Medalie de argint la sabie! România - Coreea de Sud 26-45! Transmite un mesaj băieţilor lui Covaliu

3 aug 2012 34281 afişări JO 2012
Medalie de argint la sabie! România - Coreea de Sud 26-45! Transmite un mesaj băieţilor lui Covaliu Medalie de argint la sabie! România - Coreea de Sud 26-45! Transmite un mesaj băieţilor lui Covaliu
GALERIE (28 de imagini) VEZI GALERIA

România a obţinut a patra medalie de argint la Jocurile Olimpice de la Londra. Sabrerii au pierdut finala cu 45-26 în faţa favoritei numărul 6Tiberiu Dolniceanu este singurul care a câştigat un duel în finala cu asiaticii

Avem un conflict cu sud-coreenii. Doar printr-un duel îl putem rezolva. Ca-n Evul Mediu şi ca-n Antichitate. Ca-n Renaştere şi ca-n Epoca Modernă. Asemenea strămoşilor, strămoşilor actualilor sabreri. Pentru că scrima e ramura sportivă ce-şi are originea în necesitatea omului de a se adapta. La imperativele existenţei sale. În Londra nu-i vorba de protecţie sau de rivalitate. Mărul discordiei e aurul.

 

Fascinează, ispiteşte, înnebuneşte! Are acelaşi efect asupra campionilor mondiali din 2009. Rareş Dumitrescu (nr. 5 în clasamentul mondial), Florin Zalomir (39), Tiberiu Dolniceanu (25) şi rezerva Alexandru Sireţeanu (54) pătrund pe podium din postura de favoriţi 4. Au sfârtecat speranţele ruşilor în semifinale şi stau în gardă pentru sud-corereeni (favoriţi 6). Asiaticii dispun de măşti cunoscute. Gu Bongil fandează de pe locul patru mondial, Woo Won de pe 8, Kim de pe 11. I-au scos (45-37) pe italienii medaliaţi cu bronz la Beijing şi cu argint la Atena şi insuflă teamă. Dar suspansul atinge cote nebănuite. Sângele le clocoteşte în vene băieţilor lui Covaliu în spatele tribunelor.

 

5.000 de oameni sunt pregătiţi petru şahul pe planşă jucat de şase maeştri ai armelor. Kim îl chinuie pe Dumi (5-2), românii îşi chinuie plăcut fanii. E rândul lui Dolniceanu să îndrepte sabia. Dar Won nu-şi face numele de râs şi câştigă (10‑5). Cinci tuşe avans nu înseamnă nimic la Londra şi Zalomir şi Gu fac trei duble consecutive. E cel mai spectaculos asalt! Dar tot ochii oblici rămân în avantaj (15-10). Au mai rămas şase dueluri. Primul pare un dans cu paşi mărunţi şi repezi. Înainte şi înapoi pendulează Tibi, se apropie de de sud-coreean (16-17), dar nu ţine ritmul (16-20). Încă o siluetă albă porneşte din boxa lui Cova. E Rareş şi parcă vrea să fure şi startul doar să-i înţepe pe sud-coreeni. Nu-i merge cu domnul Gu (18-25) şi pierdem tuşe bune în cursa pentru aur. Se ajunge la zece lungimi distanţă în asaltul lui Zalomir (19-29) şi aurul se ascunde (20-30). Un miracol pe ultimele trei dueluri? Nicio şansă! Cova-boys par debusolaţi, nu găsesc răspunsuri şi nici ciocnirea Dolniceanu - Gu nu aduce scânteia (23-35). Mihai face schimbare - Sireţeanu în locul lui Zalomir, dar asiaticii nu par deranjaţi (24-40). Ultima manşă îni revine lui Rareş, dar mai plusăm doar la estetică. România rămâne cu un argint cât un aur de mare. Coreenii câştigă cu 45‑26 şi fac hora bucuriei.Ce au făcut în pauza de 3 ore

Dolniceanu s-a refăcut în intervalul petrecut la vestiare

 

ExCel Center, hala care adăposteşte şi arena de scrimă, a fost ridicată într-o zonă mai modestă a Londrei, tocmai pentru a ridica valoarea imobiliară a zonei. Iar sub acoperişul mastodontului gri se desfăşoară nu numai întrecerile de la scrimă, ci şi cele de la judo, haltere, tenis de masă şi box. Amplasată la circa 40 de minute de Satul Olimpic, ExCel îi împiedică pe sportivii care au pauză între sesiunea de dimineaţă şi cea de seară să se mai deplaseze până în zona Stratford.

 

Şi cum era de aşteptat, şi sabrerii lui Mihai Covaliu au ales să rămână la sală. Şi-au tras sufletul jumătate de oră la vestiare, apoi au valorificat fiecare minut. Povesteşte un oficial român: "Mai întâi au mâncat ceva uşor, au băut numai apă plată şi au trecut la o şedinţă de masaj. Dolniceanu s-a refăcut rapid, medicul nostu a avut grijă de el. El a mai fost accidentat la glezna dreaptă, e o problemă mai veche". Cu 60 de minute înainte de începerea finalei, sabreii au început mişcările de stretching. "Am rămas foarte concentraţi în acea pauză, toată energia noastră s-a canalizat doar pe finală", avea să spună la final Florin Zalomir.


Wow W.Y - R. Dumitrescu 5-2

Oh E. - A. Siriţeanu 5-1

Gu B. - T. Dolniceanu 4-3

Won W.Y - F. Zalomir 5-2

Kim J. - T. Dolniceanu 5-6

Gu B. - F. Zalomir 5-5

Won W.Y - T. Dolniceanu 5-3

Kim. J - R. Dumitrescu 5-2


UPDATE: Echipa masculină de sabie a Italiei, formată din Aldo Montano, Luigi Tarantino şi Diego Occhiuzzi, a câştigat, vineri, medalia de bronz, după ce a învins, cu 45-40, reprezentativa Rusiei, în finala mică a probei din cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra.

Rusia fusese învinsă în semifinale de România, cu 45-43, iar Italia de Coreea de Sud, cu 45-37.

Finala pentru medalia de aur, dintre România şi Coreea de Sud, se va disputa imediat după cea pentru locul 3.


UPDATE :Dolniceanu s-a refăcut şi poate să evolueze în finală


Echipa masculină de sabie a României, formată din Rareş Dumitrescu, Florin Zalomir, Tiberiu Dolniceanu şi Alexandru Siriteanu, ultimul rezervă, a învins Rusia, vineri, cu scorul de 45-43, şi s-a calificat în finala olimpică, asigurând astfel delegaţiei tricolore a şaptea medalie la Londra.

Adversara României în finala olimpică va fi formaţia Coreei de Sud, care a învins Italia, în semifinale, cu scorul de 45-37.

Echipa masculină de sabie a României pierduse ultimele trei partide disputate cu Rusia la CE şi CM. În iunie, la Legnano, România a pierdut în faţa Rusiei medalia europeană de aur, scor 42-45. Apoi, la Campionatele Europene de la Sheffield din 2011, Rareş Dumitrescu, Tiberiu Dolniceanu, Florin Zalomir, Alexandru Sireteanu au ratat medalia de bronz, după ce au fost învinşi, cu scorul de 45-36, de sportivii ruşi în finala mică.

În 2010, România a ratat calificarea în finala Campionatelor Mondiale de scrimă de la Paris, după ce a fost învinsă în semifinale de Rusia, cu scorul de 45-32. Tiberiu Dolniceanu, Rareş Dumitrescu, Cosmin Hânceanu şi Florin Zalomir au obţinut atunci medalia mondială de bronz, învingând în finala mică a competiţiei, cu scorul de 45-41, reprezentativa din Belarus.

În palmaresul României figurează un titlu mondial, în 2009, când tricolorii s-au impus în cadrul Campionatelor Mondiale de scrimă din Antalya, după o victorie dramatică cu Italia în finală, scor 45-44.


Fl Zalomir - N. Kovalev 3-5
T. Dolniceanu - A. Yakimenko 6-5
R. Dumitrescu - Reshetnikov 4-5

Dolniceanu - Kovalev 7-2
F. Zalomir - Reshetnikov 5-4
R. Dumitrescu - Yakimenko 5-3

Dolniceanu - Reshetnikov 5-5
Dumitrescu - Kovalev 5-10
Zalomir - Yakimenko 4-4

 


UPDATE 16:05 - Dolniceanu are "injury time", după ce a fost călcat pe glezna dreaptă de Rashetnikov. Sportivul român are sânge pe vârful degetului mare

UPDATE 16:00 - Laura Badea este lider de galerie, vocea ei auzindu-se cel mai puternic în sală. Ruşii strigă numai "Davai, davai". Octavian Morariu, şeful COSR, a părăsit sala de emoţii.

UPDATE 15:32 -
Fetele de la spadă Ana Brânză, Simona Gherman şi Anca Măroiu şi-au făcut apariţia în sală pentru a-i încuraja pe băieţi. Fetele au ocupat un rând cât mai aproape de planşă. În acelaşi sector stă şi Ana Pascu, şefa forului român de scrimă

UPDATE 15:20 - Echipa masculină de sabie a României a pierdut ultimele trei partide disputate cu Rusia la CE şi CM, dar tricolorii au ocazia să-şi ia revanşa, vineri, în întâlnirea din cadrul semifinalelor competiţiei de Jocurile Olimpice.

În iunie, la Legnano, România a pierdut în faţa Rusiei medalia europeană de aur, scor 42-45. Rareş Dumitrescu, Tiberiu Dolniceanu, Florin Zalomir, Alexandru Sireteanu au ratat medalia de bronz la Campionatele Europene de la Sheffield din 2011, după ce au fost învinşi, cu scorul de 45-36, de sportivii ruşi în finala mică.

În 2010, România a ratat calificarea în finala Campionatelor Mondiale de scrimă de la Paris, după ce a fost învinsă în semifinale de Rusia, cu scorul de 45-32. Tiberiu Dolniceanu, Rareş Dumitrescu, Cosmin Hânceanu şi Florin Zalomir au obţinut atunci medalia olimpică de bronz, învingând în finala mică a competiţiei, cu scorul de 45-41, reprezentativa din Belarus.

În palmaresul României figurează un titlu mondial, în 2009, când tricolorii s-au impus în cadrul Campionatelor Mondiale de scrimă din Antalya, după o victorie dramatică cu Italia în finală, scor 45-44.

Sursa: Mediafax


Echipa României de sabie formată din Rareş Dumitrescu, Florin Zalomir şi Tiberiu Dolniceanu s-a calificat în semifinalele probei de sabie la JO de la Londra, după ce a trecut de China cu scorul general de 45-30. În penultimul act, elevii lui Covaliu se vor confrunta cu echipa Rusiei, de la ora 15:30.

CUM S-A DESFĂŞURAT SFERTUL CU CHINA:

Zhong M. - R. Dumitrescu 3-5
Liu X - Fl. Zalomir 2-5
Wang J - Dolniceanu 6-5

R. Dumitrescu - Liu X 4-5
Zhong M. - T. Dolniceanu 1-5
Fl. Zalomir - Wang J 5-2

Liu X - T. Dolniceanu 8-5
R. Dumitrescu - Wang J 5-2
Fl. Zalomir - Zhong M 5-1

Rezultate sferturi de finală
Rusia - SUA 45-33
România - China 45-30
Coreea de Sud - Germania 45-38
Italia - Belarus 45-44

Semifinale
România - Rusia ora 15:30
Italia - Coreea de Sud 15:30

CINE VA TRAGE PENTRU ROMÂNIA

Rareş Dumitrescu loc 5 în clasamentul FIE
Tiberiu Dolniceanu loc 25 în clasamentul FIE
Florin Zalomir loc 39 în clasamentul FIE

CINE VA TRAGE PENTRU RUSIA

Alexei Yakimenko loc 2 în topul FIE
Veniamin Reshetnikov loc 9 în topul mondial

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.