Scandalul "taxa de protecţie" la Steaua: antrenorul a pierdut procesul intentat jucătorului care povestise în ProSport ce-a păţit. Judecătorul a rămas cu gura căscată când un coechipier al lui Ianc a relatat discuţiile din vestiar: "Cum, domnule, chiar a spus asta?"

21 iun 2019 10138 afişări Polo
Scandalul "taxa de protecţie" la Steaua: antrenorul a pierdut procesul intentat jucătorului care povestise în ProSport ce-a păţit. Judecătorul a rămas cu gura căscată când un coechipier al lui Ianc a relatat discuţiile din vestiar: "Cum, domnule, chiar a spus asta?"

Petru Ianc, poloistul nevoit să plece de la Steaua după ce a relatat în ProSport cum antrenorul Andrei Iosep i-a cerut 3.000 de lei ca să rămână în echipă, a câştigat procesul de calomnie pe care i-l intentase tehnicianul.

Andrei Iosep i-a cerut lui Petru Ianc daune morale de 10.000 de euro, afirmând că a fost defăimat pe nedrept când acesta din urmă a povestit, într-un interviu acordat ProSport, cum jucătorilor li se cereau bani mulţi – “taxe de protecţie”, a afirmat jucătorul –, pentru mici abateri disciplinare. Sumele cu care sportivii erau “amendaţi”, contrar regulamentelor şi chiar cutumelor de la multe echipe, erau de sute şi, uneori, chiar mii de lei.
Petru Ianc a povestit în ProSport – iar spusele sale, verificate de reporterul ProSport, au fost confirmate de alţi coechipieri – că i s-au cerut în vestiar 3.000 de lei pentru că a aruncat cu mingea înspre antrenor (fără să-l lovească sau să-l stropească însă cu apă) în timpul unei şedinţe de pregătire. Iosep i-ar fi pus în vedere, de faţă cu restul coechipierilor, că dacă nu se prezintă urgent cu banii, nu va mai face parte din echipă şi va fi scos chiar din lotul de Liga Campionilor.

Sportivul a refuzat să dea banii şi s-a plâns conducerii CSA Steaua şi la minister. Au urmat anchete, controale, lui Petru Ianc i s-a dat dreptate şi sancţiunile (inclusiv excluderea din lot) au fost eliminate, dar în final cel care a plecat a fost jucătorul. Andrei Iosip este şi azi antrenor la echipa de polo Steaua.

“Nu mă interesează. Împrumută-te. Cere-i lui taică-tău!

Pe 14 noiembrie anul trecut, considerând că i-a fost afectată imaginea, Andrei Iosep l-a dat în judecată pe jucătorul care între timp semnase cu Corona Braşov şi i-a cerut daune morale de 10.000 de euro.

La al cincilea termen, pe 11 iunie, instanţa de la Judecătoria Sectorului 1 a decis să respingă cererea lui Iosep, considerând-o neîntemeiată. Antrenorul a fost pus de judecător să plătească şi cheltuielile de judecată ale lui Petru Ianc, în cuantum de 500 de lei. Sentinţa poate fi atacată cu apel la Tribunalul Bucureşti.

“Domnul Iosep a afirmat, la început, că va aduce martori care să demonstreze că eu mint şi că dânsul nu a cerut bani. Când s-a ajuns la momentul probei cu martori, n-a venit nimeni să confirme varianta dânsului. În schimb, pentru mine a depus mărturie unul din coechiperii care asistaseră în vestiar la dialogul în care mi-a cerut 3.000 de lei sub ameninţarea că, în caz contrar, mă scoate din lot. Judecătorul a fost atât de şocat de ceea ce a auzit încât l-a pus pe colegul meu să repete şi l-a întrebat: <<Cum, domnule, chiar a spus asta? Sunteţi sigur?>>”, a povestit Ianc pentru ProSport.

Sportivul, care în trecut a evoluat la Duisburg, terminând pe locul 2 în campionatul Germaniei, a povestit lucruri realmente stupefiante în interviul acordat ProSport anul trecut. Ianc a relatat că aşa-zisele amenzi pentru abateri disciplinare mărunte erau substanţiale, poloiştii de la Steaua plăteau lunar sute şi chiar mii de lei către Iosep, dar toată lumea tăcea de frică. “Erau bani negri. Fără chitanţă, fără nimic. Îi dădeam direct în mână”, a povestit Ianc pentru ProSport. În momentul când l-a înfruntat pe antrenor şi i-a spus că n-are de unde să-i dea atâţia bani (3.000 de lei), Ianc afirmă că Iosep i-ar fi răspuns: “Nu mă interesează. Împrumută-te. Cere-i lui taică-tău!”.

Comisiile de anchetă venite de la minister şi de la club, povesteşte Ianc, au încercat să muşamalizeze scandalul şi au pus presiune pe sportiv fie să renunţe la plângere, fie să îşi schimbe declaraţiile. “Au falsificat acte. Încercau să mă convingă ori că n-am auzit eu bine, ori că nu a fost chiar aşa, ori că nu mai ţin minte ce s-a discutat”, povestea Petru Ianc.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.