România a câştigat titlul mondial la spadă feminin în faţa Chinei după o finală dramatică!

16 oct 2011 9845 afişări Alte Sporturi
România a câştigat titlul mondial la spadă feminin în faţa Chinei după o finală dramatică! România a câştigat titlul mondial la spadă feminin în faţa Chinei după o finală dramatică!

Echipa de spadă a României continuă să fie cea mai bună din lume. Anca Măroiu, Loredana Iordăchioiu Dinu, Simona Alexandru şi Ana-Maria Brânză au cucerit aseară, la Campionatul Mondial din Catania, pentru a doua oară consecutiv, medalia de aur. România a învins China cu 27-26, în prelungiri, tuşa decisivă fiind dată de Simona Alexandru. În plus, odată cu prezenţa în careul de aşi, fetele au obţinut şi calificarea directă la Londra 2012, unde pornesc cu prima şansă la aurul olimpic.
Seară nebună pentru România în Catania. Anca, Loredana, Simona şi Ana-Maria păşesc hotărâte în "Palaghiaccio" din Catania. În faţă, pentru medalia de aur, au pe planşă echipa Chinei. Revanşă este primul cuvânt ce vine în minte, după ce Ana-Maria şi Anca au fost stopate în semifinale în urmă cu câteva zile chiar de adversarele de azi, Yujie Sun şi Na Li. "Power Praf vă facem praf", s-au încurajat fetele, privind ţintă spre asiatice.

Simona a declanşat ofensiva
Simona deschide concursul, iar "vârful" echipei nu se dezminte. Bucureşteanca speculează perfect faptul că Yujie Sun nu parează din distanţă mică şi deschide tabela, 1-0. Duelul este echilibrat, Simi însă reuşeşte să lase avantaj la schimb, 5-4. Anca preia ştafeta, însă emoţiile îşi spun cuvântul şi după două acţiuni neinspirate, China trece în avantaj, 5-6. Loredana nu găseşte strategia cea mai bună, iar Xiaojuan Lu îşi duce echipa la 9-7. Accidentată la mâna stângă, vicecampioana olimpică Ana-Maria Brânză nu îşi găseşte locul. Se hotărăşte să intre în concurs, însă ecartul se măreşte, 9-13. Soluţia salvatoare vine de la Simona, care dă asalt după asalt. Nu este intimidată nici de lovitura lui Xiaojuan Lu, care practic o aruncă de pe planşă, şi nici de durerea de la genunchi astâmpărată rapid de doctor cu nişte spray. 13-14 şi România speră la aur. Loredana punctează şi ea fără greşeală şi egalitatea este restabilită, 16-16.

Ana, probleme la mâna operată
"Brânzici" revine în concurs şi cu un efort suprem pune trei tuşe. După fiecare lovitură dă drumul la spadă şi scutură mâna stângă. Primeşte îngrijiri medicale, strânge din dinţi şi merge mai departe. 20-17 şi România revine senzaţional, după ce era condusă la cinci tuşe. Loredana îşi verifică masca şi intră hotărâtă. Primul asalt aduce şi primele probleme. Lovitura dată nu a fost punctată. Antrenorul Dan Podeanu cere proba video, organizatorii se pierd în detalii şi tuşa este anulată. "Hai că poţi, trage tare!", îi strigă "Brânzici" de pe margine, în timp ce doctorul îi bandajează de zor încheietura. Ştafeta este preluată de Simona. "Vârful" echipei o "înţeapă" chiar pe campioana mondială, Na Li. Simi nu are complexe şi adună tuşă după tuşă, ajunge la 23-20, însă asiatica nu renunţă şi revine, 23-23. Egalitatea este menţinută şi la finalul timpului regulamentar, 26-26, şi războiul nervilor se mută în minutul de prelungire. "Liniştită!", îi strigă Anca de pe margine. "Atentă!", ţipă şi Loredana. Simi pândeşte momentul şi punctează decisiv: 27-26 şi România este pentru a doua oară consecutiv campioană mondială. "Altă dată o să o facem şi mai lată", se strâng în cerc fetele şi se îmbrătişează. Câteva lacrimi răzleţe, strigăte de bucurie şi zâmbete. Repetiţia perfectă pentru Londra 2012.


Sunt fericită pentru că fetele au reeditat performanţa de anul trecut şi s-au calificat la Olimpiadă. Au fost ca nişte leoaice pe planşă
Ana Pascu, preşedinte FRS

Ana a avut la mâna stângă o inflamţie după o problemă mai veche. Între asalturi, medicul a avut grijă de ea. Nu se pune problema să îi afecteze pregătirea pentru JO
Paul Novac, secretar general FRS

Dan Podeanu, Cornel Milan şi George Epurescu sunt antrenorii fetelor devenite pentru a doua oară consecutiv campioane mondiale la spadă

Traseul României până la titlu:
Tur 1: liber
Optimi: Marea Britanie 45-23
Sfert: Polonia 37-33
Semifinale: Germania 24-23
Finală: China 27-26


UPDATE 21:36 Anca Măroiu, Ana Maria Brânză, Simona Alexandru şi Loredana Dinu s-au impus în finala cu China, scorul fiind de 27-26 în favoarea echipei naţionale. Finala a fost una incredibilă, cu multe răsturnări de scor, la un moment dat chinezoaicele conducând chiar la 5 puncte distanţă. Ana Maria Brânză a disputat finala având probleme medicale la mâna stângă.


UPDATE 18:40 - Echipa feminină de spadă a României va întâlni China, de la ora 20.00, în finala din cadrul Campionatelor Mondiale de scrimă de la Catania, informează site-ul oficial al competiţiei.

Sportivele chineze au trecut în semifinale de Italia, scor 42-38. România a învins în penultimul act Germania, cu scorul de 24-23.

În semifinalele probei individuale de spadă, Anca Măroiu şi Ana Maria Brânză au fost învinse de două sportive din China, Na Li, respectiv Yujie Sun.Echipa feminină de spadă a României s-a calificat, duminică, în finală la Campionatele Mondiale de scrimă de la Catania, după ce a învins în semifinale Germania, cu scorul de 24-23.

Anca Măroiu, Ana Maria Brânză, Simona Alexandru şi Loredana Dinu s-au impus în faţa sportivelor germane Monika Sozanska, Britta Heidemann, Imke Duplitzer şi Ricarda Multerer.

În semifinale, româncele au trecut de echipa Poloniei, formată din Malgorzata Bereza, Magdalena Piekarska, Ewa Nelip şi Malgorzata Stroka.

Echipa României va întâlni în finală câştigătoarea semifinalei Italia - China.

Tot la Catania, echipa masculină de sabie a României, formată din Rareş Dumitrescu, Tiberiu Dolniceanu, Florin Zalomir şi Cosmin Hănceanu, s-a clasat pe locul 5, după ce a învins mai întâi SUA, scor 45-41, iar apoi Ungaria, scor 45-40, în turneul pentru poziţiile 5-8.

sursa foto: Mediafax

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.