Stejarii au prezentat noile echipamente de joc. ”Coarnele berbecului” şi ”cârligul ciobanului” sunt simbolurile care se regăsesc pe tricouri în 2016

27 ian 2016 4966 afişări Rugby
Stejarii au prezentat noile echipamente de joc. ”Coarnele berbecului” şi ”cârligul ciobanului” sunt simbolurile care se regăsesc pe tricouri în 2016
  • Federaţia Română de Rugby a lansat miercuri noul echipament de joc al naţionalei pentru sezonul 2016. Stejarii continuă să fie promotorii valorilor tradiţionale, pe care le vor purta pe tricouri şi în acest an. Aceste simboluri, menite să îi ajute pe rugbişti în drumul spre victorie au fost create şi gândite de Ioana Corduneanu, iniţiatoarea comunităţii online Semne Cusute.

“Semnele Cusute sunt un fel de alfabet străvechi, un limbaj vizual universal, inspirat din Univers. Modelele folosite pentru noul echipament al naţionalei sunt inclusiv din universul acestui sport, care are valori comune cu cele în care credeau străbunii noştri. Meciurile de la Cupa Mondială au scos în evidenţă punctele tari ale Stejarilor: puterea grămezii, lupta acerbă pentru supremaţie ilustrată pe echipamentul galben prin coarnele berbecului. Un semn pe care orice bărbat şi-ar dori să îl poarte, odată ce îl înţelege pe deplin. El reprezintă forţa, puterea, energia, totul la gen masculin şi la superlativ.

Revenirile istorice ale echipei naţionale sunt celebrate de echipamentul bleumarin, sub formă de spirale, prin semnul cârligul ciobanului. Un semn ce aduce cu simbolul pentru infinit. Un semn ce aminteşte că nimic nu se pierde, totul se transformă, o cădere nu înseamna decât o nouă şansă de a te regrupa, reinventa, de a găsi o strategie nouă, o energie proaspătă. Sa renaşti mereu din propria cenuşă. Suntem noi cei ce investim semnele cu putere pentru ca, la nevoie, ele să ne fie armură, talisman, inspiraţie. O baterie ce reîncarcă bateria minţii noastre şi ne ajută sa deţinem ce ne dorim”, a declarat Ioana Corduneanu.

  • Aceste simboluri s-au regăsit şi pe echipamentul cu care Stejarii au evoluat în 2014, însă acum “Coarnele berbecului” şi “Cârligul ciobanului” au primit o formă mai stilizată.

“Sunt deja doi ani de când purtăm aceste simboluri pe tricouri. O dată puse pe noi şi jucând în ele, reprezentăm atât frunza de stejar, cât şi istoria ţării. Aceste coarne ale berbecului inspiră energie, putere, ceea ce caracterizează echipa naţională a României, în special pachetul de înaintare, iar cârligul ciobanului este un alt simbol al istoriei românilor. Sperăm să avem continuitate în evoluţiile bune, iar aceste simboluri ne dau o motivaţie suplimentară”, a declarat Valentin Calafeteanu.

“Pentru mine a fost ceva nou să port aceste tricouri cu însemnele tradiţionale. Sunt onorat să îmbrac un echipament cu atâtea semnificaţii speciale. Am fost întrebat de foarte mulţi despre simbolurile cu care am jucat şi la Cupa Mondială şi m-am bucurat că astfel toată lumea va afla despre istoria şi tradiţia României. Cred că este o idee bună să purtăm aceste simboluri pe echipament pentru că sportul este un ambasador al fiecărei ţări şi în acest fel împărtăşim tuturor identitatea României”, a declarat Johan Van Heerden.

Alături de cei şase jucători prezenţi la lansarea noului echipament, Valentin Calafeteanu, Viorel Lucaci, Florin Ioniţă, Sabin Strătilă, Tudorel Bratu şi Johan Van Heerden, a fost şi secretarul general al Federaţiei Române de Rugby, Florin Matei. “Cu acest nou echipament, îmbogăţit cu simboluri străvechi, Stejarii vor avea o motivaţie mai mare pe teren. Dorim să confirmăm evoluţiile bune pe care le-am avut la Cupa Mondială, iar noile tricouri oferă o identitate proprie Stejarilor, care pot împrumuta astfel, de la strămoşi, mai multă putere, tenacitate şi ambitie”, a declarat acesta.

Naţionala de rugby va evolua în noul echipament de joc în primul meci din Rugby Europe Championship, cel de pe 6 februarie. Atunci, Stejarii vor întâlni, la Cluj, Portugalia. Meciul va avea loc pe Stadionul “Cluj Arena” de la ora 17:15 şi va fi transmis în direct de Dolce Sport. De altfel, canalele televiziunii respective vor difuza în următorii patru ani toate competiţiile din rugby-ul românesc, dar şi meciurile naţionalei.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.