Ioan Dobrescu explică de ce Diţă a ieşit din discuţie la alegerea portdrapelului: "Federaţia de atletism e de vină"

12 iul 2012 561 afişări JO 2012
Ioan Dobrescu explică de ce Diţă a ieşit din discuţie la alegerea portdrapelului: "Federaţia de atletism e de vină" Ioan Dobrescu, explică de ce Diţă a ieşit din discuţie la alegerea portdrapelului: "Federaţia de atletism e de vină"

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a explicat ieri, prin vocea secretarului său general, Ioan Dobrescu, de ce unii sportivi au ieşit din discuţiile pentru alegerea portdrapelului de la festivitatea de deschidere.

Domnule Dobrescu, au apărut discuţii pe tema portdrapelului de la Londra.
Este o temă care, după părerea mea, stârneşte o patimă artificială. E o discuţie mai mult tehnică, pentru că vorbim de nişte condiţii atipice.

Vă referiţi la condiţiile de desfăşurare a festivităţii de deschidere?
Da. Momentul în care se face prezentarea echipelor este ora 21:00, adică ora 23:00 în România. Sportivii ar ajunge în satul olimpic la ora 4:00, după fusul nostru orar. A doua zi, una dintre campioanele olimpice de la Beijing, Alina Dumitru, intră în concurs. La fel şi campioanele olimpice de la gimnastică, Sandra Izbaşa sau Cătălina Ponor. Peste încă o zi intră canotajul. Susanu şi Andrunache au şi refuzat, iar aici nu discutăm de lipsă de mândrie naţională, de patriotism, ci e vorba de strategie de concurs, de a păstra şansele de medalie intacte.

Ce sportivi aţi mai avut în vedere?
Unul dintre primii pe listă a fost Marian Oprea, dar el nu s-a calificat la Londra... Am discutat şi cu Ana Maria Brânză. Însă ea are o problemă la mână, nu poate duce drapelul.

Dar Constantina Diţă?
Ne-am gândit şi la ea, dar am primit o înştiinţare oficială din partea federaţiei de atletism că ea va ajunge pe 3 august în satul olimpic şi va pleca pe 8 august. Mult mai târziu am aflat că de fapt va fi la Londra de pe 18 iulie, dar noi nu am fost informaţi. Puşa este o mare sportivă, dar am vrut să-i respectăm planul de pregătire, aşa cum am făcut cu toţi sportivii. De pildă, cei de la kaiac-canoe vin la Londra separat, în a doua parte a competiţiei.
Merg doar trei antrenori, aleşi de FRA

Există un conflict între Diţă şi COSR?
Nu putem avea un conflict cu un sportiv atât de important. Pentru noi ea este o mare campioană. S-ar putea să fie o nemulţumire vizavi de faptul că sunt 17 sportivi calificaţi şi fac deplasarea numai trei antrenori. Însă nu noi stabilim numele acestora, ci federaţia.

Antrenoarea Constantinei şi antrenorul Lidiei Şimon nu sunt acreditaţi...
Noi încercăm să facem tot posibilul pentru cei doi. Suntem în discuţii pentru a le face un permis care să le permită să-şi conducă sportivele de pe margine. E tot ce putem face.

Cum s-a ajuns la Tecău?
Tecău este un mare sportiv. E ceva să fii cu trei săptămâni înainte de festivitatea de deschidere în finală la Wimbledon. Este un sportiv supercunoscut, a avut şi o atitudine extraordinară şi un mare entuziasm să ducă drapelul. A cântărit şi faptul că tenisul a făcut o mare performanţă, calificând şase sportivi la olimpiadă. Sper să închidem această discuţie care riscă să jignească un sportiv mare, cum este Tecău, şi să pună la îndoială verticalitatea unei alegeri.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.