape pe româncă de o suspendare dramatică | EXCLUSIV
  • Publicat:

„Dopaj accidental ca forma neintenționată în care o substanță interzisă, Roxadustat, a contaminat un supliment nutritiv ingerat de Simona Halep” aceasta este justificarea argumentată de teste de laborator prezentată de avocații româncei în fața panelului de trei arbitri desemnați de tribunalul independent Sport Resolutions să ancheteze cazul de dopaj cu „Roxadustat” al fostului lider mondial WTA.

Schimbarea radicală pe care avocații Simonei Halep, Bogdan C. Stoica și Howard Jacobs, au adoptat-o în motivația procedurală a justificării utilizării neintenționate a suplimentelor nutritive contaminate! Poate fi pledoaria care să o scape pe româncă de o suspendare dramatică 

„Suplimente nutritive contaminate achiziționate de la comercianți acreditați și certificați ca distribuitori oficiali sau francizanți” este schimbarea radicală operată în dosar de avocații Simonei Halep după ce, inițial, juriștii adoptaseră ca argument „contaminarea suplimentelor nutritive pe linia de producție”.

Testele efectuate pe “Evrenzo” (medicament care conține Roxadustat în cantități de 20 mg, 50 mg, 70 mg, 100 mg și 150mg) la cel mai performant laborator specializat din Franța au certificat “contaminarea suplimentelor cu Roxadustat” numai după ce a fost mărită, substanțial, cantitatea în miligrame a comprimatelor filmate (ovale, rotunde sau sub forma de migdala) produse și comercializate, cu prescripție medicală, inclusiv în România.

“Roxadustat are un timp de înjumătățire de 15 zile. Se consideră că un medicament se elimină din organism după ce a trecut un timp de 4 ori mai mare decât timpul de înjumătățire. În cazul Roxadustat, 15 X 4 fac 60. După 60 de ore nu mai sunt șanse să mai fie găsit în organismul uman” relevă farmacocinetica medicamentului admisă ca probă justificatorie.

Cantitatea infimă identificată în urina prelevată Simonei la New York nu era relevantă ca și condiție de admisibilitate a probelor în lotul suplimentelor nutritive cerut ca “martor contaminat” de Halep companiei producătoare

Simona Halep a pledat nevinovată!

Simona și avocații ei au prezentat argumente care susțin nevinovăția româncei prin următoarele justificări:

  •  nu a știut sau/și nu a bănuit că suplimentele nutritive puteau/erau contaminate;
  •  nu putea avea, în mod rezonabil, motive și dovezi să suspecteze contaminarea suplimentelor nutritive;
  • a adoptat cea mai mare precauție posibilă prin verificarea prospectului suplimentelor nutritive respective și consultarea, prin motoarele online oficiale admise de Agenșia Mondială Anti-Doping, a produselor ingerate pe baza informatiilor identificate pe etichetă;

Bogdan C. Stoica și Howard Jacobs au susținut cauza lui Halep prin:

  • Nu poartă „culpa” și nu a arătat „neglijență semnificativă” și au solicitat ca perioada de suspendare să fie redusă 100 % (doar mustrare din partea ITIA);
  •  „A făcut tot ceea ce i-a stat în putință pentru a evita ingerarea oricărei substanțe interzise”;
  • „Produsul contaminat este definit ca un produs care conține o substanță interzisă (în cazul Simonei, Roxadustat, substanță activă din medicamentul Evrenzo) care nu era stipulată pe etichetă sau în informațiile disponibile în prospect sau în urma căutărilor rezonabil repetate online/pe Internet”;

„Caz de dopaj cauzat de consumul neintentionat si fara de suplimente nutritive contaminate care conțin substante interzise fara ca acestea sa fie specificate in prospect sau pe eticheta”

„Este dificil să introduci legislație pentru a face față industriei suplimentelor. Controalele de puritate sunt foarte laxe și multe dintre suplimente sunt contaminate. Singura modalitate de a aborda problema este să folosești legile care există în prezent. Multe suplimente au substanțe care sunt supuse la legea medicamentelor și poate fi eliberată numai pe bază de rețetă, însă foarte rar se ia măsuri” sunt argumentele celor mai cunoscuți avocați implicați în apărarea sportivilor de renume mondial acuzați de dopaj.

„Suplimentele nutritive, risc pe propria răspundere” este acuzația adusă Simonei Halep de panelul de trei arbitri Sport Resolutions

„Orice jucătoare de tenis care consumă un supliment alimentar o face pe propriul risc.
Exact asta a pățit Halep a consumat suplimente contaminate cu Roxadustat și, prin urmare, și-a asumat riscul de a fi supusă sancțiunilor în temeiul Programului anti-doping de tenis.

Este responsabilitatea Simonei Halep să întreprindă propriile cercetări cu privire la utilizarea suplimentelor.
ITIA nu recomandă niciun supliment.

Orice jucător care consumă un supliment alimentar o face pe propriul risc.

Jucătorii care consumă suplimente pot consuma din neatenție, involuntar, substanțe interzise”.

Halep și-a asumat, voluntar, utilizarea suplimentelor nutritive nerecomandate a fi folosite de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului

„Datorită naturii competitive a tenisului și cerințelor sale fiziologice, nu este surprinzător faptul că unii jucători sunt tentați să ia suplimente ca parte a dietei lor pentru a maximiza performanța” constata Agentia Mondiala de Integritate a Tenisului.

„Suplimentele trebuie privite cu prudență, deoarece există un risc substanțial de contaminare cu substanțe interzise și/sau substanțe periculoase pentru sănătate” i-a fost prezentata de arbitrii „Sport Resolutions” Simonei avertizarea oficiala pe care ITIA a comunicat-o tuturor forurilor tenisului mondial inclusiv Asociatiei Jucatorelor Profesioniste de Tenis, WTA.

„Suplimentele nu sunt clasificate ca alimente și, prin urmare, nu sunt supuse acelorași standarde de producție. Din acest motiv, nu te poți baza întotdeauna pe lista de ingrediente” au insistat judecatorii Sport Resolutions care susțin că recomadările forurilor mondiale ale tenisului adresate jucătorilor sunt: „Dietă echilibrată cu alimente normale este suficientă pentru a satisface cerințele nutriționale”.

Suplimentele alimentare sunt reglementate după introducerea pe piață, ceea ce înseamnă că niciun organism de reglementare nu aprobă acuratețea etichetei sau siguranța conținutului înainte ca acestea să fie vândute consumatorilor.

Ca atare, niciun supliment alimentar nu poate fi garantat a fi 100% lipsit de riscuri.

Dacă sportivii aleg să folosească suplimente în ciuda riscurilor, USADA a recomandat întotdeauna sportivilor să folosească numai suplimente alimentare care au fost certificate de un program terță parte care testează substanțele interzise în sport.

USADA recunoaște în prezent NSF Certified for Sport® ca programul cel mai potrivit pentru sportivi pentru a reduce riscul de la suplimente.

Un pasionat de biciclete și mediator cu administrația lui Vladimir Putin o apără pe Halep într-un caz de dopaj în care suspendarea minimă este de doi ani!

Howard Jacobs a zburat de la Los Angeles (sediul casei lui de avocatură este la Westlake Village, California) la Londra ca să pledeze pentru nevinovația lui Halep după ce le-a apărat pe Maria Sharapova și Varvara Lepchenko și a izbutit să relanseze cariera croatului Marin Cilic, campion la US Open 2014.

În 2013, Cilic a fost depistat pozitiv la un metabolit de niketamidă, un stimulant, după un control în timpul turneului de la Munchen în luna mai. Pe 10 iunie el a fost informat despre problemele cu proba sa, pe 26 iunie a acceptat acuzația, iar pe 26 august a cerut să fie audiat în fața Tribunalui anti-doping al ITF. Pe 13 septembrie a fost audiat iar în zece zile a fost anuntat ca este suspendat nouă luni.

Cilic a susținut că substanța interzisă a apărut în corpul lui după ce mama sa i-a achiziționat de la Monte Carlo niște pastile de glucoză care conțineau metabolit de niketamidă.

Tenismanul croat a pretins că a confundat substanța pe care a citit-o pe pachet cu una care se găsea și în vitaminele pe care le avea. Pe 24 septembrie a mers la Tribunalul de Arbitraj Sportiv unde a fost audiat pe 16 octombrie, pe 25 octombrie a venit sentința redusă la patru luni, iar Cilic a revenit în competiții în noiembrie 2013.

Considerat cel mai cunoscut avocat american specializat în cazuri de dopaj, Howars Jacobs a legiferat și contractele la retragerea din tenis a lui Roger Federer (n.r. Laver Cup 2022) și a gestionat eliberarea baschetbalistei Brittney Griner (08 decembrie 2022), arestată și încarcerată într-o închisoare rusească pentru posesie de droguri în schimbul traficantului de arme Viktor Bout.

Din 2001, Jacobs a reprezentat mai mult de 300 de sportivi în cazuri disciplinare care implică doping, dispute salariale, contracte sponsorizare, litigii civile și este catalogat de Chambers Guide SUA drept unul dintre cei mai importanți avocați sportivi din lume.
Absolvent al Universitații de Stat din Florida și al William and Mary Law School, Jacobs a practicat crosul și triatlonul în timpul studiilor.

În prezent, locuiește în sudul Californiei împreună cu soția sa și un garaj plin de biciclete.

  • 75% este rata reducerii suspendărilor sportivilor apărați de casa de avocatură „Athletes Lawyer” condusă de Howard Jacobs și care o reprezintă pe Halep în fața panelului londonez Sport Resolutions

Campioana olimpică Veronica Campbell Brown, baschetbalista Diana Taurasi, campionul olimpic Lashawn Merritt, deținătoarea recordului mondial de înot Jessica Hardy, jucătorul profesionist de golf Vijay Singh, superstarul UFC Jon Jones au obtinut reduceri de cel putin jumatate din suspendarile initiale dictate in cazuri de dopaj de forurile mondiale.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image din București
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image din București
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul frate
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba…
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate fi întâlnit
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate fi întâlnit
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Moartea în chinuri a inginerului Ursu, Navalnîi de România. Cum acoperă statul român crimele securiștilor VIDEO
Moartea în chinuri a inginerului Ursu, Navalnîi de România. Cum acoperă statul român crimele securiștilor VIDEO
Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022
Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai…