România a mai cucerit trei medalii la Sofia. INTERVIU: „Dacă fiecare român bătea la fel de mulți ruși ca și mine, îi scoteam de pe hartă”

România a mai cucerit trei medalii la Sofia. INTERVIU:
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • După ce vineri, fetele cuceriseră două medalii de bronz, a venit și rândul băieților să impresioneze pe saltelele Sălii Universiada din Sofia. La concursul din țara vecină sunt prezente 35 de reprezentative din întreaga lume, printre care Rusia, SUA sau Ucraina.
  • Andrei Dukov, Ionel Pușcașu și Alin Alexuc au câștigat medaliile de bronz. Turneul Internațional din Bulgaria este cea mai prestigioasă competiție de lupte de pe glob, după JO, CM și CE.
  • Atmosfera din tribune s-a dovedită a fi una aprinsă, bulgarii prezenți în număr mare făcând o galerie ca la fotbal pentru reprezentanții lor.
  • Antrenorul Alexandru Constantin a oferit declarația zilei: „Dacă fiecare român batea la fel de mulți ruși ca și mine, îi scoteam de pe hartă”

A doua zi de la Tuneul Internațional Dan Kolov și Nicola Petrov a început cu luptătorii români pe saltea.

Românii s-au luptat și cu arbitrii

Andrei Dukov a avut un parcurs cu emoții spre podium, în competiția de la lupte libere, pricinuite și de ostilitatea arbitrilor. În meciul din optimi, disputat în fața unui favorit al gazdelor, românul se afla în avantaj, 4-3 și cronometrul indica 30 de secunde rămase din partidă.  Oficialii au ținut timpul oprit pentru patru secunde, deși cei doi se luptau, poate – poate – poate bulgarul va reuși un procedeu câștigător. Însă n-a fost deloc așa, iar Dukov s-a calificat în sferturile de finală. Acolo a pierdut, însă în confruntarea pentru bronz, în fața lui Petrov, s-a luptat ca un leu.

Inspirația antrenorului, decisivă

Aurel Cimpoeru a demonstrat o agilitate exemplară, atunci când arbitrii au luat o decizie prin care ieșea învingător rusul. Buretele prin care se cere challenge s-a rostogolit imediat pe saltea și deznodământul s-a schimbat brusc: bronz pentru elevul său.

Antrenorul de la greco-romane, Alexandru Constantin, un om cu un palmares impresionant, strigă de zor și nu-și găsește locul în scaunul său. Pe saltea se află Ionel Pușcașu și luptă pentru medalie cu Ozel Yunus (Turcia).  „Ține mâinile pe el”, strigă din răsputeri vicecampionul olimpic. Pușcașu i-a ascultat sfaturile bătrânului și nu și-a scăpat adversarul din mâini, dar nici medalia de bronz.

Între timp, s-a produs și un moment hazliu. Arbitrul brazilian prezent la Turneul Internațional de la Sofia a fost chemat să conducă prin apelativul „Ronaldo”, deși aceasta n-avea nicio legătură cu faimosul său conațional.

Uriașul Alin Alexuc s-a calificat în careul de ași la categoria 98 de kilograme, stilul greco-romane, grație a două victorii lejere, 9-3 cu Babko Maly (Ucraina) și 7-4 cu Robert Avanesyan . În semifinale n-a mai avut forța să treacă de puternicul armean Artur Alaksenyan, carea avea să devină și campion. Întâlnirea contând pentru locurile 3-5, cu bulgarul Ivan Ivanov, a fost adjudecată de Alexuc și triplul bronz s-a completat pentru români.

Luptătorii tricolori au vorbit pentru ProSport despre ce înseamnă medaliile cucerite în țara vecină, dar și despre planurile lor pentru CE de la Helsinki (1-6 aprilie).

Pușcașu, entuziasmant

Cât de mult te-au ajutat meciurile de azi în vederea Campionatului European?
Turneul a fost destul de echilibrat, cu foarte multe țări și sportivi prezenți. Am avut parte niște meciuri foarte utile astăzi, dar și un cantonament excelent în  Bulgaria, înainte de această competiție. Toată lumea speră să ia medalii de la Europene, iar eu cu atât mai mult, mai ales că am acasă două fetițe și soția care așteaptă și ele cu nerăbdare. Sunt  încrezător, am sprijinul antrenorilor, celor de acsă și al colegilor. Noi suntem uniți și ne aflăm pe drumul cel bun.

Dificultatea de aici se ridică spre cea de la Europene?
Uneori tind să cred că turneele de verificare sunt mult mai puternice decât Europenele, pentru că aici vin șase turci, șase ruși, pe când la Euro concurează unul singur, cel mai bun al lor.

Un sportiv care cucerește medalii pentru România, câștigă și mulț bani?
Până acum nu s-au câștigat, dar noul președinte, Răzvan Pîrcălabu,  își dorește să scoatem capul și să devenim ce-am mai fost o dată.

„Nu mi-aș da fetele la lupte

Cât de mult te ajută pe tine antrenorul?
Antrenorul are o importanță de 50%, prin indicațiile pe care ni le oferă.

Ai spus că ai două fetițe. Când vor crește mai mari, te gândești să le dai la lupte?
Nu. Acesta e un sport complex, dar e periculos pentru fete. Te dezvoltă foarte frumos, însă se produc lovituri periculoase și accidentări. Eu aș vrea să le îndrum către un sport de echipă.

Alin Alexuc crede că reușit o performanță de subliniat, învingându-l pe vicecampionul european la el acasă.

Ți-a fost greu să pui mâna pe această medalie?
Într-adevăr, am înfruntat adversari tari, iar în meciul pentru 3-5 l-am învins pe bulgarul care este vicecampion european, chiar la el acasă. Am simțit că arbitrii m-au dezavantajat, dar am dovedit că am fost mult mai bun ca el și mai pregătit.

Cum ți-ai caracteriza stilul de luptă?
Pe viteză și condiție fizică. Nu sunt la fel de puternic precum cei de la categoria mea, dar am o condiție fizică bună.

„Ne-au huiduit toți bulgarii”

Între timp, un sportiv se prăbușește pe saltea, având nevoie de intervenția medicului.
Acestea sunt riscurile. Inima nu-i mai pompează sângele din cauza intensității prea mari și se sufocă. Ni se întâmplă și nouă astfel de accidente.

Cum ți s-a părut atmosfera de aici?
Ostilă, pentru că toți bulgarii te huiduie și țin cu ei. E foarte dificil să te lupți la ei acasă. Încearcă să-i împingă de la spate și să te supună la greșeli.

Ești calm în afara concursurilor sau un tip violent?
În afara concursurilor sunt foarte calm, de treabă.  Dacă nu mă supără cineva, n-am nimic cu el. Dar dacă m-au supărat, îmi chem prietenii de la echipa de lupte greco-romane… (râde).

Alexandru Constantin, multiplu campion mondial și european a vorbit și el despre elevii săi.

Ați fost campion al luptelor românești. Credeți că vreun băiat de aici vă poate călca pe urme?
E posibil. Deocamdată ne aflăm undeva la jumătatea drumului, avem și băieții care au luat medalii astăzi. De la juniorii pot crește campioni, iar acolo trebuie investit. Toate aceste eforturi ale noastre reprezintă o pregătire pentru războiul de la Rio. Aici am stat într-un stagiu de 26 de zile, plus turneul de la Istanbul, ceea ce înseamnă că șeful federației face niște eforturi financiare. 25% contează sportivul, 25% antrenorul și 50%, finanțarea.

Ați avut parte și de un mic conflict cu antrenorul rus. Era puțin supărat. Ce s-a întâmplat?

Nu pot să spun că a fost conflict. Pierduse elevul lui și el mi-a dat un cot, apoi m-am dus la el, pentru că nu accept astfel de lucruri. Eu am fost campion mondial, nu permit oricui să mă jignească. Dacă toți românii bateau câți ruși am bătut eu la viața mea, îi scoteam de pe hartă.

Aurel Constantin a câștigat a 100-a medalie românească la Jocurile Olimpice, argint la Moscova, în anul 1980.

Pentru rezultatele complete de la Sofia: www.bul-wrestling.org

A făcut primii pași în redacția ProSport în anul 2013, iar „universul" presei l-a fascinat din prima! Culege știri de ultimă oră, realizează live bloguri, analize, interviuri cu sportivi de top, în special din lumea tenisului, căutând părțile nevăzute ale sportului alb. După cinci ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen