România iese la atac după ce a fost exclusă de la Cupa Mondială de rugby. Pe ce se bazează forul de specialitate în tentativa de a-și recâștiga locul la turneul final de anul viitor

Redactor:
Marius Hutu
  • Publicat:
  • Actualizat:

Federația Română de Rugby a anunțat că va contesta decizia de depunctare a echipei naționale de rugby emisă de Comisia de Soluționare a Disputelor, care afectează clasamentul turneului de calificare pentru Cupa Mondială din Japonia.

World Rugby a dat publicitatii ieri deciziile Comisiei de Soluționare a Disputelor desemnate de forul mondial să evalueze problemele apărute în calificările la Cupa Mondiala de Rugby 2019. Astfel, în ceea ce privește problemele de eligibilitate, România (un jucător), Spania (doi jucători) și Belgia (cinci jucători) au fost considerate vinovate. Aceste națiuni au folosit jucători neeligibili și penalizate cu retragerea a câte cinci puncte pentru fiecare meci în care au fost folosiți jucătorii, la care se adaugă sancțiuni financiare, suspendate pe o perioadă de 5 ani. S-a hotărât, de asemenea, ca rezultatul meciului dintre Belgia și Spania să rămână neschimbat.

Federația Română de Rugby nu este de acord cu decizia Comisiei de Soluționare a Disputelor, ce stipulează aplicarea unor depunctări identice pentru toate țările care au folosit sportivi neeligibili, indiferent de demersurile făcute sau de absența lor.

Într-un comunicat, forul condus de Alin Petrache a prezentat faptele în ordinea lor cronologică și a anunțat că va depune contestație.

„Federația Română de Rugby a transmis către World Rugby mai multe documente scanate în vederea clarificării eligibilității unor jucători străini (anul 2015). Aceste demersuri au primit drept răspuns recomandarea unui reprezentant World Rugby de a trimite strict documentația pentru cazurile unde există neclarități, în toate celelalte implicarea World Rugby nefiind necesară.

În vederea verificării situației unor jucători, federația transmite un e-mail către adresele de contact ale federațiilor lor de origine, Tonga și Fiji, corespondența cu Tonga rămânând fără răspuns. Fiji răspunde e-mailului transmis, clarificând indisponibilitatea jucătorului de care FRR era interesată, fiind abandonat procesul de eligibilizare a lui Eseria Vueti.

Având în vedere lipsa de reacție a Federației din Tonga, se apelează la World Rugby pentru a se obține o adresă care să faciliteze comunicarea.

World Rugby indică adresa de e-mail a președintelui Fe’ao Vunipola, căruia Federația Română de Rugby i se adresează pentru a determina dacă, din punct de vedere al statisticii competițiilor, jucătorul Sione Faka’osilea este eligibil.

Președintele Federației de Rugby din Tonga confirmă că jucătorul este eligibil să joace pentru România.

Sportivul semnează un formular World Rugby în care declară pe proprie răspundere că nu a jucat pentru reprezentativele naționale ale țării de origine și dă o declarație în care stipulează că nu a fost anunțat oficial de capturarea sa de către federația din Tonga prin semnarea unui document în acest sens.

Ca urmare a cumularii celor de mai sus cu principiul rezidenței de minimum 36 luni (cu o pauză de mai puțin de 2 luni/an) stipulat în Regulation 8 a World Rugby, jucătorul este considerat eligibil și folosit în partidele disputate de echipa națională de seniori.

La încheierea Rugby Europe Championship 2017/2018, federațiile de rugby din Rusia și Spania reclamă la Rugby Europe și World Rugby folosirea de către România a jucătorului Sione Faka’osilea, considerat neeligibil.

Ca urmare a acestei sesizări, Rugby Europe și World Rugby cer detalii privind eligibilitatea tuturor jucătorilor străini folosiți în ediția 2017/2018 a Rugby Europe Championship.

Federația Româna de Rugby pune la dispoziție toate documentele solicitate de cele două foruri.

Forul mondial numește o Comisie de Soluționare a Disputelor pentru analiza întregii situații, comisia solicitând o serie de documente și argumente suplimentare, pe lângă cele transmise anterior, toate fiind trimise de către Federația Româna de Rugby în termenul specificat.

FRR se înscrie la sesiunea de audieri a Comisiei de Soluționare a Disputelor, căutând un avocat cu expertiză pe legislație sportivă, care să reprezinte interesele rugbyului romanesc în contextul acestei întâlniri.

Pe 10 mai 2018, la Londra, Alin Petrache, Președintele FRR și om agreat de PSD, Bogdan Muntean, Managerul de Înaltă Performanță, și Dan Cristea, Managing Associate în Cabinetul de Avocatură „Țuca, Zbarcea și Asociații”, sunt prezenți la audierile Comisiei de Soluționare a Disputelor, punctând demersurile procedurale ale federației în vederea clarificării situației sportivului Sione Faka’osilea.

Comisia de Soluționare a Disputelor decide în 15 mai 2018 că națiunile care au folosit jucători neeligibili, Belgia, Spania și România, să fie sancționate cu aceeași măsură de depunctare, minus 5 puncte pentru fiecare partidă în care s-au folosit jucătorii neeligibili, indiferent de numărul jucătorilor folosiți și de absența sau prezența unor circumstanțe atenuante.

Federația Româna de Rugby a urmărit întocmai procedura de verificare a eligibilității, așa cum este ea stipulată în Regulation 8 a World Rugby, pentru toți jucătorii străini care ar fi putut fi eligibili pentru echipa națională, respectând situațiile particulare ale fiecărui sportiv și renunțând la demersurile sale acolo unde criteriile nu erau îndeplinite. Am prezentat dovezi privindu-l pe Sione Faka’osilea, dovezi care confirmă că federația noastră s-a adresat cu bună credință tuturor celor implicați, astfel încât, considerând informațiile primite drept corecte, a decis folosirea sportivului. Toate celelalte federații judecate în acest proces, cea belgiană și cea spaniolă, nu au specificat să fi făcut aceste demersuri de verificare, primind însă astăzi aceeași sancțiune ca și România. Mai mult decat atât, nu există nicio diferențiere în ceea ce privește o directă proporționalitate între numărul de jucători neeligibili folosiți și numărul de puncte scăzute, ceea ce reafirmă liniaritatea deciziei, în ciuda circumstanțelor particulare care ar fi trebuit luate în considerare.

Federația Română de Rugby nu poate accepta o decizie în care echipele care încalcă regulamentele cu bună știință sau din ignoranță sunt tratate identic cu cele care respectă toți pașii procedurali indicați, mai ales în contextul în care această hotarâre neagă un drept competițional câștigat pe teren de jucătorii echipei naționale, construit cu migală și efort în ani de zile. Seria de participări neîntrerupte la Cupa Mondială de Rugby nu trebuie să fie încheiată de o atare decizie. Comisia de Soluționare a Disputelor a constatat lipsa unei baze de date publice autorizate în care să se facă verificările necesare, evaluând demersurile consecvente ale Federației Române de Rugby drept similare lipsei unor investigații și a unor înscrisuri obligatorii, constatate în cazul celorlalte două federații sancționate identic cu România.

FRR va contesta această decizie la Comisia de Apel a World Rugby, luptând cu toate mijloacele și instrumentele disponibile pentru interesele rugbyului românesc. Folosirea unui jucător neeligibil într-un meci atrage automat sancțiunea amenzii, conform Regulii 8.5.1 din Manualul World Rugby. Pentru a atrage sancțiunea depunctării, trebuie să fie identificate circumstanțe agravante în modul în care federația gestionează procesul de verificare a eligibilității. Federația Română de Rugby consideră că întreaga sa conduită dovedește existența unor circumstanțe atenuante evidente, baza pe care își va formula apelul împotriva deciziei Comisiei de Soluționare a Disputelor”, se arată în comunicatul FRR.

România a fost exclusă de la Cupa Mondială din 2019, în urma deciziei adoptat de Comisia de Soluționare a Disputelor. Stejarii au jucat la toate cele 8 ediții ale Cupei Mondiale de rugby disputate până în prezent.

Pe aceeași temă
A rămas însărcinată la Survivor România?! Burtica suspectă cu care s-a afişat...
A rămas însărcinată la Survivor România?! Burtica suspectă cu care s-a afişat...
Steaua ’86. Micile miracole care au făcut posibilă minunea de la Sevilla
Steaua ’86. Micile miracole care au făcut posibilă minunea de la Sevilla
Un tânăr din Spania voia să cumpere cocaină dar a fost sechestrat şi drogat cu forţa 3 zile
Un tânăr din Spania voia să cumpere cocaină dar a fost sechestrat şi drogat cu forţa 3 zile
Negociri de ultima ora pentru transferul lui Ianis Hagi! Ar fi o surpriza majora
Negociri de ultima ora pentru transferul lui Ianis Hagi! Ar fi o surpriza majora
Cântăreața Sia suferă de o boală incurabilă: „Adio tiroidă! O să te distrug cu radioactivitate”
Cântăreața Sia suferă de o boală incurabilă: „Adio tiroidă! O să te distrug cu radioactivitate”
Cea mai mare palmă pentru fostul premier. Tatăl Vioricăi Dăncilă a făcut închisoare pentru furt
Cea mai mare palmă pentru fostul premier. Tatăl Vioricăi Dăncilă a făcut închisoare pentru furt
Lui Toni Iuruc nu i-a venit să creadă! Simona Halep a luat decizia momentului! Nimeni nu se mai aştepta
Lui Toni Iuruc nu i-a venit să creadă! Simona Halep a luat decizia momentului! Nimeni nu se mai aştepta
O biserică din secolul al XIX-lea a apărut în mijlocul unui lac din Mexic, după 40 de ani de când a fost înghițită de ape
O biserică din secolul al XIX-lea a apărut în mijlocul unui lac din Mexic, după 40 de ani de când a fost înghițită de ape
Primele imagini cu cuțitarul din autobuzul 117! Pus în genunchi și amenințat cu arma de mascați VIDEO
Primele imagini cu cuțitarul din autobuzul 117! Pus în genunchi și amenințat cu arma de mascați VIDEO
După ce a băgat o MUMIE într-un computer tomograf, un om de știință a făcut DESCOPERIREA ANULUI. „Este singura de până acum”
După ce a băgat o MUMIE într-un computer tomograf, un om de știință a făcut DESCOPERIREA ANULUI. „Este singura de până acum”
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
BOMBĂ: Cătălin Scărlătescu s-a căsătorit! Ea este ALEASA
BOMBĂ: Cătălin Scărlătescu s-a căsătorit! Ea este ALEASA
Antonia FACE FURORI în vacanţă cu trupul ei! Cum s-a pozat artista de la brâu în jos
Antonia FACE FURORI în vacanţă cu trupul ei! Cum s-a pozat artista de la brâu în jos
DEZVĂLUIRI despre scandalul uciderii ursului Arthur de un prinţ austriac
DEZVĂLUIRI despre scandalul uciderii ursului Arthur de un prinţ austriac
Țara unde populația vaccinată în proporție de 85% intră în lockdown. Ce vaccin au folosit
Țara unde populația vaccinată în proporție de 85% intră în lockdown. Ce vaccin au folosit
Skoda interzisă! Președintele a decis! Nimeni nu mai are voie să cumpere mașini produse de cehi
Skoda interzisă! Președintele a decis! Nimeni nu mai are voie să cumpere mașini produse de cehi
Condiția care trebuie îndeplinită pentru ca mașinile electrice să devină mai ieftine decat cele tradiționale
Condiția care trebuie îndeplinită pentru ca mașinile electrice să devină mai ieftine decat cele tradiționale
Programul Rabla pentru electrocasnice 2021 va începe pe 14 mai. Care sunt criteriile şi ce aparate se pot schimba
Programul Rabla pentru electrocasnice 2021 va începe pe 14 mai. Care sunt criteriile şi ce aparate se pot schimba
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
O ţară din Europa interzice importul şi comercializarea maşinilor Skoda. Care este motivul
O ţară din Europa interzice importul şi comercializarea maşinilor Skoda. Care este motivul
Materia primă care a explodat total la zeci de mii de euro. Efectele se resimt în toată lumea, inclusiv în România. Este noul petrol
Materia primă care a explodat total la zeci de mii de euro. Efectele se resimt în toată lumea, inclusiv în România. Este noul petrol
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai poate fi remediată VIDEO
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai poate fi remediată VIDEO
Galerie +18 || Pozele care îți dau palpitații! Au arătat TOT în public
Galerie +18 || Pozele care îți dau palpitații! Au arătat TOT în public
Sunt cele mai furate mașini. Companiile de asigurări refuză să le mai facă polițe CASCO!
Sunt cele mai furate mașini. Companiile de asigurări refuză să le mai facă polițe CASCO!
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie