Potec: "Decizia Cătălinei de a rămâne online şi de a citi toate lucrurile negative nu a fost benefică"

18 aug 2016 3243 afişări JO 2016
Potec: "Decizia Cătălinei de a rămâne online şi de a citi toate lucrurile negative nu a fost benefică" Foto: Dorin Chioţea (Realitatea TV)

Invitată la Digi 24, Camelia Potec (34 de ani), preşedintele Federaţiei de Nataţie şi Pentatlon Modern, a comentat stările care au cuprins-o pe Cătălina Ponor, la finele concursului de la Rio. Constănţeanca în vârstă de 28 de ani, triplă campioană olimpică la Atena, a încheiat finala de la bârnă pe locul 7, deşi era favorită la medalie. La zona mixtă, imediat după concurs, dar şi la câteva ore de la final, în noapte, pe facebook, Ponor şi-a exprimat indignarea faţă de mesajele potrivnice venite din ţară, vorbe care ar fi afectat-o serios. Gimnastica nu a luat medalii la Rio de Janeiro.

"Am trecut şi eu prin acest lucru în 2012, nu chiar la acest nivel la care a trecut Cătălina. Amândouă am fost campioane olimpice în 2004. Ea, din fericire, aşa a dorit să continue sportul şi la această ediţie a Jocurilor Olimpice. Să ne amintim că este medaliată la ediţia anterioară.  Este posibil ca să fi simţit foarte mult negativism din ţară, mai ales că e o fire activă, care urmăreşte tot ce se întâmplă în presa din România, pe reţelele de socializare, îşi doreşte să ţină legătura cu fanii ei tot timpul. Eu am sperat că făcând asta, oamenii vor înţelege prin ce a trecut ca să ajungă la Jocurile Olimpice şi îmi pare rău pentru ea că nu a reuşit să arate care e adevarata valoare. Nu avea nimic de demonstrat, din punctul meu de vedere la această ediţie a JO. Iar dacă, într-adevar, s-a întâmplat cu fanii Larisei ce s-a întâmplat, nu este un lucru de cinste, un lucru onorabil pentru un popor cum suntem noi, ar trebui să ne protejăm valorile nu să le denigrăm pentru că străinii nu o vor face pentru noi.

Deja presiunea vine singură, te pregăteşti cu gândul să nu te faci de râs, să nu faci de râs ţara, să nu faci de râs populaţia acestei ţări. Cu siguranţă că în momentul în care mai primesti şi mesaje prin care eşti jignit, prin care ţi se spune că nu ai ce căuta acolo, cu siguranţă această presiune creşte.  Eu în 2012 am preferat să nu citesc nimic, să nu mai fiu activă pe Facebook şi am trecut mai uşor prin acea ediţie a JO şi m-am refăcut mai repede în momentul în care am decis să mă retrag. Cred că decizia Cătălinei de a rămâne online şi a citi toate lucrurile negative nu a fost foarte benefică. Îşi va demonstra singură cât de puternică e să treacă peste această perioadă”

„Foarte mult te pregăteşti pentru un asfel de eveniment şi ce e mai interesant e că nu îţi garantează nimeni şi nu eşti sigur că vei reuşi. Trebuie să ai psihic puternic, să fii pregătit şi de eşec şi de câştig, şi câştigul îţi poate face rău. Trebuie să ştii mai nou cum să abordezi eşecul faţă de poporul tău. Ca sacrificii, eu nu am considerat că pentru un sportiv de performanţă acestea se numesc sacrificii ca să ajungi la olimpiadă şi să încerci să câştigi o medalie cât mai valoroasă. Nu cred că poţi să ajungi să te baţi pentru o medalie olimpica decât dacă faci cu plăcere ceea ce faci, decât dacă te ambiţionezi singur că trebuie să munceşti pentru ceea ce îţi doreşti tu. De foarte puţine ori poţi reuşi să câştigi o medalie olimpică daca eşti împins de la spate.

Ideal e ca toţi cei care ajung la Olimpiadă să facă asta pentru că le place. Să nu considere că au făcut multe sacrificii ca să ajungă acolo. Eu cred că dacă un sportiv ajunge la Olimpiadă o face în primul rând pentru el. Până să ajungi la Olimpiada, tu ca sportiv trebuie să te duci ore întregi la antrenament. Acolo nu ai România în spate, nu ai populaţia ţării care să te încurajeze, în fiecare dimineaţă la ora 04.00 când te trezeşti să spună „hai, reprezinţi România. Te gândeşti numai tu, îţi stabileşti numai tu obiectivul pe care îl ai de îndeplinit şi unde vrei să ajungi. E adevărat că în momentul în care ajungi să te baţi la o medalie olimpică mai ai şi această presiune că reprezinţi acel număr de milioane de români, dar până acolo drumul e presărat şi cu bune şi cu rele, ai de trecut peste nişte etape, trebuie să rezişti psihic la perioada de pregătire. Asta o faci pentru tine, după care o faci şi pentru ţară”.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.