SPECIAL | Ion Panait: ”Eu m-am antrenat cu nevasta. În sportul românesc e mai rău ca pe vremea când am început eu luptele, în 1990”

16 aug 2016 5320 afişări JO 2016
SPECIAL | Ion Panait: ”Eu m-am antrenat cu nevasta. În sportul românesc e mai rău ca pe vremea când am început eu luptele, în 1990”

Luptătorul Ion Panait (66 kg / 35 de ani) a fost eliminat din primul meci la Jocurile Olimpice de la Rio. Sportivul de la Dinamo nu a ieşit rău din meciul cu rusul Albiev, campion olimpic, mondial şi european, însă diferenţa s-a făcut în prima repriză, la o centurare din parter reuşită de rus. ”Nu am ce să-mi reproşez, doar în acel moment am făcut o greşeală. Repriza a doua am dominat-o”, a declarat Panait. Rusul s-a impus la puncte, 3-1.

Stabilit în Germania de peste cinci ani, alături de soţie, fosta campioană de lupte Mihaela Panait (fostă Sadoveanu), Johnny spune lucrurilor pe nume cu sinceritatea copilului crescut la Casa de copii de la Buşteni: ”Eu revin după o pauză de cinci ani. Este greu să te baţi cu advesarii de aici cu numai o lună de pregătire. Dacă mă pregăteam cu un an înainte, altfel ar fi stat lucrurile. Oricum, toată lumea s-a speriat de mine când a văzut că am revenit după cinci ani. Şi în Mongolia, când m-am calificat, şi aici. Pe rus l-am mai învins în 2011, acum m-a bătut el. Vă daţi seama că i-a fost teamă de mine”, spune Panait.

Panait nu regretă că a lăsat totul în Germania pentru a reveni, chiar dacă s-a ales cu promisiuni. ”Nu-mi pare rău că am revenit. Eu tot timpul am făcut acest sport cu plăcere. De fapt, singurul care m-a convins să vin a fost antrenorul Petre Cărare. El şi cu soţia mea. Eu nu am vrut să vin, ţinând cont situaţia din ţară. M-am certat cu federaţia, cu clubul când am plecat în Germania. Nu mi s-a oferit ce-mi trebuia şi am plecat. Am venit mai mult pentru maistrul Cărare, nu pentru federaţie sau pentru COSR, pentru că nu au investit un cent în pregătirea mea până la 1 iulie.

În Germania, Bundesliga începe în septembrie şi se termină undeva în ianuarie. În cursul anului nu am cu cine să mă pregătesc acolo, la club. Când m-a sunat domnul Petre Cărare să merg la calificări, eu nu mai făceam pregătire. M-am pregătit cu soţia, de două ori pe săptămână. Când am început, pregătirea în ţară, două săptămâni am intrat în febră musculară. Altfel era dacă veneam la 1 mai, dar federaţia ar fi trebuit să-mi plătească salariul pe patru luni, mai – august. Şi-au luat angajamentul că plătesc doar pe două luni, iulie şi august. Încă nu am primit, au spus că după Olimpiadă. Acum, că nu am luat medalie, mai ştiu eu dacă mai primesc? Asta este, viaţa merge înainte. Eu merg cu capul sus. Eu sunt un sportiv care ştie să piardă”.

Ion Panait se va întoarce în Germania. Competiţia de la Rio este mai mult ca sigur ultima de anvergură sub steagul României. ”Mă voi întoarce în Germania, unde am siguranţa zilei de mâine. Fetiţa este la şcoală, am mulţi prieteni, toată lumea mă cunoaşte, sunt respectat în satul unde stau. Mă lupt de 10 ani în Bundesliga, am un nume, şi mi-e greu să mă întorc în România, unde nu este siguranţa zilei de mâine. Pentru mine, sportul este un hobby. Lucrez nouă ore pe şantier, la construcţii. În ţară nu s-a schimbat nimic.

Nu s-a investit nimic, mergem din ce în ce mai prost. Sportivii nu mai sunt motivaţi. Părerea mea este că starea sportului românesc este acum mai rea decât atunci când am început eu luptele, în 1990. La noi în federaţie am văzut că sunt două tabere care se ceartă prin presă, în loc să-şi spele rufele în familie şi să găsească soluţii, să ieşim din impasul acesta. Nu am mai luat medalie olimpică din 1992, de la Barcelona. Noi naţionalizăm, aducem. Pentru aceşti sportivi se găsesc bani, dar pentru ai noştri, nu. Mi se pare ceva ciudat, că nu investim în ai noştri. Că România a avut întotdeauna resurse de sportivi”.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.