Ioan Valeriu Achiriloaie, schiorul exclus în ultima clipă din lotul pentru JO: „A fost foarte aiurea. Am aflat din presă. Federaţia trebuia să fie mai organizată!”

1 mar 2018 978 afişări Comentează şi tu Alte Sporturi
Ioan Valeriu Achiriloaie, schiorul exclus în ultima clipă din lotul pentru JO: „A fost foarte aiurea. Am aflat din presă. Federaţia trebuia să fie mai organizată!”

Ioan Valeriu Achiriloaie (27 de ani), unul dintre cei mai buni schiori ai României, a avut parte de o surpriză neplăcută înainte de Jocurile Olimpice de La PeyongChang 2018: a fost scos de pe lista de participanţi în ultima clipă, din cauza unei erori a Federaţiei Române de Schi şi Biatlon. El a fost prezent în weekend, ca amabasador, la FIS Children Trophy, competiţie internaţională de schi alpin pentru juniori, care a avut loc pentru prima oară în România, la Poiana Braşov, unde va fi organizată până în 2022, inclusiv!

Cum ai caracteriza FIS Children Trophy 2018?

Întrecerile au fost frumoase, destul de spectaculoase, Austria a dominat tot, e stilul lor. Competiţia s-a desfăşurat în condiţii foarte bune, totul a fost la timp, pârtia – foarte bună, foarte compactă. Trebuie felicitat administratorul, Dorin Drăgoi. Toată lumea a fost foarte mulţumită.

Până şi austriecii au avut cuvinte de laudă...

Da, ei au mereu ceva negativ de comentat. În schiul alpin se ştie, sunt cei mai răi. Unul dintre prietenii mei, un schior croat, îmi zicea: „Ştii una din regulile din schiul alpin: Nu vorbim cu Austria!”. Aşa sunt ei, tot timpul găsesc ceva în neregulă. Dar iată că de data asta au fost foarte mulţumiţi. Au zis că sunt concursuri în staţiunile lor care nu se ridică la acest nivel. Contează foarte mult că Austria a fost aici. Mai ales dacă dau feedback pozitiv. Sunt ferm convins că la anul vom avea mai mult de zece ţări la start.

Cum apreciezi prestaţiile sportivilor români de la Jocurile Olimpice din acest an?

Mulţumitoare. Am vorbit cu colegul Alexandru Barbu, era mulţumit de ce-a făcut, Ania (n.r. - Monica Germain Caill) – şi mai mulţumită. La sărituri, am înţeles că s-a obţinut un loc bun, la bob, la sanie – Raluca (n.r. - Nicoleta Strămăturaru) a avut cel mai bun rezultat al nostru, locul 7.

Copiii din România participanţi la FIS Children Trophy cum s-au prezentat?

Foarte bine. Am avut patru medalii, alte poziţii în primii şase, locul 2 pe naţiuni.

Cum ajută România un astfel de concurs

Cum ne ajută pe noi, ca ţară, acest concurs?

Ajută şi din punct de vedere al turismului, Poiana Braşov şi Braşov, şi din punct de vedere al imaginii. Mă va ajuta şi pe mine, ca schior. Când voi merge afară, mi se vor deschide nişte uşi. Îmi vor zice: „A, aveţi Children Trophy Romania! Bun concurs! Cu ce te putem ajuta?”

Există vreun plan la Federaţie pentru ca aceşti copii să-şi menţină nivelul de performanţă şi când depăşesc perioada junioratului?

Nu cred. Eu nu ştiu să existe. Ar trebui, dar nu depind de mine aceste lucruri. E şi greu pentru Federaţie, că au atâtea sporturi, iar schiul alpin nu-i interesează foarte tare. Am ajuns la concluzia că este mai uşor la fond şi la biatlon, şi atunci e mai simplu să încerci ceva acolo. Dar fiecare dintre aceşti copii are antrenor, care îi poate învăţa ce înseamnă o probă din schiul alpin, plăcerea de a schia şi cât de important este să ia startul la nişte etape de Cupa Mondială.

Ce-ai simţit când ai fost scos, în ultima clipă, de pe lista de participanţi la Jocurile Olimpice?

A fost foarte aiurea. Mai ales că m-a sunat cineva din presă să-mi spună. Nici măcar nu am aflat de la cineva oficial. A fost un moment greu, am trecut peste, voi continua ca şi cum totul este în regulă, nu am ce să fac.

  • „Am discutat cu cei de la Federaţia de Schi şi Biathlon, va avea loc o analiză cu argumente pro şi contra, vor prezenta un raport, şi Comitetului Olimpic, şi Adunării Generale a federaţiei de specialitate. Aşa se face, aşa e normal să se întâmple!”, Mihai Covaliu, preşedinte COSR

Te gândeşti la următoarele Jocuri Olimpice?

Sunt un pic sceptic. O să mă pregătesc foarte bine, iar dacă mă vor trimite mă voi duce, dar nu voi mai vorbi de Olimpiadă cum am făcut-o până acum, că nu are rost. Uitaţi ce se întâmplă.

Le reproşezi ceva celor de la Federaţie pentru incidentul ăsta?

Da. Trebuia să fim un pic mai organizaţi şi trebuia să ştim mai repede unele chestii.

 

 

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.