Mesaj dur al unui cititor ProSport după umilinţa pe care a îndurat-o sportul românesc în ultimele ore la Jocurile Olimpice de la Soci

12 feb 2014 28549 afişări JO 2014 Soci
Mesaj dur al unui cititor ProSport după umilinţa pe care a îndurat-o sportul românesc în ultimele ore la Jocurile Olimpice de la Soci
GALERIE (4 de imagini) VEZI GALERIA
  • Echipa României de sanie a fost scoasă din concurs din cauza echipamentului care nu prezenta siguranţă. În aceeaşi zi,  românca Edith Miklos a ocupat locul 7 la coborâre,însă performanţa trece în contul Ungariei, ţară care i-a oferit condiţii mai bune

12 februarie 2014 va rămâne o dată de referinţă în istoria sporturilor din România. Marcată însă ca o pată neagră. Alexandru Teodorescu şi Radu Şovăială ratează Jocurile Olimpice pentru că li s-a stricat sania! Cei doi urmau să ia startul azi, dar nu au beneficiat de o sanie de rezervă. Echipamentul lor a fost considerat necorespunzător de organizatori. Culmea, în aceeaşi zi, Edit Miklos a terminat pe locul 7 la coborâre. Cel mai bun rezultat obţinut de o româncă la o ediţie a Jocurilor Olimpice după Lillehammer (1994). Partea proastă este că acest rezultat este trecut în dreptul Ungariei. Reacţiile pe această teamă nu au întârziat să apară. Inclusiv pe prosport.ro.

Cel mai interesat mesaj, dar şi cel mai dur în acelaşi timp a venit de la "Adina", o cititoare care a urmărit, probabil, tot acest caz, şi care pare a cunoaşte bine lumea sportului de iarnă. Vă redăm câteva pasaje ale mesajului:

"Nu spuneţi de ce reprezintă Ungaria? Reprezintă Ungaria pentru că federaţia Română de schi şi marele COSR n-au fost capabili să îi ofere finanţare pentru antrenamente , deplasări , echipament şi concursuri. Este normal ca fata să plece în Ungaria, ţara care îi oferă toate condiţiile, gândul ei stă doar la concurs... Treziţi-vă ! Performanţă pe burta goală nu se face. Într-adevăr, ne strică un loc 7 la coborîre. Următoarea sportivă care o să plece în Ungaria este Sara Timea (n.r. schi fond) care, chiar dacă nu a făcut nimic foarte notabil la această ediţie, are un mare potenţial. Deci să nu vă aşteptaţi la nimic în viitor pentru că nu vine nimic. Ce e bun pleacă pentru că noi preferăm să ne băgăm banii în buzunar decât să ajutăm sportivii. Dacă nu la JO de la Rio, cu siguranţă la JO de vară de la Tokyo o sa fim în situaţia celor de iarnă! O să ne bucuram la un loc în Top 10, pentru că asta e valoarea raportată la interes şi investiţie. Gluma cu <<românii sunt foarte talentaţi şi mereu o să apară cineva care să mai câştige o medalie>> nu mai merge pentru că celelalte ţări caută astfel de talente pe care le plătesc şi le apreciază"."Adina" a făcut referire şi la starea materialelor cu care se prezintă sportivii români la JO de la Soci, atât la Eva Tofalvi, cât şi la cei de la bob şi sanie. "Majoritatea  ţărilor care sper la clasări bune vin cu tiruri de echipamente pentru ca sportivii lor să aibă în orice moment ceara potrivită, schiul potrivit , bocancul potrivit. Numai noi o trimitem pe Tofalvi fără muniţie de antrenament şi sperăm să intre în Top 10. Sigur că nu zice nimeni să le cumpărăm  sportivilor bob de 100-200 de mii făcut în colaborare cu Ferrari , McLaren sau BMW , dar măcar un amărât de bob de 30-50 de mii care să fi fost făcut măcar în 2012, la fel şi la sania. Ăla (n.r. Valentin Creţu) de la sanie concurează cu un sled făcut în garaj. Cum să concurezi la cel mai înalt nivel cu o sanie făcută în garaj şi cu patine vechi de 2-3 ani?", susţine cititoarea ProSport, care scoate în evidenţă încă o realitate crudă: "Suntem ţara cu cel mai mare lanţ muntos care nu are o medalie de aur şi nu din cauză că nu am putea face rost de sportivi. Talent avem, dar nu poate să ţi-l dea Dumnezeu direct pentru aur. El te face să participi, dar dacă nu investeşti nu te alegi cu nimic".

Reacţia oficială a COSR după descalificarea echipei formate din Alexandru Teodorescu şi Radu Şovăială a fost: "În ciuda faptului că reprezentanţii noştri s-au prezentat cu sania de rezervă, directorul competiţiei nu a permis înscrierea echipajului României în întrecerea olimpică".

Exemple cu gimnastica şi cu contractul lui Gheorghe TadiciÎn tot acest conetxt, "Adina" a făcut referiri şi la alte situaţii ciudate, hilare din sportul românesc, cu trimitere directă la gimnastică sau la handbal: "La ultimele 5 participari la JO de vară am adus câte un aur la gimnastică. SUA are câteva sute de mii, China câteva milioane, dar noi le batem cu 8 gimnaste care se antrenează pe un sol diferit de cel de la competiţiile respective...Pe burta goală nu se face performanţă! Un exemplu vine acum chiar din handbal unde antrenorul (n.r. Gheorghe Tadici) a primit 15% din contract. Dacă un antrenor al unui lot olimpic căruia îi ceri medalie primeşte doar 15% din contract... Cum oare să mai scoţi capul?"

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.