Slalomul uriaş, cea mai grea probă a schiului alpin?

23 feb 2010 335 afişări JO 2010 Vancouver
Slalomul uriaş, cea mai grea probă a schiului alpin? Slalomul uriaş, cea mai grea probă a schiului alpin?

În lumea schiului se spune că această probă este baza, locul unde te formezi ca schior şi, aproape sigur, trambulina către marea performanţă. Pâna la urmă, către polivalenţă. "Uriaşul" este o disciplină aparte, o intersecţie de drumuri între cele două componente de bază ale schiului: tehnica şi viteza. Este o senzaţie pură, dar trebue să ai picioare tari şi plămâni adevăraţi pentru a efectua cele două manşe de o manieră care să aducă o medalie olimpică de aur.

Ce spun principalii actori

Didier Cuche, una dintre speranţele Elveţiei la JO, spune că nu poţi ajunge să fii bun în probele de viteză, în speţă coborârea şi Super-G. "Fără să fi făcut ani buni de slalom uriaş, nu ai nicio şansă să devii un bun coborâtor", confirmă sportivul din Ţara Cantoanelor. Bode Miller, încoronat cu aur la super combinată, vede lucrurile dintr-un alt punct de vedere. "În primul rând, uriaşul este o probă extrem de dură, chiar dacă la televizor se vede altfel. Gleznele sunt extrem de solicitate şi, din acest punct de vedere, vă spun sincer că nu ştiu ce şanse reale am. Sunt foarte obosit, dar vă împărtăşesc un secret. La această probă unul dintre secrete este cum anume faci recuperarea între cele două manşe. Care sunt infernale, credeţi-mă, cu atât mai mult cu cât eu deja am participat la toate celelalte probe", consideră americanul.

Nervii tari, prima cerinţă

Forma fizică şi cea mentală trebuie să fie maxime în această probă. De aceea, nu este deloc surprinzător că marii schiori renunţă să mai concureze la această probă către finalul carierei. Exact asta i s-a întâmplat lui Hermann Maier care, cu lacrimi în ochi, a anunţat că pentru el participarea la uriaş devenea amintire. Asta se întâmpla în 2007, cu doar doi ani înainte de atârnarea schiurilor în cui. Antrenorul lotului elveţian, Chris Krause, consideră că vârsta este un alt element important. "E din ce în ce în mai greu să fii bun la slalom uriaş după o vârstă. Didier Cuche, care are 35 de ani şi deţine Globul de Cristal al specialităţii este o excepţie. De exemplu, Michael Walchofer, care este încă foarte bun la coborâre, deja a anunţat că renunţă la slalom. Pur şi simplu, nu mai poate. Uriaşul te doboară fizic", precizează Krause.

Ce spun ziariştii francezi

Pierre Selie, analist al canalului M6, atrage atenţia asupra lucrurilor care se văd mai greu. "Într-adevăr, este disciplina de referinţă. Cea mai grea de câştigat, dar şi cea mai deschisă. Eu susţin că este cea mai complexă pentru că trebuie îmbinate, şi nu oricum, forţa, atacul, fineţea şi tehnica. Haideţi să aruncăm o privire pe tablou şi veţi remarca faptul că Didier Cuche, un supravieţuitor, este mai puţin mobil decât Janka, să zicem. Totuşi, compensează prin forţă şi tehnică. Şi apropo de ultimul element, ea este excelentă în cazul lui Carlo. Schiază aşa cum este el, de fapt. În forţă, adică. Liniile sale sunt mai curbe şi un pic mai lungi decât ale principalilor săi concurenţi, dar nu intră niciodată în derapaj şi rămâne mereu lipit cu schiurile de zăpadă. Pentru asta foloseşte caturile schiurilor la maximum, îşi forţează ligamentele, de unde vine şi, poate, unicul lui defect. Oboseşte repede, dar ştie să-şi panseze rănile", încheie specialistul consultat de un post de radio canadian de limbă franceză.

Stenmark devine nervos

S-a ajuns şi la Ingemar Stenmark, unul dintre monştrii sacri ai schiului alpin. Întrebat ce înţelege el exact prin schior complet, omul a pufnit în stilul său caracteristic. "Sunt sătul de întrebări puse de unii care nu şi-au pus niciodată schiurile în picioare. Adică, Tomba nu era un mare schior pentru că nu participa la coborâre? Bietul om a început să coboare numai şi numai pentru a-l bate pe Paul Accola, care făcea puncte în proba vitezei pure. Chiar l-am întrebat de ce nu se înscrie şi la coborâre, deoarece era frustrant ca un om ca el, cel mai bun în probele tehnice, să nu fie în stare să primească un Glob de Aur pe care îl merita cu prisosinţă. Ştiţi ce mi-a răspuns La Bomba? Că îi este frică! Termină, omule, i-am zis. Deja eşti un geniu la slalom special şi la uriaş, care este cea mai grea, cum să nu faci faţă la coborâre? Uite, m-a ascultat şi bine a făcut. Atenţie, însă. Nu poţi fi coborâtor fără să fi făcut munca de jos la slalom uriaş", a încheiat marele viking. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în proba de slalom uriaş din această seară... Ar fi interesant de văzut şi ce cred cititorii noştri. Este, oare, slalomul uriaş proba cea mai tare a schiului alpin? Care disciplină este cea mai spectaculoasă? Slalomul special sau coborârea?

articol scris de Octavian METONI

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.