Alin Petrache aruncă bomba: ministrul Novak a confirmat că stadionul Arcul de Triumf revine la FR de Rugby! „Este asigurare oficială” | SPECIAL

  • Publicat:
Alin Petrache aruncă bomba: ministrul Novak a confirmat că stadionul Arcul de Triumf revine la FR de Rugby! „Este asigurare oficială

Alin Petrache, președintele FR de Rugby, anunță că se va convoca Adunarea Generală pentru a putea crea oficializarea acestei treceri.

Se știe că Ministerul Sportului a dorit să pună mâna pe această bază, care aparținea de drept FR de Rugby și care a cedat terenul, pentru modernizare, Companiei Naționale de Investiții, înainte de Euro 2020.

Pentru a explica exact ce s-a întâmplat în ultima perioadă în rugby, Alin Petrache a răspuns la mai multe întrebări pentru Prosport.

Alin Petrache aruncă bomba: ministrul Novak a confirmat că stadionul Arcul de Triumf revine la FR de Rugby! „Este asigurare oficială” | SPECIAL

La ultima dintre ele, fostul internațional admite că a avut o întâlnire cu Eduard Novak și acesta a promis că este de acord cu cedarea bazei FR de Rugby, concesiune gratuită pe timp de 49 de ani. Asta înseamnă că aici nu se va juca fotbal.

Prosport: Ce urmează pentru echipa națională de rugby în acest an pentru pregătirea care se face pentru Cupa Mondiala din 2023?

Alin Petrache: Urmează World Rugby November Tests Romanian Tour, cu cinci meciuri internaționale la București în luna noiembrie și pregătirea Campionatului European de anul viitor.

Deja ni s-a prezentat programul de pregătire pentru Cupa Mondială. Ne dorim să avem o minimă predictibilitate în ceea ce privește bugetul și ne dorim să nu mai avem emoții pentru Stadionul Arcul de Triumf.

Să avem unde să jucăm și unde să ne antrenăm. Modul în care bugetul a venit în acest an este incompatibil cu planificarea și performanța sportivă. Banii insuficienți, primiți cu țârâita, nu ne ajută să performăm.

Am făcut eforturi deosebite pentru a le asigura jucătorilor experienţe similare cu cele ale viitorilor lor adversari. Aceasta pe de pe o parte pentru că, fiind singurul sport de echipă calificat la Cupa Mondială, trebuie să ne construim cu atenţie şi echipa, şi abordarea tehnico-tactică, dar şi pentru că suntem înscrişi într-un program de Înaltă Performanţă al forului mondial, care planifică o serie de partide test pe bază de reciprocitate.

Primim vizita unor echipe bine cotate în clasamentul mondial, anunță Alin Petrache

În programarea acestora a atârnat mult potenţialul şi compatibilitatea echipelor, dar mai ales statutul lor în procedura de calificare la Cupa Mondială. Având în vedere limitările bugetare extreme cu care ne-am confruntat în acest an, am fost nevoiţi să apelăm la sprijinul partenerilor pentru ca Stejarii să poată merge într-un turneu de succes în Uruguay în luna iulie a acestui an, ca prim pas al drumului de Cupă Mondială.

Însă nu e normal să nu ne putem planifica în amănunt următorul an, care culminează cu cea mai importantă competiţie ovală a lumii, avem nevoie de siguranţă, pentru a ne putea focusa pe obiectivele setate, care sunt obiectivele lumii sportului românesc în totalitatea sa, pentru că până la urmă cu toţii ne dorim să facem performanţă, nu?

Este momentul ca oamenii să fie cu adevărat solidari cu munca unor jucători extrem de dedicaţi, pe care îi putem ajuta, fiecare, cu câte puţin. Accesul la o baza sportivă cu un înalt standard de confort este fundamental, la fel şi oportunitatea de a evolua pe un teren similar celor de peste hotare.

Luna noiembrie este următorul episod esenţial, primim vizita unor echipe bine cotate în clasamentul mondial, pe care World Rugby le trimite la Bucureşti

Cum apreciati meciurile Lupilor în noua competitie? Care ar fi câștigurile și ce costuri survin pentru această echipă?

Această participare în Rugby Europe Super Cup este clar benefică pentru toți jucătorii care se află în atenţia staff-ului tehnic pentru naționala Stejarilor. La selecționata Lupilor primesc minute de joc tinerii care au nevoie de expunere internațională pentru a face pasul la echipa națională.

Cu această echipă acoperim veriga lipsă între naționalele de tineret și naționala mare. Meciurile de aici sunt de un alt nivel, care îi ajută să înveţe la modul practic, să evolueze, să crească. Chiar dacă sună ciudat, nu punem rezultatele pe primul loc, ci dezvoltarea de noi jucători.

Alin Petrache: Sperăm ca selecţionata Lupilor să aibă un parcurs cât mai bun

Și în trecut Lupii au generat jucători pentru echipa națională și așa vor face și acum, se văd deja rezultatele acestei abordări.

Câștigurile sunt strict de ordin sportiv, în timp ce costurile sunt destul de mari. Cu toată sinceritatea, dacă nu ar fi existat sprijinul din partea World Rugby, nu am fi reușit să participăm în această competiție, devenită cu atât mai importantă în lumina participării la Cupa Mondială anul viitor

Experienţa de joc nu poate fi compensată cu nimic, are un rol formator fantastic, pe care avem datoria de a-l valorifica.

Sperăm ca selecţionata Lupilor să aibă un parcurs cât mai bun, pentru că el se va traduce cu siguranţă într-o creştere valorică a reprezentativei de seniori, singura echipă calificată la Cupa Mondială. Şi aici diferenţa o va face sprijinul şi siguranţa planificării pe termen mediu şi lung.

Rugby Europe Championship și-a schimbat formatul competițional din 2023 cu două grupe de câte 4 echipe. Ne ajută sau nu acest format?

Există o doză de scepticism cu privire la noua competiție. Vom vedea cât de mult aduce acest nou format după primii doi ani. Este foarte important cum va fi organizată competiția și ce plusuri vor fi aduse. Pentru noi este clar că trebuie să câștigăm meciurile pentru a disputa semifinala acasă.

Însă, după părerea mea, mai important decât formatul competiţional este climatul în care progresează jucătorii noştri, modul în care au ocazia de a se pregăti şi de a evolua pe teren acasă, suportul pe care îl primesc de la iubitorii de rugby, de la parteneri şi autorităţi.

Andy Robinson are angajament până după CM 2023 Franța

Rugby Europe Championship 2023 contează chiar mai mult, întrucât precede participarea noastră la Rugby World Cup şi contribuie direct la creşterea valorică a componenţilor echipei naţionale de seniori, fiind mai mult decât un campionat continental cu un titlu în joc.

Tratăm această competiţie cu maximă seriozitate şi sperăm să ne putem adapta cu succes noilor circumstanţe organizatorice. Nu discutăm oportunitatea acestor schimbări, ne dorim doar ca ele să impacteze în sens pozitiv participanţii.

Andy Robinson va rămâne selecționer și după CM 2023 din Franța?

Andy Robinson are contract cu noi până după Cupa Mondială din 2023. Mai important de atât, are o serie de indicatori de performanță pe care trebuie să îi atingă. Cel mai important acum este programul de pregătire pentru Cupa Mondială.

De ce se organizează ședința extraordinară a FR de Rugby cu un singur punct pe ordinea de zi?

Pentru că Adunarea Generală este forul tutelar al Federaţiei Române de Rugby, care trebuie să îşi dea acordul în privinţa tuturor deciziilor care privesc federaţia.

Le suntem foarte recunoscători domnului vicepremier, Kelemen Hunor, şi domnului ministru, Eduard Novak, pentru susţinerea rugbyului românesc.

Pe 29 august am participat la o întâlnirea oficială la sediul Ministerului Sportului, în care domnul ministru ne-a confirmat că vom reprimi, în folosinţă gratuită pe 49 de ani, Stadionul Naţional de Rugby Arcul de Triumf, cu terenul central şi terenurile de antrenament, drept pe care l-am avut înaintea modernizării locaţiei şi care era specificat în protocolul semnat între FRR şi Ministerul Sportului

Aşadar, având în vedere această asigurare oficială referitoare la revenirea în folosinţa FRR a Stadionului Național de Rugby Arcul de Triumf, era firească o convocare a Adunării Generale.

Când poate FCSB să joace pe Arcul de Triumf

Cluburile afiliate sunt sufletul Federaţiei Române de Rugby, părerea lor este hotărâtoare, iar consultarea Adunării Generale este obligatorie din punct de vedere legal având in vedere demersurile de returnare care vor urma curând din partea ministerului.

Daniel Nazare / Autor
Aproape 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA care avea, la acea vreme, un supliment de 4 pagini dedicat sportului. Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, ProSport (reporter special ... citește mai mult
Știri despre
Pe aceeași temă
Tragedie în fotbalul românesc. A murit la doar 33 de ani!
Tragedie în fotbalul românesc. A murit la doar 33 de ani!
Vladimir Putin, discurs cu ameninţări la anexarea teritoriilor ucrainene. Putin: Ne vom proteja valorile noastre de Occident/ Oamenii din Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie devin cetăţenii noştri pentru totdeauna
Vladimir Putin, discurs cu ameninţări la anexarea teritoriilor ucrainene. Putin: Ne vom proteja valorile noastre de Occident/ Oamenii din Doneţk,…
FOTO Billel Omrani și alte vedete de la FCSB, trimise la echipa a doua! Cum arată acum atacantul
FOTO Billel Omrani și alte vedete de la FCSB, trimise la echipa a doua! Cum arată acum atacantul
Nu s-a văzut asta pe primele imagini! E cutremur în scandalul Prodanca-Reghe
Nu s-a văzut asta pe primele imagini! E cutremur în scandalul Prodanca-Reghe
O rețea DIN UMBRĂ! Un atac MASIV al Rusiei asupra Europei a fost...
O rețea DIN UMBRĂ! Un atac MASIV al Rusiei asupra Europei a fost...
Avea sau nu testament Alexandru Arșinel? Cui rămâne averea uriașă a regretatului actor
Avea sau nu testament Alexandru Arșinel? Cui rămâne averea uriașă a regretatului actor
A MURIT chiar acum la MOSCOVA! Rusia, în stare de şoc. AU CONFIRMAT oficial decesul
A MURIT chiar acum la MOSCOVA! Rusia, în stare de şoc. AU CONFIRMAT oficial decesul
Vestea pe care toți românii o așteptau! Iohannis a promulgat legea
Vestea pe care toți românii o așteptau! Iohannis a promulgat legea
Efectele vaccinului COVID – sunt motive de îngrijorare pe termen lung? Explică Adrian Marinescu
Efectele vaccinului COVID – sunt motive de îngrijorare pe termen lung? Explică Adrian Marinescu
Modul în care rușii îi enervează pe europeni. O fac, fără rușine, 24/7, pe site-uri populare
Modul în care rușii îi enervează pe europeni. O fac, fără rușine, 24/7, pe site-uri populare
BANCUL ZILEI: Ion este obligat să facă amor sălbatic: Măi, Marie, știi tu ce efort presupune o partidă de sex?
BANCUL ZILEI: Ion este obligat să facă amor sălbatic: Măi, Marie, știi tu ce efort presupune o partidă de sex?
Acum se bat, dar înainte se pozau nud! Poze interzise cu foștii soți Reghecampf
Acum se bat, dar înainte se pozau nud! Poze interzise cu foștii soți Reghecampf
Cele mai PĂGUBOASE MAȘINI. Modele care se strică destul de repede
Cele mai PĂGUBOASE MAȘINI. Modele care se strică destul de repede
FOTO. Loredana Groza, apariție de infarct pe plajă. Diva, într-un costum de baie minuscul
FOTO. Loredana Groza, apariție de infarct pe plajă. Diva, într-un costum de baie minuscul
FOTO. Maria Constantin a ridicat gradele în termometre la plajă. Și-a etalat atuurile fizice la mare!
FOTO. Maria Constantin a ridicat gradele în termometre la plajă. Și-a etalat atuurile fizice la mare!