RUGBY NATIONS CUP | Două meciuri, două eseuri spectaculoase, același autor: Florin Surugiu. „Într-o fracțiune de secundă trebuie să iei cea mai bună decizie, pasezi sau te duci înspre eseu. Marele test îl vom da la Cupa Mondială”

RUGBY NATIONS CUP | Două meciuri, două eseuri spectaculoase, același autor: Florin Surugiu.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Naționala de rugby a României a câștigat pentru a treia oară turneul World Nations Cup, de la București. „Stejarii” au învins duminică seara, în marea finală a competiției pe Argentina Jaguars, cu 23-0 (7-0) pentru a termina competiția cu victorii pe linie. Mijlocașul la grămadă, Florin Surugiu (30 ani) a sărbătorit a 50-a prezență în tricoul cu frunza de stejar marcând un eseu spectaculos, chiar la prima atingere a balonului. Mai mult, acesta a reușit o încercare la fel de frumoasă, în meciul de miercuri, cu Namibia. Unul dintre cei mai constanți jucători ai României din acest turneu, Surugiu a  vorbit pentru ProSport, despre ce s-a schimbat în jocul echipei și  importanța acestor victorii.

Florin, s-au lăsat așteptate primele puncte în meciul cu Argentina. Ce s-a întâmplat?
Am început puțin mai greu, însă ne-am revenit. Cred că a fost tatonarea aceea de început, îi văzusem pe video cum joacă, sunt o echipă rapidă, cu un joc asemănător celui de la rugby în 7, am așteptat să vedem punctele lor forte, să vedem cu ce îi putem surprinde și când ne-am dat seama că îi putem domina, am dat drumul la joc.

Vă așteptați ca Argentina să joace mai mult balonul, să fie mai agresivă?
Ne așteptam să  vină peste noi, să atace, să își folosească mai mult troacarii, care sunt foarte rapizi. În celelalte meciuri au jucat balonul din toate zonele, însă ploaia i-a împiedicat să își facă jocul. Parcă noi ne-am adaptat mai repede condițiilor de joc, le-am speculat mai bine.


Florin Surugiu (la balon) în cursa spre terenul de țintă al Namibiei    FOTO: Hojda Alexandru

 

Pe la tine trec aproape toate baloanele. Cum a fost jocul pe ploaie?
Un pic mai greu. Trebuie să fii mai atent pentru că balonul este alunecos și greu, și poți greși foarte repede. Nici prea mare stabilitate nu ai pentru că tot terenul e îmbibat cu apă și poți aluneca ușor. Dar astea sunt condițiile, trebuie să ne facem jocul și după vreme.

La prima atingere a balonului ai marcat eseu. A fost o intrare cam rapidă în meci…
(râde) Da, am fost omul potrivit la timpul potrivit. Sunt mereu atent când stau în spatele grămezii, mă aștept să sară balonul afară și apoi trebuie să aleg repede cum să joc, ori să dau pasă afară, la colegi, ori să mă duc înspre eseu.

 


88 de zile au mai rămas până la Cupa Mondială din Anglia, competiție ce va avea loc între 18 septembrie – 1 noiembrie


Ai marcat un eseu spectaculos, pe partea închisă, și cu Namibia. Cum ai ales să joci pe partea aceea?
A fost o fază asemănătoare, numai că totul a plecat de la un mol, balonul a sărit afară, am văzut că echipa Namibiei nu se apăra prea bine pe lângă spontană, am profitat și am dat eseu. Când ai balonul în mână, într-o fracțiune de secundă trebuie să iei cea mai bună decizie, cred că e și în funcție de cum simți în acel moment.

Ce reprezintă aceste victorii pentru România?
În primul rând ne-au ajutat să ne atingem obiectivul, acela de a câștiga competiția, apoi de la meci la meci să creștem ca joc, să ne legăm mai bine în teren. Este un plus și pentru moral, am văzut că dacă suntem uniți și respectăm indicațiile staff-ului tehnic, putem juca mult mai bine. Marele test îl vom da la Cupa Mondială, iar faptul că am reușit un turneu fără să luăm eseu, în care am jucat și cu troacarii, ne dă mai multe speranțe pentru o evoluție bună acolo.

 


România a câștigat World Nations Cup în 2012, 2013 și 2015  FOTO: Alexandru Andreea


Ce ai remarca din jocul României în acest turneu?
Grămada, ca de obicei, deși toată lumea e obișnuită ca România să se bată tot timpul cu grămada. În acest turneu, grămada noastră a dominat clar toți adversarii, ceea ce înseamnă în economia jocului baloane și multă încredere dată jucătorilor de treisferturi. În plus, apărarea a mers foarte bine, contează mult pentru noi că nu am luat niciun eseu în aceste trei partide, în meciul cu argentinienii am reușit chiar să îi întoarcem de câteva ori din apropierea terenului nostru de țintă. Am început să jucăm mai deschis, să îi jucăm mai mult și pe troacari.

Ai vorbit de apărare, care a fost una dintre cele mai bune ale României din ultimul timp. O apărare înaintată, tot timpul cu doi jucători ieșind la placaj la purtătorul advers de balon. De unde această eficiență în apărare?
Lucrăm de mult timp pe această strategie gândită de antrenori. Ideea este  să nu ne grupăm foarte mulți la spontană, să stăm stânga, dreapta, să comunicăm și să ne împingem mereu unul pe celălalt, să păstrăm contactul între noi.


Florin Surugiu (1,70 m și 71 de kg) joacă la CSM Olimpia București. El a debutat în naționala României în 2008, într-un meci cu Uruguay, la IRB Nations Cup. În cele 50 de selecții, a marcat patru eseuri.



De la probleme în tușă  la meciul cu Spania, am ajuns chiar să recuperăm balone pe tușa adversarului, cum a fost cu Namibia. De ce apar aceaste fluctuații?
Într-adevăr, în meciul cu Spania nu am făcut cel mai bun joc al nostru. Nu aveam decât câteva zile de antrenament împreună, însă pe măsură ce petrecem mai mult timp în cantonament, lucrurile și schemele de joc încep să se lege. A fost și primul meci din turneu și era acel trac al debutului, presiunea pe care am resimțit-o noi, jucătorii.

Cum e concurența pe post cu Vali Calafeteanu?
(zâmbește) Este mare. Antrenorul ne rulează, lui Vali îi dă un meci, mie îmi dă un meci. Cred că depinde foarte mult și de meciurile pe care le avem. Unul e mai agil, se apără mai bine, altul dă mai bine cu piciorul, suntem doi jucători diferiți. E bine că este concurență pentru că acest lucru cred că ne motivează suplimentar pe amândoi.

Ar fi a doua prezență pentru tine la Cupa Mondială. Te gândești deja la meciurile de acolo?
Nu. Întotdeauna am luat lucrurile pas cu pas. Îmi doresc să fiu sănătos și să pornesc în forță pregătirea pentru Cupa Mondială. Ne așteaptă aproape două luni grele de pregătire și cred că abia după cele două meciuri test din toamnă, în momentul în care va fi anunțat lotul, mă pot gândi la partidele  din Anglia.


La Cupa Mondială din 2011, Florin a jucat titular în meciul cu Argentina și Georgia și a intrat din postura de rezervă, în partida cu Scoția
 

World Nations Cup:
Rezultate finale:
Prima etapă:
Argentina Jaguars – Namibia 30-10
România – Spania 35-9

Etapa a doua:
Romania – Namibia 43-3
Argentina Jaguars – Spania 15-6

Etapa a treia:
Namibia – Spania 3-20
România – Argentina Jaguars 23-0

România a terminat pe primul loc, urmată de Argentina Jaguars, Spania și Namibia.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen