SPECIAL | ”Super Girls”. Fetele de la Poli Iași, reginele balonului oval: „Nu e un sport dur! Este mai puțin contact decât la băieţi”

Autor: Narcis Pohoata Publicat: 06 Nov. 2019, 12:52 Actualizat: 06 Nov. 2019, 12:55 Rugby

Rugbystele de la Politehnica Iași nu au rivale în sportul cu balonul oval din România. Senioarele au cucerit în acest an al optulea titlu național din ultimii nouă ani la rugby în 7 feminin! Poli Iași s-a impus pe plan intern atât la senioare, cât și la junioare, ambele echipe fiind pregătite de reputatul tehnician Neculai Tarcan.

Rămas fără echipă masculină în Superligă, după retragerea Politehnicii din campionat în 2018, rugbyul ieșean trăiește în ultimii ani doar prin performanțele fetelor. Și nu oricum. De aproape un deceniu, echipele prof. Neculai Tarcan fac legea în țară la rugby în 7, cucerind titluri pe bandă rulantă atât la senioare, cât și la junioare, dar și în Cupa României.

În ultimii 9 ani, senioarele de la CS Politehnica, pregătite de prof. Neculai Tarcan, au cucerit nu mai puțin de 8 titluri naționale, singurul trofeu pe plan intern fiind ratat în anul 2016. În rest, 5 titluri consecutive cucerite în intervalul 2011-2015 și alte trei din 2017 până în acest an. Ultima ”ispravă” a fetelor pregătite de antrenorul Neculai Tarcan s-a consumat în urmă cu două săptămâni, când Poli a cucerit titlul în fața marii rivale Agronomia București.

În plus, multe dintre fetele descoperite de prof. Tarcan la Paşcani şi „şlefuite” ulterior la echipa de seniori a Politehnicii Iași au făcut pasul la echipa naţională.

Performanțele ieșencelor sunt cu atât mai importate cu cât au fost obținute în niște condiții la limita subzistenței. Atât din punct de vedere financiar, cât și al infrastructurii.

Selecție făcută în școală

Dacă la seniori roadele sunt culese de Politehnica Iași, asta se datorează în primul rând selecției făcute de profesorul Tarcan. Acesta merge an de an în școlile din municipiul Pașcani, situat la 70 de kilometri de Iași, și selectează fete pentru rugby.

„La Pașcani, rugbyul este mai iubit decât fotbalul. Acest oraş s-a făcut cunoscut prin rugby. Şi la meciuri, vin mai mulți oameni la meciurile de rugby decât la fotbal. Merg în liceul din oraş şi vorbesc cu fetele de clasa a 8-a, a 9-a. Fetele au modele, au un Tincu, au și senioarele care au obținut rezultate foarte bune în ultimii ani și care au devenit profesoare. Înainte îmi era mai greu să le aduc la rugby, acum este ceva mai uşor, pentru că am aceste fete ca exemplu, am nişte rezultate în spate. Le spun: „Uite, puteţi ajunge ca ele, campioane, apoi profesoare… Puteți face sport de performanță”. Şi e altceva”, spune antrenorul Neculai Tarcan, care de de șapte ani se ocupă și de lotul feminin. A crescut o întreagă generație de campioane, fiind pentru fete nu doar antrenor, ci și prieten, dar mai ales tată și mamă.

Un sport mai puțin dur decât rugbyul în 15. ”Este, dacă vreți, atletism cu mingea în mână”

Tehnicianul de 63 de ani, vârstă pe care o va împlini pe 10 noiembrie, explică de ce rugbyul în 7 nu este un sport dur pentru fete: ”În ciuda a ceea ce se spune, rugbyul în 7 nu este dur. Este mai puțin contact decât la rugby în 15. Fetelor le trebuie viteză, minte și îndemânare. La rugby vine cine vrea și rămâne cine poate”. ”Nu este deloc un sport dur. Este, dacă vreți, atletism cu mingea în mână, așa cum spune domnul profesor. Contează mult viteza și rezistența, aceste calități predomină”, îl completează Loredana Juncanariu, una dintre jucătoarele de bază ale Politehnicii.

Campioane și la junioare

În acest an, Politehnica Iași a reușit ”dubla” pe plan intern, cucerind titlurile naționale atât cu echipa de senioare, cât și la junioare. Tehnicianul este ajutat în pregătire și de cea mai experimentată jucătoare, Gabriela Lepciuc, devenită între timp antrenor secund.

La 27 de ani, Lepciuc este de departe cea mai experimentată jucătoare din lot, având 8 titluri de campioană națională și fiind componentă a lotului național de 9 ani.

”Secundul” lui Neculai Tarcan își amintește cum a făcut primii pași în rugby. A venit la un antrenament împreună cu o colegă și s-a îndrăgostit de acest sport.

„O colegă de-a mea de la liceu făcea rugby şi m-a luat şi pe mine la un antrenament. Nici nu ştiam cum se joacă. Am venit, am văzut și mi-a plăcut. Eu jucam şi handbal atunci, eram elevă la Paşcani. Eram în clasa a X-a”, rememorează Gabriela. „Nu este un sport dur, așa cum spun mulți. Este mai puțin contact decât la băieţi. Nu este periculos, dar mai greu de jucat. Fiind mai puține jucătoare şi jucându-se pe acelaşi teren, sunt spaţii mai mari, trebuie să ai o posesie bună”, completează Gabriela Lepciuc.

Urmează finala Cupei României

Poli Iași poate realiza ”tripla” în acest sezon pe plan intern, prin câștigarea Cupei României. Sâmbătă, 9 noiembrie, va avea loc la Iași, pe stadionul Tepro, finala Cupei, eveniment la care Poli se va duela cu eterna sa rivală Agronomia București. Ieșencele sunt favorite la câștigarea trofeului și așteaptă un număr mare de spectatori în tribune: ”Sperăm ca suporterii să vină într-un număr cât mai mare la stadion și să ne susțină. Vrem să încheiem sezonul cu încă un succes și să aducem trofeul Cupei României în vitrina clubului”, spune Loredana Juncanariu. Fetele își doresc mult acest trofeu. Nu am mai câștigat Cupa de câțiva ani și sperăm să o cucerim sâmbătă. Ar fi un an plin pentru noi, ar fi extraordinar să încheiem anul cu trei trofee”, a completat și profesorul Tarcan, care a punctat că mai multe dintre elevele sale au început să fie ofertate de către cluburi din țară, dar și din străinătate: ”Mai sunt echipe care le fac cu ochiul la fete. Și din țară, dar și din afară. E și normal, sunt campioane, sunt cele mai bune din țară. Se întreabă și ei, cum stau fetele acolo, la Iași, pe doi lei. Dar să știți că am un grup unit, am niște fete extraordinare, iar atmosfera este foarte bună la cele două echipe. Unitatea grupului a contat foarte mult în realizarea performanțelor”.

A crescut „nume grele” și la băieți

Neculai Tarcan a început rugbyul la 17 ani, la CSS Unirea Iași, iar la juniori a jucat la Pașcani, Iași și Bârlad. Este antrenor din 1990, iar din 2004 se ocupă de destinele fetelor. Tarcan a avut performanțe și la masculin, printre realizările profesionale numărându-se formarea unor jucători consacrați cum sunt Romeo Gontineac, Marius Tincu, Costel Avram, Constantin Pristăviţa, Daniel Ianoş, Andrei Gorcioaia sau Vasilică Paşcu. Este căsătorit de 39 de ani cu Sonia Tarcan și au împreună doi copii.

Lotul echipei de senioare a Politehnicii Iași, campioană națională: Loredana Juncanariu, Georgiana Gabor, Mădălina Radu, Oxana Bunici, Ioana Acatrinei, Maria Atomi, Oksana Nykoriak, Ana Maria Sandu, Simona Roșca, Gabriela Buciumanu, Andreea Nechifor, Alisa Uliankina, Ana Maria Călin, Gabriela Lepciuc, Katilova Kristina și Borodina Marina. Staff: Neculai Tarcan (antrenor principal), Gabriela Lepciuc (antrenor secund), Viorica Ursanu (preparator fizic).

Lotul echipei de junioare a Politehnicii Iași, campioană națională: Carina Elena Dascălu, Alina Tuhlei, Paula Ursache, Ana Maria Bocan, Andreea Berbeci, Cătălina Bujor, Sabina Iuliana Oancea, Diana Marina Gavril, Anghelina Plescova, Nicoleta Mesina, Bianca Hututuc, Glodeanu Daniela și Mirăuță Ana Maria. Staff: Neculai Tarcan (antrenor principal), Gabriela Lepciuc (antrenor secund), Viorica Ursanu (preparator fizic).

Clasament final Campionatul Național de senioare: 1. CS Politehnica Iași, 2. CS Agronomia București, 3. CSU Cluj.

Clasament final Campionatul Național de junioare: 1. Poli Iași, 2. CS Agronomia București, 3. Arieșul Mihai Viteazu.

  • 8 titluri naționale în ultimii 9 ani a cucerit echipa de rugby în 7 senioare a Politehnicii Iași: 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019.

Autor: Narcis Pohoata Publicat: 06 Nov. 2019, 12:52 Actualizat: 06 Nov. 2019, 12:55 Rugby
Tags:
Pe aceeași temă
A murit! Doliu uriaş în politica românească! Adrian Năstase a făcut anunţul tragic: "Era preşedinte..."
A murit! Doliu uriaş în politica românească! Adrian Năstase a făcut anunţul tragic: "Era preşedinte..."
De ce ne ferim de vaccinul Sputnik-V: Imaginea care arată că ruşii sunt în stare de orice
De ce ne ferim de vaccinul Sputnik-V: Imaginea care arată că ruşii sunt în stare de orice
Semnalul de alarmă al medicului Marinescu, după ce o femeie însărcinată a murit după ce s-a infectat cu SARS COV 2: Sarcina este un factor de risc
Semnalul de alarmă al medicului Marinescu, după ce o femeie însărcinată a murit după ce s-a infectat cu SARS COV 2: ...
Fost capitan de nationala care si-a pierdut mintile in fata unui arbitru. „Daca-mi dai rosu, te lovesc!” Ce a urmat
Fost capitan de nationala care si-a pierdut mintile in fata unui arbitru. „Daca-mi dai rosu, te lovesc!” Ce a urmat
Kelly Osbourne a slăbit 40 de kilograme. Imagini cu vedeta după slăbirea dramatică
Kelly Osbourne a slăbit 40 de kilograme. Imagini cu vedeta după slăbirea dramatică
Cosmina Păsărin, pe plaja de nudiști! Imagini rare cu ea în costumul lui Adam
Cosmina Păsărin, pe plaja de nudiști! Imagini rare cu ea în costumul lui Adam
VIDEO „Triunghiul Bermudelor“ din Munţii Parâng. Locul enigmatic devenit cimitir al avioanelor prăbuşite
VIDEO „Triunghiul Bermudelor“ din Munţii Parâng. Locul enigmatic devenit cimitir al avioanelor prăbuşite
Ce avere avea, de fapt, Pian? 'Palatul ăla costă UN MILION de EURO'
Ce avere avea, de fapt, Pian? 'Palatul ăla costă UN MILION de EURO'
„FETELE lui tata”. Ele sunt fiicele lui Vladimir Putin. Una dintre ele a TESTAT pe ea vaccinul împotriva coronavirusului
„FETELE lui tata”. Ele sunt fiicele lui Vladimir Putin. Una dintre ele a TESTAT pe ea vaccinul împotriva coronavirusului
Tatăl lui Emi Pian nu a ajuns la înmormântarea fiului său! Autoritățile nu au aprobat cererea de eliberare din închisoare 
Tatăl lui Emi Pian nu a ajuns la înmormântarea fiului său! Autoritățile nu au aprobat cererea de eliberare din închisoare 
Vești proaste pentru toți românii! Pierd o zi liberă de la stat în luna august
Vești proaste pentru toți românii! Pierd o zi liberă de la stat în luna august
Gigi Becali i-a dat lovitura devastatoare lui Gică Hagi! Vestea momentului în România
Gigi Becali i-a dat lovitura devastatoare lui Gică Hagi! Vestea momentului în România
Surpriză: OMV Petrom VINDE un activ important. Cum îl poţi cumpăra
Surpriză: OMV Petrom VINDE un activ important. Cum îl poţi cumpăra
Îmbătrâneşti? Aceste 9 vitamine te pot ajuta să te simţi în formă
Îmbătrâneşti? Aceste 9 vitamine te pot ajuta să te simţi în formă
Povestea fabuloasă a limuzinei Mercedes pe care chinezii au vrut să o copieze, dar nu au reușit niciodată
Povestea fabuloasă a limuzinei Mercedes pe care chinezii au vrut să o copieze, dar nu au reușit niciodată
A pus un selfie pe internet, dar nu a fost atentă la reflexia de la fereastră. Ce a urmat e uluitor
A pus un selfie pe internet, dar nu a fost atentă la reflexia de la fereastră. Ce a urmat e uluitor
Şantaj între două studente din Iaşi care practicau videochat-ul: ”Ştiu ce faci, dragă fată norocoasă”
Şantaj între două studente din Iaşi care practicau videochat-ul: ”Ştiu ce faci, dragă fată norocoasă”
Jador a dat VESTEA CE MARE! Va avea propria lui emisiune
Jador a dat VESTEA CE MARE! Va avea propria lui emisiune
Andreea Bălan, imagini interzise în mare! Credea că nu o vede nimeni
Andreea Bălan, imagini interzise în mare! Credea că nu o vede nimeni
Lili Sandu a născut! Vedeta a adus pe lume un băiețel. Primele imagini cu micutul
Lili Sandu a născut! Vedeta a adus pe lume un băiețel. Primele imagini cu micutul
Dezastrul FĂRĂ PRECEDENT care ne schimbă viaţa radical. Cu ochii după COVID şi după criză, nimeni nu se aştepta. Nici bogaţii nu se pot ascunde
Dezastrul FĂRĂ PRECEDENT care ne schimbă viaţa radical. Cu ochii după COVID şi după criză, nimeni nu se aştepta. ...
Momentul în care sicriul lui Emi Pian a ajuns la cimitir! Oamenii au aruncat cu petale de flori peste mașină, i-au strigat numele și l-au aplaudat / PAPARAZZI
Momentul în care sicriul lui Emi Pian a ajuns la cimitir! Oamenii au aruncat cu petale de flori peste mașină, i-au strigat ...
ȘOC! Florin Salam a plecat în mijlocul funeraliilor lui Emi Pian: ”Nu mă lasă”
ȘOC! Florin Salam a plecat în mijlocul funeraliilor lui Emi Pian: ”Nu mă lasă”
Discursul regizorului Cristi Puiu de la TIFF a încins spiritele în spaţiul public
Discursul regizorului Cristi Puiu de la TIFF a încins spiritele în spaţiul public
Mașini nou-nouțe găsite ABANDONATE într-un depozit. Cum arată mașinile care ZĂCEAU ACOLO din anii `90
Mașini nou-nouțe găsite ABANDONATE într-un depozit. Cum arată mașinile care ZĂCEAU ACOLO din anii `90
FOTO. Andreea Bănică, fără lenjerie intimă pe ea! Rochița a lăsat la vedere totul
FOTO. Andreea Bănică, fără lenjerie intimă pe ea! Rochița a lăsat la vedere totul
FOTO. Nicoleta Nucă, topless! Vedeta s-a pozat fără inhibiții
FOTO. Nicoleta Nucă, topless! Vedeta s-a pozat fără inhibiții