Gimnasta fenomen Simone Biles a câştigat titlul olimpic la individual compus. Regrete după Larisa Iordache: cu totalul de la Mondiale ar fi fost pe podium

12 aug 2016 8089 afişări JO 2016
Gimnasta fenomen Simone Biles a câştigat titlul olimpic la individual compus. Regrete după Larisa Iordache: cu totalul de la Mondiale ar fi fost pe podium

Concursul de la individual compus – feminin a decurs conform graficului. Simone Biles a câştigat fără emoţii finala, dovedind încă o dată că este o gimanstă fenomen, cea mai valoroasă din ultimul deceniu.

Cu excepţia rotaţiei a doua, când s-a aflat după rusoaica Mustafina care are un exerciţiu mai valoros la paralele, reprezentanta Statelor Unite a fost permament la conducere. A primit 15.866 la sărituri, 14.966 la paralele, 15.433 la bârnă şi 15.933 la sol, totalul fiind de 62.198 puncte.

Succesul Statelor Unite a fost total, având în vedere că pe locul 2 s-a situat Alexandra Raisman – 60.098, în timp ce medalia de bronz i-a revenit rusoaicei Aliya Mustafina – 58.665.

Pentru România, concursul la individual compus a însemnat un moment istoric trist, nu a avut nicio reprezentantă în finală. Echipa României nu s-a calificat la Jocurile Olimpice, iar Cătălina Ponor, gimnasta desemnată să participe, s-a concentrat pe calificarea în cel puţin într-o finală, lucru pe care l-a reuşit la bârnă.

La Campionatul Mondial din 2015, la Glasgow, Larisa Iordache a terminat pe locul 3 la individual compus, după americancele Biles şi Douglas. Din păcate, sportiva nu a primit dreptul de a se califica direct la Rio, fiind singura sportivă medaliată de la Glasgow care nu a concurat şi la Jocurile Olimpice. Conform regulamentului Federaţiei Internaţionale de specialitate, la Rio s-au calificat fără a mai trece prin calificări doar gimnaştii medaliaţi în finalele pe aparate, nu şi la individual compus. Aşa a ajuns, spre exemplu, şi România să beneficieze de două locuri la masculin, după ce Drăgulescu a fost medaliat cu argint la sărituri. FR de Gimnastică a încercat să obţină un wildcard pentru Larisa, însă acest lucru nu s-a putut. Valoarea nu a mai primat în acest caz, este adevărat aceleaşi condiţii de calificare au fost pentru toată lumea.

Nu putem însă să nu constatăm, cu regret, că Larisa Iordache ar fi fost pe podium şi la Jocurile Olimpice de la Rio, dacă ar fi reuşit să repete evoluţiile de la Glasgow, unde a luat medalia de bronz cu un total de 59.107. Ar fi fost tot pe locul 3, dar ar fi fost o medalie!

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.