Olimpiada ”butoanelor nucleare”! Jocurile de iarnă se ”desfăşoară” în aceste zile sub ameninţarea bombelor. Va merge Donald Trump la Pyeongchang, la mai puţin de 100 de kilometri de graniţa cu Coreea de Nord?

3 ian 2018 909 afişări Comentează şi tu Alte Sporturi
Olimpiada ”butoanelor nucleare”! Jocurile de iarnă se ”desfăşoară” în aceste zile sub ameninţarea bombelor. Va merge Donald Trump la Pyeongchang, la mai puţin de 100 de kilometri de graniţa cu Coreea de Nord?

Au mai rămas 37 de zile până la startul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Pyeongchang, o ediţie care ridică multe semne de întrebare în această perioadă, prin prisma relaţiilor tensionate la nivel mondial, în special între cele nouă naţiuni coreene, dar şi între Statele Unite şi Coreea de Nord. Întrecerile vor debuta în 9 februarie şi se vor desfăşura la mai puţin de 80 de kilometri de graniţa cu Coreea de Nord.

Există destule incertitudini în privinţa participării unor sportivi la Jocurile Olimpice, în special în lotul Statelor Unite. De asemenea, o altă întrebare lansată în aceste zile este dacă Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, se va deplasa în Coreea de Sud, pentru a asista la ceremonia de dechidere a întrecerilor. Potrivit US Today, oficialii sud-coreeni şi-au exprimat speranţă că măcar Melania şi Ivanka Trup, prima doamnă şi fiica cea mare a familiei preşedintelui, vor ajunge la Pyeongchang. Publicaţia americană a mai notat faptul că există un precedent în acest sens, în 2012, la Jocurile Olimpice de la Londra, când Barack Obama a lipsit de la ceremonia de deschidere, dar absenţa lui a fost suplinită de soţia Michelle Obama, care a făcut parte dintr-o delegaţie prezidenţială. Dacă George W. Bush a fost prezent la Beijing 2008, Obama a declinat invitaţia şi la JO de la Rio 2016, dar şi la Soci 2014.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, a confirmat încă de luna trecută că Statele Unite aşteaptă, în schimb, cu nerăbarea participarea la Jocurile Olimpiec, fapt prin care a confirmat practic acceptul lui Trump ca delegaţia sportivă americană să ia startul la Pyeongchang. Însă nu toţi oficialii americani ”încurajează” participarea la Jocurile Olimpice, mai ales după ce dictatprul Kim Jong Un a anunţat că ia în calcul trimiterea unei echipe a Coreei de Nord la aceste întreceri. Senatorul Lindsey Graham a sugerat printr-un tweet că SUA ar putea să nu participe sau chiar să boicoteze Jocurile Olimpice: ”Permiţând Coreei de Nord să participe la Jocurile Olimpice ar da legitimitate celui mai nelegitim regim de pe planetă. Sunt încrezător că Coreea de Sud va respinge această problemă absurdă. Şi cred pe deplin că dacă Coreea de Nord va merge la Jocurile Olimpice, noi nu o vom face”.

Pe de altă parte, mai mulţi sportivi de top din Statele Unite l-au criticat pe Donald Trump. Schioara Lindsey Vonn a declara pentru CNN că va concura la Jocurile Olimpice doar pentru ţara ei, nu însă şi pentru preşedintele ţării. Iar dacă va primi o invitaţie să meargă la Casa Alba, o va refuza. 

Deocamdată, Donald Trump pare mai puţin interesant de participarea Stelor Unite la Jocurile Olimpice, ci mai degrabă de cine are mai mare ”butonul nuclear”. După ce liedrul de la Phenian a susţinut în prima zi a anului că butonul nuclear poate fi declanşat în orice moment din biroul lui, reacţia liderului de la Washington nu s-a lăsat prea mult aşteptată. „Liderul nord-coreean Kim Jong tocmai a declarat că butonul nuclear este tot timpul pe biroul său. Să-i transmită vă rog cineva că şi eu am un buton nuclear, dar este unul mai mare şi mai puternic decât al său, iar butonul meu funcţionează”, a susţinut Donald J. Trump pe Twitter.

Sub ameninţarea bombelor, Jocurile Olimpice de iarnă au rămas la Pyeongchang şi sunt programte să se cdesfăşoare între 9 şi 25 februarie. Iar în acest moment ştim că Rusia nu va fi prezentă, însă din cu totul alte motive, legate de doping.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.