REPORTAJ | Masa și casa campionilor. Salata verde, criosauna, hidromasajul, generalul Antonescu și investiția de 6 milioane de lei care transformă CSN Snagov într-un centru de pregătire fără cusur

REPORTAJ | Masa și casa campionilor. Salata verde, criosauna, hidromasajul, generalul Antonescu și investiția de 6 milioane de lei care transformă CSN Snagov într-un centru de pregătire fără cusur
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, a inaugurat joi dimineață sălile renovate și modernizate ale Complexul Sportiv Național Snagov. În total, investiția s-a ridicat la 6  milioane de lei, adică 60 de miliarde în vechea monedă – din bugetul MTS.

Am decis că este important să prioritizăm investițiile, pentru că obiectivul pe termen scurt este ca România să aibă o prestație decentă la Jocurile Olimpice de la Rio și mă bucur că pe durata mică a mandatului meu de până acum vă pot prezenta investiția aceasta pentru sportivii loturilor naționale. În momentul în care cerem performanță, trebuie să și dăm condiții la standarde, internaționale„, a punctat Gabi Szabo.Pentru Gabriela Szabo, vizita la CSN Snagov a fost o revenire pe aleile bazei sportive în care a pregătit de la concursuri de juniori, până la campanii olimpice de succes. Mini-parcul sportivillor de la Snagov, la kilometri buni de aglomerația din capitală, se străbate la altă viteză pe tocurile înalte, ministeriale, față de treningul de acum 20 de ani. „Știți cum era aici? Mie nu îmi vine să cred acum„, spune cu reală emoție, între două clădiri, fosta specialistă de la 1.500 și 3.000 de metri.

Cantonamentele din vila generalului Antonescu

Prima zi, când am ajuns în această bază, la Snagov, în 1992, pentru Campionatele Mondiale de juniori, nu o voi uita niciodată. Am revenit apoi an de an și pot să fac o comparație, între ce era în anii ’90 și ce este acum. Mă bucur foarte tare că am avut posibilitatea la Ministerul Tineretului și Sportului să alocăm o sumă atât de importantă pentru reabilitarea acestei baze sportive, pentru că aici se antrenează loturi importante naționale, cum este cel de canotaj, atletism, rugby, haltere și nu numai, chiar și sportive la cluburi. Vin în pregătire luni de zile„, afirmă câștigătoarea Diamond League din 1999.

Fără a aduce lux, modernizările oferă strictul necesar performanței. Un minim confort. Pentru că înainte, o vilă întreagă, în care a stat chiar „generalul Antonescu, o vilă cu istorie” și încă în renovare, care va fi gata într-o săptămână, nu avea decât baie comună. După proiectul de șapte luni al MTS-ului, fiecare cameră a căpătat o baie. Mai mică decât o cămară, cam cât o debara, însă o îmbunătățire.

Cadou de Crăciun: „Mai vin șase bărci pentru canotaj”

Totul este nou, este curat„. Pereții sunt într-adevăr imaculați. Canotajul are zona lui, pentru loturile feminine și cele masculine. „Fiecare Federație a cerut și s-a făcut de comun acord. Ca să răspundă nevoilor„, vin explicațiile la sala de forță pentru judoka. În sala de forță pentru canotaj se antrenează doar două sportive. Accidentatele. Restul, sunt pe apă, trag pentru pregătirea Naționalelor. De aceea și hangarele sunt pe jumătate goale sau doar pe jumătate pline. „Mai vin șase bărci pentru fetele de la canotaj, la finalul lunii decembrie„, explică mândră Gabriela Szabo.

Banii pentru renovarea bazei i-am alocat la începutul mandatului. Pe final de an, am alocat bani importanți pentru federații în ceea ce înseamnă materialele sportive. Investițiile nu se rezumă la această bază, merg și la kaiac-canoe și la rugby, și la judo, și la gimnastică. „Lia Manoliu” este celălalt centru național din București unde deja am început reabilitări, la sala de gimnastică, de atletism și la bazinul de înot. Pe mine mă interesează foarte mult federațiile olimpice importante și este clar că bugetul Ministerului Tineretului și Sportului va fi axat pe federațiile care intră în competiție pentru Jocurile Olimpice, cele care au Campionate Mondiale și Europene în 2015, tocmai pentu a-i ajuta pe sportivi să-și facă baremurile pentru Rio. Pentru că pe termen scurt, mă interesează ca România să se prezinte onorabil la JO din 2016. Împreună cu COSR, sigur, ne gândim deja și la Tokio, și vom derula un program, după ce lansăm în dezbatere publică, pe 16 noiembrie. Am făcut lobby la premierul României pentru ca sportul să intre în primele patru sau cinci priorități la finanțare, pentru că nu putem cere performanțe uriașe, dacă nu investim„, a explicat Gabi Szabo.

„Aici ne-am mâncat tinerețea” și un pic de Monte Carlo

Evenimentul s-a bucurat și de prezența unei alte foste mari ambasadoare a României. Desigur, canotoarea secolului și umorul său cu care descrețește orice frunte încordată de pe apă sau din sala de forță. „Aici ne-am mâncat tinerețea„, își face intrarea Elisabeta Lipă, ajunsă spre finalul turului la baza de la Snagov. „Ne-am petrecut aici zilele noastre de naștere. Când am crescut mai mari, veneam și aici, până atunci n-aveam voie„, spune Elisabeta Lipă, din uniforma chestorului de poliție, despre vila pe care Gabriela Szabo o prezintă drept „Vila Campionilor”, „o vilă a vedetelor noastre. Aici stau VIP-urile loturilor naționale„, glumește ministrul  Tineretului și Sportului, punctând, pentru a elimina orice dubii „campionii mondiali stau aici, mergem sus să vedeți„. În trecut, „aici stăteau doar antrenorii„, explică până la urmă Gabriela Szabo. „Am stat și eu aici. Luni de zile„.

Vila are un aer mai dichisit, este mai mică. Impresionează scările strâmte și marchează o diferență clară. O evoluție. Tot nu se apropie de lux, însă în succesiunea vizionării, dar și din felul în care vorbesc Szabo și Lipă, înțelegi de ce înseamnă atât de mult. Pentru că atunci când treci pe la sala de mese, cu 150 de locuri, proaspăt renovată și în bucătăria căreia se spală de zor salată verde – de aceleași mâini care o fac de vreo 20 de ani, pentru că doamna cu șorț o surprinde pe Gabi Szabo cu un „La mulți ani!” pentru aniversarea de peste câteva zile, de pe 14 noiembrie, care îi smulge atletei care cucerea medalii pe bandă rulantă pentru România un „nu ați uitat! ați avut grijă de mine ani la rând!„, Gabi Szabo istorisește o poveste nu chiar atât de demult. „Nu știu dacă vă vine să credeți, dar acum doi ani de zile, sau mai degrabă acum câteva luni, sportivii mâncau din farfurii de metal”, își amintește emoționată Gabi Szabo, mulțumită că acum, și asta s-a schimbat. „Și unii chiar visau la asta„, pentru că asta însemna că ai ajuns în elita canotajului, atletismului, făcând parte din „parfumul de cantonament”.

Acum, bucătăria este la cele mai înalte standarde, pentru că în sportul modern, alimentația este un element de bază. Iar farfuriile au devenit mari, albe, lucioase, cu formă pătrată, modernă. Iar scaunele au spătar înalt și tapițerie de piele. „Sportivii stau zece luni pe an aici, mai ales canotorii și atunci trebuie să le dai condiții, pentru că la un moment dat intervine oboseala aia psihică. După antrenament, trebuie să ai un minim de confort„, spune din propria experiență campioana României.

Dacă rezolvăm și problema circulației pe lac, suntem cei mai feiriciți… vara, zici că s-a mutat aici Monte Carlo„, a ridicat la fileu următoarea minge Elisabeta Lipă, mustrată cu căldura și camaraderia unei colege din sportul de performanță, și nu din perspectiva unei relații formale oficial MTS -președinte de federație, de Carmen Tocală: „Nu te-am auzit niciodată că este totul în regulă, că nu mai vrei nimic„. „Pâi normal, timpul zboară și doar cu luptă câștigi ceva„, are ultimul cuvânt șefa clubului Dinamo.

Criosaună și cadă cu hidromasaj pentru refacere. Urmează o parcare și o sală multifuncțională

Centrul de refacere este și el modernizat. Are cadă de hidromasaj și criosaună, pe care au folosit-o toate loturile cu succes – și la canotaj și la atletism sau haltere. Criosauna, de o singură persoană, supune corpul la temperaturi de minus 160, 170 de grade. „Nu stai niciodată mai mult de trei minute, prima ședință este de două minute și nu faci mai mult de două ședințe pe zi. Este bună pentru vasodilatație, vasocontracție, pentru refacerea țesuturilor. Și nu resimți frigul. Îți este mai frig dacă ieși afară decât dacă ești în costum de baie în criosaună„.

La o aruncătură de băț de intrare este terenul de tenis, ușor neîngrijit, în spatele căruia Gabi Szabo speră că va apărea, în cel mai scurt timp, o sală multi-funcțională, pentru sporturile de echipă.

Proiectul de renovare a CNS Snagov a durat exact șapte luni, cât are și mandatul încă în desfășurare al Gabrielei Szabo în fruntea MTS. A alocat fondurile, a demarat lucrările și între timp a început să treacă tot mai multe baze sportive la CNI, pentru ca și acestea să intre în renovare. Gabi Szabo a renovat o parte a sportului românesc, în care a trăit și care îi trezește amintiri la fiecare pas, făcut ferm, pe tocurile ministeriale, de zece centimetri. „Mă gândesc întotdeauna ca un sportiv, step by step, la fiecare proiect în parte. Important este ca în momentul în care părăsim o funcție, să lăsăm ceva în urmă și în momentul acesta, în mandatul acesta scurt al meu, de șapte luni, până în prezent, vă pot arăta asta” este finalul poveștii spuse joi dimineață de Gabriela Szabo.


 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele