Uriaşul din Valea Seacă! Valentin Ursache se pregăteşte pentru a doua Cupă Mondială

30 iul 2011 1685 afişări Comentează şi tu Rugby
Uriaşul din Valea Seacă! Valentin Ursache se pregăteşte pentru a doua Cupă Mondială Uriaşul din Valea Seacă! Valentin Ursache se pregăteşte pentru a doua Cupă Mondială

Naţionala de rugby a României pregăteşte în forţă participareala Cupa Mondială din Noua Zeelandă. Cu 40 de zile înainte dedebutul competiţiei, "stejarii" s-au luat la trântă cu munţii şi auîncins un joc de rugby la mare altitudine, în Poiana Braşov.Printre coloşii cu "lipici" la balonul oval se află şi un "stejar"cu greutate, jucătorul de linia a doua, Valentin Ursache.

"Viaţa te poartă pe cărări nebănuite", par a fi cuvintele care ardescrie cel mai bine traseul unuia dintre "stejarii" de bază aiRomâniei. Destinul te duce prin lume, la vreo 2.000 de kilometri delocul unde te-ai născut, loc în care nu părea să se întâmplevreodată ceva. Povestea lui Valentin începe în Valea Seacă, un satmicuţ, la vreo opt kilometri de Târgu Neamţ. Avea 15 ani, munceaalături de părinţii lui la câmp, televizorul era un accesoriu decare nu prea avea timp, iar rugby-ul era un cuvânt practic deneînţeles. "Nea Fane Popescu venise cu echipa lui de băieţi încan­­tonament la Bălţăţeşti şi noi, copii curioşi, atraşi de tot cee nou, am mers să ne uităm ce fac acolo. Aveam cam
1,90 m şi 115 kg şi m-a remarcat din prima", îşi aminteşte el. Apoitotul a decurs de la sine: contactul cu balonul ţuguiat, primulcantonament la mare şi primul contract semnat, la 16 ani, cuCiorogârla. Calităţile fizice impresionate şi forţa nativă l-aupurtat repede la cele mai bune echipe din campionatul intern,Steaua şi Baia Mare, după care, în noiembrie anul trecut, a făcutpasul spre Franţa, la Aix en Provence.

Pantofi doar pe comandă


Un munte de om, Ursache povesteşte cu umor că are o singurăproblemă care îi dă bătăi de cap. Poartă 50 la picior, iar căutareaîncălţămintei e o adevărată provocare: "În ţară doar pe comandăgăsesc mărimea mea. De pe la vreo 14 ani, când încă aveam 46 lapicior şi mai găseam cu mare noroc ceva de purtat, m-am descurcatnumai cu încălţăminte pe comandă. Acum nu mai e o problemă, pe netgăseşti orice". Reacţia celorlalţi când aud de talpa uriaşului?"Mai intru într-un magazin, întreb de numere mari şi foarte amabilmi se spune că da, avem, 45-46. Dar 49-50 aveţi?! şi se face brusclinişte", povesteşte amuzat.

20 de kg în trei luni


De altfel, de numele lui se leagă şi cea mai radicală schimbare delook din rugby-ul autohton în ultimii ani. După ce s-a făcutremarcat în linia a doua datorită gabaritului impunător, 1,93 m şi138 kilograme, "Ursu", cum e poreclit de colegi, a uimit printr-oschimbare totală de look. "Pe postul meu trebuie să şi sar în tuşăsă prind balonul şi la acea greutate era mai greu, aşa că înainteaCupei Mondiale din 2007 am trecut la un regim sever. M-amînfometat, am făcut sală, forţă, ajunsesem să mănânc o dată pe zişi am dat jos 20 de kilograme în trei luni", explică el. Acum semenţine la 113 kilograme şi impresionează printr-o pregătire fizicăimpecabilă, care i-a deschis drumul spre postul de titular. "Măsimt bine cu mine acum, de aceea poate că îmi pun şi atâteasperanţe pentru Cupa Mondială, la care îmi doresc să ating apogeulcarierei. Vreau să dăm tot ce putem, să ne întoarcem în ţară cucapul ridicat, să nu ne fie ruşine să privim oamenii în ochi",spune el. Peste exact 42 de zile, la Invercargill, România îşi vaface debutul mondial, cu Scoţia, iar "Ursu" va intra însetat devictorii.

Valentin Ursache
Data naşterii: 8.12.1985
Înălţime: 1,93 m
Greutate: 113 kg
Post: linia a doua
Echipe: Arad, Steaua, Baia Mare, Aix en Provence (Franţa)
Palmares: două titluri naţionale cu Baia Mare
A debutat pentru România în 2004, cu Italia
A participat la Cupa Mondială din 2007

Despre "Ursu":
ª este student în anul trei la Facultatea de Educaţie Fizică şiSport din Baia Mare
ª are un frate mai mare, Andrei, care joacă pilier la BaiaMare
ª are porecla "Ursu" de şase ani
ª nu se desparte niciodată de verighetă, în timpul meciurilor, dincauza regulamentului, o acoperă cu bandaj
ª primeşte întotdeauna acelaşi mesaj de încurajare de la soţia lui,"Baftă, scumpi, să joci bine!"
ª nu iese niciodată pe teren înainte de a spune o rugăciune
ª priveşte jocul de la 4 m înălţime când e ridicat în tuşă decolegi
ª are un tatuaj pe braţul drept, făcut pentru a acoperi un tatuajmai vechi

"Tottimpul mă gândesc de unde am pornit şi cât de mult mi s-a schimbatviaţa. Dacă nu era rugby-ul, probabil acum munceam la pădureîmpreună cu fratele meu", Valentin Ursache

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.