Irina Bulmaga (31 de ani) a devenit vineri seara vicecampioană europeană la şah, după ce a pierdut finala continentală împotriva sârboaicei Teodora Injac.
La competiţia desfășurată în Rhodos, Irina Bulmaga a avut 11 runde pline de suspans, terminate cu niște rezultate fabuloase: 6 victorii, 4 remize şi o singură înfrângere.
Reușita fetei din Republica Moldova, care concurează pentru România din 2009, devine cea mai mare performanță a carierei pentru șahista originară din Chișinău, dar şi cel mai bun loc ocupat de România în istoria de 25 de ani a principalei competiții europene individuale feminine
ProSport a discutat cu noua stea a șahului românesc, Irina fiind extrem de deschisă la dialog deși nu se afla în țară.
„E un sentiment plăcut, dar extrem de ciudat. Îi văd fericiți pe părinți, pe antrenori, pe prieteni. E ceva extraordinar, dar cumva par sleită și epuizată.
Cert e că mi-am dorit enorm această medalie. De foarte mulți ani visez la acest moment, e al 17-lea Campionat European la care particip, am început la 11 ani unde eram prin coada listei (râde)…
Acum e ceva extraordinar ce am acumulat și unde am ajuns. Am mai prins niște locuri aproape de podium anii trecuți, dar acum am fost a doua! Povestea mea cu șahul a început la vârsta de 5 ani, când bunicul m-a învățat să așez piesele pe tablă. Stăteam cu el acasă pentru că ai mei erau la serviciu”, admite Irina, care are și un blog în care postează diverse articole cu și despre șah, dar și despre alte subiecte. Cele mai multe în limba engleză.
„Șahul e un sport epuizant. Fiecare meci durează 5-6 ore, un turneu ține 10-11 zile. Se acumulează oboseala și stresul. Am învățat să-mi păcălesc creierul, să pot supraviețui.
Citesc foarte mult și scriu ca să mă relaxez. Cam asta fac când în viața mea nu există șahul. Dar există mai mereu. Nu cred că am fost foarte talentată, dar am muncit mult. Sora mea în schimb avea o chestie pentru acest sport, dar a renunțat… Dar la ea parcă totul venea mai repede!
Nu am superstiții, dar am avut! Înainte îmi alegeam pixurile înainte de meciuri, dar acum nu mai ai voie cu ele și atunci s-a dus superstiția!
Eu mă identific cu România, m-am simțit româncă mereu, așa am fost crescută de ai mei! Ce înseamnă România? Cred că noțiunea de libertate… Moldova face și ea pași în direcția europeană și cred că va fi bine pe viitor!
Diferența dintre Chișinău și București? Am nostalgii cu Republica Moldova, e locul meu preferat, acolo am copilărit. Dar Bucureștiul e frumos, uneori recunosc că mă zăpăcește, mă amețește.
Visul meu e să-mi iau o căsuță pe lângă un munte, să stau acolo să citesc și să scriu. Am identificat căsuța, îmi mai trebuie banii (râde)! Da, mă descurc financiar. Am avut ambiția mea să nu le mai cer bani părinților de la 17 ani și am reușit. Șahul m-a ajutat enorm, din multe puncte de vedere.
Visul sportiv e să ajung Mare Maestru Internațional printre bărbați, nu e ușor dar nici imposibil.
Sper, de asemenea, să inspir copii și tineri, așa cum a făcut cu mine Viorel Bologan, pe vremuri, când eram mică. Venea la Chișinău, stătea de vorbă cu noi, ne explica totul despre marile turnee. Mă uităm la el și visam să ajung ca el, cred că în mare parte am reușit”, spune, cu lacrimi în ochi, Irina Bulmaga.
„Cred că un alt vis e să ajut șahul feminin, un pic văduvit. Să scoatem alte campioane și să inspir alte femei în acest sport minunat, asta ar fi superb.
Aștept să ajung în mai, acasă la ai mei, și să mănânc niște preparate tradiționale. Ciorbă rădăuțeană, dar și alte ciorbe fără nume, din rețetele mamei mele. Foarte bune și chiar mi-e poftă când vorbesc despre așa ceva!
În timpul liber joc tenis, o fac groaznic, dar îmi place. Urmăresc tenisul la TV, e singurul sport căruia îi aloc timp”, încheie Irina.
Alte membre ale delegației României la Campionatul European au fost Mihaela Sandu, Miruna Lehaci și Alessia Ciolacu
Din 2012, Irina Bulmaga este o prezență constantă în Top 100 a celor mai bine cotate femei din lume în șah și din decembrie 2016 până acum este cea mai bună șahistă din România.
Este o performanţă remarcabilă, care inspiră întreaga noastră comunitate şi validează eforturile susţinute ale Federaţiei Române de Şah în sprijinul excelenţei. Felicitări, Irina – ai scris istorie pentru România Vlad Ardeleanu, președintele FR de Șah
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER