Rusia face primul pas spre recunoașterea dopajului de masă. Șefa Agenției Ruse Antidoping: „A fost o conspirație instituțională”. Se discută mutarea Mondialului din 2018 și interzicerea Rusiei la Olimpiada de iarnă din același an

Autor: Denis Șchiopu Publicat: 28 Dec. 2016, 14:19 Actualizat: 29 Dec. 2016, 12:13 Alte Sporturi

Teoria conspirației occidentale împotria Rusiei în privința scandalului de dopaj instituționalizat a primit o puternică lovitură chiar de la șefa Agenției Ruse Antidoping, Anna Anțelovici, care a admis ipoteza că a fost vorba de utilizarea în masă a substanțelor interzise și de falsificarea probelor. Este o mărturie surprinzătoare, care poate fi interpretată ca un pas înainte al autorităților ruse confruntate cu perspectiva unor noi sancțiuni internaționale foarte aspre, cum ar fi interzicerea sportivilor din această țară la Jocurile Olimpice de iarnă din 2018 și chiar mutarea Cupei Mondiale de fotbal din 2018 în altă parte.

Decizia Agenției Mondiale Anti-Doping de a include Meldoniumul pe lista substanțelor interzise a provocat un adevărat cutremur în toate palierele sportului. Prima mare sportivă suspendată a devenit Maria Șarapova, care în martie a recunoscut că a folosit Meldonium. Iar rușii au picat apoi ca piesele de domino, ajungându-se ca la Rio delegația Rusiei de la atletism să fie interzisă!  Miercuri, 28 decembrie, directorul general al Agenției Ruse Antidoping (RUSADA), Anna Anțeliovici, a recunoscut pentru prima dată că în Rusia a existat o conspirație instituțională cu privire la dopajul sportivilor, informează The New York Times.

„A fost o conspirație instituțională”, a declarat directorul general al Agenției Ruse Antidoping, într-un articol publicat marți în The New York Times.

Potrivit publicației newyorkeze, Anna Anțeliovici a precizat însă că sistemul de dopaj nu a fost instituit de statul rus și că oamenii politici nu ar fi fost implicați. Circumstanțele atenuante care însoțesc această recunoaștere pe jumătate a acuzațiilor de dopaj în masă și organizat sunt însă destul de șubrede. Anna a afirmat că autoritățile n-ar fi știut, infirmând astfel acuzațiile din Occident că această alimentare a sportivilor cu substanțe interzise și falsificarea probelor au fost politică dirijată și subvenționată de stat, cu sprijinul FSB (fostul KGB). Vladimir Putin, președintele Rusiei, a spus și el că autoritățile n-au știut. Într-o țară condusă la propriu de serviciile secrete, în care chiar președintele este fost agent KGB, e însă extrem de improbabil ca un număr uriaș de sportivi să fie dopat sistematic fără ca nimeni să știe. 

Peste 1.000 de atleți ruși care au participat la Jocurile Olimpice de vară și iarnă și Jocurile Paralimpice au beneficiat de pe urma unei conspirații instituționale pentru a ascunde teste antidoping pozitive, potrivit raportului McLaren dat publicității de către Agenția Mondială Antidoping. 

Potrivit documentelor prezentate de Agenția Mondială Antidoping (WADA), peste 30 de sporturi, inclusiv fotbal, au fost implicate în mușamalizarea unor probe antidoping pozitive. Una dintre metodele folosite ar fi fost schimbarea probelor de urină, practică utilizată des în cadrul laboratoarelor antidoping din Moscova.

În cel de-al doilea său raport realizat la solicitarea Agenției Mondiale Antidoping (AMA/WADA) și publicat la începutul lunii decembrie, juristul canadian Richard McLaren a făcut referire la un sistem de dopaj de stat în Rusia, lucru contestat de autoritățile de la Kremlin. Raportul a subliniat existența „unei conspirații instituționale” pusă în aplicare cu participarea Ministerului Sportului, a Agenției ruse antidoping și a laboratorului antidoping de la Moscova, alături de FSB (serviciile secrete), toate în beneficiul a peste 1.000 de sportivi din cadrul a 30 de discipline. Ministrul rus al Sportului, Vitali Mutko, a declarat agenției TASS, pe 9 decembrie, imediat după publicarea raportului, că acuzațiile de „conspirație instituțională” nu au fost susținute de probe.

După apariția acestui nou raport, la nivel mondial se discută din nou, foarte serios, despre posibilitatea ca sportivii ruși să fie interziși la Olimpiada de iarnă din 2018, care se va organiza la Pyeongchang, în Coreea de Sud. De asemenea, pentru că printre sporturile unde s-a practicat dopajul masiv a fost și fotbalul, se discută intens despre mutarea în altă țară a Mondialelor din 2018 și scoaterea Rusiei din competiție. Federația Internațională de Bob și Skeleton a mutat deja organizarea Mondialelor din 2017 din Rusia în localitatea germană Königsee. 

DECLARAȚIA SPECIALISTULUI Omul desemnat de Putin să dea cu aspiratorul, Vitali Smirnov, a driblat elegant

Vitali Smirnov, în vârstă de 81 de ani, numit în 2016 de Vladimir Putin pentru a reforma sistemul antidoping rus a declarat că nu vrea să vorbească despre oamenii responsabili. Smirnov a spus că nu i-a cunoscut pe mulți dintre cei menționați în raportul McCLaren. „Din punctul meu de vedere, ca fost ministru al Sportului și președinte al Comitetului Olimpic Rus, am făcut multe greșeli. Trebuie să găsim motivele pentru care tinerii sportivi se dopează, motivele pentru care acceptă să li se administreze substanțe dopante”, a afirmat oficialul rus, conform The New York Times.

New York Times notează că directorul unui laborator a umblat la probele de urină luate de la sportivi la Jocurile Olimpice și le-a furnizat substanțe interzise, menite să le îmbubătățească performanțele la competițiile de anvergură. Membri ai Serviciului de Securitate au umblat de asemenea la eșantioane de urină au umblat de asemenea la probele de urină, iar un ministru adjunct al Sportului a ordonat să se ascundă faptul că sportivii foloseau subsanțele respective.

Rusia, o forță în atletismul mondial, nu a deplasat niciun atlet la Rio de Janeiro. Unica atletă a fost lungimista Daria Klișina (foto sus), care a concurat ca neutră. Comitetul Olimpic din Rusia și cei 68 de atleți ce trebuiau să ia parte la Jocurile Olimpice de anul acesta de la Rio au sesizat Comisia de Arbitraj din Sport, însă după studierea dovezilor CAS a decis că dispoziția de a interzice Rusiei să participe la competiția internațională este validă. Cei 68 de atleți nu au dreptul de participare la Jocurile Olimpice de la Rio.

CE ESTE MELDONIUM? A fost inventat pentru soldații din Uniunea Sovietică

Reprezentanții companiei farmaceutice letone care produce medicamentul, Grindeks, au declarat pentru AP: „În funcție de starea de sănătate a pacientului, tratamentul cu Meldonium poate dura între patru și șase săptămâni. Tratamentul poate fi repetat de două sau de trei ori pe an. Doar medicii pot monitoriza starea de sănătate a pacientului și decide dacă se impune administrarea pe o perioadă mai lungă„.

Meldonium-ul a fost inventat de letonul Ivars Kalvins, cel care vorbea, în 2009, despre utilizarea medicamentului său, generalizat, în cadrul armatei Uniunii Sovietice, în anii ’80. „Altitudini mari, lipsa oxigenului – dacă trebuie să alergi 20 km cu atâta echipament în spate, vei ajunge la ischemie, o problemă de circulație a sângelui. Toți soldații primeau Meldonium. Ei nu știau asta. Nimeni nu le cerea acordul în acele timpuri„. Inventatorul susținea că Meldonium-ul nu reprezintă doping, dar că „îți permite să reziști unei presiuni mai mari, deși corpul continuă să folosească propriile rezerve„.

CE SPUNE COMPANIA PRODUCĂ‚TOARE Poate îmbunătăți capacitatea de efort a persoanelor sănătoase în perioade de epuizare fizică și mentală

Compania producătoare a medicamentului a susținut în trecut, potrivit AP, că „substanța poate îmbunătăți capacitatea de efort a persoanelor sănătoase în perioade de epuizare fizică și mentală, precum și în perioadele de refacere„, însă după destăinuirea Mariei Șarapova s-a limitat să comunice, la solicitarea jurnaliștilor: „Este rezonabil să recomanzi utilizarea Meldonium-ului pentru a proteja celulele organismului, cu scopul de a preveni afecțiuni ale inimii și degradări musculare, în timpul supralicitării”

WADA, agenția mondială anti-doping, a inclus Meldonium-ul pe lista de substanțe aflate sub observație, în 2015, în baza unor „evidențe conform cărora atleții de top ar utiliza această substanță pentru a-și îmbunătăți performanța sportivă”. După o perioadă de probe, în „programul de monitorizare”, WADA a decis să treacă, începând cu 1 ianuarie 2016, pe lista de substanțe interzise și Meldonium.

Cel mai mare prejuduciu de imagine de pe urma scandalului de dopaj din Rusia l-a suferit Maria Șarapova. A fost prima care a recunoscut, dar până la urmă a scăpat ieftin.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a decis pe 4 octombrie să-i reducă suspendarea fostului lider WTA  de la 2 ani la 15 luni. Maria Șarapova va putea reveni în competiție pe 26 aprilie 2017. Rusoaica Maria Șarapova, fost număr 1 mondial și câștigătoare a cinci titluri de Mare Șlem, a fost suspendată pe 26 ianuarie 2016, pentru doi ani de către Federația Internațională de Tenis, după ce a fost testată pozitiv cu Meldonium în timpul Openului Australiei din acest an. Sportiva în vârstă de 29 de ani a precizat faptul că nu știa că Meldonium este interzis și nu a încercat să folosească o substanță pentru îmbunătățirea performanței sportive. „Am luat prima dată substanța în 2006, am avut mai multe probleme de sănătate în acea perioadă, aveam și un deficit de magneziu. În plus, este un istoric familial de diabet. Am continuat să iau substanța doar pentru că mă menținea sănătoasă”, spunea Șarapova în martie.
.

 

Autor: Denis Șchiopu Publicat: 28 Dec. 2016, 14:19 Actualizat: 29 Dec. 2016, 12:13 Alte Sporturi
Pe aceeași temă
Râzi cu lacrimi! Ce a făcut un tânăr din Vaslui într-un bordel din București
Râzi cu lacrimi! Ce a făcut un tânăr din Vaslui într-un bordel din București
Dominic Fritz şi noua revoluţie de Timişoara
Dominic Fritz şi noua revoluţie de Timişoara
Preşedintele unui echipe de fotbal a fost suspendat pe viaţă de FIFA. Acuzaţiile care i se aduc
Preşedintele unui echipe de fotbal a fost suspendat pe viaţă de FIFA. Acuzaţiile care i se aduc
Mihai Stoica a plans in direct dupa eliminarea din Europa League! „Daca arbitrajul era corect, ne pregateam de playoff!” Ce spune despre descoperirile facute in lot
Mihai Stoica a plans in direct dupa eliminarea din Europa League! „Daca arbitrajul era corect, ne pregateam de playoff!” ...
Un bărbat a decis să mănânce numai cartofi timp de un an. Ce s-a întâmplat în corpul lui
Un bărbat a decis să mănânce numai cartofi timp de un an. Ce s-a întâmplat în corpul lui
Costumul de baie i-a jucat feste Madalinei Ghenea! Bikinii cu doua numere mai mici au lasat TOT la vedere
Costumul de baie i-a jucat feste Madalinei Ghenea! Bikinii cu doua numere mai mici au lasat TOT la vedere
Şomerul din Beiuş, care a candidat independent şi nu a promis nimic, a ajuns consilier local. A avut 10 afişe electorale în care a pozat în trening
Şomerul din Beiuş, care a candidat independent şi nu a promis nimic, a ajuns consilier local. A avut 10 afişe electorale ...
Florentin Pandele, reacție după eșecul Gabrielei Firea: „Îmi voi câștiga soția și mama copiilor. I s-au tăiat 30 cm din colon”
Florentin Pandele, reacție după eșecul Gabrielei Firea: „Îmi voi câștiga soția și mama copiilor. I s-au tăiat ...
Descoperirea care DEZMINTE tot ce știm despre CREȘTINISM. Mai marii Bisericii au REACȚIONAT imediat
Descoperirea care DEZMINTE tot ce știm despre CREȘTINISM. Mai marii Bisericii au REACȚIONAT imediat
Mama Roxanei Dobre vrea să țină pasul cu fiica sa! A apelat la medicii esteticieni pentru un aspect mai tânăr! Imagini spectaculoase cu soacra lui Florin Salam / PAPARAZZI
Mama Roxanei Dobre vrea să țină pasul cu fiica sa! A apelat la medicii esteticieni pentru un aspect mai tânăr! Imagini ...
Gabriela Firea, în stare de ȘOC: Urmează Purgatoriul pentru mine
Gabriela Firea, în stare de ȘOC: Urmează Purgatoriul pentru mine
Gigi Becali, decizie fără precedent în România. Acum este clar, anunțul oficial
Gigi Becali, decizie fără precedent în România. Acum este clar, anunțul oficial
Capcana din maşină: Metoda prin care vă poate amenda poliţia chiar dacă aveţi toate actele în regulă şi nu aţi încălcat nicio regulă
Capcana din maşină: Metoda prin care vă poate amenda poliţia chiar dacă aveţi toate actele în regulă şi nu aţi ...
Un bărbat a fost beat timp de șase ani fără să bea strop de alcool. „Nimeni nu îl credea că nu bea”
Un bărbat a fost beat timp de șase ani fără să bea strop de alcool. „Nimeni nu îl credea că nu bea”
Cel mai CHEL Mercedes-Benz S-Class arată INCREDIBIL. Are jante de TABLĂ dar toți bogații și-l doresc
Cel mai CHEL Mercedes-Benz S-Class arată INCREDIBIL. Are jante de TABLĂ dar toți bogații și-l doresc
Moment rar: o confruntare violentă între un TIGRU şi un URS. Rezultatul luptei, neașteptat!
Moment rar: o confruntare violentă între un TIGRU şi un URS. Rezultatul luptei, neașteptat!
OMS anunţă teste rapide COVID-19 la 5 dolari pentru ţările cu venituri mici şi medii
OMS anunţă teste rapide COVID-19 la 5 dolari pentru ţările cu venituri mici şi medii
Live video Dinamo – UTA Arad Scor. Sigurul site care transmite live meciul
Live video Dinamo – UTA Arad Scor. Sigurul site care transmite live meciul
Cum fac amor thailandezele. Metoda care șochează pur și simplu orice bărbat!
Cum fac amor thailandezele. Metoda care șochează pur și simplu orice bărbat!
Care a fost, de fapt, adevăratul motiv al rupturii dintre George Burcea și Andreea Bălan. Actorul nu a mai rezistat si a rupt tacerea
Care a fost, de fapt, adevăratul motiv al rupturii dintre George Burcea și Andreea Bălan. Actorul nu a mai rezistat si ...
Ce şanse ai să iei COVID dacă zbori cu avionul
Ce şanse ai să iei COVID dacă zbori cu avionul
Ilie Năstase are grijă și de copii, și de prieteni... în același timp! Așa își face loc în program fostul mare tenismen / PAPARAZZI
Ilie Năstase are grijă și de copii, și de prieteni... în același timp! Așa își face loc în program fostul mare ...
Live video Hermannstadt – Botoșani Live SCORE. Gol spectaculos
Live video Hermannstadt – Botoșani Live SCORE. Gol spectaculos
Simon Cowell şi-a vândut a doua casă din Beverly Hills în acest an
Simon Cowell şi-a vândut a doua casă din Beverly Hills în acest an
Mașina lui Nicușor Dan ne arată ce fel de șofer este în trafic: agresiv sau echilibrat? FOTO
Mașina lui Nicușor Dan ne arată ce fel de șofer este în trafic: agresiv sau echilibrat? FOTO
FOTO. Loredana Groza s-a fotografiat dezbrăcată în pat! Cum au reacţionat fanii când i-au văzut bustul complet
FOTO. Loredana Groza s-a fotografiat dezbrăcată în pat! Cum au reacţionat fanii când i-au văzut bustul complet
FOTO. Oana Zăvoranu, apariţie controversată! Ce au putut vedea fanii i-a scandalizat
FOTO. Oana Zăvoranu, apariţie controversată! Ce au putut vedea fanii i-a scandalizat