INTERVIU | Se naște o nouă stea în atletismul românesc. „Este formidabil ce a reușit Marincu la Europene. În doi ani poate sări pentru record mondial”, apreciază campioana olimpică Anișoara Cușmir, care a doborât de 6 ori recordul mondial

INTERVIU | Se naște o nouă stea în atletismul românesc.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Atleta Florentina Marincu (18 ani) a fost marea surpriză a României sâmbătă seară, la Campionatul European de atletism indoor de la Praga. Aflată la prima participare la o competiție de anvergură la seniori, eleva lui Nicolae Alexe (CN Sp Cetate Deva) a cucerit medalia de bronz la săritura în lungime, cu o performanță de 6,79 metri. Mai mult, dublă campioană mondială de juniori 2, la triplusalt și la lungime, ea a stabilit și un nou record european al probei la juniori. De altfel, Florentina s-a „bătut” pentru podium cu o altă româncă, Alina Rotaru, care a terminat pe locul 4, cu o săritură de 6,74 metri. Duelul celor două săritoare a fost urmărit din tribuna O2 Arena din Praga și de Anișoara Cușmir, cea care avea să marcheze, alături de Vali Ionescu, istoria acestei probe în anii ”80. Campioană olimpică a probei la Los Angeles (1984), Cușmir, care a bătut de 6 ori recordul mondial și este încă deține recordul național la lungime în aer liber, 7,43 m (stabilit pe 4 iunie 1983, la București), a explicat pentru ProSport ce o  recomandă pe Marincu să fie campioana pe care atletismul românesc o așteaptă de atâția ani.

ProSport: Ce înseamnă aceste rezultate pentru atletismul românesc în condițiile în care în ultimii ani toată presiunea de a aduce medalii a stat pe umerii lui Marian Oprea?
Florentina Marincu: Cred că se poate vorbi de un schimb de ștafetă. Am spart gheața în atletismul european, rezultatul lor este ca o gură de oxigen. Toți reprezentanții României care au participat la aceste Campionate Europene indoor sunt tineri, cu șanse mari de a progresa, lucru care cred că se va vedea în viitor.

Cum a fost să trăiți din tribune acest rezultat, în proba dumneavoastră de suflet?
Am avut multe emoții. Încă după primele sărituri se vedea că va fi un duel românesc pentru medalia de bronz. Florentina Marincu a reușit o performanță formidabilă. Este prima ei participare la o competiție majoră la seniori și a reușit să se mobilizeze atât de bine încât să urce pe podium și nu oricum, ci cu record personal și record european de junioare.


Florentina Marincu (dreapta) pe podiumul Europenelor în sală de la Praga

Alina Rotaru a fost și ea aproape de podium…
Alina a fost foarte bine pregătită la acest concurs, la ea rata de progres este un pic mai mică, nu are salturi foarte mari, la ea totul se câștigă centimetru cu centimetru. Cred că a fost și ghinion în cazul ei, vorbim de numai trei centimetri distanță de bronzul Florentinei.

Sunt două sportive bune în aceeași generație. Le va influența acest lucru rezultatele? Vedeți o rivalitate sportivă cum a fost între dumneavoastră și Vali Ionescu?
Este bine că le avem pe amândouă pentru că avem tradiție la săritura în lungime și vom avea astfel continuitate. În plus, este motivant pentru amândouă, sunt două rezultate foarte bune, ambele sunt tinere, talentate și hotărâre să reușească mai mult. Ori, ambiția și dorința de a obține mai mult de la tine stau în spatele progresului.


  • Cea mai bună săritură a Florentinei Marincu la CE de la Praga a măsurat 6,79 metri, după încercări la 6,59 metri, 6,60 metri, 6,70 metri, și două ratări.
  • Florentina a fost descoperită de antrenorul Nicolae Alexe, la CSS Colegiul Cetate Deva. Și-a început cariera cu probele de sărituri (înălțime și lungime). În 2013 a devenit Campioană Mondială de juniori 2, la Donețk, în probele de săritură în lungime și triplusalt. În acest sezon a devenit Campioană Națională de seniori, în proba de 60 de metri

Ce calități ați remarcat la Florentina?
Forță, viteză și un psihic de concurs foarte bun. Să ne uităm acum la Europene în ce condiții a sărit. Avea un rezultat foarte bun pus pe tabelă de  medaliatele cu aur și argint, o avea în față și pe Alina Rotaru, dar s-a adunat și a sărit perfect, ceea ce înseamnă că psihic trebuie să fii foarte puternic. În plus, este o tipă sociabilă, pe care dacă o privești în ochi găsești acea inteligență nativă, vie. Este genul acela de sportiv muncitor, care continuă să fie modest, politicos, fără aere și fițe.

Unde credeți că ar mai putea progresa?
În tot. Este mică, nu se poate vorbi la ea de uzură, nu este epuizată de antrenamente și concursuri, este un sportiv în creștere. În plus, are un antrenor foarte bun, care știe să-i gândească bine perioadele de pregătire, știe exact cât poate și unde poate ajunge, iar acest lucru contează enorm pentru progresul sportivului. Florentina va crește frumos și acest lucru se va vedea în rezultatele viitoare.


Clasamentul final la săritura în lungime la CE de la Praga:

 


La Mondialele de juniori a câștigat titlul la triplusalt și la lungime. Nu este epuizant să sari în două probe diferite?
Eu mă bucur pentru această decizie a ei pentru că va putea progresa și mai mult. Într-adevăr, este greu să faci calificări și finale, plus două încălziri separate, dar la vârsta ei, acest lucru nu se simte. Cred că la Jocurile Europei de la Baku va face ambele probe și probabil că va proceda ca la Mondiale, va face câte o săritură în calificări la fiecare și apoi se va concentra pe finală. Nu ar trebui să se decidă pe care probă va merge, cel puțin, nu acum, poate când va face trecerea la senioare. Este bine că în ambele probe elementul de legătură este viteza pe care o mai poate crește un pic.

La 20 de ani stabileați primul dumneavoastră record mondial la lungime. Florentina nu are decât 18 ani, o vedeți în postura să vă calce pe urme?
În doi ani se pot întâmpla multe, ea are calitățile necesare unei mari campioane, ar putea face acest lucru. Dacă se va pregăti în continuare cum a făcut-o până acum, poate sări pentru record mondial și îmi doresc din inimă să se întâmple. Avem nevoie de rezultate cât mai bune și să știți că până la urmă un record mondial e mai important pentru statistică, pentru ziariști, decât pentru sportivi. La noi, recordurile vin și trec, azi sar eu, mâine sare altcineva, nu e un obiectiv. Este o încununare a ceea ce faci, este frumos, dar pentru mine întotdeauna a fost mai important să mă autodepășesc, decât să stabilesc un record.


Anișoara Cușmir, la finalul concursului de la București, când a stabilit un nou record mondial la săritura în lungime: 7,43 m
 

Totuși, nu a fost bucuria aceea de a ști că într-un moment ești cel mai bun din lume?
Trăirile de bucurie ale sportivilor sunt de scurtă durată. Te bucuri de rezultat în ziua în care îl obții, după care a doua zi ești iar în sală pentru a te antrena. Nu ai timp să savurezi o victorie, trebuie să fii cu picioarele pe pământ și să te întorci la lucru, pentru că altfel riști să rămâi doar cu acea victorie. Privind în urmă, da, sunt frumoase acele rezultate, numai că repet, dacă vrei să rămâi pe podium, atunci nu ai timp să te bucuri de ceea ce obți.

Ați făcut parte dintr-o generație de excepție, toată lumea își amintește de „duelul” cu Vali Ionescu. Credeți că ați mai fi reușit acele rezultate dacă nu ați fi avut o adversară atât de valoroasă cu care să vă bateți în concurs?
Da. Categoric! Eu m-am luptat întotdeauna cu performanțele mele, nu cu cele ale sportivilor de lângă mine. Am încercat să mă autodepășesc în fiecare concurs, nu m-a interesat cât a sărit altcineva, eram doar eu și dorința de a face mai bine. Sportul de performanță se face pentru sine, pentru a fi tu mai bun, pentru a crește, pentru a-ți învinge limitele, nu pentru a-l întrece pe celălalt.


Anișoara Cușmir este antrenor la CSA Steaua unde are în pregătire o grupă de copii

S-a schimbat de-a lungul timpului la săritura în lungime?
Nu se poate schimba foarte mult pentru că nu are ce. Se lucrează pe aceleași calități motrice dintotdeauna, viteză și forță. Contează foaret mult și omul care face sportul respectiv: dacă face cu plăcere, dacă dă tot ce poate în fiecare antrenament, nu se duce doar să mai bifeze în carnețel un antrenament și să tragă linie la sfârșit de lună că a fost prezent în toate sesiunile de pregătire. Când faci un lucru cap-coadă și ești 100% dedicat lui, este imposibil să nu reușești.

Ați sărit cu 60.000 de oameni în tribună în România, pe fostul „23 August”. Acum abia se adună o mână de oameni la Naționale. De ce credeți că este acest dezinteres al publicului pentru alte sporturi?
De vină cred că sunt și rezultatele care au tot întârziat să apară. În ultimii ani a mai fost o medalie răzleață, nu au fost acele rezultate constante în concursurile mari. În plus, azi lumea nu mai are timp să se bucure de performanțe, toți sunt ocupați, prinși cu viețile lor. Ce să spun,era frumos să sari cu un stadion plin, să simți încurajările,parcă îți dădea o forță în plus. Îmi pare rău că s-au pierdut lucrurile acestea.  


 

  • 7,43 m este recordul României la săritura în lungime, în aer liber, stabilit de Anișioara Cușmir pe 4 iunie 1983, la București
  • 6,99 m este recordul României la săritura în lungime, în sală, stabilit de Mirela Dulgheru pe 23 ianuarie 1993, la Bacău
  • 7,52 m este recordul mondial la săritura în lungime, în aer liber, stability de Galina Chistyakova (URSS) pe 11 iunie 1988, la Leningrad
  • 7,37 m este recordul mondial la săritura în lungime, în sală, stabilit de Heike Drechsler (Germania) pe 13 februarie 1988, la Viena

2 medalii a cucerit România la CE de la Praga, bronz prin Florentina Marincu la săritura în lungime și bronz prin Marian Oprea la triplusalt

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate, fără păcănele
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură…