REPORTAJ | Fericirea alunecă pe placă. Mihnea Groseanu e puștiul care vrea să ajungă cu skate-ul la Jocurile Olimpice

Autor: Alexandru Enciu Publicat: 23 Jan. 2017, 14:08 Actualizat: 23 Jan. 2017, 14:09 Alte Sporturi

Îi știți pe puștii ăia teribili care se dau cu skate-ul prin oraș, sar pe balustrade, fac tot felul de trickuri și poată haine fistichii? Ei bine, îi veți vedea și la Tokio 2020, în programul olimpic.

Confruntat cu o îngrijorătoarea lipsă de interes față de unele sporturi tradiționale, măsurată printr-o audiență din ce în ce mai redusă, CIO și-a îndreptat atenția spre tânăra generație. Introducerea skateboardingului în programul olimpic este una dintre primele măsuri luate în această direcție. S-ar putea să mai apară și altele, în funcție de cât de reușit va fi acest proiect. Conform estimărilor, 80 de skateri vor participa la Tokio, câte 40 pentru fiecare sex.

Poate intra și România în grupul acesta atât de select? Indiscutabil, da! Mihnea Groseanu, un puști de 17 ani din București, poate fi răspunsul la această întrebare. Pe pagina sa, se prezintă simplu: „Salut, numele meu este Mihnea Groseanu. Disciplina mea este skateboarding. Prietenii îmi spun Mishy. M-am născut pe 24 martie 1999 în București, România. Talentul meu special este datu’ cu placa. Filosofia mea de viață este să mă distrez. Cea mai importantă persoană din viața mea este mama. Mâncarea mea preferată este pizza. Muzica mea preferată este hip-hop, rock classic și jazz”. Tipic, nu?

Unul dintre cei 500 de atleți Red Bull din lume. În România, sunt doar doi

Skateparkul din Herăstrău este ca un stup, indiferent de vreme. Tot felul de puști roiesc de colo-colo, pe patine, cu bicicletele, cu trotinere sau cu skate-ul. Între ei, și Mihnea Groseanu. Un tânăr subțirel, cu privire inteligentă și arcada șifonată. „Nu e de la skate, am căzut cu bicicleta”, parează el, din start.

Echipamentul complet pe care îl poartă, de la căciulă până la pantaloni, poartă emblema Red Bull. Mihnea este atlet Red-Bull. Ce înseamnă asta? Celebra companie implicată în sporturile extreme a văzut în el o potențială vedetă și i-a oferit un contract, încă de la 12 ani! În lume sunt 500 de atleți Red-Bull, la diferite sporturi. Numărul lor nu crește niciodată. Iese unul, intră altul. În România sunt doar doi atleți Red-Bull. Mihnea Groseanu pe parte de skateboarding și Alex Nicolau – parașutist de top. „Red Bull l-a descoperit la 12 ani, un puști plin de entuziasm și pasiune pentru skateboarding. A fost ales, dacă pot spune așa, pentru talentul si ambiția de care a dat dovadă la câteva concursuri pe snowboard și skateboard. I s-a oferit suport pentru experiență și evoluție prin participarea la diferite competiții și cantonamente în străinătate”, spune Simona, mama lui Mihnea.

Simona Gabriela Aruș este o fostă campioană a judoului românesc și se află, pe undeva, la baza pasiunii fiului ei. Mihnea și-a testat aptitudinile și răbdarea pe tatamiul de la judo sau pe terenul de fotbal și baschet, dar nimic nu l-a atras cum s-a întâmplat cu skateboardingul. Mihnea povestește: „Totul a început la șapte ani, când mama mi-a făcut cadou, de Crăciun, o placă. Eram la Bacău, la bunici și cred că m-am dat pe ea vreo două săptămâni. Apoi am pus-o în beci la bunici și am uitat-o acolo. După trei ani, când eram din nou în vizită la Bacău, am făcut cunoștință cu niște băieți care se dădeau cu skate-ul prin centru. M-au învățat câteva mișcări și mi-a plăcut. Apoi bunicul mi-a adus aminte că am la el în beci placa primită de la mama”.

În spatele său se află o mamă plină de emoții și griji

De atunci, Mihnea a schimbat vreo 200 de plăci, cam una la două săptămâni, plus zeci sau sute de perechi de adidași. A căzut? „Evident, iar cel mai rău a fost când mi-am luat vreo 10 minute de blackout”, spune el. De pe la 13 ani skateboardingul a devenit un stil de viață pentru el. „Și-a dorit să fie liber, într-un sport unde să nu-i dea nimeni indicații. Eu doar l-am ajutat să ajungă unde își dorește”, spune mama sa.

Se spune că în spatele fiecărui bărbat se succes se află o femeie puternică. În spatele lui Mihnea se află o mamă plină de emoții și griji, care a stat pe margine la fiecare concurs, l-a încurajat și susținut. „Am încredere în tot ceea ce face. Și face bine. Și cu zâmbetul pe buze. Pe placă e cel mai fericit”, spune Simona.

Mihnea a ieșit deja și la concursuri internaționale. Au fost întreceri cu limită de vârstă, în care nu a fost acceptat, dar a fost acolo, pentru a vedea nivelul la care trebuie să se raporteze. Pe plan internațional, sunt puțini sportivi de vârsta lui care participă la concursuri puternice, cei mai mulți sunt peste 20 de ani, chiar și 30. Mihnea a participat și a ieșit de fiecare dată onorabil, cu clasări pe la mijlocul clasamentului. De aceea și Red Bull îi dă credit în continuare.

Pe pagina companiei, tânărul bucureștean este prezentat ca un viitor star. „Mihnea Groseanu este unul dintre starurile în ascensiune de pe scena skateboarding-ului românesc. În prezent, peisajul este compus din băieți de școală veche, de 25-30 de ani, iar Mihnea se afla în rândurile din față, conducând o nouă generație de skateri. Nu încape îndoială că Mihnea este un skater carismatic, care lucrează permanent pentru a progresa. Concentrarea și ambiția, calități rar întâlnite la o persoană de vârsta lui, îl poziționează în top. În ciuda faptului că este relativ nou în acest sport, Mihnea are destule titluri în colecție, anul 2012 fiind cel în care s-a făcut remarcat. A obținut locul trei la Transylvanian Rippers, locul doi la Street Heroes Spring Break și a pășit pe treapta de sus a podiumului la IORiding Burn Competition și la concursul Hard as Rock. De atunci, a mai avut succese care l-au poziționat pe podium și cu fiecare competiție atrage și mai multă atenție și recunoaștere”.

Vrea să se mute la Barcelona, Mecca skaterilor

Mihnea a dat dovadă de seriozitate și perseverență, a câștigat simpatia și încrederea celor care îl susțin pentru a ajunge cât mai sus. Are mulți admiratori și mulți prieteni în țară și străinătate. Învață la un liceu de informatică, dar viitorul îl vede alunecând pe placă. „După ce termin liceul vreau să se mut pentru un an în Barcelona, un fel de Mecca a skaterilor. Acolo sunt cele mai tari circuite, acolo se duc toți să învețe. Voi merge la Barcelona cu ajutorul Red Bull”, spune Mihnea. Pe placa sa scrie cu litere albe „Eroilor Mafia”. Nu este vreo gașcă de cartier, care face legea prin vreo galerie la fotbal, ci o firmă de skate-uri. Skullcandy, Vans, Eroilor Mafia sunt firmele care îl ajută cu diferite produse.

Mihnea spune că skateboarding-ul i-a schimbat viața. I-a oferit culoare, challenguri și un scop. Se antrenează zilnic, ore întregi, cu accent pe partea de tehnică, deși ca orice iubitor al sporturilor extreme resimte lipsa spațiilor dedicate. În București nu există un skate park cu rampe și elemente pe care să te poți antrena la un alt nivel, iar ceea ce există nu este amenajat astfel încât să prezinte siguranță. Nu este nimeni implicat în proiecte pe spațiile alocate mișcării în aer liber. Mihnea și-a stabilit și o limită de vârstă: vrea să se dea pe placă până la 55 de ani. Până atunci, vrea să devină cât mai bun la sportul pe care îl iubește, să studieze la UNEFS, în țară sau în străinătate și, de ce nu, să participe la Jocurile Olimpice din 2020. „Mă gândesc că va fi câte un concurent de fiecare țară și atunci pot avea șanse mari de a fi în concursul olimpic de la Tokyo. Nu m-am gândit foarte mult la chestia asta”, spune Mihnea.

„Chestia asta”, cu olimpismul, nu le spune prea mult acestor tineri, care își doresc libertate și nu limitări și canoane, dar poate fi provocarea supremă. Iar pentru ei, la asta se reduce totul.

Autor: Alexandru Enciu Publicat: 23 Jan. 2017, 14:08 Actualizat: 23 Jan. 2017, 14:09 Alte Sporturi
Pe aceeași temă
Suntem in SCENARIUL 4! Suceava s-a INCHIS! Masuri fara precedent luate tarziu, in noapte
Suntem in SCENARIUL 4! Suceava s-a INCHIS! Masuri fara precedent luate tarziu, in noapte
Suceava, în carantină totală. Căile de acces în oraş, securizate de Armată şi Poliţie. Alte opt comune din judeţ, izolate prin ordonanţă militară
Suceava, în carantină totală. Căile de acces în oraş, securizate de Armată şi Poliţie. Alte opt comune din judeţ, ...
VIDEO Un tânăr a fost filmat în timp ce se plimbă cu un bărbat în lesă, în Gorj. „Aşa ceva numai în România vezi”
VIDEO Un tânăr a fost filmat în timp ce se plimbă cu un bărbat în lesă, în Gorj. „Aşa ceva numai în România vezi”
Cand mai jucam fotbal in Romania? Anuntul de ultima ora al UEFA. Ce masuri se iau la nivel european
Cand mai jucam fotbal in Romania? Anuntul de ultima ora al UEFA. Ce masuri se iau la nivel european
Cum faci sex pe timp de pandemie cu coronavirus
Cum faci sex pe timp de pandemie cu coronavirus
Drama neştiută a lui Martin Tudor! Asta l-a DISTRUS! Cine e Laura, fosta soţie! L-a părăsit şi...
Drama neştiută a lui Martin Tudor! Asta l-a DISTRUS! Cine e Laura, fosta soţie! L-a părăsit şi...
Poze interzise minorilor cu bombardiera Theodora! E greu de crezut, dar fundul ei este 100% natural!
Poze interzise minorilor cu bombardiera Theodora! E greu de crezut, dar fundul ei este 100% natural!
Medic român din Milano: „Culegem roadele faptului că în 30 de ani am făcut doar crâşme şi biserici“
Medic român din Milano: „Culegem roadele faptului că în 30 de ani am făcut doar crâşme şi biserici“
Măsuri drastice în piaţa muncii. Cum se schimbă contractele de muncă din cauza crizei
Măsuri drastice în piaţa muncii. Cum se schimbă contractele de muncă din cauza crizei
De ce BULGARIA nu mai are morţi de CORONAVIRUS de o săptămână
De ce BULGARIA nu mai are morţi de CORONAVIRUS de o săptămână
Cumpărături „esenţiale” în timpul pandemiei
Cumpărături „esenţiale” în timpul pandemiei
ŞOC total în Liga I. Planic pleacă de la FCSB şi semnează cu un club uriaş din Europa. Lovitură în plin pentru Becali care nu ia niciun ban
ŞOC total în Liga I. Planic pleacă de la FCSB şi semnează cu un club uriaş din Europa. Lovitură în plin pentru Becali ...
Anunț crunt pentru cei care au cont la bancă! Poți rămâne imediat fără banii de pe card
Anunț crunt pentru cei care au cont la bancă! Poți rămâne imediat fără banii de pe card
Carantină totală, în România! Ce restricții prevede Ordonanța Militară 6
Carantină totală, în România! Ce restricții prevede Ordonanța Militară 6
Secretul Germaniei. Cum ţin nemţii sub control pandemia, când totul în jur fierbe. Măsura drastică pe care nimeni n-a mai luat-o
Secretul Germaniei. Cum ţin nemţii sub control pandemia, când totul în jur fierbe. Măsura drastică pe care nimeni n-a ...
Gestul care a INTRIGAT internetul. De ce ating POLIȚIȘTII farurile maşinii atunci când te trag pe dreapta
Gestul care a INTRIGAT internetul. De ce ating POLIȚIȘTII farurile maşinii atunci când te trag pe dreapta
Aplicaţiile care nu trebuie să lipsească de pe niciun telefon în 2020! Merg şi pe iOS şi pe Android şi îţi pot salva mult timp
Aplicaţiile care nu trebuie să lipsească de pe niciun telefon în 2020! Merg şi pe iOS şi pe Android şi îţi pot salva ...
Doctorul care a ignorat coronavirusul şi a tuşit spre colegii săi a fost arestat
Doctorul care a ignorat coronavirusul şi a tuşit spre colegii săi a fost arestat
Scenariul 4. Când intră românia în scenariu 4 și ce măsuri stricte vor fi luate
Scenariul 4. Când intră românia în scenariu 4 și ce măsuri stricte vor fi luate
CÂND va începe școala și ce se întâmplă cu examenele naționale. Ministrul Educației face anunțul
CÂND va începe școala și ce se întâmplă cu examenele naționale. Ministrul Educației face anunțul
FOTO. A incins internetul in plina criza de coronavirus! Iubita unui artist celebru, aproape dezbracata. Si-a scos la inaintare atuurile fizice si...
FOTO. A incins internetul in plina criza de coronavirus! Iubita unui artist celebru, aproape dezbracata. Si-a scos la inaintare ...
Soțul Adelei Popescu, la izolare timp de 14 zile dupa ce s-a intors din Republica Dominicana! Radu Valcan a povestit prin ce calvar a trecut
Soțul Adelei Popescu, la izolare timp de 14 zile dupa ce s-a intors din Republica Dominicana! Radu Valcan a povestit prin ...
DEZASTRU a venit un nou bilant acum! Au murit zeci de pacienti in doar 2 ore! Stare de dezastru
DEZASTRU a venit un nou bilant acum! Au murit zeci de pacienti in doar 2 ore! Stare de dezastru
FOTO. Imagini incendiare cu Daniela Crudu la izolare! S-a pozat așa pe balcon și și-a înnebunit vecinii
FOTO. Imagini incendiare cu Daniela Crudu la izolare! S-a pozat așa pe balcon și și-a înnebunit vecinii
FOTO. Imagini incendiare din izolare! Cum s-a fotografiat Anda Adam în balcon i-a înnebunit pe fani
FOTO. Imagini incendiare din izolare! Cum s-a fotografiat Anda Adam în balcon i-a înnebunit pe fani
Dr. Gabriel Diaconu, medic în autoizolare: „N-avem de ales acum decât să ne ridicăm şi să dăm tot ce e mai bun din noi. Şi medici, şi pacienţi!”
Dr. Gabriel Diaconu, medic în autoizolare: „N-avem de ales acum decât să ne ridicăm şi să dăm tot ce e mai bun din ...
ȘOFERIȚA i-a tușit în față și l-a scuipat pe polițist. Reacția bărbatului este uimitoare
ȘOFERIȚA i-a tușit în față și l-a scuipat pe polițist. Reacția bărbatului este uimitoare