Povestea de film a românului de 35 de ani care luptă la Jocurile Olimpice. Ion Panait şi-a luat concediu de pe şantier pentru a-şi urma visul la Rio

10 aug 2016 16535 afişări JO 2016
Povestea de film a românului de 35 de ani care luptă la Jocurile Olimpice. Ion Panait şi-a luat concediu de pe şantier pentru a-şi urma visul la Rio Credit foto: Marion Stein 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/32826/15555269/2/johnny2.jpg

Sportivii calificaţi la Rio visează să urce pe podiumul olimpic, dar pentru unii dintre aceştia, simpla lor prezenţă la Olimpiadă reprezintă un miracol! Este şi cazul lui Ion Panait, luptătorul român în vârstă de 35 de ani care va intra săptămâna viitoare în concursul de la greco-romane, în limitele categoriei 66 de kg. Spre deosebire de adversarii săi, Panait nu se antrenează doar pe salteaua din sală, muncind din greu în construcţii pentru a-şi câştiga existenţa.

"Când mergeam la competiţii, dormeam în case de copii şi răbdam de foame"

Povestea lui Ion Panait nu este despre sport, ci despre viaţă, iar începutul ei este desprins din realitatea dură a unei ţări care devine tot mai neînsemnată din punct de vedere sportiv. Ionuţ a copilărit într-un centru de plasament, dar povesteşte că lucrurile nu s-au schimbat pentru el nici atunci când s-a apucat de sport, ba dimpotrivă: "Când mergeam la competiţii în ţară, dormeam în case de copii şi cam răbdam de foame", a dezvăluit luptătorul pentru Libertatea, vorbind şi despre ziua în care şi-a dat seama că este făcut pentru lupte: "În 1990 am ajuns la căminul 9 mai din Buşteni. După vreo doi ani, am văzut că în clasa de la şcoală erau vreo 20 de copii care făceau lupte. Eram zdravăn, cum suntem noi, cei de la ţară! Antrenorul m-a văzut şi pe mine şi m-a chemat la sală. Mi-a dat unul mare pe mână, dar l-am pus jos imediat! M-am dus şi mâine, şi poimâine, de am rămas numai eu din 20! Oricum, a trebuit să o iau de la zero, habar n-aveam de sportul ăsta".


Ion Panait (roşu) este unul dintre cei mai apreciaţi luptători legitimaţi la clubul SV Germania Weingarten, alături de care a ieşit campion al Bundesligii în 2011 şi 2012.

"Lumea îmi spune că e ceva fenomenal"

Mai târziu, performanţele lui Panait l-au recomandat pentru a fi selecţionat în loturile naţionale de juniori, apoi a făcut parte din delegaţia României la competiţiile majore rezervate seniorilor, câştigând două medalii europene de argint (Tampere 2008 şi Baku 2010). Sportivul din Mizil a luptat şi la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008, acolo unde s-a clasat pe locul 13, dar aventurile sale în marile arene ale lumii nu i-au asigurat şi recompense financiare pe măsură. Având un salariu de doar 1.200 de lei pe lună la clubul Dinamo, Ion a decis în urmă cu 10 ani că e timpul să-şi facă un viitor în Germania, acolo unde s-a angajat în construcţii. Dar românul nu a renunţat la sportul de performanţă şi a reuşit imposibilul: să îmbine munca de 8 ore pe şantier cu antrenamentele şi cu meciurile oficiale disputate sub culorile clubului SV Germania Weingarten: "Să lucrezi 8 ore pe şantier şi să mai mergi la turnee afară şi în Bundesliga, să câştigi meciuri... Lumea îmi spune că e ceva fenomenal", a spus Ion pentru Pro TV.


Ion Panait (dreapta) şi Alin Alexuc (stânga) sunt cei doi luptători care vor reprezenta România la greco-romane în turneul Jocurilor Olimpice. Din delegaţia luptătorilor români mai fac parte Ion Guidea şi Albert Saritov (lupte libere) şi Alina Vuc (lupte feminine).

Adversarii credeau că s-a pensionat, dar el s-a calificat la JO de la Rio

Încurajat de fostul său antrenor, Petrică Cărare, şi sprijinit de Federaţia Română de Lupte, care i-a promis că îi va plăti salariul cât timp va absenta de la locul de muncă, Ion "Johnny" Panait şi-a luat inima în dinţi şi s-a înscris la turneul preolimpic de la Ulan Bator (Mongolia). Panait nu a fost descurajat nici de reacţiile adversarilor, care credeau că s-a pensionat, aceştia mărturisindu-i că nu se aşteptau să-l mai vadă în turneele la vârsta de 35 de ani. Veteranul de la greco-romane a obţinut biletul pentru Rio fără probleme, după ce a acces în finala de la Ulan Bator, trecând de Eirik Gundersen (Norvegia), în optimi, Knut Zakarias Tallroth (Suedia), în sferturi, şi Edgaras Venckaitis (Lituania), în semifinale. Conform declaraţiilor oferite jurnaliştilor de la Libertatea, visul lui Ion Panait s-ar putea concretiza chiar într-o medalie la JO, acesta susţinând că deţine un as în mânecă: "Mă avantajează noul regulament, pentru că acum e pemisă lupta de sus mai mult de un minut şi jumătate… Iar eu am condiţie fizică, tată, de la munca mea zilnică, nu aşa".

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.