Planeta extratereștrilor!** Introducere în lumea fotbalului american

  • Publicat:
  • Actualizat:

Fotbalul american nu este un simplu sport. E un mod de viață, o religie și, în același timp o industrie, ordinea fiind pur aleatorie

Chiar de la fața locului, ProSport a decis să acorde o atenție sporită fenomenului Fotbal American. Organizația asupra căreia ne-am concentrat atenția a fost New England Patriots, cea mai de succes franciză (căci așa sunt denumite cluburile de către americani) a ultimilor zece ani, cu trei finale SuperBowl câștigate, a treia cea mai valoroasă din punct de vedere financiar din NFL și echipa unde evoluează singurul român care a jucat vreodată la nivel profesionist, Zoltan Mesko.

În mod ciudat, americanii îl numesc football, deși lovirea mingii cu piciorul este, cu mici excepții, interzisă și sancționată. Denumirea vine de la dimensiunea mingii, de 1 foot, aproximativ 30 de centimetri. Tipic american până aici.

Regulamentul de joc are 244 de pagini, este stufos, foarte complicat și prevede fiecare scenariu posibil din cadrul unui meci. Surprinzător de complicat, având în vedere scopul jocului, acela de a câștiga 10 yarzi din patru tentative. Majoritatea celor care practică football iau contact cu acest sport în jurul vârstei de 8 ani, orice vârstă mai fragedă nefiind considerată propice. Este practicat de oameni de toate vârstele, bărbați și femei deopotrivă, fiind foarte popular în forma sa non-contact, flag-football, în care, în loc de placaje, jucătorii se limitează la a desprinde un steag din material de la brâul adversarului, moment în care faza se oprește. Mi-a fost dat să asist la un astfel de turneu, la care participau echipe mixte, de șapte jucători, cu minimum două fete în același timp în teren și am ramăs fascinat de plăcerea pe care jocul le-o provoacă.

Show ca-n filme

Cei care aleg să practice forma dură a fotbalului american sunt cei pe care îi știti din filme: echipați corespunzător, din cap până-n picioare, cu căști și protecții pentru umeri. Din momentul în care aleg fotbalul american, copiii sunt integrați într-un sistem minuțios pus la punct, verificat în timp, apropiat de cel militar din punct de vedere al disciplinei și în care se pune accent în primul rând pe școală și pe educație, și abia mai apoi pe calitățile atletice.
Oricât de talentat ai fi, dacă nu ai notele necesare și o conduită impecabilă, nu vei juca! Deoarece americanii își considera atleții întâi de toate exemple morale și sociale, și mai apoi, sportivi. Totodată, sistemul deschide jucătorilor care nu trec la profesionism o uriașă poartă, întrucât peste 90% din jucătorii de la nivel de colegiu devin absolvenți ai facultății respective. Aici apare diferența majoră față de baschet, jucătorii de fotbal american fiind obligați să stea cel puțin trei ani în cadrul echipelor universitare, înainte de a trece la profesionism, spre deosebire de NBA unde sunt numeroase cazurile de jucători proveniți direct din liceu: Kobe Bryant, LeBron James, etc.

În condiții normale, fără a bene­ficia de o bursă sportivă, un tânar dintr-o familie cu venituri medii, nu are prea mari șanse de a merge la o facultate, din cauza prețurilor astronomice pentru educație. Asta este marea șansă pe care le-o oferă sportul americanilor!

NFL, mașină de tipărit bani

Liga profesionistă nord-americană de fotbal, NFL, este o industrie, o mașină de tipărit bani. Veniturile totale ale NFL, atât în 2009, cât și în 2010, considerați ani de criză, au fost între opt și nouă miliarde de dolari anual. Cea mai importantă felie din acești bani provine din contractele de televiziune, aproximativ 3,8 miliarde anual.

Liga administrează toți banii intrați în joc, după care tot ea îi distribuie. În 2009, din cei 8,5 miliarde venituri totale, 4,43 miliarde au mers la jucători, un miliard la patronii de cluburi, NFL ramânând cu aproape 3 miliarde de dolari!

Sistemul este unul sănătos, eficient și, în primul rând, echitabil. Banii proveniți din televizarea meciurilor se distribuie în mod egal, drepturile se negociază colectiv de către liga, astfel încât echipe mai mici primesc aceleasi sume de bani ca giganti precum Dallas Cowboys, Washington Redskins si New England Patriots, acestea fiind cele mai valoroase trei francize. Totodată, prin sistemul draftului, prezent în toate sporturile americane, toți jucătorii tineri, eligibili, care trec la profesionism sunt draftați, aleși practic, din colegiu, după tiparul ultima echipa clasată în ediția precedentă alege prima și campioana alege ultima. În acest mod, cel puțin teoretic, se garantează că cei mai buni jucători vor ajunge la echipele care au avut un sezon precedent slab, și astfel o reconstrucție devine posibilă nu numai pe hârtie, cum se întâmplă, de exemplu, în fotbalul nostru. Teoretic, pentru că, pur și simplu, poți drafta neinspirat. Și-atunci o iei de la capăt! Alt motiv, și poate cel mai important, pentru care o echipă nu poate lua cei mai buni jucători liberi de contract sau prin transfer este plafonul salarial, sau salary cap. Existent, de asemenea, în toate sporturile americane, în cazul NFL nu permite depășirea limitei de 120 de milioane de do­lari, anual, pentru salariile tuturor jucătorilor. Astfel, situații gen Real Madrid, Manchester City sau Anji Makhachkala devin imposibile, indiferent de șeic sau magnat.

23 de milioane de dolari pe an

Cei mai bine plătiți jucători sunt atrași prin sume fabuloase! Într-un top 10 al salariilor pentru anul 2011, locul 1 câștigă 23 de milioane anual, iar locul 10 câștigă 12 milioane de dolari. Contractele sunt negociate în funcție de valoare, vârstă, experiență, iar pentru jucătorii debutanți mărimea contractului depinde de pozitia de pe care a fost draftat.

Cel mai important eveniment din fotbalul american este finala, SuperBowl, disputată în fiecare an în februarie. Este cel mai vizionat eveniment de pe planeta, iar secundele de publicitate se vând cu milioane de dolari! SuperBowl generează încasări uriașe indiferent de echipele care dispută meciul, așa că audiența este enormă de fiecare dată.

Recordul a fost atins în 2010, când au fost înregistrați 162 milioane de telespectatori și televiziunea Fox a avut un share de 71, adică mai mult de două treimi din televizoarele americanilor erau deschise pe acest canal!

Stadioane nou-nouțe

În general, stadioanele americane sunt total diferite de cele europene, de fotbal. Diferența vizibilă constă în arhitectura, de multe ori ciudată și neregulată pe alocuri. Capacitatea lor este însă mare spre foarte mare, putând găzdui între 61.000 de spectatori (Soldier Field din Chicago) și 105.000 de fani (Cowboys Stadium, Arlington, Texas). Excelează însă la capitolul facilități pentru public, presă și mai ales vestiare. Imaginati-vă că o echipă este compusă la ora unui meci din 53 de jucători, fără a mai pune la socoteală staff-ul tehnic și gândiți-vă la ce vestiar ar fi necesar pentru o asemenea armată de oameni.

Ce surprinde este data recentă de construcție, 22 din cele 32 de stadioane fiind mai noi de 15 ani, cu reale posibilități ca în următorii ani să se construiască încă patru noi. Comparând cu Național Arena (55.000), cel mai nou stadion american, al celor de la Dallas Cowboys, poate găzdui peste 100.000 de spectatori, a fost construit de la zero în patru ani, posedă două ecrane pe care se difuzează reluările de 2300 mp fiecare, full HD și a costat 1,3 miliarde de dolari.

Ceea ce ar mira orice spectator român este faptul că se demolează unități relativ noi, cel puțin pentru standardele noastre, pentru a face loc altora, simi­lare ca design, dar mult mai modern echipate. Cel mai recent exemplu este demolarea Giants Stadium din New York, pe care evoluează New York Giants și New York Jets, pentru a se construi la nici 200 m depărtare MetLife Stadium.

Respect pentru fani

Ceea ce se întâmplă peste ocean pare de domeniul fantasticului la noi și, într-un viitor mediu spre îndelungat, cel puțin imposibil! Fani ai ambelor echipe, purtând însemnele formațiilor preferate, merg împreună în metrou sau pe stradă, fără a fi nevoie de jandarmi călare sau garduri despărțitoare. În incinta stadionului se stă amestecat, fără ca suporterii echipei oaspete să aibă țarcuri speciale, fără plase de protecție, fără sârmă ghimpată.
Întreaga experiență a unei zile la stadion nu seamănă cu ce știm noi. Se merge de la primele ore ale dimineții, cu cățel și purcel (la propriu), iar parcările devin neîncăpătoare locuri de grătar. Se bea bere, se mănâncă specialități gătite la fața locului, se joacă și fotbal european, soccer, cum îl numesc ei, se ia o pauză pentru meciul propriu-zis după care petrecerea continuă. Această întreagă activitate poartă numele generic de „tailgating”, tailgate fiind partea din spate a camionetelor, care de cele mai multe ori, ține loc de blat de bucătărie. Așa îți dai seama cel mai bine de ce prețurile la benzină și mâncare explodează, întreaga societate americană fiind bazată pe consum uriaș. Și dacă v-am stârnit curiozitatea în privința fotbalului american, săptămâna viitoare veți putea citi alte amănunte uluitoare ale unui sport aproape necunoscut în România.

Vinerea viitoare, ProSport va dezvălui detalii interesante despre românul Zoltan Mesko și echipa sa, New England Patriots

68.756 de spectatori încap pe acest gigant din imagine, Gillette Stadium, arena celor de la New England Patriots


Articol scris Adrian LUNGU (Foxborough, Massachusetts)

Pe aceeași temă
Ramona de la Neatza, gafa deceniului! Fustița i-a jucat feste și a rămas cu totul la vedere
Ramona de la Neatza, gafa deceniului! Fustița i-a jucat feste și a rămas cu totul la vedere
Raed Arafat, lăsat cu gura căscată de o întrebare privind restricţiile: „Certificat verde unde?!“ VIDEO
Raed Arafat, lăsat cu gura căscată de o întrebare privind restricţiile: „Certificat verde unde?!“ VIDEO
Valeriu Gheorghiţă explică cum se poate reduce de 20 de ori numărul deceselor. „Imunitatea de grup va fi mult mai mare”
Valeriu Gheorghiţă explică cum se poate reduce de 20 de ori numărul deceselor. „Imunitatea de grup va fi mult mai mare”
Rico Verhoeven este de neoprit! L-a învins pe Jamal cu un ochi închis după ce a încasat o lovitură dură! Imagini cu impact emoțional
Rico Verhoeven este de neoprit! L-a învins pe Jamal cu un ochi închis după ce a încasat o lovitură dură! Imagini cu impact emoțional
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
Amanta lui Reghe, anunţul care o va înfuria rău pe Anamaria Prodan
Amanta lui Reghe, anunţul care o va înfuria rău pe Anamaria Prodan
'De ce nu te-ai vaccinat, mamaie?'- Răspunsul incredibil dat de o bătrânică de 80 de ani medicului de la Urgențe
'De ce nu te-ai vaccinat, mamaie?'- Răspunsul incredibil dat de o bătrânică de 80 de ani medicului de la Urgențe
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să facă asta”
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să facă asta”
Serena Williams în noua casă. Detaliul observat de internauții cu ochi de vultur, în birou
Serena Williams în noua casă. Detaliul observat de internauții cu ochi de vultur, în birou
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Anamaria Prodan și-a făcut fiul să plângă cu ce a spus despre Reghecampf!Totul s-a întâmplat în public, oamenii au rămas înmărmuriți
Anamaria Prodan și-a făcut fiul să plângă cu ce a spus despre Reghecampf!Totul s-a întâmplat în public, oamenii au rămas înmărmuriți
El va fi noul premier! Nicolae Ciucă e OUT? Cutremur total pe scena politică
El va fi noul premier! Nicolae Ciucă e OUT? Cutremur total pe scena politică
Un nou tip de beneficiu face furori în rândul IT-ştilor: bonusul de „bun-venit“ în companie. Unele companii din IT încep să acorde bonusuri consistente la angajare pentru specialiştii seniori, mai greu de găsit pe piaţă, în timp ce în fabrici şi în supermarketuri bonusurile de prezenţă au devenit o normalitate
Un nou tip de beneficiu face furori în rândul IT-ştilor: bonusul de „bun-venit“ în companie. Unele companii din IT încep să acorde bonusuri consistente la angajare pentru specialiştii seniori, mai greu de găsit pe piaţă, în timp ce în fabrici şi în supermarketuri bonusurile de prezenţă au devenit o normalitate
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Cine poate intra în mall fără certificat verde și care sunt condițiile
Cine poate intra în mall fără certificat verde și care sunt condițiile
Ce criptomonede deține Elon Musk și de ce are o afinitate pentru dogecoin
Ce criptomonede deține Elon Musk și de ce are o afinitate pentru dogecoin
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat de droguri din Columbia a fost capturat într-o operaţiune cu sute de membri ai trupelor speciale şi 22 de elicoptere
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat de droguri din Columbia a fost capturat într-o operaţiune cu sute de membri ai trupelor speciale şi 22 de elicoptere
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Totul despre noile restricţii. Unde vom avea nevoie de Paşaportul Covid şi care sunt locurile în care nevaccinaţii vor avea interzis
Totul despre noile restricţii. Unde vom avea nevoie de Paşaportul Covid şi care sunt locurile în care nevaccinaţii vor avea interzis
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Carmen de la Sălciua, acuzată că a spart casa unei femei! Declarații exclusive de la cea înșelată:
Carmen de la Sălciua, acuzată că a spart casa unei femei! Declarații exclusive de la cea înșelată: "Mi-a spus să-i dau divorțul că vrea să stea cu ea"
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Șoferii sunt revoltați: După lărgirea DN7 la patru benzi au apărut limite de viteză de 50 km/h. Ce spune CNAIR
Șoferii sunt revoltați: După lărgirea DN7 la patru benzi au apărut limite de viteză de 50 km/h. Ce spune CNAIR
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy