Jocurile Olimpice au fost declarate deschise! Delegaţia tricoloră a intrat în scenă la ora 04:24, cu Cătălina Ponor purtătoare a drapelului. Mesajul puternic transmis la Ceremonia de Deschidere

6 aug 2016 10248 afişări Comentează şi tu JO 2016
Jocurile Olimpice au fost declarate deschise! Delegaţia tricoloră a intrat în scenă la ora 04:24, cu Cătălina Ponor purtătoare a drapelului. Mesajul puternic transmis la Ceremonia de Deschidere 12 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/32826/15551906/2/poza-2012.jpg

Festivitatea de deschidere s-a încheiat cu jocuri de artificii. Jocurile Olimpice sunt abia la început. În prima zi se vor decerna 12 titluri olimpice din totatil de 306. Programul sportivilor români în prima zi îl găsiţi aici.

5:47 Gustavo Kuerten aduce torţa olimpică în interiorul ”Maracanei”, iar publicul îl aclamează la scenă deschisă. ”Guga” este unul dintre cei mai iubiţi sportivi din Brazilia. Până la urmă, flacăra nu este aprinsă nici de Pele, nici de Kuerten, ci de Vanderlei de Lima, medaliat cu bronz la Atena 2004, în proba de maraton. 

5.27 Preşedintele interimar al Braziliei, Michel Temer, a declarat deschise Jocurile Olimpice de la Rio! În arenă este adus steagul olimpic şi mai rămâne un singur moment important, să fie aprinsă flacăra olimpică.

5:15 În aceste minute asistăm la discursurile lui Carlos Nuzman, preşedintele JO de la Rio, şi Thomas Bach, preşedintele CIO. ”Trăim clipe de criză, de nesiguranţă. Răspunsul nostru sunt cei mai buni 10.000 de sportivi din lume, concurând dar mai ales trăind împreună în Satul Olimpic, în pace şi unitate”, a spus printre altele, Tomas Bach.

Discursul preşedintelui CIO a smuls ropote de aplauze în momentul în care s-a adresat Echipei Regugiaţilor: ”Transmiteţi un mesaj de speranţă pentru milioane de refugiaţi de pe glob care au fost nevoiţi să-şi părăsească casele din cauza violenţelor, din cauza foametei. Spiritul vostru aduce multă speranţă. Vă urăm bine aţi venit în această lume olimpică”.

5:00 Toate cele cinci cercuri olimpice şi-au schimbat culorile clasice în culoarea verde. Mesajul ”plantaţi copaci” pentru reîmpădurirea şi salvarea planetei este destul de puternic!

4:52 Defilarea delegaţiilor s-a încheiat cu Echipa Refugiaţilor şi cu ţara gazdă, Brazilia, a doua din punct de vedere numeric, cu 465 de atleţi. Statistica numărului de delegaţii şi sportivi la startul Jocurilor Olimpice se prezintă în felul următor:

4:42 A dat hainele... pe ulei! Purtătorul de drapel al statului Tonga a ieşit în evidenţă la defilare prin ”vestimentaţia” prezentată.

4:24 este ora la care a intrat în scenă delegaţia României. Cătălina Ponor a fost în fruntea delegaţiei, fiind prima gimnastă din istoria participărilor care a fost desemnată portdrapel la Ceremonia de Deschidere. Mai mulţi sportivi care vor intra azi în competiţie, printre care fetele de la spadă feminin şi naţionala de handbal, nu au participat la delifare.

 

3:35 După ce i-am văzut pe Caro Wozniacki şi Rafael Nadal în fruntea delegaţiilor Danemarcei, respectiv Spaniei, acum a intrat în scenă echipa Statelor Unte. Americanii îl au în frunte pe Michael Phelps, cel mai medaliat sportiv din istoria Jocurilor Olimpice, cu 22 de medalii. Totodată, SUA formează cea mai numeroasă delegaţie de la Rio, cu 556 sportivi.

3:15 Colegul Alexandru Enciu ne prezintă o statistică foarte interesantă în timp ce delegaţiile defilează pe ”Maracana”. Topul purtătorilor de drapele, la festivitatea de deschidere, pe sporturi, arată astfel în partea superioară: Atletism - 58 sportivi, Înot - 21, Judo - 19.

 

2:50 A început unul din cele mai aşteptate momente ale evenimentului, defilarea delegaţiilor.

Între timp aflăm şi cine va fi omul care va aprinde flacăra olimpică pe ”Maracana”. În absenţa legendarului Pele (75 ani), care a anunţat că nu poate fi prezent la Ceremonie din cauza problemelor medicale, această onoare îi va reveni lui Gustavo Kuerten. ”Guga” este fost lider mondial în tenisul mondial, cu trei titluri la Roland Garros.

2:48 Prima parte a petrecerii s-a încheiat. Acum, în cadrul Ceremoniei se atrage atenţia întregii lumi asupra pericolelor care pândesc planeta, ca urmare a încălzirii globale. Oraşe precum Amsterdam, Dubai, Shanghai, Rio de Janeiro ar putea fi afectate serios, astfel că aceste la Jocuri Olimpice s-a tras un semnal de alarmă serios. Lumea a fost încurajată să planteze, în dauna distrugerii naturii.

2:32 De la istorie, brazilienii au trecut la ... muzică şi dans. Cântă câţiva din idolii muzicii pop ai sud-americanilor, printre aceştia Anitta, Caetano Veloso şi Gilberto Gil. Dansurile sunt pline de energie, bineînţeles că din diversitatea ritmurilor prezentate nu putea lipsi capoeira.

2:27 O imensă metropolă braziliană ia ”naştere” în arenă. Coregrafia este excepţională, iar riscurile pe măsură. Practicanţi de Parkour trec fără emoţii peste toate obstacolele. În urale este evocat şi zborul lui Alberto Santos-Dumont, unul din pionierii aviaţiei.

2:15 Începutul spectacolului de pe Maracana este o călătorie în timp, în etapele care au marcat istoria Braziliei, precum colonizarea portugheză sau evocarea sclaviei. Jocul culorilor este grandios.

2:07 Un prim moment protocolar. A fost prezentat tribunelor Thomas Bach, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, apoi s-a trecut la intonarea imnului naţional al Braziliei, interpretată într-o notă personală.

01:50 Au mai rămas 10 minute până la startul show-ului din această noapte. ”Maracana” s-a umplut, iar spectatorii încearcă să facă valuri după cum ne relatează colegul Alexandru ENCIU. Toată lumea este în blocstarturi, imaginile sunt deja spectaculoase.

01:43 Echipa Irlandei s-a încălzit ... pe ritmuri de samba înaintea Cereminiei de Deschidere. 

01:15 Aşa cum spuneam şi la începutul acestui maraton, peste 35.000 de persoane sunt implicate în spectacolul Festivităţii de Deschidere. Mai toşi se pregătesc să impresioneze.

01:00 ProSport are un reprezentant în această seară la Ceremonia de Deschidere, pe jurnalistul Alexandru ENCIU, aflat la a treia ediţie a Jocurilor Olimpice de vară, după Beijing 2008 şi Londra 2012. Accesul pe ”Maracana” nu este deloc simplu. Ziariştii stau la coadă de zeci de minute.

 

00:46 Marian Drăgulescu este unul dintre sportivii români cu şanse la medalii, dar şi printre cele mai ”tonice” personaje din cadrul delegaţiei tricolore. Gimnastul trăieşte la maximum tot ce se întâmplă în aceste zile la Rio, iar acest lucru se observă şi din filmuţul pe care l-a realizat şi l-a postat pe pagina oficială de Facebook. Vă invităm să-l urmăriţi, merită!

00:30 În aşteptarea momentului festiv din această noapte vă propunem să aruncaţi o privire şi asupra programului Jocurilor Olimpice. Se vor acorda 306 titluri olimpice în cele 16 zile de competiţii. Sâmbătă, în prima zi, vor fi 12 finale.

00:15 Străinii nu ne dau foarte multe şanse, în schimb noi trebuie să rămânem optimişti. Delegaţia tricoloră va avea în spate mulţi campioni olimpici care vor ţine pumnii strânşi. 

ProSport a reunit 10 campioni olimpici pentru a le transmite mesaje sportivilor de la Rio, acestea fiind care mai de care mai emoţionante, mai de suflet. Maricica Puică, Ivan Patzaichin, Gabriela Szabo, Andreea Răducan, Viorica Susanu, Monica Roşu, Silvia Stroescu, Constantina Diţă, Alina Dumitru şi Sandra Izbaşa au pus în câteva secunde toată puterea cu care cucereau medaliile de aur. Pentru cei 96 de tricolori din Brazilia, cei 10 campioni olimpici au scris şi câteva cuvinte. Mesajele VIDEO, dar şi cuvintele adresate le puteţi citi AICI.

00:00 Potrivit Sport Illustrated, România va obţine doar 5 medalii la Jocurile Olimpice de la Rio, ceea ce ar însemna o adevărată contraperformanţă, o medalie de argint prin echipa feminină de spadă şi patru de bronz, doua cu Marian Drăgulescu, cu Andreea Chiţu (judo) şi naţionala de handbal feminin.

În ceea ce priveşte lupta pentru supremaţie, va fi o dispută echilibrată între SUA şi China, care vor obţine câte 45 de medalii de aur. Americanii vor avea, în opinia Sport Illustrated, un total de 118 medalii, faţă decele 85 ale Chinei.

23:40 Cu câteva ore înaintea spectacolului din această noapte, stadionul ”Maracana” arăta ”închis”! Organizatorii ne-au asigurat că a fost pentru ultima dată când am văzut azi arena goală. Şi cu siguranţă aşa va fi. Peste 80.000 de oameni vor trăi Ceremonia de Deschidere la intensitate maximă din arenă şi alte zeci, sute de milioane vor urmări show-ul la televizor.

 

23:30 Una dintre ultimele ”staţii” ale călătoriei cu flacăra olimpică a fost azi la Muntel e Sugarloaf. Obiectivul turitic este cunoscut în întreaga lume pentru vederile panoramice ale oraşului, dar şi pentru telefericul care ajunge în vârful situat la 396 de metri.

23:15 Au rămas mai puţin de 3 ore până la debutul Festivităţii de Deschidere. În urmă cu 4 ani, primarul Londrei, Boris Johnson, i-a oferit steagul olimpic omologului de la Rio, Eduardo Paes, în cadrul ceremoniei de închidere. Cei 4 ani au ”zburat” între timp şi suntem din nou la startul unui regal sportiv.


Momentul mult aşteptat de întreaga lume de pe mapamond conectată la ce se întâmplă în aceste zile în Brazilia a sosit. În câteva ore (ora 2:00 în România) se va da startul ediţiei cu numărul 31 a Jocurilor Olimpice, întreceri găzduite de Rio. 10.500 de sportivi din 206 ţări se vor lupta în 306 proble olimpice. România este prezentă cu 103 sportivi (inclusiv rezerve) şi va concura la 15 discipline. Cele mai mari aşteptări la medalii le avem de la scrimă, judo, gimnastică, handbal şi tenis de câmp, fără a minimaliza efortul sportivilor de la atletism, haltere, lupte, nataţie, tenis de masă, ciclism, box, canotaj, tir, kaiac-canoe, gimnastică ritmică care sunt capabili oricând de surprize plăcute. Pe toţi îi vom monitoriza, pas cu pas, în următoarele 16 zile.

Festivitatea de Deschidere a Jocurilor Olimpice va începe la ora 20:00 (ora locală) şi se va desfăşura pe celebrul ”Maracana”. Cele mai importante momente vor fi discursurile de descidere, aprinderea flacărăi olimpice, parada drapelurilor şi a sportivilor participanţi. Estimativ, delegaţia României va defila în jurului orei 5:00 (ora din ţară). Gimnasta Cătălina Ponor va fi portdrapelul României la ceremonie. 

35.000 este numărul aproximativ al persoanele implicate la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice, 12 şcoli de samba şi peste 5.500 de costume

Ceremonia beneficiază de un buget mult redus faţă de cel al evenimentului care prefaţa Jocurile Olimpice din 2012 de la Londra (doar 10%), mai potrivit pentru o ţară ca Brazilia, însă va compensa prin originalitate, emoţie şi ritm. Trei dintre cei mai apreciaţi artişti brazilieni, Anitta, Caetano Veloso şi Gilberto Gil, vor cânta în cadrul evenimentului de vineri noapte. De asemenea, renumitul model brazilian Gisele Bündchen va avea un rol în Ceremonia de deschidere. 

  • Pe parcursul Ceremoniei de deschidere, ProSport va furniza imagini şi informaţii de la Rio în format LIVE BLOG. Festivitatea va putea fi urmărită LIVE în România pe TVR şi TVR HD
Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.