Întrebarea la care nu răspunde nimeni. Cine decontează cheltuielile Federației Române de Rugby pentru noul stadion? | ANALIZĂ

  • Publicat:
  • Actualizat:
Întrebarea la care nu răspunde nimeni. Cine decontează cheltuielile Federației Române de Rugby pentru noul stadion? | ANALIZĂ

După cum se prefigurează situația actuală viitorul rugby-ului românesc pare tot mai sumbru, naționala de rugby urmând să rămână și fără stadionul unde se joacă acest sport din 1913. Meciurile „stejarilor” urmând să primească ok-ul de disputare, în funcție de solicitările celorlalte sporturi.

Deși Federația Română de Rugby a obținut avizele de construcție, a făcut proiectul și a demolat vechea arenă din fonduri proprii, acum trebuie să se mulțumească cu statutul de invitat sau de “și altele” pe această arenă pe care a primit-o cu drept de folosință gratuit la stadiul de două terenuri de antrenament și unul de joc.

Asta, în condițiile în care Ministerul Tineretului și Sportului și-a asumat printr-un protocol și ordin de ministru că stadionul va reveni FRR. Între timp, MTS s-a răzgândit și a pus in dezbatere publică o hotărâre prin care se înființează Complexul Sportiv Național Arcul de Triumf care va include Stadionul Național de Rugby, va avea 20 de angajați și un director.

Întrebarea la care nu răspunde nimeni. Cine decontează cheltuielile Federației Române de Rugby pentru noul stadion?

Practic obții niște garanții, oferi terenul, îți demolezi singur construcțiile de pe el cu gândul că în curând vei avea o construcție modernă, cu toate facilitățile pe care tu le-ai proiectat, iar la final, descoperi că practic totul a fost o înșelătorie. Pe modelul uite stadionul, nu e stadionul.

“Suntem intr-o situație ciudata. Am semnat acte și am fost asigurați ca vom primi stadionul înapoi. Acum totul s-a schimbat, trebuia să ni se spună de la început și nu mai făceam niciun stadion, rămâneam la ceea ce aveam. Sunt consternat, pur și simplu nu știu care sunt interesele pentru a face acest lucru, mizez însă pe sprijinul ministrului Eduard Novak care este om de sport și înțelege aceste lucruri, pe sprijinul Guvernului României și al domnului Prim-ministru, Florin Cîțu.

Nu se poate arunca la gunoi istoria de 108 ani a stadionului, funcționarii din minister nu pot fi peste Regele Carol și primarul Grigore Gheorghe Cantacuzino care a dat acest stadion către rugby. Citesc uimit ce scrie presa că MTS dorește să își facă birouri în stadion și de aceea vrea această arenă.

Trăim într-o țară în care nimic nu mai este respectat, ce pot să comentez la așa ceva?! Tot auzim de proiecte și strategii, dar de fapt noi vrem să avem birouri lângă sala de forță, lângă saună sau piscină. Am ajuns în România anului 2021 ca fiecare să facă cum dorește. Actele semnate de miniștrii de dinainte nu mai contează. În ce țară trăim? Am anunțat că vom picheta Guvernul și MTS și o vom face, ne vom lupta pentru casa noastră.

Să fie foarte clar. Noi am predat un stadion pe care îl aveam și în care am investit 2,5 milioane euro din venituri proprii. Dacă ni se spunea de la început ce vor să facă, sigur nu eram interesați de proiect”, a declarat pentru ProSport Alin Petrache.

Situația este una cel puțin bizară, Federația Română de Rugby investind 2,5 milioane de euro de-a lungul timpului din venituri proprii, de când a primit dreptul de folosință în 2002 până în 2015 când s-a revocat.

Mai mult, tot ce a ținut de etapele preliminare ale lucrărilor la noul Stadion Național de Rugby Arcul de Triumf, de la obținerea avizelor și autorizațiilor pentru obținerea Autorizației de Construire, la realizarea proiectului și demolarea vechii arene, incluzând desființarea construcțiilor existente și defrișarea vegetației ce intra în incidență cu noua construcție, FRR a făcut-o din fonduri proprii.

Alin Petrache: “Ne pregătim pentru Cupa Mondială prin mall-uri”

“Anul acesta am ajuns să ne rugăm de toată lumea să ne lase să jucăm un meci internațional. Am făcut adrese spre cei care administrează stadioanele acestea noi, făcute din bani publici, și au refuzat rând pe rând ca rugbyul să joace acolo: Cluj, Arad, Ploiești, Sibiu, Tg. Jiu, Botoșani, Piatra Neamț. Nu am auzit pe nimeni din MTS să ia atitudine.

Am ajuns să ne pregătim pentru Cupa Mondială prin mall-uri și pe terenuri sintetice, în timp ce trei terenuri stau goale pentru că pe nimeni nu interesează sportul. De rezultatele din sport mereu au fost de vina miniștrii sau conducătorii din sport. Dar de ce nu au fost niciodată întrebați de rezultate cei care conduc, din umbră, MTS de ani de zile?”, a continuat Petrache.

De altfel, în aceste zile a fost dat publicității Raportul Curții de Conturi care reflectă o imagine dezastruoasă a felului în care Ministerul Tineretului și Sportului manageriază bazele aflate în subordine: zeci dintre acestea parasite, umplute de bălării, fără a mai putea fi folosite.

“Ce pot să vă spun? Am văzut acel raport, e o întrebare firească care vine, de ce nu se ocupă MTS de acele baze pe care le are deja în administrare? Această idee ca trebuie să administreze pentru a oferi șansa și altor sporturi este falsă și ni se dă exemplu cu Stadionul Steaua, administrat de Ministerul Apărării Naționale, însă acel stadion a fost întotdeauna al MAPN.

Se amestecă idei pentru a crea confuzie intenționat și nu știu cine are interese ca rugbyul sa fie văduvit de stadionul său istoric.

Să nu uităm că pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf au fost competiții de tir cu arcul, de oină, am organizat ateliere multi-sport la care au participat toate sporturile, de la lupte, judo, baschet, scrimă, volei, handbal, box, fotbal, triatlon, etc.

În plus, am oferit atât sala de forță, cât și suport specializat prin preparatorii fizici pe care îi avem, pentru pregătire și altor sporturi, altor sportivii în drumul lor spre participarea la Campionate Modiale sau Jocuri Olimpice.

Rugby-ul nu a pus niciodată monopol pe acest stadion, ci întotdeana a încercat să ajute, să susțină sportul, mișcare, am organizat competiții de copii, festivaluri de rugby-tag, unde au fost sute de copii. Acest stadion a fost întotdeauna deschis tuturor sporturilor”, a continuat Alin Petrache.

FR de Rugby a plătit și pentru noul stadion și pentru cel vechi

Cheltuielile suportate de Federația Română de Rugby pentru noul Stadion Național de Rugby Arcul de Triumf începând din 2013, de când s-au făcut primele demersuri pentru autorizarea executării lucrărilor de construcție stadion, până la finalizarea lucrărilor la noua arenă:

– etapele preliminare Plan Urbanistic Zonal și întocmire PUZ, obținerea aviz preliminar PUZ
– extrase plan cadastral, procurare planuri imobil, extras carte funciară
– contract proiectare plus modificare proiect initial
– situație lucrări demolare stadion și execuție lucrări
– servicii de urmărire lucrări și diriginte șantier
– lucrări de demolare instalație de iluminat

Mai mult, Planul Urbanistic Zonal a fost scos de două ori din cauza unor schimbări de arhitectură și funcționalitate. Practic toate avizele au fost scoase de două ori de către FRR.

La acestea s-au adăugat cheltuielile cu avize, taxe judiciare, taxe de timbre, astfel:

– taxe emitere avize tehnice pentru construcție,
– taxă studiu,
– taxă aviz amplasament complex,
– tarif emitere aviz pentru construcție,
– aviz construcție de la Apa Nova,
– taxă emitere aviz sănătate pentru obținerea autorizației de construcție,
– taxă eliberare acord mediu,
– taxă aviz rețele edilitare Telekom,
– taxă aviz Distrigaz,
– taxă avize Enel construcție,
– taxă ANCPI – extras de carte funciară pentru informare,
– taxă emitere aviz în regim de urgență,
– taxă emitere aviz tehnic de racordare Enel,
– taxă emitere aviz E Distribuție Enel Muntenia SA,
– taxă Poliția Rutieră – serviciu circulație.

Care au fost cronologic investițiile Federației Române de  Rugby

– Certificat de Urbanism, eliberat la 27.08.2013 în scopul elaborării documentației pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții stadion și aviz de oportunitate extindere corpuri construcții, la solicitarea Federației Române de Rugby.
– Contractul de proiectare semnat pe 01.10.2013 între FRR și firma SC URBE 2000 având ca obiect ”elaborarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru terenul aflat în folosința gratuită a Federației Române de Rugby din Bulevardul Marasti nr.26”
– întocmirea Planului Topografic pe 10.04.2014 de către ing. Hruza Mihai Alexandru, având ca beneficiar Federația Română de Rugby în vederea elaborării Planului Urbanistic Zonal (PUZ) – Bulevardul Mărăști nr.26, sector 1.
– se eliberează pe 26.04.2014, de către Direcția Urbanism din cadrul Direcției Generale Dezvoltare Urbană a Primăriei Municipiului București, Aviz preliminar nr. 14, prin care se avizează Planul Urbanistic Zonal (PUZ) conform Certificatului de Urbanism nr. 1182/1178010/2013 eliberat Federatiei Române de Rugby pentru zona din Bucuresti , Bulevardul Mărăști nr.26, sector 1.
– Biroul Individual de Arhitectură BIA Adrian Spirescu (contractat și plătit de FRR) predă în luna septembrie 2015, Studiul de prefezabilitate pentru Proiectul Stadionul Național de Rugby ”Arcul de Triumf” către Compania Națională de Investiții
* aici fiind incluse studiul geotehnic și cel topografic.
– se transmit către CNI SA, pe 29.07.2016, toate documentelor solicitate în completare pentru realizarea investiției ”Stadionul National de Rugby – Arcul de Triumf”, respectiv : Planul de amplasament și delimitare al imobilului, Extras Carte Funciară din data de 27.07.2016, Protocolul de predare – primire încheiat între Ministerul Tineretului și Sportului și Federația Română de Rugby nr.10727/2015, HG 97/2002, HG 533/2003, HG 2172/2004.


– se predă în data de pe 16.03.2017 de către BIA Adrian Spirescu – Companiei Naționale de Investiții – CNI SA, Studiul de fezabilitate pentru Proiectul Stadionul Național de Rugby ”Arcul de Triumf” din Bucuresti, Bulevardul Mărăști nr.18-20, sector 1. Studiul a fost realizat în conformitate cu prevederile Hotârării Guvernului nr.907/2016, Anexa 4 – privind Continutul – Cadru al Studiului de Fezabilitate. Studiul geotehnic – realizat de SC GEO VIP PROIECT SRL , Studiul topografic – realizat de SC ARPENT TERRA SRL, Raportul tehnic de expertiză – Structura corp vestiare, Modificarea Planului Urbanistic Zonal – Bulevardul Mărăști nr.18-20 și Studiul de prefezabilitate au fost incluse în studiul de fezabilitate realizat de BIA Adrian Spirescu.
– eliberarea Certificatului de Urbanism pe 18.10.2018 în scopul elaborării documentației pentru obținerea modificare PUZ – Bulevardul Mărăști nr.18-20, Stadionul Național de Rugby ”Arcul de Triumf”, la solicitarea FRR.


– FRR încheie, pe13.11.2018, cu E-Distributie Muntenia SA Contractul privind elaborarea studiului de soluție pentru Racordarea la Sistemul Energetic Național a investiției Stadionul Național de Rugby ”Arcul de Triumf”, în noii parametrii impusi de noua construcție.
– FRR încheie un contract de demolare construcții, prin care au fost demolate toate construcțiile care se aflau pe terenul pe care urmează a fi construit noul stadion.
– Se eliberează un nou Certificatul de urbanism, la data de 08.02.2019, de catre DGU – Directia Urbanism, în scopul executării lucrărilor de construcție la ”Stadionul National de Rugby – Arcul de Triumf”.
– La data de 05.06.2019 este eliberată, Autorizația de Construire nr.291/1723434 prin care se autorizează lucrările de construire pentru construirea ”Stadion National de Rugby – Arcul de Triumf”.
– Servicii de urmărire lucrări și diriginte șantier și lucrări de demolare instalație de iluminat.

Se poate observa cu ușurință că pe absolut toate documentele, mai ales notele de fundamentare care stau la baza emiterii Hotărârilor de Guvern, este stipulat că noua arena are drept principal scop practicarea jocului de rugby. Astfel, Hotărârile de Guvern, Planurile Urbanistice Zonale, devizele, autorizațiile de construcție, etc. sunt destinate unui scop clar: Stadion Național de Rugby.

Pe aceeași temă
Alex Piţurcă a "marcat" la Elena din Chişinău în faţa tuturor. Imagini explozive
Alex Piţurcă a "marcat" la Elena din Chişinău în faţa tuturor. Imagini explozive
Ciudata dispariţie de lângă soţie a unui român, la graniţa slovaco-ungară. „A plecat să cumpere apă şi n-a mai revenit“
Ciudata dispariţie de lângă soţie a unui român, la graniţa slovaco-ungară. „A plecat să cumpere apă şi n-a mai revenit“
Israelul îşi ameninţă adversarii. Ce a transmis premierul Naftali Bennett inamicilor statului
Israelul îşi ameninţă adversarii. Ce a transmis premierul Naftali Bennett inamicilor statului
Vukusic spune tot si il distruge pe Gigi: „Nu credeam ca poate fi real asa ceva! Avea om pe banca si facea schimbarile!”
Vukusic spune tot si il distruge pe Gigi: „Nu credeam ca poate fi real asa ceva! Avea om pe banca si facea schimbarile!”
Cei mai cool tătici de la Hollywood! Cum s-au lăsat fotografiați
Cei mai cool tătici de la Hollywood! Cum s-au lăsat fotografiați
Feli își dorește să adopte un copil! Cântăreața e decisă. “Este una din misiunile mele pe acest pământ”
Feli își dorește să adopte un copil! Cântăreața e decisă. “Este una din misiunile mele pe acest pământ”
Iulia Albu îl dă de gol pe Botezatu: „Măi, lui Cătălin nu îi plac bărbații?”. Scandal uriaş în showbiz
Iulia Albu îl dă de gol pe Botezatu: „Măi, lui Cătălin nu îi plac bărbații?”. Scandal uriaş în showbiz
Vibrația zilei de 23 iunie. Ajutor nesperat în relaţiile cu familia sau la locul de muncă
Vibrația zilei de 23 iunie. Ajutor nesperat în relaţiile cu familia sau la locul de muncă
Anunțul despre restricțiile impuse din nou în România
Anunțul despre restricțiile impuse din nou în România
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Coincidenţa stranie dintre cele două mariaje ale lui Reghe! Ce s-a întâmplat după fix 13 ani
Coincidenţa stranie dintre cele două mariaje ale lui Reghe! Ce s-a întâmplat după fix 13 ani
GENIAL! Cum mergea Ilie Năstase cu soția și cu fosta în concediu. Ce avea una dintre femei la  mână
GENIAL! Cum mergea Ilie Năstase cu soția și cu fosta în concediu. Ce avea una dintre femei la mână
Lovitură totală pentru cei care REFUZĂ vaccinarea! Vor avea INTERZIS total. S-a luat deja decizia
Lovitură totală pentru cei care REFUZĂ vaccinarea! Vor avea INTERZIS total. S-a luat deja decizia
Faliment de răsunet în România. Bătălia este aprigă
Faliment de răsunet în România. Bătălia este aprigă
Novak Djoković și-a vândut locuința din Miami. Cum arată apartamentul de 6 milioane de dolari
Novak Djoković și-a vândut locuința din Miami. Cum arată apartamentul de 6 milioane de dolari
Top 8 mașini cu care să pleci în vacanță în Grecia și să nu te simți deloc obosit când ajungi acolo
Top 8 mașini cu care să pleci în vacanță în Grecia și să nu te simți deloc obosit când ajungi acolo
Produse utile, interesante și inedite disponibile acum la Lidl. Ofertele de joi
Produse utile, interesante și inedite disponibile acum la Lidl. Ofertele de joi
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Noul Duster, prezentat de Dacia. Ce dotări spectaculoase şi
motorizări are noua versiune VIDEO
Noul Duster, prezentat de Dacia. Ce dotări spectaculoase şi motorizări are noua versiune VIDEO
Este oficial: 45.000 de lei de la stat să vă schimbaţi maşina. Cum puteţi accesa banii
Este oficial: 45.000 de lei de la stat să vă schimbaţi maşina. Cum puteţi accesa banii
Vă amintiți de momentul „Basic Instinct”? S-a întâmplat din nou, în direct la TV, iar regia nu a mai avut ce face
Vă amintiți de momentul „Basic Instinct”? S-a întâmplat din nou, în direct la TV, iar regia nu a mai avut ce face
Primele declarații ale Ginei Pistol, după botezul discret al micuței Josephine: „O zi magică”. Prezentatoarea Chefi la cuțite, imagini unice alături de Smiley și fetița lor / FOTO
Primele declarații ale Ginei Pistol, după botezul discret al micuței Josephine: „O zi magică”. Prezentatoarea Chefi la cuțite, imagini unice alături de Smiley și fetița lor / FOTO
Start la plajă! S-a dat proba costumelor de baie și avem cele mai HOT imagini
Start la plajă! S-a dat proba costumelor de baie și avem cele mai HOT imagini
Mașini mici ieftine care rup ”gura târgului”. Toate au kilometraje sub 90.000 de km
Mașini mici ieftine care rup ”gura târgului”. Toate au kilometraje sub 90.000 de km
FOTO. Imagini incendiare cu fosta soție a lui Marian Drăgulescu! Larisa s-a dezbrăcat în lanul de rapiță
FOTO. Imagini incendiare cu fosta soție a lui Marian Drăgulescu! Larisa s-a dezbrăcat în lanul de rapiță
FOTO. Inna, imagini demențiale! Și-a arătat formele complet în costum de baie
FOTO. Inna, imagini demențiale! Și-a arătat formele complet în costum de baie