Lepădarea de Ţiriac

9 apr 2010 133 afişări Comentează şi tu Alte Sporturi
Lepădarea de Ţiriac Lepădarea de Ţiriac 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7908/5842951/3/melinte.jpg

Dopaţii, înapoi! Aceasta este ştirea zilei în sportul olimpicromânesc. COSR a renunţat la mazilirea definitivă a trişorilor,justificându-şi decizia prin armonizarea legislaţiei interne cu ceainternaţională.

Atleţii Ioan Vieru, Mihaela Melinte, Liliana Popescu, ClaudiaŞtef, halterofilii Valeriu Calancea şi Ninel Miculescu (foto mare)sunt doar câţiva dintre sportivii care-şi luaseră adio de la visulolimpic. Suspendaţi şi blamaţi în urma unor cazuri de dopaj, ei auintrat şi sub incidenţa unei decizii luate de forul olimpic în2000, la presiunea fostului său preşedinte, Ion Ţiriac. Conformacesteia, cei depistaţi pozitiv nu mai aveau dreptul să facă partedin delegaţia olimpică.

Timp de zece ani, regula a funcţionat, barându-le drumul spreolimpiadă celor reabilitaţi între timp, după ispăşirea pedepsei dedoi ani. Pentru 2012, lucrurile se schimbă. Explică OctavianMorariu, preşedintele COSR: "Nu a existat o «Lege Ţiriac», ci odecizie a Comitetului Executiv, care se lua înaintea fiecăreiolimpiade. În urmă cu câteva luni am semnat convenţia WADA (n.r. -Agenţia Mondială Antidoping) şi a trebuit să ne armonizămlegislaţia internă cu cea internaţională. Conform acesteia, dupăsuspendare sportivii au dreptul la a doua şansă".

Ceidin Comitetul Executiv habar n-aveau

Decizia, anunţată după ce Ninel Miculescu a câştigat o triplă deaur la Europenele de haltere de la Minsk, a fost luată în birourileforului olimpic, la cel mai înalt nivel, fără ca ea să fieîmpărtăşită şi altora. Ieri, lumea sportului încă ridica din umeri,uşor contrariată şi neîncrezătoare. "Habar nu aveam, deşi suntvicepreşedinte al COSR", a punctat Marcel Popescu. "Aşteptăm oinformare oficială. Interesant este că legislaţia internaţionalăera aceeaşi şi înainte. Dar noi am vrut să fim mai catolici decâtPapa. Este ciudat cum de ne‑am sucit peste noapte. Ceva s-aîntâmplat", declara o personalitate din sportul românesc, iar oElisabeta Lipă, membru în Comitetul Executiv afirma: "La şedinţelela care am fost eu nu s-a discutat de aşa ceva".

Într-adevăr, ceva s-a întâmplat, iar culisele acestei decizii nusunt uşor de păstruns. În ultimii zece ani, au fost cel puţin douătentative de a se renunţa la Legea Ţiriac, unul dintre cei maifervenţi contestatari ai ei fiind Marcel Popescu, fostul comandantal CS Dinamo. Au mai existat presiuni şi de la unele federaţiiimportante, însă de fiecare dată regula a rămas, pentru că Ţiriacavea încă influenţă în COSR.

Misiuneafostului tenismen, încheiată după JO 2008

După JO de la Beijing, lucrurile s-au schimbat. "Vom renunţa laaceastă recomandare, pentru că nu ne izolăm noi din cauza luiŢiriac", i-ar fi spus atunci secretarul general al COSR, IoanDobrescu, fostei campioane olimpice Iolanda Balaş, iar macazul s-aschimbat rapid. De ce? Pentru că Ion Ţiriac, omul care tăia şispânzura, chiar din umbră, nu mai constituia elementul care aducearelaţiile şi pompa la nivel financiar. Fostul tenismen era laoriginea colaborării Fundaţiei Olimpice Române, filtrul către COSR,cu companii precum Romtelecom şi Alexandrion, dar cum înţelegerilecu cele două firme s-au încheiat în 2008, forul condus de OctavianMorariu pleca pe cont propriu într-o nouă aventură, spre Londra2012. "Acum, când au văzut că nu mai au sportivi, în disperare decauză, s-au gândit să anuleze hotărârea. S-ar putea să fie tardiv",conchide o personalitate din sportul românesc.

Ce-i drept, unii şi-au întemeiat deja familii, luându-şi adio dela visul oricărui sportiv, alţii se zbat în mediocritate, darspiritul olimpic le poate trezi oricând noi provocări. Altfeldefilăm şi la Londra cu gimnastele şi canotoarele.

"Poaterevin!"

Aruncătoarea Mihaela Melinte (35 de ani) admite că s-ar puteaîntoarce în competiţii


Cea mai cunoscută sportivă care a avut de suferit de pe urma LegiiŢiriac e fosta recordmenă mondială la aruncarea ciocanului (76,07m), Mihaela Melinte (35 de ani), retrasă anul trecut din activitatedin cauza unei accidentări la genunchi.

În prezent antrenoare la o grupă de juniori a clubului SCMBacău, Mely a fost protagonista celebrului incident de la Sydney2000, când a fost luată de organizatori de pe teren înainte destartul concursului pe motiv că marea favorită la aur fusesedepistată pozitiv la un concurs de la Milano, din urmă cu treiluni!

13 viciide procedură

Ulterior, au apărut nu mai puţin de 13 vicii de procedură, cazunic în istoria sportului, dar Laboratorul de la Roma nu şi-arecunoscut erorile. Melinte şi-a ispăşit pedeapsa de doi ani, darapoi a ratat următoarele două ediţii din cauza "Legii Ţiriac".

"Am aflat vestea, îţi dai seama că bine nu îmi e nici acum. Ampierdut mult şi eu, şi tot sportul românesc. E puţin târziu să măreapuc, dar nu imposibil. Poate la anul!", ne-a spus campioanamondială de la Sevilla.

I-a dat cu flit luiSamaranch

Iolanda Balaş a povestit pentru ProSport un episod uluitor dedinaintea JO 2004. România, acuzată de rea-voinţă


Una dintre cele mai acute adversare ale Legii Ţiriac afost celebra Iolanda Balaş. Campioana olimpică la săritura înînălţime a tras sforile în 2004 pentru ca Juan Antonio Samaranch,preşedintele CIO de atunci, să-i primească la "masa bogaţilor" dela JO şi pe românii cu etichetă de persona non-gratta, darînverşunarea fostului tenismen nu avea limite.

Înaintea regalului de la Atena, olimpismul românesc era înmâinile preşedintelui Ion Ţiriac şi ale "vicei" Iolanda Balaş,pe-atunci şi şefă a forului atletic intern. Interesată direct desoarta Mihaelei Melinte, Balaş l-a înduplecat pe Samaranch să-lconvoace pe Ţiriac, înainte de Atena, la o discuţie.

"Samaranch avea boală pe el încă de la episodul Andreea Răducan,dar l-am convins prin mâna lui dreaptă, un prieten de-al meu, săpoarte o discuţie cu el prin care să-i dea de înţeles că hotărâreaforului român nu e normală şi că CIO îi aşteaptă pe sportiviiromâni care îşi ispăşiseră pedeapsa la JO. Eu trebuia să mă duc cuel atunci la Atena, dar Ţiriac a luat un avion dis-de-dimineaţă, aplecat singur şi în două minute l-a refuzat pe oficialul spaniol.Am fost acuzaţi de rea-voinţă! Culmea, românii să-şi îngroaperomânii", istoriseşte Balaş, dezvoltând subiectul: "Au mai fostoameni care de-a lungul anilor au vrut să-l înduplece să renunţe laacea hotărâre, pentru că nu e o lege, era doar o hotărâre. Ţiriacîi avea însă pe lingăii lui la COR, pe care-i ţinea în strună. Eucu Ion am fost prieteni, dar am avut opinii diferite. Eu i-am zis:«Măi Ioane, tu eşti fost tenismen, nu eşti Olympic Icon şi nu simţifenomenul»!»

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.